Kreacjonizm w ujęciu pozytywnym
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Kreacjonizm w ujęciu pozytywnym
Witold napisał(a): Książki popularnonaukowe są poddawane recenzji naukowej Biblia została poddana nie tylko recenzjom, ale nawet badaniom.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 21, 2010 21:39 |
|
|
|
 |
Witold
|
Dobrze wiesz, że nie o to chodzi.
|
Cz paź 21, 2010 21:42 |
|
 |
ZbanowanyUSER
zbanowany na stałe
|
@Elbrus odpowiedź dlaczego kreacjonizm nie jest nauką ani nie jest naukowy znajdziesz w książce "Logika odkrycia naukowego" Karla Poppera. Nadmieniam, że w całej książce nie znajdziesz żadnego odniesienia do kreacjonizmu. Książka ta to po prostu podstawa demarkacji między naukowością a nienaukowością.
_________________ Tu Snufkin: Znowu mi mody/admini zawiesili konto, nie wiem za co.
|
Cz paź 21, 2010 22:15 |
|
|
|
 |
Rutus
|
Bardzo mi się u Poppera podoba stwierdzenie, że same zaobserwowane zjawiska bez odniesienia do modelu teoretycznego (dokładniej bez posiadania zaproponowanego modelu objaśniającego zjawisko za pomocą zależności matematyczno-logicznych) są bezwartościowe. I tu mała dygresja: prócz wcześniejszych problemów kreacjonizmu z powiązaniem z nauką, dochodzi całkowity brak opisanego modelu teoretycznego, do którego chcą się odwoływać. Pomijając to, że "fakty" jakie proponują, to wyłącznie "dziury w innej teorii".
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Pt paź 22, 2010 15:40 |
|
 |
Elbrus
|
http://www.youtube.com/watch?v=ZQfxvWt7uS0 - Banan dowodem na istnienie Boga (Ray Comfort)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz mar 24, 2011 22:19 |
|
|
|
 |
Witold
|
Dobrze znane  Comfort to bohater na miarę Kenta Hovinda, tylko o ile ten drugi jest irytujący z tym swoim nadętym nadawaniem, to Ray i jego wierny side-kick Kirk Cameron, są raczej zabawni w swojej głupocie. To także ci dwaj panowie ambitnie popularyzują obrazki takie jak ten:  przedstawiający "krokokaczkę", której nieistnienie to kolejny przykład "braku form przejściowych". http://www.youtube.com/watch?v=IBHEsEshhLs - kwintesencja kreacjonizmu  Nie przypadkiem autor prowadzących nazwał "Ray" i "Kent"
|
Pt mar 25, 2011 0:11 |
|
 |
awaryjan
|
Witold napisał(a):  przedstawiający "krokokaczkę" Sprzeciw!!! Ten osobnik to KACZKODYL, a nie krokokaczka!!! Proszę stosować właściwe nazewnictwo  .
|
Pt mar 25, 2011 10:18 |
|
 |
Witold
|
Awaryjan nie wiem czy wiesz ale wykazując mój karygodny błąd właśnie chyba obaliłeś teorię ewolucji, czy coś w tym stylu  Po angielsku nazywają to "crocoduck"
|
Pt mar 25, 2011 11:37 |
|
 |
Elbrus
|
awaryjan napisał(a): Sprzeciw!!! Ten osobnik to KACZKODYL, a nie krokokaczka!!! Proszę stosować właściwe nazewnictwo  . Witold napisał(a): Awaryjan nie wiem czy wiesz ale wykazując mój karygodny błąd właśnie chyba obaliłeś teorię ewolucji, czy coś w tym stylu  Po angielsku nazywają to "crocoduck" Nie ma znaczenia, jak to coś się nazywa, bo każde zwierzę jest stworzeniem bożym. Nawet Biblia potwierdza, że wszystkie zwierzęta otrzymały konkretną nazwę już dawno temu: Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę istota żywa. I tak mężczyzna dał nazwy wszelkiemu bydłu, ptakom powietrznym i wszelkiemu zwierzęciu polnemu, ale nie znalazła się pomoc odpowiednia dla mężczyzny. (Rodzaju 2:19-20) //mężczyzna - hebr. ha'adam
|
Pt mar 25, 2011 11:47 |
|
 |
awaryjan
|
Witold napisał(a): Po angielsku nazywają to "crocoduck" Wiem, wiem  . Ale oficjalne tłumaczenia tekstów źródłowych mówi jednak o kaczkodylu. Na poparcie swoich poglądów mogę jeszcze podać niepodważalny argument, który zamknie usta wszystkim niedowiarkom!! http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1 ... =&aql=&oq=http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1 ... 1&aql=&oq=Także moja racja jest najmojsza  .
|
Pt mar 25, 2011 13:22 |
|
 |
Rutus
|
Aby zakończyć ten spór dodam, że brak szczątków kaczkodyla udowadnia, że teoria ewolucji jest kłamstwem. I tak ma pozostać! Kłamstwem i tyle, o!
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Śr mar 30, 2011 17:46 |
|
 |
Wiadomokto
czasowo zablokowany
|
Rutus napisał(a): Aby zakończyć ten spór dodam, że brak szczątków kaczkodyla udowadnia, że teoria ewolucji jest kłamstwem. I tak ma pozostać! Kłamstwem i tyle, o! Źli naukowcy, którzy należą do ewolucjonistyczno-ateistycznego spisku, już składają szczątki kaczkodyla.
_________________ Jeśli miałbym zostać gorliwym wyznawcą jakiejś religii - wybrałbym taką, która ma najwięcej sensu - byłbym Jedi!
|
Cz mar 31, 2011 12:44 |
|
 |
Rutus
|
Wracając do tematu wątku: Na każdym forum, gdzie przebywam, podaję link do tego wątku, aby zachęcić i dać szansę innym kreacjonistom, aby gromadzili w jednym miejscu nieznane mi przykłady kreacjonizmu pozytywnego. Jak widać, jest tych przykładów tyle, że wpisy sypią się jeden za drugim. Ten fakt udowadnia niezbicie, że kreacjonizm z nauką nawet nie leżały na jednej półce...
|
Cz kwi 07, 2011 6:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyznam, że trochę się stydam swojego niskiego poziomu wykształcenia, ale korzystając z okazji, że zebrało się tak znamienite grono do roztrząsania jakże istotnych dla przyszłości tematów, chciałbym tylko zapytać się, czy ewolucja komputerów jest wyjaśnialna na gruncie Teorii Ewolucji, czy też nie?
|
Cz kwi 07, 2011 16:34 |
|
 |
Rutus
|
Czy to kpina czy prezentacja przez Pana własnego poziomu...(nie używam takich słów, niech wystarczą kropki).
Gdyby jakiś kreacjonista odważył się wystawić wątek, gdzie żądałby zaprezentowania ewolucjonizmu pozytywnego, zostałby wręcz zasypany przykładami (sam podałbym kilkadziesiąt!). My tu czekamy na przykład "lustrzany": kreacjonizmu pozytywnego i wrażenie pustki chyba nie jest urojone, prawda?
|
Cz kwi 07, 2011 16:40 |
|
|
|