Autor |
Wiadomość |
nemeczek
|
 życie przed życiem
Witam znalazłam artykuł życie przed życiem i mam pytanko czy waszym zdaniem to możliwe żeby istniała reinkarnacja jeszcze przed życiem  Czy jest ktoś kto może dowiedział się kim był wcześniej . Bo interesuje się tym tematem i wierzę w to ,że jest coś po naszej śmierci a tu doskonale chyba znajdę więcej osób z którymi można o tym porozmawiać 
|
Pn mar 21, 2011 13:09 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
 Re: życie przed życiem
reinkarnacja to totalna głupota nie mająca poparcia w racjonalnym myśleniu
_________________ 1 KOR 13
|
Pn mar 21, 2011 21:07 |
|
 |
Sophie
|
Metanoia napisał(a): reinkarnacja to totalna głupota nie mająca poparcia w racjonalnym myśleniu Wobec tego z pewnością podobne zdanie masz na temat życia wiecznego, które również nie znajduje poparcia w racjonalnym myśleniu.
|
Pn mar 21, 2011 21:11 |
|
|
|
 |
WIST
|
Link do artykułu nie działa. Natomiast odpowiedz jest prosta. Katolik nie wierzy w reinkarnacje i nie koniecznie wynika to z jakiegoś zdrowego myślenia, bo tak można faktycznie podważyć wiele przekonań wielu ludzi. A inni, którzy w to wierzą mają jakieś swoje powody, może nawet twierdzą że mają pamięć o tym co robili poprzednio... Posłuchać zawsze można...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn mar 21, 2011 22:00 |
|
 |
Elbrus
|
WIST napisał(a): Link do artykułu nie działa. I bardzo dobrze, że nie działa, bo ma nie działać. Za to antyspam działa.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 21, 2011 22:11 |
|
|
|
 |
kuba99
|
Metanoia napisał(a): reinkarnacja to totalna głupota nie mająca poparcia w racjonalnym myśleniu Stawiasz Bogu granice, a Bóg jak to Bóg za nic ma te granice, które stawiają mu ludzie. Może Chrystus przychodząc powtórnie na ziemię przyjdzie właśnie poprzez reinkarnację, ponownie wcielając się w ciało nowo narodzonego dziecka.
|
Pn mar 21, 2011 22:51 |
|
 |
WIST
|
Nie uważacie że dyskusja w tym temacie będzie zwyczajnie śmieszna? Dyskusja o tym czuje przekonania są słuszne? Katolik zwyczajnie odrzuca reinkarnacje, ale czy może udowodnić komuś kto w nią wierzy że jest bez sensu, lub jest nieprawdziwa? Kubo99 o jakich granicach mówisz? Bóg w którego ja wierzę nie mówi nic o reinkarnacji i tyle. To wschodni wynalazek. Bóg w którego wierzysz, jakiś inny niż ten w którego wierzą Katolicy, może dopuszczać reinkarnacje. Czy poważni ludzi chcą naprawdę rozmawiać która opinia jest prawdziwsza?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn mar 21, 2011 23:35 |
|
 |
Aepale
|
Różne zjawiska, których doświadczamy nasuwają nam myśl o życiu przed życiem i życiu po życiu. Sama odczułam kilka takich zjawisk, raczej tych przed. Jest wiele technik pozwalających doświadczyć co było przed. Do czego ta wiedza? Może do lepszego zrozumienia siebie. Lepsze zrozumienie siebie to też zrozumienie innych a to z kolei powoduje, że świat staje się lepszy.
|
Pn mar 28, 2011 21:22 |
|
 |
Wiadomokto
czasowo zablokowany
|
jaka reinkarnacja?
taka, która dotyczy tylko ludzi taka, która dotyczy wszelkich świadomych istot żywych?
czy ludzie mogą się odrodzić jako komar czy też tylko jako inni ludzie?
trzeba doprecyzować
_________________ Jeśli miałbym zostać gorliwym wyznawcą jakiejś religii - wybrałbym taką, która ma najwięcej sensu - byłbym Jedi!
|
Pn mar 28, 2011 21:32 |
|
 |
buscador
|
Wiadomokto napisał(a): jaka reinkarnacja?
taka, która dotyczy tylko ludzi taka, która dotyczy wszelkich świadomych istot żywych? To w zasadzie bez różnicy, dotyczy to wszystkiego co istnieje ( roślin i minerałów także ),  bo wszystko ewoluuje - wzrasta a motorem tej ewolucji jest właśnie reinkarnacja. Reinkarnacja jest konieczna ponieważ pozwala duszy zdobywać kolejne doświadczenia, a tylko w materii jest to możliwe. Oczywiście nie można nauczyć się wszystkiego w przeciągu jednego krótkiego życia, więc muszą być powtórki (kolejne wcielenia) Cytuj: czy ludzie mogą się odrodzić jako komar czy też tylko jako inni ludzie? W każdej religii jest sporo zabobonów, w chrześcijaństwie straszą piekłem, a na wschodzie (hinduizm buddyzm) straszą, że jeśli będziesz niegrzeczny  to w następnym razem wcielisz się w jakieś zwierzę. Nie, niema czegoś takiego jak wsteczna ewolucja, kto raz został człowiekiem, (a właściwie ludzką duszą) nim pozostaje, może być tylko kimś więcej. Można stać w miejscu lub wzrastać w kierunku Boga i coraz bardziej upodabniać się do Niego. Cytuj: trzeba doprecyzować Wystarczy takie wyjaśnienie, czy dalej precyzować 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Wt mar 29, 2011 2:15 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
nemeczek napisał(a): Witam znalazłam artykuł życie przed życiem i mam pytanko czy waszym zdaniem to możliwe żeby istniała reinkarnacja jeszcze przed życiem  Czy jest ktoś kto może dowiedział się kim był wcześniej . Bo interesuje się tym tematem i wierzę w to ,że jest coś po naszej śmierci a tu doskonale chyba znajdę więcej osób z którymi można o tym porozmawiać  Proszę o podanie na prive linku do teg artykułu, jak ktoś pamięta. Jestem ciekawy z jakiego powodu został ocenzurowany. W innym wypadku pewnie bym tam nawet nie zaglądał... 
Śr mar 30, 2011 9:31 |
|
 |
Elbrus
|
Suweren napisał(a): Jestem ciekawy z jakiego powodu został ocenzurowany. Został ocenzurowany z powodu spamowania na którym użytkownik chce zarobić.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 30, 2011 9:37 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): Został ocenzurowany z powodu spamowania na którym użytkownik chce zarobić. Na innych forach zauważyłem, że moderatorzy w takich sytuacjach podają krótką informację o przyczynie, myślę, że mogłoby to być całkiem dobre podejście także tutaj. Dzięki za info Elbrus.
Śr mar 30, 2011 10:04 |
|
 |
Jamsen
|
nemeczek napisał(a): Witam znalazłam artykuł życie przed życiem i mam pytanko czy waszym zdaniem to możliwe żeby istniała reinkarnacja jeszcze przed życiem? Z opisu stwarzania człowieka możemy sie tego dowiedzieć. Biblia mówi tak: Rodzaju 2:7I Jehowa Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi, i tchnął w jego nozdrza dech życia, i człowiek stał się duszą żyjącą.Pierwszy człowiek - Adam - zaczął żyć z chwilą stworzenia go przez Boga. Nie było go wcześniej w żadnej postaci.
|
Pt kwi 01, 2011 0:19 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Jamsen napisał(a): nemeczek napisał(a): Witam znalazłam artykuł życie przed życiem i mam pytanko czy waszym zdaniem to możliwe żeby istniała reinkarnacja jeszcze przed życiem? Z opisu stwarzania człowieka możemy sie tego dowiedzieć. Biblia mówi tak: Rodzaju 2:7I Jehowa Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi, i tchnął w jego nozdrza dech życia, i człowiek stał się duszą żyjącą.Pierwszy człowiek - Adam - zaczął żyć z chwilą stworzenia go przez Boga. Nie było go wcześniej w żadnej postaci. I gdzie tu jest napisane, że wczesniej Go nie było? W tej samej Biblii napisane jest, że Adam i Ewa zjedli jabłko z drzewa życia i w ten sposób zostali wygnani z Raju, Raj symbolizuje ten świat z którego tu przyszliśmy, a gdzie została wygnana Adam i Ewa? Oczywiście tutaj, na ziemię! Więc jednak nikt nas nie stworzył, jako dusze nie mamy początku i nie mamy końca! Stworzone zostało tylko ciało fizyczne, w które zostało tchniete życie dokładnie w tym momencie, w którym to ciało dokonało swojego pierwszego oddechu! Ale czytanie takich pism jak Biblia jest dla większości bardzo trudne, tym bardziej, że nawet nigdy się nei zastanawiałeś jak było naprawdę! Nigdy nie próbowałeś tego samodzielnie zinterpretować, zrobiłeś po prostu to samo co większość ludzi, wziąłeś już gotową interpretacje z tacy. Tym samym zawierzyłeś swój los jakimś nieznanym ludziom...
Pt kwi 01, 2011 9:56 |
|
|
|