Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 11:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
wojwek napisał(a):
Pewności na istnienie Boga dodaje mi fakt, że przez tyle lat i z taka gorliwością znajdują się osoby, które próbują dowieść jego nieistnienia.
jeśli czegoś nie ma to się o tym tak gorliwie nie dyskutuje. :)

O matko, weź powiedz tym wszystkim fanom Gwiezdnych Wojen, że Yoda nie istnieje to się załamią i przestaną o nim i innych postaciach rozmawiać.

medieval_man, czemu nie odpowiedziałeś jeszcze na mój post z 25 marca, 2011 20:55?

Pn mar 28, 2011 18:16
Moderator

xeloreu napisał(a):
medieval_man napisał(a):
ad: xeloreu
Ponawiam.
Dlaczego nie zareagujesz na mój post z 22 mar 2011 13:33?

Ponieważ Elbrus w sumie napisał to co i ja chciałem przekazać. Coś się tak uparł, żebym się do tej twojej konkretnej wypowiedzi odniósł?

Bo umiesz myślec logicznie i nie potrzebujesz chować sie za wypowiedziami innych osób.
Chciałbym, żebyś napisał jak Ty traktujesz spojrzenie na sprawę przewidywania/wiedzy Boga w sposób jaki ja zapropnowałem i czy według Ciebie Bóg stwarzając świat poza czasem i od razu uczestnicząc (nie tylko widząc/przewidując jego losy) w całkowitych jego dziejach, może w jakiś sposób (skoro zdefiniował jego działanie prawami logiki i umieszczeniem w nim wolności stworzenia, jaka jest warunkiem miłości) zapobiec urzeczywistnieniu tej wolności?

Pn mar 28, 2011 18:58
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
xeloreu napisał(a):
medieval_man napisał(a):
ad: xeloreu
Ponawiam.
Dlaczego nie zareagujesz na mój post z 22 mar 2011 13:33?

Ponieważ Elbrus w sumie napisał to co i ja chciałem przekazać.
Coś się tak uparł, żebym się do tej twojej konkretnej wypowiedzi odniósł?

Bo umiesz myślec logicznie i nie potrzebujesz chować sie za wypowiedziami innych osób.
Chciałbym, żebyś napisał jak Ty traktujesz spojrzenie na sprawę przewidywania/wiedzy Boga w sposób jaki ja zapropnowałem
Ja też bym chciał uzyskać odpowiedź. :)
Pozdrawiam.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn mar 28, 2011 19:45

tajfun napisał(a):
tak się mi widzi że ty młody jakiś jesteś to do p1
p2 o to samo idzie tylko ładnie ubrane
p3 czyżbyś chciał powiedzieć że starzec pragnie aby go zabili
p4 a skąd twoja wiedza ze jabłuszko było złe
p5 nie za Jego przyczyną ale z wolną wolą człowieka
p6 podchodząc do zła i dobra nie zapominaj kto to był szatan
p7 czy przykład o japonczykach ci nie wystarczył czy może go nie zrozumiałeś .
p8 a gdzie pozabijał wiatrakami daj przykład
hłe , hłe , hłe . :badgrin:

P to u ciebie akapit?

No więc :
P1 - kurczę,pieknę dzięki! Ile to dziesiątków lat tego nie słyszałem! :)
Komplementy komplementami, ale możesz odpowiedzić na temat?

P2 - Nie widzisz równicy między propagowaniem czegoś a propagowaniem prawa do czegoś? Hmmm... To dla ciebie propagowanie równouprawnienia kobiet to to samo, co zachęcanie ludzi do tego, aby zostaloi kobietami?! :shock: Rety!

P3 - skoro prosi o smierć, to chyba tak? Może inaczej - wybiera mniejsze zło - woli umrzeć, niż dalej cierpieć. Jak z amutacją: pacjent pragnie, aby mu objętą gangreną nogę odciąć?

P4 - pewno było smaczne, ale zjedzenie go chyba było złe, bo raz - Bóg tego zabronił, a dwa - ukarał za to i Adama z Ewką i (kuriozum) wszystkich potomków.

P5 załapałem - P to pytanie, tak? :)
Nie odpowiedziałaś: coś sie dzieje WBREW woli wszechmocnego?

P6 szatan jest silniejszy od Boga? Może zmieniać jego decyzje?

P7 czy niejasno ci odpowidziałem? czego nie rozumiesz?

P8 jeszcze nie pozabijał, ale przyznasz, że jesli będzie chciał, to to zrobi. Czemu uważasz że likwidacja elektrowni atomowych spowoduje, że jak Bóg będzie chciał, to nie zniszczy nas inaczej? Jak można się zabezpieczyć przez kaprysem Boga zabicia lub okaleczenia mnie?

Pn mar 28, 2011 20:57

xeloreu napisał(a):
wojwek napisał(a):
Pewności na istnienie Boga dodaje mi fakt, że przez tyle lat i z taka gorliwością znajdują się osoby, które próbują dowieść jego nieistnienia.

O matko, weź powiedz tym wszystkim fanom Gwiezdnych Wojen, że Yoda nie istnieje to się załamią i przestaną o nim i innych postaciach rozmawiać.

medieval_man, czemu nie odpowiedziałeś jeszcze na mój post z 25 marca, 2011 20:55?

Ale beznadziejna odpowiedź. O Bogu dyskutują już kilka tysięcy lat a co to są Gwiezdne Wojny?
To ciekawe co piszesz ale nigdy o tym nie słyszałem?
Co to takiego, odpowiedz proszę?

Pn mar 28, 2011 21:26
p1 myślałem , że pomyślisz a ty co inne spostrzegł żeby drugiego nie zauważyć
p2 równouprawnienie kobiet odnosi się do kobiet jeden grzyb
p3 żaden człowiek nie pragnie aby go zabić . a śmierdząca , gnijaca kończyna nie przeszkadza temu kto taką kończynę ma .
p4 czy zjadają smaczne jabłuszko mogę czynić zło .
p5 wolna wola to istota człowieczeństwa - ta cecha jest cechą Boga .mogę podejmować samodzielnie decyzję i nazwać je swoimi , ale
p6 dochodzimy do tego że szatan może zmieniać decyzje człowieka , nie Boga .
p7 nie rozumiesz bo nie chcesz
p8 jesteś prorok jakiś

do p7 człowiek sam sobie - inaczej - pycha człowieka powoduje że podejmuje decyzje nierozsądne , które w oczywisty sposób skończą się tragedią . to tak jak z terenami zalewowymi na których wbrew logice nadal się buduje domy .
jedynym usprawiedliwieniem jakie może choć troszeczke człowiek się zasłaniać jest działanie szatana . i co ciekawe mamy sporo żalu do Boga a żadnej pretensji do szatana . jak to zrozumieć . :badgrin:

Wt mar 29, 2011 7:57

tajfun napisał(a):
jedynym usprawiedliwieniem jakie może choć troszeczke człowiek się zasłaniać jest działanie szatana . i co ciekawe mamy sporo żalu do Boga a żadnej pretensji do szatana . jak to zrozumieć . :badgrin:

To chyba oczywiste. Przecież Szatan, jest kimś bez znaczenia, w stosunku do wszechmocy Boga. A działaniem Szatana, nie możemy się zasłaniać bo wszystkie decyzje podejmujemy zgodnie sami, zgodnie z wolną wolą.

Wt mar 29, 2011 8:52

zephyr7 napisał(a):
Jamsen, mylisz się - Jezus wyraźnie mówi, że On i Ojciec to jedno.

Poprawię:
Jezus wyraźnie mówi, że On i Ojciec są jednomyślni.

Wt mar 29, 2011 9:35

tajfun napisał(a):
p5 wolna wola to istota człowieczeństwa - ta cecha jest cechą Boga .
mogę podejmować samodzielnie decyzję i nazwać je swoimi , ale
Człowiek więc nie ma wolnej woli.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt mar 29, 2011 10:43

tajfun napisał(a):
p1 myślałem , że pomyślisz a ty co inne spostrzegł żeby drugiego nie zauważyć
p2 równouprawnienie kobiet odnosi się do kobiet jeden grzyb
p3 żaden człowiek nie pragnie aby go zabić . a śmierdząca , gnijaca kończyna nie przeszkadza temu kto taką kończynę ma .
p4 czy zjadają smaczne jabłuszko mogę czynić zło .
p5 wolna wola to istota człowieczeństwa - ta cecha jest cechą Boga .mogę podejmować samodzielnie decyzję i nazwać je swoimi , ale
p7 nie rozumiesz bo nie chcesz
p8 jesteś prorok jakiś

do p7 człowiek sam sobie - inaczej - pycha człowieka powoduje że podejmuje decyzje nierozsądne , które w oczywisty sposób skończą się tragedią . to tak jak z terenami zalewowymi na których wbrew logice nadal się buduje domy .

1. Napiszesz to jeszcze raz, ale po polsku?

2. równouprawnienie kobiet odnosi się do kobiet oraz do równouprawnienia, a promowanie równouprawnienia kobiet odnosi się do kobiet oraz do równouprawnienia oraz do promocji. Nie odpowiedziałaś: To dla ciebie propagowanie równouprawnienia kobiet to to samo, co zachęcanie ludzi do tego, aby zostali kobietami?

3. Dziwi cię, ze ktoś chce odebrać sobie życie a nie dziwi cię, że ktoś chce odciąć sobie rękę?

4, że co? Po polsku proszę.

5. Ciągle nie odpowiedziałaś: coś sie dzieje WBREW woli wszechmocnego? Obchodzisz to pytanie coraz szerszym łukiem.

6. Szatan zmienia decyzje człowieka, ale nie Boga - czyli to, co robi szatan, robi za przyzwoleniem Boga.

7. Nie wiesz, jak opowiedzieć, to ściemniasz.

8. może. Ale wolałbym usłyszeć odpowiedź na moje pytanie.

Cytuj:
jedynym usprawiedliwieniem jakie może choć troszeczke człowiek się zasłaniać jest działanie szatana . i co ciekawe mamy sporo żalu do Boga a żadnej pretensji do szatana . jak to zrozumieć .

Bardzo prosto: Bóg, gdyby chciał i był miłosierny, utemperowałby wybryki szatana. Nie robi tego, wiec albo nie potrafi, albo mu nie zależy.

Wt mar 29, 2011 11:20

wojwek napisał(a):
xeloreu napisał(a):
wojwek napisał(a):

Ale beznadziejna odpowiedź. O Bogu dyskutują już kilka tysięcy lat a co to są Gwiezdne Wojny?
To ciekawe co piszesz ale nigdy o tym nie słyszałem?
Co to takiego, odpowiedz proszę?

Nie zgodzę się z tobą, że beznadziejna. Fakt, Gwiezdne Wojny istnieją krócej niż kult Boga jedynego ale nie o skalę czasu mi chodziło tylko o to, żeby pokazać, że to, że ludzie rozmawiają intensywnie na dany temat nie oznacza, że jest on prawdziwy.
I mówisz, że nie wiesz co to są Gwiezdne Wojny? Hmmm, trochę wstyd. Bo nie każdy musi być fanem, nie każdy musi nawet oglądnąć choćby jedną część, ale nie wiedzieć, tak w ogóle, co to jest to jednak trochę wstyd.
I nie wszyscy słyszeli o Gwiezdnych Wojnach? Fajnie, ok. Nie wszyscy też słyszeli o Bogu jedynym więc to żaden argument.

A co do mojego spojrzenia na temat percepcji czasu Boga... Kimże ja jestem, żeby pisać jaki jest Bóg? W przeciwieństwie do co niektórych nie roszczę sobie prawa do "wiedzenia" jaki Bóg jest. Ale specjalnie dla moich wiernych czytelników :D :D :D napiszę jak mi się wydaje (oczywiście zakładając pewne chrześcijańskie przymioty Boga, z którymi niekoniecznie muszę się zgodzić - piszę jedynie co mi wyjdzie z logicznego myślenia mając zadane założenia).
Według mnie nie można powiedzieć, że Bóg jest "we wszystkich chwilach czasu" jednocześnie. Według mnie jest w konkretnej chwili czasu i jest tego świadomy, jednak korzystając ze swej wszechwiedzy wie wszystko co było i będzie więc pośrednio można by powiedzieć, że jest lekko ponad czasem. Uważam, że Bóg robiąc cokolwiek z góry zna tego skutki a więc stwarzając cały świat wiedział, że będzie zło, grzech i cierpienie. Więc gdzie tu miłosierdzie? Uważam, że skoro jest wszechmocny to mógłby stworzyć lepszy świat. Pojawiło się zdanie, że może nasz świat jest taki jaki jest gdyż to może być świat optymalny. Nie mogę się bardziej nie zgodzić. Wszechmocny i miłosierny Bóg powinien móc/chcieć/potrafić stworzyć taki świat, w którym optimum nie zakłada masy cierpienia niewinnych ludzi.
Wracając do "ograniczeń czasowych" Boga. Nawet jeśli by założyć, że Bóg rzeczywiście jest ograniczony przez czas, to i tak wciąż jest wszechmocny, racja? Więc i tak może zrobić co tylko by chciał. Poza tym, nakładać ograniczenie na nieskończonego, idealnego, itp, itd to bezsens. Wszechmocny Bóg nie może mieć żadnych ograniczeń. Choćby miał takie to korzystając ze swojej wszechmocy mógłby je bez problemu z siebie zdjąć. Nie jest to więc żadnym wytłumaczeniem jego poczynań na ziemi.

Wt mar 29, 2011 12:56
elbrus faktycznie , powinno brzmieć że szatan może wpływać na nasze decyzje , a tym samym je zmieniać . może tak robić bo ma po temu odpowiednie środki , ale zaznaczam że może co nie oznacza że zawsze mu się udaje , natomiast na pewno nie ma wpływu na decyzje , działanie Boga .
acro co do tego jabłuszka napisałem bo tak po prawdzie to powtarzasz coś co usłyszysz - stwierdziłeś jabłuszko jest złe , póżniej że jest smaczne , ale że zjedzenie jest złe to się w końcu zdecyduj co jest złe , czy jabłuszko czy zjedzenie jabłuszka .czy może raczej nic z tych rzeczy złe nie jest .
a co to są wybryki szatana - to są jego działania . nie ma zła , jest działanie które na samym początku odrzuca Boga .temperując szatana pozbawił by człowieka wolnej woli , wolnego wyboru .
szatan wykonał działanie odrzucił Boga jedyne co mu pozostaje to wtłoczyć w człowieka przekonanie że odrzucając Boga dokona właściwego wyboru . zło nie jest jakąś materią ani przedmiotem jest działaniem .zło pojawiło się wtedy gdy szatan odrzucił Boga . pytanie czy Bóg stworzył zło - nie .Bóg jest miłością bo z miłości stworzył człowieka i z miłości dał człowiekowi wolną wolę - miał tę wolę już w raju .czy w raju było zło - nie . to działanie szatana polegające dalej na odrzuceniu Boga spowodowało to że człowiek podjął taką decyzję chociaż wiedział że nie powinien tego robić .
asparagus szatan odrzucił Boga i chce aby człowiek również to uczynił , szatan ma wgląd w twoje życie - wzloty i upadki i tak cię poznaje . on dokładnie wie co może doprowadzić cię do upadku , on może działać na twoje zmysły i trzeba być naprawdę mocnym człowiekiem aby mu nie ulec . :3majsie:

Wt mar 29, 2011 17:02

tajfun napisał(a):
temperując szatana pozbawił by człowieka wolnej woli , wolnego wyboru .
Dlatego po Paruzji, kiedy Szatan będzie najpierw uwięziony a potem wrzucony do jeziora ognia
wszyscy ludzie i aniołowie będą mieli odebraną wolną wolę - w drugim Raju nie będzie miejsca na wolny wybór.
tajfun napisał(a):
pytanie czy Bóg stworzył zło - nie .
Bóg jest miłością bo z miłości stworzył człowieka i z miłości dał człowiekowi wolną wolę - miał tę wolę już w raju .
czy w raju było zło - nie .
to działanie szatana polegające dalej na odrzuceniu Boga spowodowało
to że człowiek podjął taką decyzję chociaż wiedział że nie powinien tego robić .
Albo Bóg nie chciał zlikwidować Szatana od razu, albo nie mógł, albo nie wiedział, że ten się zbuntuje.
Dwie ostatnie możliwości są przez chrześcijan odrzucane (bo Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący),
zatem Bóg nie chciał zlikwidować Szatana dawno temu, tylko dopiero przy końcu czasów.

Jeśli unieszkodliwienie Szatana odbierałoby wolną wolę, to oznacza, że w nowym Niebie nie będzie wolnej woli,
a jeśli nie odbierałoby to wolnej woli, to znaczy, że Bogu nie zależało na uniknięciu zła.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt mar 29, 2011 17:14
a co to jest zło wdg ciebie , na pewno nie jest to wolna wola . bo Bóg sam dał ten przywilej człowiekowi . ja uważam że to jest działanie polegające na odrzuceniu Boga . :3majsie:

Wt mar 29, 2011 17:20
zbanowany na stałe

tajfun napisał(a):
...temperując szatana pozbawił by człowieka wolnej woli , wolnego wyboru .
No i dobrze, miałbyś coś przeciwko temu ?!

Wt mar 29, 2011 17:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 186  Następna strona