Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Autor |
Wiadomość |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
 Re: Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Alus napisał(a): gargamel - Nietzsche niestety nie jest ekspertem od Boga  ...... Bóg umarł napisał Fryderyk, a na jego grobie napisano Nietzsche umarł podpis Bóg. A biednego Nietzsche tak zmęczyło znoszenie Boga, że wylądował w obłędzie w szpitalu psychiatrycznym. "Bóg umarł" - Ach to branie tych słów dosłownie. LOL. Wiem ze jego ksiązki mogą być ciężkostrawne wiec proponuję wikipedię: Hasło : "Bóg nie żyje" lub to http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2678
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
So kwi 02, 2011 16:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Będziesz miłował Pana Boga twego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. (Mt 22,37-38)
Zdradzcie mi zatem, jak mam kochać Boga i jednocześnie wierzyć, że przejawia On skłonności sadystyczne? Serio pytam, bo ja też chcę się zbawić. Serio???....kochasz swoją żonę/ partnerkę, a jednocześnie nie przepuścisz żadnej lasce.....a kochająca żona/ partnerka winna Cię w zamian wynagradzać podsuwając afrodyzjaki.
|
So kwi 02, 2011 16:37 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Tak! Nawet 77 razy, to ty Alus Pisma nie znasz ? I lepiej jakieś dobre żarcie zamiast tych afrodyzjaków  Albo to: Cytuj: Spojrzałam na starą kobietę i dopiero wtedy zauważyłam, że miała tylko jedną nogę. W biodrze miała wydrążone dziury. „Co to jest, Jezu?" - zapytałam. Odpowiedział: „Dziecko, kiedy była ona na ziemi, miała raka i bardzo cierpiała. Chirurdzy zrobili wszystko, by uratować jej życie. Dusza bez nogi? Zupełnie jak materialne ciało. Dobra nie czytam więcej tych bzdur, dość już na to czasu zmarnowałem. Celem autorki tych kocopołów, było pewnie wzbudzenie sensacji dla pieniędzy.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
So kwi 02, 2011 16:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Tak! Nawet 77 razy, to ty Alus Pisma nie znasz ? I lepiej jakieś dobre żarcie zamiast tych afrodyzjaków Rozumię, że Ty swojej amorzastej żonie/partnerce serwowałbyś 77 razy dobrez żarcie Cytuj: Albo to: Cytuj: Spojrzałam na starą kobietę i dopiero wtedy zauważyłam, że miała tylko jedną nogę. W biodrze miała wydrążone dziury. „Co to jest, Jezu?" - zapytałam. Odpowiedział: „Dziecko, kiedy była ona na ziemi, miała raka i bardzo cierpiała. Chirurdzy zrobili wszystko, by uratować jej życie. Dusza bez nogi? Zupełnie jak materialne ciało. Dobra nie czytam więcej tych bzdur, dość już na to czasu zmarnowałem. Celem autorki tych kocopołów, było pewnie wzbudzenie sensacji dla pieniędzy. Na tego typu opowiastki też się nie łapię....
|
So kwi 02, 2011 18:06 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Przy okazji spowiedzi napomknąłem księdzu o moim problemie w kwestii dobroci i wszechmocy Boga oraz jednoczesnym istnieniu nietrzymającego żadnych norm unijnych piekła. Wspomniałem o tej i podobych relacjach prosto z otchłani, a ksiądz mi na to żeby traktować te opowieści z lekka, a skupić się głównie na Ewangelii. Powiedział też, że całkiem możliwe iż w piekle jest bardzo mało ludzi I jeszcze taka mała refleksja: jeżeli istnieje piekło, to czy powinni do niego trafiać ludzie niedojrzali, niepełnoletni, że o dzieciach nie wspomnę. Przecież nasze ludzkie sądy rozgraniczają odpowiedzialność względem wieku oskarżonego. A chodzi mi głównie o to, że do piekła (jakiekolwiek ono jest) to powinni(ale niekoniecznie) trafiać wyłącznie ludzie dojrzali, zdrowi psychicznie, świadomie i dobrowolnie odrzucający Boga i łamiący Jego przykazania. W skrócie; w piekle nie powinno być ludzi poniżej 25 lub nawet 30 roku życia. Takie jest moje zdanie.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt kwi 05, 2011 22:28 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): Przy okazji spowiedzi napomknąłem księdzu o moim problemie w kwestii dobroci i wszechmocy Boga oraz jednoczesnym istnieniu nietrzymającego żadnych norm unijnych piekła. Wspomniałem o tej i podobych relacjach prosto z otchłani, a ksiądz mi na to żeby traktować te opowieści z lekka, a skupić się głównie na Ewangelii. Traktować je "z lekka"? Właśnie przewodnik świętego przypominał, że lekceważąco-drwiące niedowiarstwo zatwardzi serca ludzkie: "Czy ty naprawdę wierzysz, że ktokolwiek z nich poprawi się po twoim ostrzeżeniu? Być może, że zrobi ono wrażenie na niektórych, lecz prędko o nim zapomną, mówiąc: Przecież to był tylko sen. I staną się jeszcze gorsi. " gargamel napisał(a): Powiedział także, że całkiem możliwe iż w piekle jest bardzo mało ludzi Sprzeczne ze słowami Jezusa mrzonki: Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą.(Mateusza 7:13) Jezus wyraźnie użył trybu oznajmiającego i czasu teraźniejszego - " wchodzą", czyli nie " wejdą, jeśli...", " mogliby wejść", " weszliby, gdyby...", tylko " wchodzą". gargamel napisał(a): I jeszcze taka mała refleksja: jeżeli istnieje piekło, to czy powinni do niego trafiać ludzie niedojrzali, niepełnoletni, że o dzieciach nie wspomnę. Przecież nasze ludzkie sądy rozgraniczają odpowiedzialność względem wieku oskarżonego. Już kilkuletnie dzieci potrafią świadomie grzeszyć, a grzech sprowadza śmierć (wieczną), dlatego organizowana dla nich spowiedź nie jest nadużyciem lub przesadą. Jeśli mogą być kilkuletni męczennicy za wiarę w Chrystusa (w radiu słyszałem o zastrzelonej za uratowanie przed sprofanowaniem konsekrowanego chleba Chince, bodajże 6-letniej), to równie dobrze mogą być kilkuletni potępieńcy w piekle. gargamel napisał(a): A chodzi mi głównie o to, że do piekła (jakiekolwiek ono jest) to powinni(ale niekoniecznie) trafiać wyłącznie ludzie dojrzali, zdrowi psychicznie, świadomie i dobrowolnie odrzucający Boga i łamiący Jego przykazania. W skrócie; w piekle nie powinno być ludzi poniżej 25 lub nawet 30 roku życia. Obrażasz w ten sposób albo tych ludzi albo Boga, bo jeśli ktoś w wieku 30 lat jest niedojrzały do tego, aby świadomie popełnić grzech, to najprawdopodobniej jest nieświadomy znaczenia przyjmowanego sakramentu Eucharystii, co może spowodować niegodne jego przyjęcie, a także nieświadomie może być zawierany sakrament małżeństwa, co czyni go nieważnym. Obrazą Boga jest to w tym sensie, że kiedy przekazał ludziom swoje objawienie, to przez niektórych uznawane jest tylko prawo do przyznawanych przywilejów, ale pomija się nieodłączne od tych praw obowiązki i warunki na jakich te prawa osobie wierzącej przysługują. Takie postrzeganie możliwości łatwego zbawienia rzeczywiście może być wynikiem niedojrzałości, ale nie znaczy to wcale, że stanowi to usprawiedliwienie od kary, jeśli dochodzi do tego przez świadome naginanie sumienia i przeciwstawianie się jasnym prawdom bożym.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt kwi 05, 2011 22:58 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): Traktować je "z lekka"? Właśnie przewodnik świętego przypominał, że... A czy to nie dziwne, że świętego po piekle prowadzał jakiś przewodnik, a bohaterkę tego tematu sam Chrystus Zbawiciel ? Cytuj: Sprzeczne ze słowami Jezusa mrzonki:... Ponoć słowami spowiednika przemawia do człowieka sam Jezus. Cytuj: Już kilkuletnie dzieci potrafią świadomie grzeszyć,... Ale to zawsze dzieci, tylko dzieci, często głupie i nieodpowiedzialne. Cytuj: Obrażasz w ten sposób albo tych ludzi albo Boga, bo jeśli ktoś w wieku 30 lat jest niedojrzały do tego, aby świadomie popełnić grzech, to najprawdopodobniej jest nieświadomy znaczenia przyjmowanego sakramentu Eucharystii,... Chodzi mi bardziej o to, że wielu ludzi do pewnego wieku temat wiary zupełnie lekceważy. Hormony, presja, niedojrzałość itp. A to że wielu nie dorosło np. do sakramentu małżeństwa to widać po liczbie rozwodów. I to czy obrażam Boga, pozostaw Jego ocenie.
|
Wt kwi 05, 2011 23:18 |
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): Elbrus napisał(a): Traktować je "z lekka"? Właśnie przewodnik świętego przypominał, że... A czy to nie dziwne, że świętego po piekle prowadzał jakiś przewodnik, a bohaterkę tego tematu sam Chrystus Zbawiciel ? S. Faustyna też miała jakiegoś przewodnika (chyba anioła) i jakoś nikt nie deprecjonuje jej objawień z tego powodu. gargamel napisał(a): Cytuj: Sprzeczne ze słowami Jezusa mrzonki:... Ponoć słowami spowiednika przemawia do człowieka sam Jezus. W momencie wypowiadania słów "Ja ci odpuszczam...". gargamel napisał(a): Cytuj: Już kilkuletnie dzieci potrafią świadomie grzeszyć,... Ale to zawsze dzieci, tylko dzieci, często głupie i nieodpowiedzialne. Właśnie zniszczyłeś wartość przytoczonego przeze mnie świadectwa. Bo cóż ono znaczy, skoro to tylko jakiś wyjątek, pomyłka albo nieświadome działanie głupiego/nieświadomego dziecka...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt kwi 05, 2011 23:32 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Cytuj: W momencie wypowiadania słów "Ja ci odpuszczam..." Skąd to wiesz, ja słyszałem że nie tylko. gargamel napisał(a): Ale to zawsze dzieci, tylko dzieci, często głupie i nieodpowiedzialne. Często ale nie zawsze. No i kto domagałby się tak daleko idącej odpowiedzialności od dzieci  Bóg to ponoć ojciec najlepszy, a czy ktoś traktuje poważnie deklaracje swoich małoletnich pociech ?
|
Wt kwi 05, 2011 23:42 |
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): Cytuj: W momencie wypowiadania słów "Ja ci odpuszczam..." Skąd to wiesz, ja słyszałem że nie tylko. Jeśli mówi się (również na tym forum), że należy szukać mądrych spowiedników, to chyba oczywistym jest, że są spowiednicy niemądrzy, bo jeśli trzeba szukać mądrych, to chyba nie przez każdego i nie w każdym słowie Jezus przemawiałby przez wszystkich spowiedników, prawda? Inaczej spowiednicy byliby bardziej nieomylni od papieży, a nawet mogliby wydawać sprzeczne opinie będącymi rzekomo słowami samego Jezusa, co byłoby kompletnym absurdem. gargamel napisał(a): gargamel napisał(a): Ale to zawsze dzieci, tylko dzieci, często głupie i nieodpowiedzialne. Często ale nie zawsze. Skoro nie zawsze są nieodpowiedzialne, to oznacza, że czasem są odpowiedzialne, tak? Tak czy nie? gargamel napisał(a): No i kto domagałby się tak daleko idącej odpowiedzialności od dzieci Bóg to ponoć ojciec najlepszy, a czy ktoś traktuje poważnie deklaracje swoich małoletnich pociech ? Bóg przede wszystkim nie ma względu na osoby i traktuje małoletnich jako pełnoprawne Dzieci Boże. Jeśli mają tzw. zdolność używania rozumu, to mogą zarówno świadomie wielbić Boga oraz przyjmować sakramenty, jak i odrzucać Boga grzesząc śmiertelnie.
|
Wt kwi 05, 2011 23:56 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): Jeśli mówi się (również na tym forum), że należy szukać mądrych spowiedników, to chyba oczywistym jest, że są spowiednicy niemądrzy, A jak odróżniać tych mądrych od niemądrych, na sutannach nie umieszcza się stopni wtajemniczenia danego księdza A ten u którego ja się spowiadałem, jest doktorantem, filozofem i wykładowcą w seminarium. Wiem bo po spowiedzi prowadził rekolekcje i opowiadał kim jest. Cytuj: Skoro nie zawsze są nieodpowiedzialne, to oznacza, że czasem są odpowiedzialne, tak? Może są, ale to jednak tylko dzieci. Cytuj: Bóg przede wszystkim nie ma względu na osoby i traktuje małoletnich jako równoprawne dzieci boże. Jeśli mają tzw. zdolność używania rozumu, to mogą zarówno świadomie wielbić Boga oraz przyjmować sakramenty, jak i odrzucać Boga i grzeszyć śmiertelnie. Skąd ta pewność? Czy Ty nie za bardzo ingerujesz w kompetencje Boga. Baa.. to brzmi jakbyś był Jego rzecznikiem Dosyć na dzisiaj, dobranoc
|
Śr kwi 06, 2011 0:11 |
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): A ten u którego ja się spowiadałem, jest doktorantem, filozofem i wykładowcą w seminarium. Stopień "ujezusowienia" słów spowiednika nie zależy od ukończonych fakultetów i stopni naukowych. gargamel napisał(a): Cytuj: Skoro nie zawsze są nieodpowiedzialne, to oznacza, że czasem są odpowiedzialne, tak? Może są, ale to jednak tylko dzieci. Są czy nie są??! gargamel napisał(a): Cytuj: Bóg przede wszystkim nie ma względu na osoby i traktuje małoletnich jako równoprawne dzieci boże. Jeśli mają tzw. zdolność używania rozumu, to mogą zarówno świadomie wielbić Boga oraz przyjmować sakramenty, jak i odrzucać Boga i grzeszyć śmiertelnie. Skąd ta pewność? Z praktyki i nauki Kościoła? Powinieneś patrzeć na bliźnich sercem - po bożemu i traktować chrześcijan przede wszystkim jako ludzi, a nie jako dzieci (nawet jeśli mają przeżytych niewiele lat). gargamel napisał(a): Czy Ty nie za bardzo ingerujesz w kompetencje Boga. Baa.. to brzmi jakbyś był Jego rzecznikiem Nie, po prostu pragnę przybliżyć nauczanie katolickie, które jest bezmyślnie rozwadniane, personalizowane (bo ksiądz X powiedział, że..., więc...), a nawet negowane i brutalnie relatywizowane.
|
Śr kwi 06, 2011 0:35 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): Stopień "ujezusowienia" słów spowiednika nie zależy od ukończonych fakultetów i stopni naukowych. Jezus może przemówić ustami spowiednika bez względu na jego intelekt czy znajomość Pisma. Dzieci nigdy w 100% nie mogą odpowiadać za swoje czyny. Nawet my ludzie jesteśmy tak wyrozumiali i nie zamykamy w więzieniach czy zakładach np. ośmiolatków. Cytuj: Z praktyki i nauki Kościoła? Podaj żródła. Cytuj: Nie, po prostu pragnę przybliżyć nauczanie katolickie, które jest bezmyślnie rozwadniane, personalizowane (bo ksiądz X powiedział, że..., więc...), a nawet negowane i brutalnie relatywizowane. Czyli jakie jest to nauczanie Twoim zdaniem? A może Ty zle rozumiesz przesłanie Kościoła, a może to Kościół zle interpretuje boże słowa?
|
Śr kwi 06, 2011 14:53 |
|
 |
arcana85
|
gargamel napisał(a): Czyli wg papieża piekło to stan ducha(dobrze rozumiem?) A ci ludzie co po piekle się przechadzali twierdzą, że piekło jest we wnętrzu ziemi. To właśnie jest problem Kościoła jeśli chodzi o piekło. W oficjalnym nauczaniu (jak wyżej słowa papieża) jest dosyć 'lightowe'. Ten sam Kościół uznaje wiele prywatnych objawień mówiących o piekle jako konkretnym miejscu gdzie diabły smażą grzeszników w smole i siarce. Taki mały pardoks...
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So kwi 09, 2011 12:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To właśnie jest problem Kościoła jeśli chodzi o piekło. W oficjalnym nauczaniu (jak wyżej słowa papieża) jest dosyć 'lightowe'. Ten sam Kościół uznaje wiele prywatnych objawień mówiących o piekle jako konkretnym miejscu gdzie diabły smażą grzeszników w smole i siarce.
Taki mały pardoks... Żaden paradoks....jakim słowami oddać stan duszy w piekle? Obraz ognia jest łatwiej zrozumiały.
|
So kwi 09, 2011 13:32 |
|
|
|