Autor |
Wiadomość |
jika
Dołączył(a): So lut 26, 2011 21:35 Posty: 9 Lokalizacja: (z)DolnyŚląsk
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Elbrus napisał(a): ... ukazania źródłowości wyznawanej wiary - bezpośredniego pochodzenia od założyciela (ja nie należę do Kościoła X - ja należę do Chrystusa, jestem Jego uczniem itp.). I chyba trafne stwierdzenie ... Należę do Chrystusa, nie do człowieka !
_________________ Religia to nie tylko kościół, do którego człowiek idzie okazyjnie, aby się pomodlić; religia to świat, w którym trzeba stale żyć. / Gilbert Keith Chesterton
|
Śr mar 02, 2011 16:47 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
jika napisał(a): Należę do Chrystusa, nie do człowieka ! Czy kierujesz się aftarodoketyzmem lub jakąś inną herezją monofizycką? A może uznajesz separacjonizm/bazylidianizm czyli dwie osoby w Nazarejczyku - człowieka Jezusa i boski Logos?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano Śr mar 02, 2011 17:30 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr mar 02, 2011 17:00 |
|
 |
jika
|
nim wyjedziesz ze swoją filozofią i mądrością ... spytaj konkretnie co człowiek miał na myśli. Twoje wywyższanie się znajomością rzekomej herezji, nie czyni Cię mądrzejszym - lecz głupszym. Tylko człowiek mądry, dopytuje i stwierdza ... nigdy na odwrót sorry, taka dygresja co do Twojej wypowiedzi  Czym się koruję ? Tym że należę do Boga ( jeżeli stwierdzenie do Chrystusa Ci nie pasuje ... ), a nie do człowieka - żaden człowiek nie będzie mną rządził, i mówił jak mam żyć - nie po to mam Biblię i dekalog ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Religia to nie tylko kościół, do którego człowiek idzie okazyjnie, aby się pomodlić; religia to świat, w którym trzeba stale żyć. / Gilbert Keith Chesterton
|
Śr mar 02, 2011 17:25 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
jika napisał(a): Tylko człowiek mądry, dopytuje i stwierdza ... nigdy na odwrót Teraz lepiej? jika napisał(a): spytaj konkretnie co człowiek miał na myśli. Przecież zadałem pytanie. Nie zauważyłaś pytajnika na końcu zdania? Niestety - nie mogę już edytować postu, żeby go powiększyć dla ciebie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 02, 2011 17:30 |
|
 |
jika
|
Więcej ironii ... Ciągle za mało jej w Twojej odpowiedzi 
|
Śr mar 02, 2011 17:47 |
|
|
|
 |
Orion1991
Dołączył(a): Pn lut 14, 2011 16:12 Posty: 7 Lokalizacja: Malbork
|
Elbrus napisał(a): jika napisał(a): Należę do Chrystusa, nie do człowieka ! Czy kierujesz się aftarodoketyzmem lub jakąś inną herezją monofizycką? A może uznajesz separacjonizm/bazylidianizm czyli dwie osoby w Nazarejczyku - człowieka Jezusa i boski Logos? Ohh cudowne wynoszenie siebie na piedestał jak zwykle odbieganie od konkretnej odpowiedzi.Dla mnie cóż chrześcijanin jak ktoś dobrze powiedział stoi poza podziałami takimi jak instytucje kościelne i zamiast ciągle skupiać się na swoim zbawieniu dostrzega ludzi.
|
Wt mar 08, 2011 15:22 |
|
 |
kizi
|
Zastanawiam się nad tym pytaniem i żeby nie zgrzeszyć nie kliknełam na nic. 
|
Śr mar 09, 2011 1:27 |
|
 |
Angel_of_Death
|
kliknąłem inny xd i wchodząc na czat wiara.pl jestem coraz bardziej przekonany, że dobrze, że nie jestem katolikiem : P
|
N mar 13, 2011 20:38 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Angel_of_Death napisał(a): kliknąłem inny xd i wchodząc na czat wiara.pl jestem coraz bardziej przekonany, że dobrze, że nie jestem katolikiem : P ze względu na towarzystwo? czy ze względu na treść katolicyzmu? Bo jeśli to pierwsze, to mało dorosła postawa 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn mar 14, 2011 16:07 |
|
 |
Angel_of_Death
|
ze względu na to czego się dowiaduję od chrześcijan : P
|
Pn mar 14, 2011 16:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Angel_of_Death napisał(a): ze względu na to czego się dowiaduję od chrześcijan : P Chodzi o treści chrześcijaństwa czy o coś innego?
|
Pn mar 14, 2011 16:30 |
|
 |
Angel_of_Death
|
o wszystko  ostatnio się dowiedziałem, że jak ktoś ogląda TVN to będzie miał przechlapane na sądzie ostatecznym 
|
Pn mar 14, 2011 17:11 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Kolejny raz muszę na tym forum powtórzyć swoją wypowiedź. Czy liczy się to, co "gdzieś przeczytaliśmy" czy należałoby raczej sięgnąć bardziej do źródeł, do prawdziwych pouczeń Kościoła w tej materii? Bo w ten sposób to można wyśmiać wszystko. Bezrefleksyjnie. A bezrefleksyjność nie powinna być ludzką cechą
|
Pn mar 14, 2011 17:48 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Angel, nie wierz tym baranom, człowiek w swojej marności potepiał, potepia i będzie potepiał! Żaden prawdziwy Bóg nigdy Cię za nic nie potępi! Zamiast zaglądać do jakichs tam herezji kościoła, poszukaj we własnym sercu i tam znajdziesz wszystkie prawdziwe odpowiedzi!
Pn mar 28, 2011 18:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Suweren napisał(a): Angel, nie wierz tym baranom, ... naprawdę potrzebujesz przytulenia...
|
Pn mar 28, 2011 18:09 |
|
|
|