Autor |
Wiadomość |
renata155
|
 Re: nie rozumiem tego
grafomańskie?..hmmm
|
Wt kwi 05, 2011 11:42 |
|
|
|
 |
szymekb
|
renata155 napisał(a): nie napiszę..aby ją zrozumieć..trzeba jej doświadczyć...to jest trwanie w głębi,wchodzenie i dotykanie...to jest otrzymywanie siły,wzmocnienia,pozbywanie leku,pozbywanie woli....to po prostu przytulenie Jezusa,i przytulenie człowieka do Jezusa--tam nie ma słów(a jeśli są,to ON ich uczy,podsyła),nawet uczucia zanikają---jest jedność serc pozwól, że jednak zapytam. Co to jest: - "trwanie w głębi" - "wchodzenie" - "dotykanie" - "pozbywanie woli" - "przytulenie człowieka do Jezusa" Kim jest "ON"?
|
Wt kwi 05, 2011 12:41 |
|
 |
renata155
|
On jest Bogiem  ..resztę trzeba przeżyć by zrozumieć..sorki--nie potrafię napisać
|
Wt kwi 05, 2011 13:53 |
|
|
|
 |
szymekb
|
renata155 napisał(a): On jest Bogiem  ..resztę trzeba przeżyć by zrozumieć..sorki--nie potrafię napisać Myslałem że ON to JPII. Ok - rozumiem, że pewnych rzeczy nie da sie przełozyć na słowa.
|
Wt kwi 05, 2011 13:58 |
|
 |
szymekb
|
Przepraszam, że może trochę nachalnie drążę ten temat. Po prostu też jestem Polakiem i żyję pośród ludzi, których czasami nie rozumiem. Próbuje sobie tłumaczyć pewne rzeczy, które widzę na co dzień i czasami jest mi trudno. Cały ten brud w polityce, ta powierzchowna religijność, hopkryzja. Wiem, że jest mimo to wielu ludzi dobrych, szczerych i zakochanych w Bogu.
Dla mnie Jan Paweł II jest zagadką. A może nie sam JPII ale odbiór jakim cieszy się wśród ludzi. Wiem, że media potrafią tak zmanipulować i nakręcić emocje, że trudno oddzielić prawdę od fałszu. Najlepiej to widać w polityce, gdy ludzie głosując wybierają ładnych, ładnie ubranych i tych, których promują media. Gdy JPII zmarł to nagle media podchwyciły ten temat i nakręciły go do maksimum. Gdy zginął Prezydent Kaczyński to media i to podchwyciły i nagle pokazały Prezydenta uśmiechnietego, miłego, fajnego a jeszcze dzień wczesniej wyśmiewały go. Media to potęga. Media lubią wielkie wydarzenia i charyzmatyczne postaci. Dlatego szukam PRAWDZIWEGO JPII - nie tego wykreowanego przez media ale tego AUTENTYCZNEGO.
|
Wt kwi 05, 2011 14:14 |
|
|
|
 |
renata155
|
to szukaj go w wspomnieniach jego przyjaciół i uczniów..to szukaj go w wyrazie jego twarzy na zdjęciach w czasie modlitwy--to szukaj go w jego wierszach,i przesłaniach---to trudne?
|
Wt kwi 05, 2011 14:16 |
|
 |
szymekb
|
widzisz Renata - wiem, że masz dobre intencje - - cały ten świat jest pogmatwany - komu ufać i za kim iść?
|
Wt kwi 05, 2011 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Letharenion7 napisał(a): Cinekk, uparłeś się by dyskredytowac poezję Karola Wojtyły bo nie lubisz Kościoła? Bardzo uproszczone działanie. . Poezja KW, niezaleznie od mojej antypatii do chrzescijanstwa, zwlaszcza w jego rzymskiej wersji, jest zla poezja. Podobnie, jak poezja Feliksa Przysieckiego, ktorego skadinad lubie, jest obiektywnie grafomanią. Vide: "Piesn przedwiosenna". Zaglabienie sie w "Trypyk rzymski" pozostawia jeszcze wieksz niesmak, alkowicie niezalezny od intelektualnego oporu.
|
Wt kwi 05, 2011 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): cinekk napisał(a): Wczoraj w telewizji byla film dokumentalny o Marianie Pankowskim - wiecej w tym co ten wybitny pisarz mowil o smierci, starosci, swiecie - bylo sensu i prawdy, milosci i wielkodusznosci, niz we wszystkich pismach i grafomanskich wierszach Karola Wojtyly.
JP2 byl szefem duzego przedsiebiorstwa z ogromnym dzialem PR, komorkami agitpropu i katolickiej czerezwyczajki w kazdej gminie. Nic dziwnego, "że zachwyca". A jakie ogromne "przedsiębiorstwo", miliony komórek agitropu, czerezwyczajki posiadał Stalin....i ni ch....y nie zachwycił.... . Po pierwsze: Stalin zachwycił, i to wielu. Po drugie: biorac pod uwage, że wszystkie potegi starej Europy polaczyly sie w swietej nagonce przeciw Wielkiej Rewolucji Pazdziernikowej, to i tak dlugo to trwalo. I zdradze wiecej: nastepnym razem nie popelnimy bledu Stalina, a rewolucja zostanie doprowadzona do konca, a miejsce dawnego spoleczenstwa z jego klasami i przeciwienstwami klasowymi, zajmie zrzeszenie, w ktorym swobodny rozwoj kazdego jest warunkiem swobodnego rozwoju wszystkich. Spoleczenstwa, w ktorym mozna bedzie czytac grafomanska poezje, ale nie na wieczernicach i nie przy blasku pochodni. Amen.
|
Wt kwi 05, 2011 20:39 |
|
 |
Elbrus
|
szymekb napisał(a): Dlatego szukam PRAWDZIWEGO JPII - nie tego wykreowanego przez media ale tego AUTENTYCZNEGO. cinekk napisał(a): Poezja KW, niezaleznie od mojej antypatii do chrzescijanstwa, zwlaszcza w jego rzymskiej wersji, jest zla poezja Nie każdy pisarz jest dobrym poetą (lub poetą, którego wiersze będą odpowiadały każdemu). Napisał przecież także wiele dzieł z gatunku prozy i dramatu. //nie czytałem, więc nie będę się wypowiadał, czy są udane czy nie
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt kwi 05, 2011 20:45 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: - cały ten świat jest pogmatwany - komu ufać i za kim iść? "Wtedy powiedział Jezus do Żydów, którzy Mu uwierzyli: Jeżeli będziesz trwać w nauce mojej, będziecie prawdziwie moimi uczniami i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli." J 8 31:32 Zaufaj Jezusowi. Pomódl się o wskazanie drogi. Pozwól mu działać w swoim życiu. Zrób to szczerze. Ja spróbowałem i odmieniło to moje życie. Zacznij czytać Biblię, a Papieżem się nie przejmuj, nie On jest twoim Bogiem i nie on będzie ciebie rozliczał...
|
Wt kwi 05, 2011 22:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I zdradze wiecej: nastepnym razem nie popelnimy bledu Stalina, a rewolucja zostanie doprowadzona do konca, a miejsce dawnego spoleczenstwa z jego klasami i przeciwienstwami klasowymi, zajmie zrzeszenie, w ktorym swobodny rozwoj kazdego jest warunkiem swobodnego rozwoju wszystkich. Spoleczenstwa, w ktorym mozna bedzie czytac grafomanska poezje, ale nie na wieczernicach i nie przy blasku pochodni.
Amen. "Swobodny rozwój"..."ale nie na wieczernicach i przy blasku pochodni"........typowy uszczęśliwiacz ludzkości na siłę  Własnie przez to JPII był wielki, że szanował godność i swobodny rozwój każdego człowieka, niezależnie od religi, nacji, rasy.....
|
Śr kwi 06, 2011 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: I zdradze wiecej: nastepnym razem nie popelnimy bledu Stalina, a rewolucja zostanie doprowadzona do konca, a miejsce dawnego spoleczenstwa z jego klasami i przeciwienstwami klasowymi, zajmie zrzeszenie, w ktorym swobodny rozwoj kazdego jest warunkiem swobodnego rozwoju wszystkich. Spoleczenstwa, w ktorym mozna bedzie czytac grafomanska poezje, ale nie na wieczernicach i nie przy blasku pochodni.
Amen. "Swobodny rozwój"..."ale nie na wieczernicach i przy blasku pochodni"........typowy uszczęśliwiacz ludzkości na siłę  Własnie przez to JPII był wielki, że szanował godność i swobodny rozwój każdego człowieka, niezależnie od religi, nacji, rasy..... Szanowny/Szanowna: Wasz heros, JP2, 12.06.'87 powiedzial: "Każdy z was, młodzi przyjaciele, znajduje też w życiu jakieś swoje "Westerplatte". Jakiś wymiar zadań, które musi podjąć i wypełnić. Jakąś słuszną sprawę, o którą nie można nie walczyć. Jakiś obowiązek, powinność, od której nie można się uchylić. Nie można "zdezerterować". Wreszcie - jakiś porządek prawd i wartości, które trzeba "utrzymać" i "obronić", tak jak to Westerplatte, w sobie i wokół siebie. Tak, obronić - dla siebie i dla innych. Biskup Kozal, męczennik z Dachau, powiedział: "Od przegranej orężnej bardziej przeraża upadek ducha u ludzi. Wątpiący staje się mimo woli sojusznikiem wroga" (ks. Wojciech Frątczak, Biskup Michał Kozal, w: Chrześcijanie, t. 12). Bardzo dobrze, że oklaskaliście słowa sługi Bożego. Jest to jakby ostatni argument do tej beatyfikacji, jaka ma się odbyć w niedzielę w Warszawie." Czy na prawde mozna znalezc lepszy przyklad myslowego i realnego totalitaryzmu oraz pogardy dla ludzi nie idacych na slepo za "pasterzami"? Ludzmi nas czynia watpliwosci, burze, a nie miedziana i spizowa pewnosc. Wspolczuje Wam, katolicy rzymscy, takiego herosa.
|
Śr kwi 06, 2011 9:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wystarczy umieć czytać, niezbędne jest jeszcze zrozumienie czytanego tekstu.....swoje Westrplatte, to zawsze wartość jednostkowa, nie narzucana innym wbrew woli. W rodzaju Twojej "swobody", ale z zakazami, ograniczeniami.
|
Śr kwi 06, 2011 9:51 |
|
 |
kropeczka_ns
|
dobrze Alus że napisałaś bo ja wogóle nie zrozumiałam w pierwszej chwili JAK ma się to co napisał cinek do słów które zacytował. Ja myślałam że oczywiste jest co może znaczyć "swoje Westerplatte" dla każdego z nas.... Więc kolego cinku, jeśli ty będziesz miał ochotę urządzić wieczór poetycki i czytać tam utwory które mnie się kompletnie nie podobają i nie odpowiadają mi to ja poprostu nie przyjdę. A przyjdą ci, którym to odpowiada. Bo na tym polega wolny kraj. Dopóki nikogo nie obrażasz, nie krzywdzisz, nie kpisz z nikogo masz prawo czytać co chcesz, i czytać razem z ludźmi którzy myślą podobnie. Możesz tez zapalić sobie pochodnię jeśli chcesz dopóki nie masz zamiaru nikogo oparzyć ani spalić mu domu... A to że istnieje tylko jeden jedynie słuszny nurt twórczości opiewającej w niezbyt wyszukanej formie przodowników pracy przerabialiśmy całkiem jeszcze niedawno i powinniśmy pamietać. Powinniśmy, bo pokolenie naszych ojców za wolność siedziało w więzieniach i niektórzy zgineli. I dzięki temu cinek ty masz prawo czytać sobie co innego a ja co innego, samemu w domu lub na wieczernicy- bo tam przychodzi kto chce i nikt cię nie zmusza. Byłam niedawno na wieczorze poezji religijnej nie KW, innej, ale byłam zaskoczona ile ludzi przyszło- starszych i młodych, rozmaitych. Wiersze były ładne, pogodne, przy ładnej muzyce i ze świecami- miło spędziłam czas. I co? Zabronisz tego?
_________________ Ania
|
Śr kwi 06, 2011 13:26 |
|
|
|