Autor |
Wiadomość |
TheLight
|
 Spowiedź.
Chcę zaczerpnąć Waszego zdania. Otóż mam zamiar wybrać się do spowiedzi po długim okresie czasu. Mam 19 lat i od prawie 3 lat jestem z moim partnerem, bardzo się kochamy i chcemy spędzić ze sobą życie. Przeżyliśmy ze sobą swój pierwszy raz, ale od dłuższego czasu żyjemy w małym celibacie, ponieważ można uznać, że się nawróciłam i potraktowałam to jako ciężki grzech. W jaki sposób się z tego wyspowiadać? Czy to naprawdę ciężki grzech?
|
Cz mar 24, 2011 13:13 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Spowiedź.
TheLight napisał(a): żyjemy w małym celibacie Jak "mały" jest ten celibat? TheLight napisał(a): Czy to naprawdę ciężki grzech? Tak.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz mar 24, 2011 13:18 |
|
 |
TheLight
|
Po prostu już nie współżyjemy ze sobą.
|
Cz mar 24, 2011 13:24 |
|
|
|
 |
TheLight
|
czy istnieje inny sposób spowiedzi?
|
Cz mar 24, 2011 14:25 |
|
 |
Elbrus
|
TheLight napisał(a): czy istnieje inny sposób spowiedzi? viewtopic.php?f=23&t=16626 (Czy rzeczywiście trzeba mówić grzechy? - Spowiedź) viewtopic.php?f=23&t=5527 (Czy spowiedź jest niezbędna do odpuszczenia grzechu)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz mar 24, 2011 14:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TheLight napisał(a): czy istnieje inny sposób spowiedzi? __inny niż?
|
Cz mar 24, 2011 16:14 |
|
 |
WIST
|
Sposób jest prosty i standardowy. Idziesz do spowiedzi po uprzednim rachunku sumienia i mówisz że przez dany okres czasu współżyłaś seksualnie ze swoim partnerem, ale dziś masz mocne postanowienie aby przed ślubem tego nie robić. Krótko, jasno i szczerze. Powodzenia 
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz mar 24, 2011 16:46 |
|
 |
TheLight
|
Inny niż w konfesjonale.
|
Cz mar 24, 2011 17:26 |
|
 |
BlankaA
|
Teoretycznie przepis dopuszcza spowiedź poza konfesjonałem, o ile zachodzi "uzasadniona przyczyna". W sali szpitalnej na przykład trudno o takowy  .
|
Cz mar 24, 2011 17:43 |
|
 |
TheLight
|
chodzi o to, że obawiam się szczegółowych pytań księdza, to dla mnie krępujące. wystarczy, że powiem, że dopuściłam się nieczystości przedmałżeńskiej z moim partnerem i od roku się tego wystrzegam?
|
Cz mar 24, 2011 17:57 |
|
 |
żar
|
Powiedz wprost, że współżyłaś i tyle mu powinno wystarczyć. Zależy na jakiego księdza trafisz... jeden może zadawać pytań, a pytań a drugi kompletnie przejdzie do "kazania" nie wywlekając tematu. Ja kiedyś trafiłam na takiego, który wbrew żądał ode mnie przyrzeczenia, że nie będę przed ślubem mieszkać w jednym mieszkaniu. Rozumiesz? Teraz jestem szczęśliwą mężatką i mam to już za sobą:) ps: Nawet mu nie mów, że się wystrzegasz, dopiero jak zacznie się wypytywać he
_________________ Interesuje się NLP i Coachingiem
|
Cz mar 24, 2011 18:21 |
|
 |
Elbrus
|
TheLight napisał(a): wystarczy, że powiem, że dopuściłam się nieczystości przedmałżeńskiej z moim partnerem i od roku się tego wystrzegam? Nie wystarczy, bo form nieczystości jest bardzo wiele: viewtopic.php?f=26&t=27913 - Najprościej jak się da (czyli dlaczego petting jest grzechem, skoro nie jest pełnym stosunkiem seksualnym)
|
Cz mar 24, 2011 18:29 |
|
 |
TheLight
|
a czy spowiedź powszechna zmazuje wszystkie grzechy?
|
Cz mar 24, 2011 18:54 |
|
 |
Elbrus
|
TheLight napisał(a): a czy spowiedź powszechna zmazuje wszystkie grzechy? Nie.
|
Cz mar 24, 2011 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TheLight napisał(a): chodzi o to, że obawiam się szczegółowych pytań księdza, to dla mnie krępujące. wystarczy, że powiem, że dopuściłam się nieczystości przedmałżeńskiej z moim partnerem i od roku się tego wystrzegam? A czego tu się bać? Powiedz wszystko szczerze a spowiednik przecież po tym co usłyszy nie wyskoczy z konfesjonału i Ciebie nie pobije. Idź do jakiegoś klasztoru,najlepiej franciszkańskiego i znajdź młodego zakonnika i się wyspowiadaj,szczerze i ze skruchą. Bo to co powiesz spowiednikowi musisz traktować tak jak byś powiedziała Bogu. Strach to zły doradca.Ty myślisz że spowiednik pierwszy raz w życiu usłyszy o takich grzechach i się zgorszy? Nic podobnego,on takich spowiedzi nasłuchał się w swoim życiu. Idź spokojnie ale ze skruchą i żalem w sercu a wszystko będzie dobrze. Życzę odwagi!
|
Pt mar 25, 2011 8:25 |
|
|