Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
tajfun napisał(a):
czytam tłumaczenia - ty może czytasz oryginał , ja nie znam języka ani nie mam przed sobą oryginału .

Nie trzeba znać greki. Wystarczy zaglądnąć do przekładu interlinearnego. Często rozwiewa to wiele wątpliwości.

tajfun napisał(a):
natomiast ty wspaniale tłumaczysz - nie moc ale , władza , no nakaz ale jednak uprawnienia .przy czym - moc , uprawnienia czy władza odnoszą się do Boga Jezusa Chrystusa , a nakaz do jego człowieczeństwa . bo inaczej nijak nie można tego połączyć

Nie można, bo to sprzeczność. Odrzucając nieblibliny pogląd o bóstwie Chrystusa znikają sprzeczności i nie trzeba się uciekać do karkołomnych tłumaczeń że jedno zdanie odnosi się do jednej natury a już kolejne do innej.

tajfun napisał(a):
popatrz posłużyłeś się sam slowem moc , a teraz negujesz to co sam zacytowałeś .

Nie, to Ty skupiłeś się na słowie 'moc' i na nim zbudowałeś swój wywód. Ja tylko powiedziałem "Sprawdzam" odwołując się do greckiego oryginału. (133)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt mar 18, 2011 12:49

tajfun
Tak nieśmiało dodam swoje trzy grosze.
Jakbyś na spokojnie zastanowił się na przykład nad tym wersetem:
Cytuj:
J 15:13 BT "Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich."
tobyś zrozumiał, iż KAŻDY naśladowca Chrystusa MA PRAWO/MOC do oddania swojego życia za innych ludzi. Rzecz jasna posiadanie takiej mocy (prawa) nie czyni takiego człowieka Bogiem, ani żadną jego częścią.
Tak samo z "prawem/mocą odzyskania swego życia":
Cytuj:
J 6:40 BT "To bowiem jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym."

A zatem pomimo, iż wierzący w Boga i Chrystusa zostaną zmartwychwzbudzeni - zgodnie z obietnicą zmartwychwstania - to nie oznacza, iż naśladowca Chrystusa posiada Boską moc dokonania autozmartwychwstania, gdyż to Chrystus, dzięki mocy udzielonej przez Boga Ojca, będzie wskrzeszał ludzi.
Tak samo Chrystus SAM SIĘ NIE WSKRZESIŁ, lecz uczynił to Bóg:
Cytuj:
Dz 2:24 BT "Lecz Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci, gdyż niemożliwe było, aby ona panowała nad Nim,"
Dz 2:32 BT "Tego właśnie Jezusa wskrzesił Bóg, a my wszyscy jesteśmy tego świadkami."
Dz 3:15 BT "Zabiliście Dawcę życia, ale Bóg wskrzesił Go z martwych, czego my jesteśmy świadkami."
Dz 3:26 BT "Dla was w pierwszym rzędzie wskrzesił Bóg Sługę swego i posłał Go, aby błogosławił każdemu z was w odwracaniu się od grzechów."
Dz 4:10 BT "to niech będzie wiadomo wam wszystkim i całemu ludowi Izraela, że w imię Jezusa Chrystusa Nazarejczyka - którego ukrzyżowaliście, a którego Bóg wskrzesił z martwych - że przez Niego ten człowiek stanął przed wami zdrowy."
Dz 5:30 BT "Bóg naszych ojców wskrzesił Jezusa, którego straciliście, zawiesiwszy na drzewie."
Dz 10:40 BT "Bóg wskrzesił Go trzeciego dnia i pozwolił Mu ukazać się"
Dz 13:30 BT "Ale Bóg wskrzesił Go z martwych,"
Dz 13:34 BT "A [to], że Go wskrzesił z martwych i że nie miał już nigdy ulec rozkładowi, tak wyraził: Wypełnię wierne, święte sprawy Dawida."
Dz 13:37 BT "Lecz nie uległ skażeniu Ten, którego Bóg wskrzesił."
Rz 4:24 BT "ale i ze względu na nas , jako że będzie poczytane i nam, którzy wierzymy w Tego, co wskrzesił z martwych Jezusa, Pana naszego."
Rz 8:11 BT "A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa <Jezusa> z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha."
Rz 10:9 BT "Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie."
1Kor 6:14 BT "Bóg zaś i Pana wskrzesił i nas również swą mocą wskrzesi z martwych."
1Kor 15:15 BT "Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa."
2Kor 4:14 BT "przekonani, że Ten, który wskrzesił Jezusa, z Jezusem przywróci życie także nam i stawi nas przed sobą razem z wami."
Ga 1:1 BT "Paweł, apostoł nie z ludzkiego ustanowienia czy zlecenia, lecz z ustanowienia Jezusa Chrystusa i Boga Ojca, który Go wskrzesił z martwych,"
Ef 1:20 BT "Wykazał On je, gdy wskrzesił Go z martwych i posadził po swojej prawicy na wyżynach niebieskich,"
Kol 2:12 BT "jako razem z Nim pogrzebani w chrzcie, w którym też razem zostaliście wskrzeszeni przez wiarę w moc Boga, który Go wskrzesił."

Dlatego też Ap. Paweł nie miał żadnego problemu z Boską naturą Boga Ojca, ani człowieczą naturą Jezusa Chrystusa:
Cytuj:
1Kor 8:6 BT „dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.”
1Tm 2:5 BT „Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,”

Spójrz jak to pięknie, prosto i zrozumiale oddaje Biblia. Nie trzeba uciekać się do niezrozumiałej nawet dla Ciebie teorii dualizmu natur - pomimo, iż nauka zna przypadki dualizmu osobowości (schizofrenia) czy też nieraz spotykamy w literaturze przykłady takie jak: Dr Jeckyll/Mr Hyde. Po prostu: jeden jest Bóg Ojciec - który jako jedyny jest Bogiem a nie człowiekiem, oraz jeden POŚREDNIK między Bogiem a ludźmi: Pan, Syn Boży, człowiek Chrystus Jezus.
Tak więc ani JEDEN Bóg Ojciec nie jest człowiekiem, ani też Pośrednik, Syn Boży Jezus Chrystus nie jest JEDYNYM Bogiem.

Pt mar 18, 2011 17:10
:aniol: jak to nie trzeba znać greki , to dlaczego piszesz mi że zawierzyłem BT , a ty komu zawierzyłeś .też piszesz z jakiegoś tłumaczenia , czyli sam nie czytałeś oryginału to jak możesz pisać sprawdzam i dodać że odwołujesz się do oryginału .coś nie tak .
tomek 44 dużo cytatów a ile z nich to słowa Jezusa Chrystusa .
dla mnie i każdego logicznie myślącego człowieka - stwerdzenie - mam moc oddać życie i mam moc je odzyskać oraz - sam dobrowolnie je oddaje jest jasnym kryterium Boskości Jezusa Chrystusa . ale cały problem zaczyna się od stwierdzenia mam moc je oddać .i nad tym bym nie przeszedł do porządku dziennego . każdego można pozbawić życia , ale tylko On stwierdził że ma moc oddać życie .cały szereg cytatów nie przemawia bo to mówią ludzie - trzeba się oprzeć na słowach i czynach Boga Jezusa Chrystusa . :3majsie:

Pt mar 18, 2011 18:38

tajfun napisał(a):
:aniol: jak to nie trzeba znać greki , to dlaczego piszesz mi że zawierzyłem BT , a ty komu zawierzyłeś .też piszesz z jakiegoś tłumaczenia , czyli sam nie czytałeś oryginału to jak możesz pisać sprawdzam i dodać że odwołujesz się do oryginału .coś nie tak .
tomek 44 dużo cytatów a ile z nich to słowa Jezusa Chrystusa .
dla mnie i każdego logicznie myślącego człowieka - stwerdzenie - mam moc oddać życie i mam moc je odzyskać oraz - sam dobrowolnie je oddaje jest jasnym kryterium Boskości Jezusa Chrystusa . ale cały problem zaczyna się od stwierdzenia mam moc je oddać .i nad tym bym nie przeszedł do porządku dziennego . każdego można pozbawić życia , ale tylko On stwierdził że ma moc oddać życie .cały szereg cytatów nie przemawia bo to mówią ludzie - trzeba się oprzeć na słowach i czynach Boga Jezusa Chrystusa . :3majsie:

Sam widzisz, że upieranie się przy NIEBIBLIJNEJ nauce polega na kwestionowaniu "wielu cytatów". Co jest jasnym dowodem, iż nauka, źe "Jezus jest Bogiem Wszechmocnym" jest sprzeczna z Biblią. Więc zastanów się dobrze: CO JEST FUNDAMENTEM WIARY? Twojej wiary? Bo na pewno nie Biblia.
Po drugie: upierasz sie, iż słowa, iż dobrowolne oddanie życia przez Chrystusa to oznaka Jego Boskości.

tajfun napisał(a):
sam dobrowolnie je oddaje jest jasnym kryterium Boskości Jezusa Chrystusa
Tymczasem TEN WŁAŚNIE Chrystus powiedział:
Cytuj:
J 15:13 BT "Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich."

A zatem, idąc Twoim tokiem myślenia, każdy chrześcijanin, który SAM DOBROWOLNIE oddał swoje życie za przyjaciół, jest wg Ciebie Bogiem.
Wreszcie:
Cytuj:
2Tm 3:16-17 BT „Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości -aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu.”

A zatem wszystkie cytowane przeze mnie werserty SĄ NATCHNIONE PRZEZ BOGA. Ponadto Jezus modlił się do Boga Ojca słowami:.
Cytuj:
J 17:17 BT „Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą.”

Pt mar 18, 2011 18:53

tajfun napisał(a):

Jeśli nie wiesz jest coś takiego jak Przeklady interlinearne - tekst grecki i doslowne jego tłumaczenie. Ja posługuje się dwoma takimi przekładami w tym jednym z katolickiego wydawnictwa Vocatio.

Nielogiczne jest twoje upieranie się przy 'mocy' i budowanie na tym rozważan teologicznych skoro w tym wersecie o żadnej 'mocy' nie ma mowy.

Pozdrawiam

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pt mar 18, 2011 21:07
:aniol: zacytowałem to co jest w moim przekładzie również jak piszą przetłumaczonym z oryginału jak reszta .cytuje z biblii , równie dobrze mogę powiedzieć że postawiłeś teze i udowadniasz próbując swoim tłumaczeniem udowodnić ze tylko twoje słowa dobrze tłumaczą tekst . a biblia ma to do siebie że każdy może tłumaczyć i rozumieć na swój sposób . dlatego aby tłumaczyć musisz trzymać się pewnych wskazówek .dla mnie są to wskazówki kk . nad księgami biblii siedzieli i siedzą nadal i będą siedzieć ludzie natchnieni przez Ducha Świetego również uznawanego przez takich jak ja za Boga .ty natomiast nie masz żadnych wskazówk - takie odnoszę wrażenie - piszę tak dlatego że księga napisana pod dzialaniem Ducha Świętego musi być odczytywana przez ludzi obdarzonych darami tegoż Ducha . dlatego nic nie kwestionuje co jest z biblii bo każdy cytat daje jakiś pogląd na działanie Boga w człowieku ..ale wracając .
dobrowolność w przypadku Jezusa Chrystusa jest oznaką Boga ponieważ jako Bóg nie podlega żadnym naciskom ani nakazom . nie tak jak ludzie którzy mogą oddać swoje życie z konkretnego powodu i zawsze to będzie jakiś powód . ale do tematu - bogami jesteście można jeszcze wrócić . zgadza się słowo Boga jest prawdą .a do tego bezpośredni przekaz i słowo Jezusa Chrystusa .natomiast moc o ktorej wspomina Jezus Chrystus do oddania życia jest istotą i chyba w żadnym tłumaczeniu zamiennik slowa moc nie oznacza - nie posiadanie takiej siły .

So mar 19, 2011 5:11

tajfun
Cytuj:
dobrowolność w przypadku Jezusa Chrystusa jest oznaką Boga ponieważ jako Bóg nie podlega żadnym naciskom ani nakazom . nie tak jak ludzie którzy mogą oddać swoje życie z konkretnego powodu i zawsze to będzie jakiś powód .

Masz rację, że Bóg nie podlega naciskom i nakazom. Dlatego Chrystus NIE JEST Bogiem Wszechmocnym
Cytuj:
J 3:16-17 BT „Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony.”

Szereg innych wersetów też to poświadcza:
Cytuj:
Mt 26:42 BT "Powtórnie odszedł i tak się modlił: Ojcze mój, jeśli nie może ominąć Mnie ten kielich, i muszę go wypić, niech się stanie wola Twoja!"
Lk 22:42 BT "tymi słowami: Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!"
J 4:34 BT "Powiedział im Jezus: Moim pokarmem jest wypełnić wolę Tego, który Mnie posłał, i wykonać Jego dzieło."
J 6:38 BT "ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, aby pełnić swoją wolę, ale wolę Tego, który Mnie posłał."
Z drugiej strony: Jezus oddał swoje życie z konkretnego powodu: "aby świat przez Niego został zbawiony".
Jak widzisz przyjęcie Twojego stanowiska prowadzi do wniosku, iż istnieje nie jeden, ale dwóch Bogów. Jerdnym jest Jezus, a drugim Ten, którego Jezus pełni wolę. Co ciekawe "Bóg-Jezus" jest W PEŁNI PODDANY drugiemu Bogu. Tak więc Jezus nie jest Bogiem Wzsechmocnym - gdyz tylko jest JEDEN Bóg - Bóg Ojciec, który POSŁAŁ Swego Syna dla zbawienia ludzkości.
tajfun napisał(a):
natomiast moc o ktorej wspomina Jezus Chrystus do oddania życia jest istotą

Jezus nie wspominał o "mocy" tylko o "prawie" (authority).
http://www.scripture4all.org/OnlineInte ... /joh10.pdf

Ostatnio edytowano So mar 19, 2011 6:57 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

So mar 19, 2011 6:53

Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję.
Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać.
Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca.

(Jana 10:18) BT

[01018]
οὐδεὶς αἴρει αὐτὴν ἀπ᾽ ἐμοῦ, ἀλλ᾽ ἐγὼ τίθημι αὐτὴν ἀπ᾽ ἐμαυτοῦ.
ἐξουσίαν ἔχω θεῖναι αὐτήν, καὶ ἐξουσίαν ἔχω πάλιν λαβεῖν αὐτήν·
ταύτην τὴν ἐντολὴν ἔλαβον παρὰ τοῦ πατρός μου.

Podobnie jak Ojciec ma życie w sobie, tak również dał Synowi: mieć życie w sobie samym.
Przekazał Mu władzę wykonywania sądu, ponieważ jest Synem Człowieczym.
(Jana 5:26-27) BT

[00526]
ὥσπερ γὰρ ὁ πατὴρ ἔχει ζωὴν ἐν ἑαυτῶ, οὕτως καὶ τῶ υἱῶ ἔδωκεν ζωὴν ἔχειν ἐν ἑαυτῶ·
[00527]
καὶ ἐξουσίαν ἔδωκεν αὐτῶ κρίσιν ποιεῖν, ὅτι υἱὸς ἀνθρώπου ἐστίν.

http://www.documentacatholicaomnia.eu/1001/1005/0001-0100,_Sancti_Auctores,_NT._04_Evangelium_Secundum_Ioannem,_GR.html

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So mar 19, 2011 6:55

tajfun napisał(a):
a biblia ma to do siebie że każdy może tłumaczyć i rozumieć na swój sposób dlatego aby tłumaczyć musisz trzymać się pewnych wskazówek dla mnie są to wskazówki kk

pierwszy raz słysze że wyrywanie fragmentów wersetów z kontekstu jest wskazówką Krk.

tajfun napisał(a):
nad księgami biblii siedzieli i siedzą nadal i będą siedzieć ludzie natchnieni przez Ducha Świetego

Siedzieli kiedy je spisywali. Gdzie Ty dzisiaj widział człowieka natchnionego przez ducha?

tajfun napisał(a):
nad księgami biblii siedzieli i siedzą nadal i będą siedzieć ludzie natchnieni przez Ducha Świetego również uznawanego przez takich jak ja za Boga

Ja znam tylko jednego Boga Wszechmocnego - JHWH. Inni bogowie mnie nie interesują.

tajfun napisał(a):
ty natomiast nie masz żadnych wskazówk - takie odnoszę wrażenie -

Więc złe odnosisz wrażenie.
Najlepsze wskazówki to:
aksjomat1; Bóg istnieje.
aksjomat2: Przekazał swoje przesłanie w księdze która spisywali ludzie natchnieni jego duchem.
Paradygmaty (nie według ważności, bo wszystkie są równie ważne):
1. Znaczenie oryginału.
2. Wnioskowanie logiczne.
3. Branie pod uwage szerokiego kontekstu - zarówno tekstu jak i historyczno-kulturowego gdy wymaga tego sytuacja.
4. Znaczenia symboli objasniają inne miejsca w Biblii, nie trzeba uciekac się do filozofii.
5. Wyjasnienei musi byś zgodne z pozostałą treścią Słowa Bożego a nie z jakimiś dogmatami.
6. Odwrócenie kierunku badań. Nie szukanie w Biblii potwierdzenia jakichś doktryn religijnych ale badanie Biblii by z niej wyciągnąć prawdziwe wyjasnienia.

tajfun napisał(a):
piszę tak dlatego że księga napisana pod dzialaniem Ducha Świętego musi być odczytywana przez ludzi obdarzonych darami tegoż Ducha

A Ty jesteś obdażony takimi darami? (mówienie językami, uzdrawianie, wypędzanie demonów, prorokowanie)

tajfun napisał(a):

dobrowolność w przypadku Jezusa Chrystusa jest oznaką Boga ponieważ jako Bóg nie podlega żadnym naciskom ani nakazom . nie tak jak ludzie którzy mogą oddać swoje życie z konkretnego powodu i zawsze to będzie jakiś powód . ale do tematu - bogami jesteście można jeszcze wrócić . zgadza się słowo Boga jest prawdą .a do tego bezpośredni przekaz i słowo Jezusa Chrystusa .natomiast moc o ktorej wspomina Jezus Chrystus do oddania życia jest istotą i chyba w żadnym tłumaczeniu zamiennik slowa moc nie oznacza - nie posiadanie takiej siły .

Doktrynalne komentarze sobie podaruje bo co miałem napisac to napisałem. Wobec opacznego rozumienia przez Ciebie pojecia "moc" i wyrywania z kontesktu fragmentów wersetów nie mam nic do dodania.

Pozdrawiam

So mar 19, 2011 15:13
:aniol: normalnie to jest tak , czytasz nt i możesz sobie wypunktować to co odnosi się do Jezusa Chrystusa jako Boga i jako człowieka - możesz napisać dwa nt , jeden w którym przedstawione jest działanie Boga i drugi w którym przedstawione jest działanie Jezusa Chrystusa jako człowieka . sam dobrowolnie je oddaję jest odnośnikiem wolnej woli , która jest cechą Boga . i nikt zaznaczam nikt nie ma wpływu na wolną wolę . to jak z aniołami potężnymi duchami którzy podjęli decyzję sami czy zostać z Bogiem czy przeciw Bogu .nikt ich do niczego nie zmuszał .Jezus Chrystus jako człowiek w pełni poddaje się władzy Boga Ojca .
słowa . sam dobrowolnie oddaję życie swoje nie mają nic wspólnego z zależnością czy jakimś poddaństwem .to samo ze stwierdzeniem - mam moc - ja mam moc - nie ma nigdzie stwierdzenia dostałem moc i dlatego to zrobie .bo to co zrobie jest zależne od tego co mogę zrobić . Jezus Chrystus stwierdza że jego dobrowolność zależy wlaśnie od mocy którą posiada .gdyby było inaczej to jego słowa mogłyby brzmieć mnie więcej tak - oddam swoje życie wtedy gdy otrzymam władzę i moc .

N mar 20, 2011 12:21

arcana85 napisał(a):
Paradygmaty (nie według ważności, bo wszystkie są równie ważne):
1. Znaczenie oryginału.

Pozdrawiam

Nie na temat - naprawdę masz dostęp do tego oryginalnego oryginału? Mission impossible?
;-)
A ja mam tylko wydrukowany rękopis i wydania krytyczne. :-(

N mar 20, 2011 14:27

"potestas" - siła , moc , możnośc dokonania czegoś , panowanie , władza . Pochodzi od słowa "potis" możny , potężny , taki który potrafi , mający pierwszeństwo , lepszy , ważniejszy , najważniejszy , główny . To tyle jeżeli chodzi o słowo "potestas" . Nie było mnie parę dni na forum także nie jestem jeszcze w temacie ale zauważyłem że pojawiło się tu słowo "authority" . Chcę zwrócic uwagę na to czyli na słowo "potestas" . Tajfun też się ma na czym oprzec . Chyba mamy w takim razie dwie wersje . W oparciu o różnojęzyczne przekłady obie wersje wydają się prawdziwe będzie potrzebna więc dyskusja na temat "który z języków jest ważniejszy ?" albo trzeba będzie ustalic jakieś zasady . A dlaczego nie węgierski albo portugalski - zaczyna nam sie trochę robic "wolna amerykanka" . Albo jesteśmy światowi albo swojscy . Albo jest bez granic albo są .

Pn mar 21, 2011 12:37

aspherus napisał(a):
"potestas" - siła , moc , możnośc dokonania czegoś , panowanie , władza . Pochodzi od słowa "potis" możny , potężny , taki który potrafi , mający pierwszeństwo , lepszy , ważniejszy , najważniejszy , główny . To tyle jeżeli chodzi o słowo "potestas" . Nie było mnie parę dni na forum także nie jestem jeszcze w temacie ale zauważyłem że pojawiło się tu słowo "authority" . Chcę zwrócic uwagę na to czyli na słowo "potestas" . Tajfun też się ma na czym oprzec . Chyba mamy w takim razie dwie wersje . W oparciu o różnojęzyczne przekłady obie wersje wydają się prawdziwe będzie potrzebna więc dyskusja na temat "który z języków jest ważniejszy ?" albo trzeba będzie ustalic jakieś zasady . A dlaczego nie węgierski albo portugalski - zaczyna nam sie trochę robic "wolna amerykanka" . Albo jesteśmy światowi albo swojscy . Albo jest bez granic albo są .

Chodzi o sens w kontekście.
Meritum: czy chodzi o moc jako cechę jednostkową bytu (na takim zrozumieniu swoje wywody opiera tajfun) czy o władzę/authority jako uprawnienie (czyli relację bytu do rzeczywistości).

Biorąc po uwagę cały werset to obstaje przy drugim sensie.

Pn mar 21, 2011 13:31

Jak już, to nie interesuje nas potestas, ale greckie eksousia.

J 5,26 fraza "mieć życie w sobie samym" oznacza samodzielność istnienia, której nie mają ludzie.

Pn mar 21, 2011 17:08
:aniol:arcana jak teraz to szukasz karkołomnych tłumaczeń że może być tak , może być inaczej , że za bardzo zawierzyłem jakiemuś przekładowi . słowo moc dotarło do ciebie wtedy gdy nie mogłeś czegoś zrozumieć . bo gdy powiedziałem moc ty nie zaprzeczyłeś tylko ciągnąłeś temat , a jak cóś nie tak to dalej huzia na moc . nie jest to rozbieranie biblii na części składowe . to jest inny temat .dlatego wracając do tematu to ważniejsze jest dobrowolne oddanie swojego życia . z własnej nieprzymuszonej woli je oddaję , ale i to nic bo ważne że mam moc je oddać .nie zabijesz Boga w ludzkiej postaci bo jak możesz zbić Boga . w rozumieniu ludzi zabili , Jezusa Chrystusa , ale po prawdzie to On sam oddał swoje życie , tak rozumiem to ja .ale w modlitwie Ojcze Nasz mówisz przyjdż królestwo twoje czyli czyje królestwo - królestwo Boga . a Jezus Chrystus mówi -MOJE królestwo nie jest z tego świata . to tak na marginesie . bo wracając do układu zdań słowa Jezusa Chrystusa mam moc Bóg i słowa Jezusa Chrystusa taki nakaz otrzymałem człowiek . i nic tu tłumaczyć ani szukać nie trzeba . :3majsie:

Pn mar 21, 2011 18:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 84  Następna strona