Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Moria
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
św. Paweł od Krzyża (†1775)
Jeśli nauczysz się widzieć wolę Bożą jako źródło siły, biorąc każdą trudność przez którą przechodzisz jako coś co pochodzi nie tylko z okoliczności ale z kochającej ręki Boga twego Stwórcy, wkrótce będziesz szybko podążał po krótkiej drodze do świętości... Nawet kiedy sprawy są w najgorszym stanie, zachowaj pokój serca i przyjmij cokolwiek Bóg zsyła ci jako coś dla twojego dobra... We wszystkim co się dzieje najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić jest poddać się Jego woli.
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Cz sty 06, 2011 11:44 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
wybór potomka żydowskiego na stolicę Piotrową jest obrazą Chrystusa( św. Bernard z Clairvaux) // Doktor Kościoła, filozof, intelektualista, kaznodzieja, mistyk, propagator II krucjaty, // autor tzw. Modlitwy świętego Bernarda - "Pomnij, o Najświętsza Panno Maryjo...")
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz sty 06, 2011 15:03 |
|
 |
slawekp4
|
"Można być świętym z pastorałem w ręku, ale tak samo bobrze można nim zostać, mając w ręku miotłę" Bł. Jan XXIII
"Żebrak nie obraża Boga, złodziej zaś – i ludzi, i Boga." Św. Jan Chryzostom
"Tylko święci pozostawiają ślady, inni hałasują, ale nie zostawiają żadnego znaku, że przeszli." Bł. Edward Pope
"Aby być świętym, trzeba być szalonym. Trzeba stracić głowę. To, co nas powstrzymuje od świętości, to brak refleksji, zastanowienia, modlitwy, zjednoczenia z Bogiem, którego do świętości koniecznie potrzeba. " Św. Jan Maria Vianney
_________________ "Święci są prawdziwymi reformatorami. Tylko od świętych, tylko od Boga pochodzi prawdziwa rewolucja, decydująca przemiana świata." Benedykt XVI
|
So sty 29, 2011 19:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezu Ukrzyżowany! Zawsze noszę Cię przy sobie, nad wszystko wybieram. Gdy upadam, Ty mnie podnosisz. gdy płaczę, Ty mnie pocieszasz. Gdy cierpię, Ty mnie uzdrawiasz. Gdy Cię wzywam, Ty mi odpowiadasz. Ty jesteś światłem, które mnie oświeca, słońcem, które mnie ogrzewa, pokarmem, który mnie żywi, źródłem, które gasi moje pragnienie, słodyczą, która mnie upaja, balsamem, który przywraca mi siły, pięknem, które mnie urzeka. Jezu Ukrzyżowany! Bądź moją obroną w zyciu, wsparciem i ufnością w mej agonii, i spocznij na mym sercu, gdy nadejdzie moja ostatnia godzina.
Moria, wróciłam. Pozdrawiam
|
N mar 27, 2011 14:15 |
|
 |
Elbrus
|
@Maria-Magdalena Jaki święty, błogosławiony lub mistyk ułożył tą modlitwę?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N mar 27, 2011 14:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, to modlitwa z obrazka, z ubiegłorocznego Wielkiego Postu z Gościem Niedzielnym. Pozdrawiam.
|
N mar 27, 2011 14:41 |
|
 |
Elbrus
|
Ta strona podaje, że jest to pewna starożytna modlitwa, jednak nie ma informacji o tym, że jej autorem był święty lub błogosławiony (dzieło anonimowe), a modlitwa nie przedstawia raczej żadnych przeżyć mistycznych.
|
N mar 27, 2011 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa Jana Pawła II do Ducha Świętego
Duchu Święty proszę Cię o dar Mądrości, do lepszego poznawania Ciebie i twoich doskonałosci Bożych; O dar Rozumu, do lepszego zrozumienia ducha tajemnic wiary świętej; O dar Umiejętności, abym w życiu kierował się zasadami tejże wiary; O dar Rady, abym we wszystkim u Ciebie szukał rady i u Ciebie ją zawsze znajdował; O dar Męstwa, aby żadna bojaźń ani względy ziemskie nie mogły mnie od Ciebie oderwać; O dar Pobożności, abym zawsze służył Twojemu Majestatowi z synowską miłoscią; O dar Bojaźni Bożej, aby żadna bojaźń ani względy ziemskie nie mogły mnie od Ciebie oderwać
|
N mar 27, 2011 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwy mej wysłuchaj Panie! Niech nie omdleje moja dusza pod brzemieniem Twojej surowości. Niechaj się nigdy nie znużę dziękowaniem Ci za miłosierną opiekę; za to, żeś wyrwał mnie z gęstwiny zła; za to, żes stał sie dla mnie słodszy od wszystkich pokus, jakim dawniej ulegałem. Więc pokochałem Ciebie nade wszystko całą mocą miłości uchwyciłem się Twej ręki. O, aż po kres życia chroń nie od wszelkiego zła! św. Augustyn "Wyznania"
Moria, dziękuję.
|
Śr mar 30, 2011 15:33 |
|
 |
Moria
|
Św. Tomasz z Akwinu (†1274)
"Radość duchowa uzbraja człowieka przeciw Szatanowi; chwała Boża jest siłą, która przyczynia się bardzo do odparcia diabła. Praca dobrze wykonana usuwa próżniactwo, właściwy teren do działania demonów".
Maria-Magdalena, dziękuję
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
So kwi 02, 2011 18:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"W tej chwili zapytał mnie Jezus: dziecię Moje, jak ci idą rekolekcje? - Odpowiedziałam: Jezu, przecież Ty wiesz jak mi idą. Tak, wiem, ale Ja chce usłyszeć [z] ust i serca twego. O mój Mistrzu, kiedy Ty mnie prowadzisz, to wszystko mi idzie łatwo, i proszę Cię, Panie, nie odstępuj nigdy ode mnie. i powiedział Jezus: tak, zawsze będe przy tobie, jeżeli zawsze będziesz dzieckiem małym i nie lękaj się niczego, jak byłem tu twoim początkiem, tak też będę twoim końcem. Nie polegaj na stworzeniach, chociażby w rzeczy najmniejszej, bo to mi się nie podoba. Ja Sam chce być w duszy twojej. Dam ci umocnienie w duszy i światło i dowiesz się z ust zastępcy Mojego, że Ja jestem w tobie, a niepokój rozwieje się jak mgła przed promieniem słońca". Dzienniczek św. Faustyny, zeszyt 1, 295
Moria, piękno ukryte w słowach Świętych, wciąż mnie zachwyca.
|
So kwi 02, 2011 19:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Nie jesteś daleki, o mój Boże, od tego, kto się sam nie oddale od Ciebie. Dlaczego więc mówią, że Ty się oddalasz?" św. Jan od Krzyża
|
Wt kwi 05, 2011 17:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wskazówki, które przechowywała Maria Magdalena od Ducha Świętego.
"Kto z czystej miłości działa dla Boga, nie tylko stara się o to, aby o tym nie wiedzieli ludzie, ale gdyby nawet nie wiedział o tym sam Bóg, który wie o wzystkim, to ne przestałby czynić podobnych przysług z radością i miłoscią".
Magdalena od Ducha Świętego, karmelitanka bosa, córka Diegp Rodriquez i Anny Alarcon, ur. w Belmonte (Cuenca), złozyła profesję w Beas 6.VIII.1577 r i przeszła w r. 1589 do klasztoru w Kordobie, gdzie zmarła 30 lipca 1640 r. Ona to ma zasugę zapisania tych kilku Wskazówek Świętego a także paru jego listów, oraz rysunku Góru Karmel, czyli Góry doskonałosci. Święty, o którym mowa to św.Jan od Krzyża.
|
Wt kwi 12, 2011 20:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
159 "Inna wskazówka, w celu przezwyciężenia pożądań: Nieustannie pragnąć naśladować we wszystkim Jezusa Chrystusa, dostosowując się do Jego życia, które należy uważać za wzór i tak postępować we wszystkim, jakby On postąpił." ************************* por. Droga na Górę Karmel, I,13,3
160 "Aby móc tak postępować, konieczną jest rzeczą wyrzec się wszelkiego pożądania lub upodobania, które by nie było całkowicie na Chwałę Bożą, z miłości dla Tego, który w swoim życiu nie szukał niczego oprócz pełnienia woli Ojca, którą nazywał swym pokarmem (J,4,34)." św. Jan od Krzyża
|
Śr kwi 13, 2011 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
161
"Dla umartwienia czterech naturalnych namiętności: radości, smutku, bojaźni i nadziei zastosuj następujące wskazówki: Staraj sie zawsze skłaniać nie do tego co łatwiejsze, lecz do tego co trudniejsze. Nie do tego co przyjemniejsze, lecz do tego co nieprzyjemne. Nie do tego co smaczniejsze, lecz do tego co niesmaczne. Nie skłaniaj się do tego co daje odpoczynek, lecz do tego co wymaga trudu. Nie do tego co daje pociechę, lecz do tego, co nie jest pociechą. Nie do tego co większe, lecz do tego co mniejsze. Nie do tego co wzniosłe i cenne, lecz do tego co niskie i wzgardzone. Nie do tego, aby pragnąć czegoś, lecz ku temu, aby nie pragnąć niczego. Nie wybieraj w rzeczach tego co lepsze, lecz to co gorsze, znosząc dla Jezusa Chrystusa ogołocenie, braki i ubóstwo w stopniu możliwym na tym świecie."
|
So kwi 16, 2011 19:58 |
|
|
|