Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Dlaczego JA musze cierpiec? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego JA musze cierpiec?
Iwon30 napisał(a):
A mnie nurtuje takie pytanie dlaczego niektórzy cierpia od małego dziecka,np.ojciec pijak,całę dziecinstwo w strachu,w poniewierce,dziecko nieszcesliwe,młodosc ,złe towarzysto,alkohol narkotyki,małzenstwo,zły wybór,nieszczęsliwe,choroby,strata pracy i tak mija zycie do lat 35 powiedzmy i taki człowiek od zawsze miał zle,dlaczego?jako dziecko?bo rozumiem ze postepuje powiedzmy zle i Bóg zsyła na mnie nieszczęscie zebym sie opamietała,ale całę zycie?czy to jest tak ze Bóg wybrał sobie osobę i chce by przez cierpienia była Zbawiona?albo niech bedzie taki przykład,rodzina zyje sobie dobrze im sie powodzi,raz chodza do koscioła na msze raz nie raczej od świeta czasem sie modlą,maja dzieci,dobrzy ludzie i tak całe zycie sobie funkcjonuja i co?i Bóg nie zsyła na nich nieszczęśc by sie nawrócili ,to czy znaczy ze nie dał im szansy naprawy?i nie pójda do nieba?troche sie w ty gubie,rozumie swoje cierpienia(juz teraz),ale tego nie rozumiem....:)

Bóg nie zesłał ojca pijaka, nie skłania do złych wyborów, złego towarzystwa.
Żal dzieciaków z rodzin alkoholickich, ale to dorośli rodzice fundują dzieciom ten los.
Bóg kategorycznie zakazał Nie zabijaj...co znaczy nie pij, nie niszcz siebie swojej rodziny.....

Wt mar 29, 2011 9:16

Iwon30 napisał(a):
A mnie nurtuje takie pytanie dlaczego niektórzy cierpia od małego dziecka,np.ojciec pijak,całę dziecinstwo w strachu,w poniewierce,dziecko nieszcesliwe,młodosc ,złe towarzysto,alkohol narkotyki,małzenstwo,zły wybór,nieszczęsliwe,choroby,strata pracy i tak mija zycie do lat 35 powiedzmy i taki człowiek od zawsze miał zle,dlaczego?jako dziecko?bo rozumiem ze postepuje powiedzmy zle i Bóg zsyła na mnie nieszczęscie zebym sie opamietała,ale całę zycie?czy to jest tak ze Bóg wybrał sobie osobę i chce by przez cierpienia była Zbawiona?albo niech bedzie taki przykład,rodzina zyje sobie dobrze im sie powodzi,raz chodza do koscioła na msze raz nie raczej od świeta czasem sie modlą,maja dzieci,dobrzy ludzie i tak całe zycie sobie funkcjonuja i co?i Bóg nie zsyła na nich nieszczęśc by sie nawrócili ,to czy znaczy ze nie dał im szansy naprawy?i nie pójda do nieba?troche sie w ty gubie,rozumie swoje cierpienia(juz teraz),ale tego nie rozumiem....:)

Witaj. Każdy ma swoją drogę do zbawienia. Bardzo często cierpienia to konsekwencje naszych wyborów, wyborów naszych przodków. Co do rodziny, która ma w życiu więcej spokoju - to każdy dostaje swoją szansę i każdy ma możliwość nawrócenia. Nie każdy człowiek jest taki sam i nie każdy człowiek potrzebuje takich samych bodźców aby jakoś zareagować.
A wydaje mi się, że to nie jest tak, że siedzi sobie Bóg i mówi - Dzisiaj ześlemy xxx na Kowalską a Nowakom w tym roku damy spokój. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to aby umieć to cierpienie przyjąć. A cierpienie najłatwiej jest przyjąć z Jezusem, wtedy jest o wiele łatwiej.

Pozdrawiam.

Śr mar 30, 2011 9:18

Te cierpienia, które są na świecie to że ludzie tak cierpią, są skutkiem naszych grzechów
którzy popełnili Adam i Ewa będąc w raju. Człowiek z natury jest grzeszny i sam zsyła na siebie poniekąd
te wszystkie cierpienia. Jeśli chcemy się zbawić i po śmierci szybciej dostać się do tego nieba musimy tutaj na ziemi swoje przecierpieć. Chrystus pokazał nam taką właśnie drogę przez krzyż.
Jednak nie jesteśmy w tej walce sami. Towarzyszy nam Jezus a z nim pokonamy choćby największy krzyż.

ostatnio przeczytałam książkę O. Witko " Pan jest z Tobą dzielny wojowniku"
polecam ją tym wszystkim, którzy nie radzą sobie z własnymi cierpieniami. Ta książka
na pewno pomoże im zrozumieć wiele rzeczy
http://gloria24.pl/ksiazki/pan,jest,z,t ... 38864.html

Cz mar 31, 2011 7:05

iskiereczka87 napisał(a):
Te cierpienia, które są na świecie to że ludzie tak cierpią, są skutkiem naszych grzechów
którzy popełnili Adam i Ewa będąc w raju.

Chyba się pomyliłaś. Jak Adam i Ewa mogli popełnić "nasze" grzechy? Każdy odpowiada przed Bogiem tylko za swoje uczynki, nie za grzechy innych ludzi.

iskiereczka87 napisał(a):
Człowiek z natury jest grzeszny i sam zsyła na siebie poniekąd
te wszystkie cierpienia.

Przykład biblijnego Hioba wskazuje, że to nie człowiek zsyła na siebie cierpienie, ale Bóg który chce go wypróbować.

Cz mar 31, 2011 7:59

taa bog probowac nas to TAK ale my probowac boga to juz nie...

Cz mar 31, 2011 20:48

Człowiek cierpiący to człowiek który ma podobno większą szansę na życie wieczne w Królestwie Niebieskim zazwyczaj taka osoba jeżeli się dodrze prowadzi po śmierci idzie prosto do nieba.Więc może tu chodzi o to że Bóg upodobał sobie niektórych ludzi(których tutaj doświadcza)aby w pużniejszym życiu tego człowieka nic nie stanęło na przeszkodzie aby mógł on dzielić je u boku Boga razem w niebie.Wniosek z tego taki że czasem lepiej jest przeżyć udręki tutaj na ziemi za cenę cudownego życia na drugim świecie.Bóg podobno nigdy nie daje człowiekowi większego krzyża(cierpienia)niż jest w stanie udzwignąć.Słyszałam że Bóg bardziej kocha tych ludzi którzy cierpią.Gdy Ci będzie ciężko pomyśl o Panu Jezusie jego męce i śmierci na krzyżu-ile on przeszedł żeby nas zbawić.

Pt kwi 15, 2011 14:45

Co za brednie. Bog kocha tych ktorzy bardziej cierpia. To ja dziekuje za takiego boga.

Nie daje ponad sily powiedz to samobojcom i tym co siedza w szpitalach psychiatrycznych.

So kwi 16, 2011 20:29

Cierpisz, bo zostałeś wybrany.
Cierpisz dla zbawienia innych.
Proszę dwa zdania, może sensowne. Pozdrawiam

N kwi 17, 2011 19:31

Juliaforget napisał(a):
Cierpisz, bo zostałeś wybrany.

Bóg tak Cię ukochał, że postanowił doświadczyć Cię ogromnym cierpieniem, byś w ten sposób mogła pokazać jego wielkość i swoją miłość do niego. Bóg w tym przypadku jest szczodry i miłosierny, bowiem po śmierci Cię wynagrodzi.
Podobny motyw był w serii horrorów Piła, gdzie nasz zbawiciel poprzez dokonywanie straszliwych rzeczy na ludziach, uczył ich doceniać swoje życie. Człowieka nazywa się za takie coś bestią, a boga "kochającym ojcem". Paranoja...

Juliaforget napisał(a):
Cierpisz dla zbawienia innych.

Czyli cierpisz i dajesz świadectwo swojej miłości do niego, zawierzenia mu swojego cierpienia. Czyli powiedzmy, że bóg skazał Cię na okropne męki, kalectwo, zniszczone zdrowie i ja - patrząc na Ciebie i Twoją miłość do niego - mam uwierzyć że:
1. gość ma równo pod sufitem niszcząc tych, których ponoć kocha
2. gość jest bogiem miłości i dobroci.

Podobnych rzeczy nawet u Dantego się nie czyta...

Pn kwi 18, 2011 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4