Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 czy przez masturbacje kobieta marnuj swoje komórki rozrodcze 
Autor Wiadomość

Post Re: Onan, Juda, kara boża
Elbrus napisał(a):
zielona napisał(a):
Onan został ukarany śmiercią.
Juda też sprzeciwił się prawu lewiratu (nie chciał dać Tamar swojego syna),
a nie poniósł tak srogiej kary.
Jeśli zachowasz pamięć o grzechach, Panie, Panie, któż się ostoi?
Ale Ty udzielasz przebaczenia, aby Cię otaczano bojaźnią.

(Psalm 130:3-4)
Pan odpowiedział: Ja ukażę ci mój majestat i ogłoszę przed tobą imię Pana,
gdyż Ja wyświadczam łaskę, komu chcę, i miłosierdzie, komu Mi się podoba.
(Wyjścia 33:19)

Juda miał względy u Jahwe. Jego syn już nie zaznał takiej łaski...

Jakoś mi to nie koresponduje z resztą PŚ.

Pn kwi 18, 2011 8:54

Post Re: Onan, Juda, kara boża
zielona napisał(a):
Jakoś mi to nie koresponduje z resztą PŚ.
To zależy jaką resztę masz na myśli.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 18, 2011 9:27

Post Re: czy przez masturbacje kobieta marnuj swoje komórki rozro
Sophie napisał(a):
A może masz na myśli to, że zaspokajając swój popęd poprzez masturbację a nie poprzez współżycie seksualne "marnujesz" jajeczka, które potencjalnie mogłyby zostać zapłodnione? ;)

dokładnie o to chciałam spytać !
to jak to w końcu jest ?
niech mi ktoś fachowo jasno napisze !

Pn kwi 18, 2011 14:57

Post czy przez masturbacje kobieta marnuj swoje komórki rozrodcze
Sandrunia1991 napisał(a):
niech mi ktoś fachowo jasno napisze !
http://pl.wikipedia.org/wiki/Komórka_jajowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oogeneza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Menstruacja

Żeby dorosłej dziewczynie...

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 18, 2011 15:01

sandrunia ty chodzisz do szkoły skarbeczku? To napisz nam konkretnie gdzie żebyśmy czasem dzieci nie posłali tam gdzie niczego nie uczą....... ty wiesz cokolwiek o cyklu miesiączkowym kobiety? O swoim własnym? Bo jak nie to wstyd.

Wt kwi 19, 2011 14:49

Na tytułowe: nie, komórki jajowe nie marnują się przy masturbacji. Co więcej masturbacja uczy kobietę jak osiągnąć orgazm, a to przyda się w przyszłości podczas współżycia z mężczyzną. Orgazm zaś podczas stosunku ułatwia zapłodnienie. Statystycznie więc masturbacja doprowadza do tego, że mniej jajeczek się marnuje :)

Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.

Wt kwi 19, 2011 17:23

Orgazm w czasie masturbacji osiąga się jednak inaczej niż w czasie stosunku. Przyzwyczajenie do osiągania orgazmu czasie masturbacji może skutkować trudnością w osiągnięciu go podczas stosunku.

Wt kwi 19, 2011 21:17

Cytuj:
Orgazm w czasie masturbacji osiąga się jednak inaczej niż w czasie stosunku. Przyzwyczajenie do osiągania orgazmu czasie masturbacji może skutkować trudnością w osiągnięciu go podczas stosunku.

Tak myślałam, że ktoś przytoczy ten mit :) Na szczęście jest to nieprawda. Masturbacja uczy jak osiągnąć przyjemność, jak pobudzić własne ciało by przyjemność wyzwolić. Chyba nie uważasz, by nauczenie się osiągania orgazmu przeszkadzało potem w osiągnięciu satysfakcji? Niby na jakiej zasadzie miałoby się to odbywać? Przecież orgazm zależy u kobiety od pobudzenia w odpowiedni sposób odpowiednich miejsc (głównie łechtaczki). Jakim cudem wiedza jak to zrobić najskuteczniej miałaby utrudniać to samo podczas stosunku? To tak, jakby powiedzieć, że nauczenie się raczkowania utrudnia naukę chodzenia. W istocie jest dokładnie odwrotnie.

Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.

Wt kwi 19, 2011 21:30

Aaa... no, to jak to polega na "najskuteczniej" i "odpowiednich miejsc", to rozumiem, że obojętne z kim np.? No bo skoro ten orgazm to taka czysto techniczna sprawa, to można zawsze i z każdym, byle był odpowiednio technicznie biegły?

Wt kwi 19, 2011 22:11
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Aaa... no, to jak to polega na "najskuteczniej" i "odpowiednich miejsc", to rozumiem, że obojętne z kim np.? No bo skoro ten orgazm to taka czysto techniczna sprawa, to można zawsze i z każdym, byle był odpowiednio technicznie biegły?

Nie wiem, nie próbowałam ;)

Wt kwi 19, 2011 22:15

No, z takim przekonaniem tę tezę o "nauce" orgazmowania głosisz, że...

Wt kwi 19, 2011 22:16
Zobacz profil WWW

Ok, nawet nie wiedziałam, że występuje takie ogólne przekonanie (mit?). Napisałam po prostu z własnego doświadczenia. Nie miałam najmniejszego problemu, aby osiągnąć orgazm samodzielnie, trudności były, kiedy próbował się za to zabrać mąż, bo to był już inny rodzaj stymulacji, i jeszcze inną bajką było osiąganie orgazmu podczas właściwego stosunku - to było już coś zupełnie innego. Tak, musiałam się przyzwyczaić do tego, a odzwyczaić od tamtego, żeby podczas właściwego stosunku móc osiągnąć satysfakcję.

To tak jak z nauką szydełkowania - od początku musisz nauczyć się prawidłowo trzymać szydełko, chociaż masz wrażenie, że zaraz sobie złamiesz rękę, bo jak raz się nauczysz źle, to później trudno Ci się będzie przestawić, a oczka będą niezgrabne.

Wt kwi 19, 2011 22:19

Cytuj:
No, z takim przekonaniem tę tezę o "nauce" orgazmowania głosisz, że...

A co ma mój orgazm do tego z iloma mężczyznami go przeżywałam? ;)

Cytuj:
Ok, nawet nie wiedziałam, że występuje takie ogólne przekonanie (mit?). Napisałam po prostu z własnego doświadczenia. Nie miałam najmniejszego problemu, aby osiągnąć orgazm samodzielnie, trudności były, kiedy próbował się za to zabrać mąż, bo to był już inny rodzaj stymulacji, i jeszcze inną bajką było osiąganie orgazmu podczas właściwego stosunku - to było już coś zupełnie innego. Tak, musiałam się przyzwyczaić do tego, a odzwyczaić od tamtego, żeby podczas właściwego stosunku móc osiągnąć satysfakcję.

Gdybyś się nie masturbowała byłoby jeszcze trudniej. Większość kobiet ma problemy z osiągnięciem satysfakcji podczas stosunku, tym bardziej, jeżeli nie ćwiczyły nawet "krzywych" oczek. Tym bardziej, że masturbacja w cale nie musi oznaczać przyzwyczajenia i stymulacji tylko w jeden określony sposób. Większość kobiet testuje różne techniki.

Wt kwi 19, 2011 22:23
Moderator

Alchemiczka napisał(a):
Tak myślałam, że ktoś przytoczy ten mit
Ciekawe. Ja to tylko słyszałem, że pobudzanie się różnymi zabawkami lub np. prysznicem może zmniejszać satysfakcję ze sposobów "naturalnych", ponieważ nie mogą one dostarczyć bodźców o podobnej intensywności.

Oczywiście nie przekonam się o tym osobiście (operacji zmiany płci nie wchodzi w grę) :) Poznałem tylko trochę teorii. Na przykład dziś już wiadomo, że za kobiecy orgazm (w sensie przyjemności fizycznej) odpowiada wyłącznie łechtaczka, a nerwy od niej biegną wgłąb pochwy oraz wzdłuż warg sromowych w kierunku odbytu, gdzie znajdują się ich zakończenia. Tym samym okazało się, że w zasadzie nie istnieją różne rodzaje orgazmów, jak od wieków podejrzewano (choć różne miejsca mogą posiadać różną wrażliwość).

Wyjątkiem (oraz ciekawostką) może być fakt, że orgazm można też przeżyć bez udziału łechtaczki ale jest to orgazm w sensie psychicznym, czyli przeżywany "w głowie" (po prostu mózg niejako zalewają endorfiny). Szczęśliwie (w nieszczęściu) orgazmu takiego mogą doświadczać kobiety po urazie rdzenia kręgowego. Nieraz tylko wymaga to czasu, aby organizm się nauczył.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt kwi 19, 2011 22:45

Soul33 napisał(a):
Na przykład dziś już wiadomo, że za kobiecy orgazm (w sensie przyjemności fizycznej) odpowiada wyłącznie łechtaczka,
a nerwy od niej biegną wgłąb pochwy oraz wzdłuż warg sromowych w kierunku odbytu,
gdzie znajdują się ich zakończenia.
Gdzieś słyszałeś, że dzwonią, ale chyba nie wiesz z którego kościoła.
W jaki sposób za orgazm może odpowiadać łechtaczka, jeśli nie będzie ona pobudzana podczas stosunku ani razu?
Może na takiej zasadzie, że jeśli skaleczysz się w rękę, to boli cię noga?
Soul33 napisał(a):
Tym samym okazało się, że w zasadzie nie istnieją różne rodzaje orgazmów, jak od wieków podejrzewano
(choć różne miejsca mogą posiadać różną wrażliwość).
Ale za wszystko odpowiada łechtaczka, tak?
Gdzie to wyczytałeś, bo sądzę, że coś przekręciłeś
(co do tego, że nie ma różnych orgazmów, a są to tylko różnie odczuwane doznania, jest akurat prawdą).
Soul33 napisał(a):
Wyjątkiem (oraz ciekawostką) może być fakt, że orgazm można też przeżyć bez udziału łechtaczki
ale jest to orgazm w sensie psychicznym, czyli przeżywany "w głowie" (po prostu mózg niejako zalewają endorfiny).
To nie wyjątek tylko reguła - za orgazm odpowiada mózg (również u mężczyzn).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt kwi 19, 2011 22:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona