Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona
 Komunia. 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia.
Zgadzam sie. Forma przycmila tresc... Jak sie zapytac dzieci, czym dla nich jest komunia swieta, to na pewno wiekszosc z nich opowie, co dostanie: nowego laptopa, rower i bog wie co jescze. Tylko ze to nie wina dzieci, tylko niestyty doroslych, ktorzy dopuscili to tego.... Zapominamy od duchowym wimarze tej uroczystosci a skupaimy sie na zarezerwowaniu sali, wyslaniu zaproszen, sukience itp. A ilu rodzicow przed komunia swojego dziecka przystapi do spowiedzi? Ilu pomodli sie w czase mszy za swoje dziecko, nie myslac o tym, czy kucharka poda cieply rosol na obiad... Smutne.

Cz mar 17, 2011 10:54

uff z dwa lata temat Komunii będzie nas bezpośrednio dotyczył:) Mam synka, więc przynajmniej nie będzie się interesował zbytnio tym w co ma być ubrany i jak uczesany :)

Pt mar 18, 2011 9:34

Post Re: Re:
Elbrus napisał(a):
Jajko napisał(a):
Właśnie dlatego ja nie dopuszczę mojego syna do komunii, jeśli nie będzie wiedział o co w niej chodzi.
Ostatnio zapytałem go o Trójcę. Nie miał pojęcia co to.
Wina rodziców i rodziców chrzestnych.

On nie ma rodziców chrzestnych, a rodzice biologiczni są niewierzący. Ja bym widział tu raczej winę złej ketechizacji.

Pt kwi 08, 2011 13:29

Jajko o czym ty mówisz. Jesli rodzice sa niewierzący chyba absurdem byłoby gdyby próbowali wychowywac dziecko w wierze. Jeżeli rodzice nie wierzą w Boga to jak mogą posyłać dziecko na religię i do Komunii? Jak można żyć w takim zakłamaniu, przeciez dziecko nie może słyszeć czegoś zupełnie innego w domu a innego na religii i w Kosciele? To jest tak jakby katoliccy rodzice posyłali dziecko na muzułmańską religię. Co odpowiesz jeśli twoje dziecko zapyta czemu nie chodzisz do koscioła? Przeciez nie wierzysz w jakikolwiek sens Komunii, w obecność Jezusa w Eucharystii, jeżeli nie wierzysz w BOga czemu zapisałes go na religię? Czego oczekujesz od dziecka które nie wyniosło żadnych wzorców religijnych z domu? Rodzice katoliccy od małego uczą dziecko modlitwy, prowadzą go na mszę, dziecko widzi jak przystępują do sakramentów- wychowanie musi mieć ciągłosć, trzeba się zdecydować, nie można dziecka uczyć fałszu.

N kwi 10, 2011 15:58

Kroopeczko, spokojnie. Jajko po prostu demonstruje, jakiż to on jest tolerancyjny, pozwalając dziecku "uczestniczyc w rytuałach". Ma to byc argument przeciwko rodzicom katolickim, którzy dzieciom na "wybór" w tej kwestii nie pozwalają. Od lat pisze to samo ;-).

N kwi 10, 2011 16:44
Zobacz profil WWW

kropeczka_ns napisał(a):
Jajko o czym ty mówisz. Jesli rodzice sa niewierzący chyba absurdem byłoby gdyby próbowali wychowywac dziecko w wierze.

Masz rację. Ale są jeszcze dziadkowie, którzy naciskają.

kropeczka_ns napisał(a):
Co odpowiesz jeśli twoje dziecko zapyta czemu nie chodzisz do koscioła?

Zapytało. I odpowiedziałem, że nie czuję takiej potrzeby i że mnie to strasznie nudzi.

kropeczka_ns napisał(a):
jeżeli nie wierzysz w BOga czemu zapisałes go na religię?

Bo dziecko chce chodzić, gdyż na religii jest fajniej niż świetlicy. Mam mu zabronić?

kropeczka_ns napisał(a):
Czego oczekujesz od dziecka które nie wyniosło żadnych wzorców religijnych z domu?

Że będzie sobą. Nie musi powielać wzorców niewierzących rodziców ani wierzących dziadków. Może wybrać własną drogę.

kropeczka_ns napisał(a):
nie można dziecka uczyć fałszu

I właśnie dlatego nie pozwalam mu przystępować do 1 Komunii. Bo, moim zdaniem, byłoby to właśnie uczenie fałszu. Fałszem też byłoby zmuszanie do praktyk bądź zakaz praktyowania. Jak chce uczestniczyć w lekcjach religii czy rytuałach katolickich, to ja mu nie zabraniam. Źle robię?

Pn kwi 11, 2011 10:56

BlankaA napisał(a):
Kroopeczko, spokojnie. Jajko po prostu demonstruje, jakiż to on jest tolerancyjny, pozwalając dziecku "uczestniczyc w rytuałach". Ma to byc argument przeciwko rodzicom katolickim, którzy dzieciom na "wybór" w tej kwestii nie pozwalają. Od lat pisze to samo ;-).

A nie jest to argument? Zmuszanie do praktyk religijnych jest złem.

Pn kwi 11, 2011 10:57

Na tym teraz polegają sakramenty- na ubiorze i prezentach a gdzieś w tym zgubiło się sedno tego co się właśnie dokonuje. Dlatego nie jestem za chrzszczeniem niemowląt ani komunią u 8 letnich dzieci.
Bierzmowanie przyjełam tylko z tego względu żeby później móc wziąść ślub zresztą jak 90% osób z którymi przystąpiłam do tego sakramentu.

Pn kwi 11, 2011 11:21

tu tez na ten temat :
Cytuj:
Środa, 6 Lipca 2011 r., 15,30
Moja ukochana córko, spójrz jak wiara Moich dzieci zaczyna rosnąć i kwitnąć. Chociaż istnieje wiele ciemności na świecie, to światło moich czcicieli jest coraz jaśniejsze z powodu płomienia Ducha Świętego, który zstąpił na cały świat. Moja córko, chcę abyś przypominała wszystkim Moim zwolennikom o znaczeniu modlitwy, która może złagodzić cierpienia na świecie. Wasze modlitwy pomogą uniknąć przepowiedzianych globalnych katastrof. Modlitwa łagodzi najpotężniejsze zagrożenia, a jeśli jest odmawiana za innych, powoduje odzew.
Choć jestem zadowolony z tych, którzy mają silną wiarę, to zasmucają Mnie ci, którzy nie chcą przyjąć Mojego Boskiego Światła, którzy odrzucają prawdę. Dużo ludzi błądzi teraz po świecie jak odurzeni. Nic nie przynosi im pokoju. Nic nie przynosi im radości. Żadna ilość materialnych przyjemności nie łagodzi bólu. Ich puste dusze są zagubione. Proszę, módlcie się za nich.
Moja córko, proszę o modlitwę za mojego zastępcę, papieża Benedykta, ponieważ jest otoczony przez masońskie siły, które teraz dokładają wszelkich starań by go zdetronizować. Te złe siły infiltrują mój Kościół od Soboru Watykańskiego II i zniekształcają Moją naukę. Wiele ich praktyk zostało przyjętych, ranią Mnie one – szczególnie udzielanie Eucharystii przez laików. Przez te nowe regulacje, wprowadzone do współczesnego społeczeństwa, okazuje się Mnie i Mojemu Ojcu Przedwiecznemu tak wielki brak szacunku, że chce Mi się płakać z żalu.
Najświętsza Eucharystia może być otrzymywana wyłącznie na język i nie może być udzielana przez nieczystego (nie kapłana) człowieka. Ale to właśnie Moi wyświęceni słudzy wprowadzili tu zmiany. Przepisy te nie zostały zatwierdzone z Mojego natchnienia. Moi kapłani wchodzą na drogę zła, czyniąc inaczej, niż nakazuje Moja nauka przekazana przez Apostołów.
Dziś nie podchodzi się do ustanowionych Sakramentów zbyt poważnie, szczególnie przygotowujący się do ślubu i Pierwszej Komunii Świętej.
Sakrament małżeństwa winien być traktowany bardzo poważnie, nie zapominajcie, że jest Sakramentem zawieranym w obecności Boga Ojca. Dla wielu ślub obraca się wyłącznie wobec zewnętrznego blichtru i parady. Wiele osób, które zawierają Sakrament małżeństwa nie rozpoznaje jego znaczenia. Wiele łamie złożone śluby tak łatwo. Dlaczego oni to robią? Dlaczego wypowiadają słowa przysięgi bez pokrycia ich później czynami i zawarłszy święty związek odchodzą od siebie?
To jest kpina z tego wielkiego aktu zjednoczenia, któremu pobłogosławił Mój Ojciec Przedwieczny. Dużo ludzi nie przestrzega Woli Mojego Ojca, który zabrania rozbijania takiego związku. Tak wielu się rozwodzi, co jest prawem nie uznawanym przez Mojego Ojca. Rozwód to łatwy sposób by uciec od swoich obowiązków. Wszystkie małżeństwa zapisywane są w niebie. Żaden człowiek nie może niszczyć tego związku bez ranienia Mojego Ojca.
Pierwsza Komunia Święta, pierwsze przyjęcie Mojego Ciała w Sakramencie Eucharystii jest kolejnym przykładem jak jestem wyśmiewany. Tak wielu rodziców nie pojmuje znaczenia faktu, że ich dzieci otrzymują Chleb Życia. Więcej zachodu i dbałości wkładają wcześniej w to jak ich dzieci będą ubrane, niż w objaśnienie jak Cudowny Dar otrzymają. Ten dar doprowadzi ich do zbawienia. Materializm, który otacza to zdarzenie nie ma nic wspólnego z ich duszą. Smutkiem napawa Mnie to, że nikt nie mówi tym małym dzieciom o mnie. Miłość, jaką mam dla nich jest wszechogarniająca. Jeśli przyjmują Najświętszą Eucharystię ze świadomością jej znaczenia, wówczas ich dusze wzmacniają i oczyszczają się. Im częściej przyjmują Mnie w ten sposób, tym silniejsza będzie ich wiara.
Nie zapominajcie, że bez sakramentów wasza wiara jest słaba. Po pewnym czasie, bez płynącego z nich Mojego błogosławieństwa, wasza dusza zapada w uśpienie. Cała wiara we Mnie i Mojego Ojca Przedwiecznego stopniowo zanika, pozostaje jedynie mała iskierka, która wybucha od czasu do czasu. Wróćcie do mnie przez sakramenty. Złóżcie hołd i okażcie należny dla sakramentów szacunek, a znowu poczujecie Moją prawdziwą obecność. Nie zapominajcie, że sakramenty są pożywieniem niezbędnym waszym duszom do życia wiecznego, nie zostały ustanowione bez powodu. Bez nich wasz dusza umrze. Kocham was wszystkich. Proszę przybliżajcie się do Mnie okazując szacunek sakramentom, które są dla was darem od Boga Ojca.
Wasz kochający Zbawiciel Jezus Chrystus, Król ludzkości.

Pt lip 15, 2011 13:44
ZiarnoPiasku napisał(a):
Bierzmowanie przyjełam tylko z tego względu żeby później móc wziąść ślub zresztą jak 90% osób z którymi przystąpiłam do tego sakramentu.
Niepotrzebnie, bierzmowanie nie jest konieczne do ślubu.

So lip 16, 2011 2:02

Mnie tata zmusił do bierzmowania :(

Cz lip 28, 2011 12:04

to uznaj że nie jesteś bierzmowany.. skoro przystąpiłeś z musu...

Cz lip 28, 2011 13:26

Chrzest też z musu... mogę uznać, że nie jestem ochrzczony?

Cz lip 28, 2011 19:42

noOne napisał(a):
to uznaj że nie jesteś bierzmowany.. skoro przystąpiłeś z musu...
"Kan. 6.
Jeśli ktoś twierdzi, że sakramenty Nowego Przymierza nie zawierają łaski, którą oznaczają,
albo że nie dają tej łaski tym, którzy jej nie stawiają przeszkody,
jak gdyby były tylko znakiem zewnętrznym łaski lub sprawiedliwości
otrzymanej przez wiarę czy jakimiś cechami chrześcijańskiego wyznania,
które pozwoliłyby ludziom odróżniać wiernych od niewiernych - niech będzie wyklęty.

Kan. 7.
Jeśli ktoś twierdzi, że te sakramenty, chociażby należycie przyjmowane,
nie zawsze i nie wszystkim, jeśli chodzi o Boga, udzielają łaski,
ale tylko niekiedy i niektórym - niech będzie wyklęty.

Kan. 8.
Jeśli ktoś twierdzi, że sakramenty Nowego Przymierza
nie udzielają łaski mocą sakramentalnego obrzędu (ex opere operato),
ale że wystarcza wiara w obietnicę Bożą do uzyskania łaski - niech będzie wyklęty.

Kan. 9.
Jeśli ktoś twierdzi, że trzy sakramenty, tj. chrzest, bierzmowanie i kapłaństwo
nie wyciskają na duszy charakteru, tj. jakiegoś duchowego i nieusuwalnego znaku,
wskutek czego nie mogą być powtarzane - niech będzie wyklęty."
(Sobór Trydencki - sesja VII (1547) , Dekret o sakramentach)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz lip 28, 2011 20:22

Czy znak na duszy można jakoś rozpoznać, stwierdzić, zbadać?

Pt lip 29, 2011 14:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona