Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Stary Testament vs Nowy Testament 
Autor Wiadomość

Post Re: Stary Testament vs Nowy Testament
mabi
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Elbrus zapodał chyba większego speca z greki niż Ty. Po drugie, też nie wiem, czy zauważyłeś: ale na kilkadziesiąt możliwych tłumaczeń wyrazu "ἐν", do 1 Tes. 4:16 nadaje się tylko: "z kimś/z czymś". Do tego postaraj się odnieść.

Natomiast pojęcie: "z towarzyszeniem głosu archanioła" - nawet w języku polskim brzmi bezsensownie i błędnie. Albowiem jednej osobie może "towarzyszyć" druga osoba, a nie głos drugiej osoby. Tak właśnie wynika z powyzszego słownika:
Cytuj:
Dla oznaczenia osób towarzyszących komuś
lub dla oznaczenia rzeczy, w które ktoś jest wyposażony, które ktoś ze sobą niesie,

Ty natomiast uprzejmie dokonałeś całkowicie samowolnej interpretacji powyzszego i stwierdziłeś, że nie tylko osoby, ale też "rzeczy" mogą "towarzyszyć" - pomimo, iż "rzeczy" można tylko posiadać.
Tym samym: "być wyposażonym w", "nieść ze sobą" głos archanioła - to oznacza głos tej właśnie osoby a nie jakiejkolwiek innej.

Zresztą zapodane przeze mnie inne wersety z wyrażeniem: "na głos" - chyba nie przetłumaczysz: "z towarzyszeniem głosu".

Wt mar 22, 2011 17:45

@Tomek44
Rozchodzi się o to, że nie był to głos archanielski (przymiotnik) tylko głos archanioła (rzeczownik).

MaBi napisał(a):
Elbrus, w takim razie nie wiem, po co te przykłady, skoro napisałeś to samo, co ja.
Podałem przykłady, żeby przedstawić argumenty za niejednoznacznością wyłączności zwierzchnictwa archi-przywódców.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt mar 22, 2011 18:28

Zaczyna się argumentacja ad personam?
Jestem kobietą.

Wt mar 22, 2011 20:54

MaBi
:oops:
Przepraszam...
Swoją drogą np. na forum katolik.pl w opisie użytkownika jest pozycja: płeć. Widać, że czasem to byłoby pożyteczne i tutaj.

Wt mar 22, 2011 21:06

MaBi napisał(a):
O archaniele
1 Tes 4,16
Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.

Jana 5:26-29
26 Bo jak Ojciec ma życie sam w sobie, tak też dał Synowi, aby miał życie sam w sobie. 27 I dał mu władzę sądzenia, gdyż jest on Synem Człowieczym. 28 Nie dziwcie się temu, ponieważ nadchodzi godzina, w której wszyscy w grobowcach pamięci usłyszą jego głos 29 i wyjdą: ci, którzy czynili to, co dobre, na zmartwychwstanie życia; ci, którzy się dopuszczali tego, co podłe, na zmartwychwstanie sądu.

1 Tesaloniczan też mówi o zmartwychwstaniu.
I już wiadomo na czyj głos umarli wstaną.

Ciekawe, że w Jana 5:26-29, Jezus mówi o sobie, jakby koło niego stał drugi on.

Wt mar 29, 2011 9:02
Wiadomo ze dobre jest studiowanie ale w wielu miejscach jest napisane ze Bog kocha prostaczkow biednych i odrzuconych przez spoleczenstwo. Takie naukowe dyskusje moga tylko kogos wprowadzic w blad. A zwykly czlowiek wie ze archaniolem nie moze byc Jezus, gdyz Jezus jest Bogiem. Wybaczcie. Do zachety czytania Pisma Sw. nikogo nie trzeba namawiac, ale moze sie tak zdarzyc ze zly przeklad moze poczatkujacemu namieszac w glowie dlatego lepiej trzymac sie Pisma SW. Tysiaclecia.

Wt mar 29, 2011 10:25

Dlatego trzeba szukać łatwiejszych, prostszych metod pomocnych do zrozumienia Pisma św. A jak się trafi na coś, co choćby wygląda na publikację naukową, to odłożyć na bok.
;-)

Wt mar 29, 2011 11:23
Zobacz profil WWW

barachiel555 napisał(a):
...zwykly czlowiek wie ze (...) Jezus jest Bogiem....
A na jakiej podstawie to wie?
Bo Biblia raczej na to nie wskazuje.

Selgrado napisał(a):
Dlatego trzeba szukać łatwiejszych, prostszych metod pomocnych do zrozumienia Pisma św.
No to posłużmy się najprostszą metodą.
Dwa wersety (dla przykładu):

1) Jana 14:26
Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i znowu przyjdę do was. Gdybyście mnie miłowali, radowalibyście się, że idę do Ojca, gdyż Ojciec jest większy niż ja.

2) 1 Koryntian 11:3
Ale chcę, byście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, a głową kobiety jest mężczyzna, a głową Chrystusa jest Bóg.

Jeżeli Jezus jest Bogiem, to jak rozumieć powyższe wersety?

Śr mar 30, 2011 13:17

Poruszasz zagadnienie o Trójcy św. Bóg Ojciec objawił się poprzez Syna, Chrystusa; są względem siebie współistotni, jakby to powiedzieć, są przeniknięci poprzez siebie, są w sobie.

Śr mar 30, 2011 18:48
Zobacz profil WWW
1 Bądźcie naśladowcami moimi1, tak jak ja jestem naśladowcą Chrystusa. 2 Pochwalam was, bracia, za to, że we wszystkim pomni na mnie jesteście i że tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycję2. 3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową3 każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa3 - Bóg. 4 Każdy mężczyzna, modląc się lub prorokując4 z nakrytą głową, hańbi swoją głowę. 5 Każda zaś kobieta, modląc się lub prorokując z odkrytą głową, hańbi swoją głowę; wygląda bowiem tak, jakby była ogolona. 6 Jeżeli więc jakaś kobieta nie nakrywa głowy, niechże ostrzyże swe włosy! Jeśli natomiast hańbi kobietę to, że jest ostrzyżona lub ogolona, niechże nakrywa głowę! 7 Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny5. 8 To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. 9 Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny6. 10 Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów7. 11 Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. 12 Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga. 13 Osądźcie zresztą sami! Czy wypada, aby kobieta z odkrytą głową modliła się do Boga? 14 Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, 15 podczas gdy dla kobiety jest właśnie chwałą? Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie. 16 Może ktoś uważa za właściwe spierać się nadal, my jednak nie jesteśmy takiego zdania, ani my, ani Kościoły Boże8.

Wyrwane z kontekstu chodzilo o to by wytlumaczyc jak nalezy zachowywac sie w kosciele a dokladniej o nakrycie glowy

Cz mar 31, 2011 11:07
J 14, 28 - Mówi to Bóg Wcielony: chwała Syna, równa chwale Ojca (J 8,24; J 17,5-24), została w czasie ziemskiego bytowania przesłonięta (J 1,14). Chrystus jako człowiek jest niższy od Ojca.

Cz mar 31, 2011 11:10
1 Kor 11, 3 - W sensie powagi czynnika kierującego; "głową Chrystusa" w Jego naturze ludzkiej jest Bóg.

Cz mar 31, 2011 11:12
barachiel555 napisał(a):
...zwykly czlowiek wie ze (...) Jezus jest Bogiem....
A na jakiej podstawie to wie?
Bo Biblia raczej na to nie wskazuje.

wiara tez jest łaską daną od Boga nie wszyscy niestety jej doswiadczaja :(

Cz mar 31, 2011 11:14

barachiel555 napisał(a):
wiara tez jest łaską daną od Boga nie wszyscy niestety jej doswiadczaja :(
Wiara musi być poparta dowodami.
Niekoniecznie naocznymi, ale np. wynikającymi z logiczności nauk wynikających z Pisma Świętego.

Inaczej to będzie łatwowierność.

Selgrado napisał(a):
Poruszasz zagadnienie o Trójcy św. Bóg Ojciec objawił się poprzez Syna, Chrystusa; są względem siebie współistotni, jakby to powiedzieć, są przeniknięci poprzez siebie, są w sobie.
To już taka sobie filozofia próbująca wyjaśnić to, czego wyjaśnić się nie da, bo nie istnieje.

Cz mar 31, 2011 13:48
Jamsen bede sie modlil za Ciebie ale jak wiesz nieraz potrzeba wielu lat wiec najlepiej jakbys sam sie modlil np mozesz tak Panie Boze nie wierze w Ciebie ale chcialbym sie pomodlic zdebym uwierzyl

Pt kwi 01, 2011 9:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona