Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:42

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
therion napisał(a):
Gita chciałaby tylko na wszystkich donosić.
Na jednych do prokuratury, na innych do moderacji.
Aż strach pomysleć co robiła za komuny...

~therion, niepotrzebnie obrażasz ~Gitę. Ona wszystkie swoje uwagi całkiem otwarcie zgłosiła w wątku " Uwagi do moderacji", co nie jest donoszeniem, tylko korzystaniem jawnym i otwartym z przysługującego wszystkim prawa.

W ostatnim czasie pojawiły się w kilku wątkach wpisy, które były obraźliwe tak z uwagi na wartości, w które wierzę, jak i zasady, którymi się kieruję.Wszystkie te posty zgłosiłam do moderacji przy użyciu odpowiedniego przycisku.

Co uważałam za swoje prawo i obowiązek.

Jeśli pojawią się podobne wpisy, znowu je zgłoszę.

Cynizm, lekceważenie i pogarda dla przedstawicieli własnego narodu w wykonaniu niektórych uczestników tego forum osiągnął poziom niemożliwy do zaakceptowania, co spowodowało, że czasowo zrezygnowałam z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach.

Co nie oznacza, że zamierzam to zjawisko zaakceptować.
~Gicie należą się przeprosiny, a Twój post, zacytowany powyżej, zgłaszam niniejszym do moderacji jako obraźliwy.

Wt kwi 19, 2011 21:06

Cytuj:
Ten komentarz kwalifikuje się, aby podać sprawę do prokuraturu o podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Och, ach, jej, przejąłem się. A z któregoż to artukuła którego kodeksa?

Nad przekraczaniem granic absurdu i żenady postów Gity, to można już tylko usiąść i płakać, bo już nawet śmiać się nie ma z czego. A do czego się one kwalifikują, to lepiej nie wspominać.

Wt kwi 19, 2011 21:59

Gita2 napisał(a):
Szyszkownik! Drzazgę w oku widzisz. a czy widzisz belkę w swoim oku???

O wreszcie ktoś się ze mną zgodził na tym forum co do mojej oceny polskiego kleru... Alleluja, Sadhu! :-D

Wt kwi 19, 2011 22:59

Alus napisał(a):
"prowokatorzy" to wyświechtany slogan od czasów PRL - tylko komuniści używali określenia "warchoły".....modlitwa to my a złorzeczenia to prowokatorzy.
Sam na wlasne oczy widziałem, jak to się odbywa, ostatnio na Placu Zamkowym po mszy w Archikatedrze. Wśród uczestników pojawił się jakiś wygolony facet w kurtce z demobilu i donosnym glosem rzucał jeden za drugim teksty z rodzaju tych, które następnego dnia są cytowane w Wyborczej. Ktoś próbował go nawet uciszać, ale spoój zapanował dopiero, gdy przez głośniki popłynęły piesni kościelne i została zaintonowana modlitwa. Opłacani prowokatorzy byli i w PRL-u i sa dzisiaj, od dawna są też sprawdzonym sposobem na dyskredytowanie inicjatyw opozycji (przykładem było np spalenie kukły Wałęsy podczas przemarszu pod Belwederem)

Cytuj:
Postępowanie Rosjan jest niezrozumiałe tylko w układzie, gdy ktos oczekuje, że 20 lat złudnej wolności zniweluje w tamtym narodzie 70 lat komunizmu
To ile lat będziemy jeszcze czekać na protokoły sekcji zwłok albo wrak Tupolewa?

Cytuj:
Wlk. Brytania po dziesięcioleciach nadal utajna dokumentację katastrofy gibraltarskiej.
Najlepszy dowód na to, że w kwestii wyjaśnienia polskich tragedii możemy liczyć tylko na siebie, więc oddanie tej sprawy Rosji, nawet wbrew propozycji jej prezydenta, było kardynalnym błędem rządu.

szyszkownik napisał(a):
Oczywiście nie wiem tego, ale bez zasada obowiązująca w cywilizacji łacińskiej-chrześcijańskiej, na którą się tak często powołujecie, nawet kogoś oskarżonego każe postrzegać jako niewinnego dopóki mu się winy nie udowodni.
Zgoda. I zasada ta powinna obowiązywać wszystkich, którzy wypowiadają się na temat katastrofy. A tych oskarżających, również wśród osób publicznych było w kwestii Smoleńska bardzo wielu, na czele z byłym i obecnym prezydentem, znanym reżyserem filmowym, czołowymi dziennikarzami, politykami rządzącej partii, z ktorych jeden już parę miesięcy po tragedii publicznie stwierdził ,że "krew na rękach ma Lech Kaczyński".
Czy ci, których oburzają wypowiedzi ks. Małkowskiego protestowali przeciwko oskarżeniom rzucanym przez Palikota, Walęsę, Komorowskiego i innych?

Śr kwi 20, 2011 6:37

szyszkownik napisał(a):
Swoją drogą ciekawe, że w poprzednich latach Wyborcza nie zauważała tego największego europejskiego zjazdu motocyklistów w Częstochowie.
kamil91 napisał(a):
Ja ostatnio z TV dowiedziałem sie ze L. Kaczyński był mężem stanu i najlepszym prezydentem jakiego Polska miała. :D
A tak obiektywnie patrząc, czy któryś z jego poprzedników był lepszy? Jakoś nie widzę... :-D
Cytuj:
Prezydentem zasługujacym na pomnik :rotfl:
Skoro proponują to nawet Rosjanie, to może w ramach "ocieplenia"?:

Jurij Sabatiejew:
Przyjechałem tu specjalnie z Moskwy. Interesuję się Polską, uczyłem się języka polskiego na uniwersytecie, a potem byłem w Polsce przez dwa lata. (...) Chciałbym zaapelować do polskich władz, żeby zbudować Lechowi Kaczyńskiemu pomnik w Warszawie. Bo za 20 lat młodzi ludzie mogą już nie wiedzieć, kto to był i jak zginął. Cieszę się, że przynajmniej w Muzeum Powstania Warszawskiego umieścili płaskorzeźbę. Ale to za mało. Myślę, że ten człowiek zasługuje na pomnik, jeśli wziąć całokształt jego życia: działacz "Solidarności", szef NIK, prezydent Warszawy, wreszcie prezydent Polski. Obserwowałem go, gdy byłem w Polsce jeszcze w latach 90. I już wtedy myślałem, że to byłby dobry prezydent. Ale wówczas widziałem, że nie ma go kto wybrać. A tu w końcu został prezydentem. I tak to się strasznie skończyło...

kamil91 napisał(a):
Nie znudził sie wam jeszcze ten cały smoleńsk?
Nie lepiej wyłaczyc telewizor i zacząć żyć swoim zyciem z dala o tego spektaklu i festiwalu rzeczy nieistotnych?
Myślę, że tym, którzy chcą wyjaśnienia prawdy nie znudzi się, aż to faktycznie nastąpi.

Śr kwi 20, 2011 7:03

mauger napisał(a):
Tusk czy Komorowski przyrównali kiedyś Kaczyńskiego do Hitlera, a PiS do nazistów?
Oni może bezpośrednio nie, choć nieraz wypowiadali się w sposób poniżej krytyki, ale już wicemarszalek Sejmu z PO tak.
Cytuj:
Lech Kaczyński miał olbrzymi negatywny elektorat, który bardzo krytycznie oceniał jego działania.
Dwie trzecie Polaków uznało po jego śmierci, że był dobrym prezydentem. Ta pozostala 1/3 może jest "olbrzymia", ale wielu przeciwników ma każdy polityk, który jest wyrazisty i skuteczny. Poza tym póki co te tak krytykowane działania prezydenta Kaczyńskiego dawały lepsze efekty w kraju i zagranicą, niż działania jego następcy.

Kwestię Wawelu wyjaśniła wielokrotnie najbardziej kompetentna osoba w tej kwestii, czyli gospodarz katedry kard. Dziwisz. Skoro Kościól który jest od wieków właścicielem katedry uznał za stosowne, aby ŚP parę prezydencką tam pochować, to mieszanie sie do tego jakiegoś reżysera i młodzieżowki pewnej partii jest równie uprawnione, co decydowanie przeze mnie, na jaki temat ów reżyser ma kręcić filmy.

Śr kwi 20, 2011 7:34
Cytuj:
Sam na wlasne oczy widziałem, jak to się odbywa, ostatnio na Placu Zamkowym po mszy w Archikatedrze. Wśród uczestników pojawił się jakiś wygolony facet w kurtce z demobilu i donosnym glosem rzucał jeden za drugim teksty z rodzaju tych, które następnego dnia są cytowane w Wyborczej. Ktoś próbował go nawet uciszać, ale spoój zapanował dopiero, gdy przez głośniki popłynęły piesni kościelne i została zaintonowana modlitwa. Opłacani prowokatorzy byli i w PRL-u i sa dzisiaj, od dawna są też sprawdzonym sposobem na dyskredytowanie inicjatyw opozycji (przykładem było np spalenie kukły Wałęsy podczas przemarszu pod Belwederem)

Czyli pod Archikatedrą wyciszyli jednego, a setki prowokatorów zebrała się z obraźliwymi, nikczemnymi plakatami pod pałacem prezydenckim i jednogłoście skandowało "gestapo, gestapo".....a sueper prowokatorzy przeskakiwali przez baridrki

Cytuj:
To ile lat będziemy jeszcze czekać na protokoły sekcji zwłok albo wrak Tupolewa?

Nie wiem.
Ale obczytałam trochę o katastrofach i nigdzie na świecie nie wyjaśniono w ciagu kilku miesięcy.

Cytuj:
Najlepszy dowód na to, że w kwestii wyjaśnienia polskich tragedii możemy liczyć tylko na siebie, więc oddanie tej sprawy Rosji, nawet wbrew propozycji jej prezydenta, było kardynalnym błędem rządu.

Byłoby oddaniem gdyby nasze służby zaniechały dochodzenia.

Cytuj:
Ci, których oburzają wypowiedzi ks. Małkowskiego protestowali przeciwko oskarżeniom rzucanym przez Palikota, Walęsę, Komorowskiego i innych?

Nie rozrózniasz???.....kapłan to nie mniej lub bardziej zwariowany, pamiętliwy polityk......jesli sól utraci swój smak, czymże ja posolić(Mt 5,13).
Parlament w niemal 80% oceniany jest negatywnie - czy duchowni mają doprowadzić do podobnych wskazań odniesień społecznych do Kościoła?????

PS. GW w inne lata też pisała o zjeździe motocyklistów, prezentując przy tym inicjatora, organizatora pielgrzymki duchownego motocylkistę (który teraz oskarżony jest o molestowanie)
2/3 oceniło śp L. Kaczyńskiego pozywtywnie w dniach po katastrofie.
Przed katastrofą miał 18-23% poparcie.
A o wielkości poparcia świadczy fakt, że na ułożenie z ciał napisu PAMIĘTAMY zaplanowanego przez organizatorów w Krakowie w rocznicę pochówku, zabrakło ludzi.

Śr kwi 20, 2011 7:50
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Czyli pod Archikatedrą wyciszyli jednego, a setki prowokatorów zebrała się z obraźliwymi, nikczemnymi plakatami pod pałacem prezydenckim i jednogłoście skandowało "gestapo, gestapo".....a sueper prowokatorzy przeskakiwali przez baridrki

Na podstawie kilkudziesięciu lat przeżytych w PRL, wiem, jakie są mechanizmy prowokacji i sądzę, że to co się działo i dzieje w związku z tzw. Krzyżem na Krakowskim Przedmieściu koło Pałacu Namiestnikowskiego to jest grubymi nićmi szyta prowokacja. Jako przeciętny człowiek, w ogóle nie wiedziałem kilka miesięcy, że tam dzieje się cokolwiek. Dowiedziałem się o tym dopiero na niniejszym forum, z postów wkładanych tu przez osoby, bynajmniej nie obserwujące wydarzeń z okna naprzeciwko. Ciekawe skąd one wiedzą co dzieje się na Krakowskim Przedmieściu?

Alus napisał(a):
Cytuj:

Nie wiem.
Ale obczytałam trochę o katastrofach i nigdzie na świecie nie wyjaśniono w ciagu kilku miesięcy

Wyjątkiem jest Polska 2010, w której minister Sikorski, godzinę po tragedii, informując Pana Jarosława Kaczyńskiego o śmierci brata, podkreślił, że przyczyną katastrofy był błąd pilota.

http://wpolityce.pl/view/461/WRAZLIWOSC ... KIEGO.html

W tym samym dniu, członkowie PO z wyższych półek otrzymywali już SMSy o tym, że taka właśnie jest przyczyna katastrofy. Treść SMSa: "Katastrofę spowodowali piloci, którzy zeszli we mgle poniżej 100 metrów. Do ustalenia pozostaje, kto ich do tego skłonił"

http://www.rp.pl/artykul/2,642925.html

Alus napisał(a):
Cytuj:

Byłoby oddaniem gdyby nasze służby zaniechały dochodzenia.

Polscy kopacze odstąpili od kopania ziemi pod Smoleńskiem, mimo zapewnień Pani Minister Ewy Kopacz, że ziemia została przekopana na metr wgłąb kilka dni po katastrofie. Zamiast pierwszej ekipy archeologicznej, której szef zgłosił gotowość wyjazdu do Rosji na taką misję i zaraz potem zginął tragicznie, ziemię smoleńską rozgrzebywały rodziny ofiar i rodziny katyńskie oraz harcerze, odwiedzający miejsce tragedii. Druga ekipa pojechała tam dopiero po licznych doniesieniach, że Polacy odnajdują leżące na powierzchni ziemi pamiątki po zmarłych, ich paszporty, biżuterię i części ciała.

Polscy anatomopatolodzy, rzekomo, według zeznań tejże Pani Kopacz, obecni w Moskwie przy sekcjach zwłok 95 ofiar katastrofy, nie byli tam, nie dokonywali sekcji zwłok, a jedynie zostali wezwani do podpisania dokumentów w sprawie identyfikacji zwłok.

Polska prokuratura w związku z prowadzeniem śledztwa przez stronę rosyjską, nie prowadziła żadnych czynności dochodzeniowych w Rosji, ponieważ była tam nie dopuszczona do niczego.
Śledztwo prowadzili wyłącznie Rosjanie, na mocy porozumienia Premierów Tuska i Putina.

36 prokuratorów nie mając nic do roboty, po kilku dniach opuścili Rosję bez niczego.
Polskie śledztwo zostało uruchomione dopiero w Polsce i dopiero po około pół roku po katastrofie, z powodu ogromnej pracy opozycji parlamentarnej i opinii społecznej wyrażającej zdumienie, że władze Polski zachowują się, jakby ich katastrofa nie obchodziła. Opozycja przypomniała Rządowi Pana Tuska, że prowadzenie polskiego dochodzenia jest obowiązkiem Państwa.

Alus napisał(a):
Cytuj:
Ci, których oburzają wypowiedzi ks. Małkowskiego protestowali przeciwko oskarżeniom rzucanym przez Palikota, Walęsę, Komorowskiego i innych?

Nie rozrózniasz???.....kapłan to nie mniej lub bardziej zwariowany, pamiętliwy polityk......jesli sól utraci swój smak, czymże ja posolić(Mt 5,13).
Parlament w niemal 80% oceniany jest negatywnie - czy duchowni mają doprowadzić do podobnych wskazań odniesień społecznych do Kościoła?????

Dzięki pracy duszpasterskiej takich duchownych, jak bł. ks. Jerzy Popiełuszko, Ojciec Święty Jan Paweł II, Kardynał Prymas Stefan Wyszyński, i wieluset księży posługujących Polakom nie posiadającym swego własnego, wolnego Państwa - udało nam się to Państwo sobie wywalczyć, a teraz je pomału budujemy.
Polacy nigdy nie zapomną, jaki jest wkład duchowieństwa w budowanie postawy patriotycznej w społeczeństwie polskim, jaki jest wkład duchownych w przypominanie nam, co to jest Polska, byśmy mieli siłę, aby odrodzić nasz kraj.
Wśród duchownych, których wspominam, jest od zawsze ks. Stanisław Małkowski.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5% ... C4%85dz%29

Ks. Małkowski za swoją pracę na rzecz Polski i na rzecz utrzymania chrześcijaństwa w Polsce w trudnych czasach został odznaczony w roku 2011 Nagrodą Grzegorza I Wielkiego, dla Gazety Warszawskiej stał się Człowiekiem Roku 2010. Wcześniej 23 września 2006 roku prezydent RP Lech Kaczyński za zasługi dla niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej oraz za działalność na rzecz przemian demokratycznych w kraju odznaczył księdza Stanisława Małkowskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Alus napisał(a):
PS. GW w inne lata też pisała o zjeździe motocyklistów, prezentując przy tym inicjatora, organizatora pielgrzymki duchownego motocylkistę (który teraz oskarżony jest o molestowanie)

To jest wkręta nie na temat, której skutkiem ma być zapewne wywołanie u czytelników niechęci zarówno do duchownych, jak do motocyklistów i pewnie do idei samego zjazdu też.

Alus napisał(a):
2/3 oceniło śp L. Kaczyńskiego pozywtywnie w dniach po katastrofie.
Przed katastrofą miał 18-23% poparcie.
A o wielkości poparcia świadczy fakt, że na ułożenie z ciał napisu PAMIĘTAMY zaplanowanego przez organizatorów w Krakowie w rocznicę pochówku, zabrakło ludzi.

To też jest wkręta :brawo: na temat.

Piłsudski miał negatywną opinię przed śmiercią i po śmierci, niemniej nikt nie próbuje z tego powodu podważać jego osiągnięć dla Państwa Polskiego i tym bardziej wyrzucać go z Wawelu.
Tu należny jest takt i właściwy polskiej kulturze obyczaj pozostawiania Zmarłych w Pokoju.

Śr kwi 20, 2011 8:50

mauger napisał(a):
problemem jest to, że na serio biorą je jego zwolennicy, którzy demonstrują na Krakowskim Przedmieściu i pod ambasadą rosyjską.

Masz jakiś argument za tym, że biorą je na poważnie - poza paroma emocjonalnymi okrzykami, celowo przerysowywanymi (zwykle na demonstracjach krzyczy się raczej "Tusk, złodzieju, oddaj nasze pieniądze!", a nie "uważamy, że zamiast obniżać składkę do OFE należy raczej zmienić ustawę tak, by mogły inwestować większy procent wpływów na giełdzie", taki już ich urok)?

Cytuj:
Jeszcze nie, ale wypowiedzi o władzy gotowej do fałszowania wyborów, świadczą, że PiS rozważa różne warianty zachowania się po ewentualnej klęsce wyborczej.

Więc cię uspokajam, że nie rozważa niczego poza tym, co już robi teraz. A te wypowiedzi odnośnie potrzeby uważniejszego patrzenia władzy na ręce są, po aferze wałbrzyskiej, w pełni uzasadnione.

Cytuj:
Lamentujesz, że nikt w mediach niechętnych PiS-owi nie broni go, w związku z porównywaniem do nazistów, ale zapewne nie widzisz nic niewłaściwego, że w Gazecie Polskiej ani w Naszym Dzienniku „nikt, absolutnie nikt nigdy nie przebąknął choćby, że może chociaż trochę, może chociaż odrobinkę jednak, względnie, z wieloma zastrzeżeniami, ale jednak jest minimalnie oburzające” nazywanie prezydenta Komorowskiego zdrajcą na publicznych demonstracjach.

A dlaczego miałbym widzieć, skoro to "motłoch" i "fanatycy"? Niczego innego bym się po nich nie spodziewał. Natomiast wy podobno jesteście normalni i rozsądni.. po drugie: osobiście uważam, że Tusk i Komorowski zrobili wiele, by taka ocena była uzasadniona (pamiętając o jej przerysowaniu) - poczynając od sławetnego wyjazdu Tuska do Smoleńska, podczas którego nie tylko dał się przytulać przez Putina, zamiast np. zadbać o właściwe traktowanie ciała prezydenta, ale także - co ostatnio przyznał w wywiadzie - był zupełnie bezwolny i wystarczyło, że Rosjanie powiedzieli "nie wolno", on już od razu kładł uszy po sobie. Po trzecie zaś uważam, że jest to kolejny przykład zapominania o pewnej bardzo istotnej rzeczy: KTO TU JEST WŁADZĄ. Strony konfliktu są przedstawiane po manichejsku - tak, jakby byli to równorzędni rywale, a więc i równorzędne kryteria oceny. A to przecież nieprawda. To zupełnie inna sytuacja, kiedy jakiś zwykły obywatel krzyczy na demonstracji, że np. Komorowski jest "poza państwem", a wtedy, gdy mówi to o swoich adwersarzach Grzegorz Schetyna, wysoko postawiony przedstawiciel władzy. Władzy wolno mniej. Ta podstawowa i oczywista zasada zdaje się być coraz bardziej zapomniana. No i, rzecz jasna, oskarżenia pod adresem PiS nie są podnoszone na demonstracjach (bo i po co), tylko w poważnej prasie przez poważnych ludzi i wcale nie są to emocjonalne, przerysowane oceny, wcale, to rozsądne i wyważone opinie.

Cytuj:
Katastrofa pod względem oceny prezydenta Kaczyńskiego w społeczeństwie absolutnie nic nie zmieniła, bo i czemu miałaby zmienić?

Owszem, zmieniła i sam spotkałem się z wieloma takimi przypadkami. Choćby wtedy, kiedy osoby wcześniej niezaangażowane, a wiedzące tylko tyle, że Lech Kaczyński to "ten kartofel, który udawał rozstrój żołądka, bo się jak zwykle obraził" itp. nagle odkrywały choćby to, iż mainstreamowe media ukrywały przed nimi normalne zdjęcia prezydenta (jak powiedział wtedy jeden z dziennikarzy, w redakcjach istniał prikaz, by fotografowano Kaczyńskiego tylko w taki sposób, żeby wyglądał na niskiego i głupkowatego, względnie obrażonego). Akcja odczarowywania, oparta m.in. właśnie na motywie zdjęć, przebiła się do internetu, także na strony młodzieżowe. Owszem, zmiana ta nie była jakaś olbrzymia, bo na taką potrzeba czasu, a tego czasu, z pełną premedytacją, społeczeństwu nie dano.

Cytuj:
I władza podsunęła Kardynałowi Dziwiszowi pomysł pochowania Kaczyńskiego na Wawelu, bo wiedziała, że w ten sposób łatwiej będzie podburzyć ludność.

Nie wiem, kto mu go podsunął i czy to na pewno był jego pomysł (on sam gorąco zaprzecza). Ale od początku wiedziałem, że dla władzy będzie ona doskonałym pretekstem do wszczęcia kontrataku. Cóż, wszystko jest możliwe - ja akurat pamiętam, polityków której partii kard. Dziwisz zapraszał do siebie przed wyborami (co ciekawe, wtedy jakoś nikt nie bił na alarm, że "Kościół miesza się do polityki" - widocznie Kościół jak najbardziej może mieszać się do polityki, byle po właściwej stronie).

Cytuj:
Jak rozumiem, dalej będziesz już tylko to powtarzał. Ja się mogę produkować itp. a ty będziesz odpowiadał: "nieprawda”.

Ja po prostu mówię, jak było. A nie było nic, dopóki władza nie dała sygnału do kontrataku.

Cytuj:
Trudno wyobrazić sobie jakie można by wysunąć argumenty przeciw pochówkowi w Świątyni Opatrzności Bożej. W końcu Świątynia to nie przesiąknięty specyficzną symboliką narodową Wawel.

Pierwszym byłby, oczywiście, zarzut "Kościół miesza się do polityki". W następnej kolejności, zapewne, wszyscy ci, którzy wcześniej pomstowali na dofinansowywanie przez państwo "prywatnego mauzoleum Glempa" itp. nagle przypomnieliby sobie, jak ważnym symbolem jest dla nich Świątynia Opatrzności Bożej, jak przecież miało to być "wotum całego Narodu za odzyskaną niepodległość", której przecież nie można dzielić wedle zapatrywań partyjnych, jak to PiS chce zawłaszczyć dla siebie tę inicjatywę, a przecież tu powinna panować ogólnonarodowa zgoda, a musimy pamiętać, że Lech Kaczyński był prezydentem partyjnym i "przecież" bardzo miernym, no i generalnie jest to oburzające, że na pochówku w Świątyni Opatrzności Bożej PiS chce zbudować wokół Lecha Kaczyńskiego swój mit założycielski, rozpoczynając w ten sposób kampanię wyborczą, jak zwykle przy współudziale Kościoła, który znowu opowiedział się za jedną opcją, wyrzucając na bruk wszystkich katolików, którzy nie popierają PiS (tj. tych normalnych) etc.etc.etc.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 20, 2011 8:59
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jak Tusk umawiał się z Putinem

Mecenas Rafał Rogalski pytał Donalda Tuska o porozumienie z dnia katastrofy w kontekście możliwego odwołania się od końcowych ustaleń do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze. Odpowiedź, którą właśnie otrzymał, jest dla niego kompletnym zaskoczeniem.
Zdaniem Rogalskiego, porozumienie, które zawarł Donald Tusk z premierem Rosji tuż po tragedii smoleńskiej, które zakładało wyjaśnianie tragedii przy pomocy 13. załącznika do konwencji chicagowskiej, to nic innego jak umowa międzynarodowa.

Według prawa, taka umowa, aby mogła być zaskarżona do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze, musi być zarejestrowana w sekretariacie ONZ. Z odpowiedzi Centrum Informacyjnego Rządu wynika, że porozumienie ani nie zostało spisane, ani tym bardziej zarejestrowane. To zdaniem mecenasa zamyka drogę odwoławczą.

Co więcej, fakt, że nie spisano umowy, oznacza także, że do końca nie wiadomo, co ustalili obaj premierzy.

Czym innym jest bowiem ustalenie współpracy przy wyjaśnianiu wypadku, i tu wersje obu krajów są zbieżne, a czym innym jest ustalenie w jaki sposób będziemy rozwiązywać spory.

Raport MAK stwierdza jednoznacznie, że oba kraje współpracują na podstawie jedynie 13. załącznika do konwencji chicagowskiej, czyli zbioru procedur. Kancelaria Premiera w odpowiedzi do pełnomocnika pisze natomiast, że oprócz załącznika, obowiązuje też sama konwencja. Oznacza to, że każdy traktuje to inaczej.

Konwencja zakłada sytuację, gdy jedna ze stron jest niezadowolona z wykonywania umowy przez drugą i daje możliwości odwoławcze. - Strona rządowa nie wskazuje także, jakie zamierza uruchomić tryby rozstrzygania sporu i nie ma na to pomysłu - uważa Rogalski.

Reporterzy RMF FM dotarli też do opinii sporządzonej dla prezydenta przez jednego z profesorów prawa międzynarodowego, który wskazuje, że jedyną możliwością w tej chwili są negocjacje drogą polityczną. W piśmie jednak - mimo pytań Rogalskiego - odpowiedzi dotyczącej tych negocjacji nie ma.

Masakra.
To może rozstrzygnąć tylko Trybunał Stanu. I Trybunał powinien się tym zająć. Prędzej czy później.

Śr kwi 20, 2011 12:47
micked napisał(a):
Kwestię Wawelu wyjaśniła wielokrotnie najbardziej kompetentna osoba w tej kwestii, czyli gospodarz katedry kard. Dziwisz. Skoro Kościól który jest od wieków właścicielem katedry uznał za stosowne, aby ŚP parę prezydencką tam pochować, to mieszanie sie do tego jakiegoś reżysera i młodzieżowki pewnej partii jest równie uprawnione, co decydowanie przeze mnie, na jaki temat ów reżyser ma kręcić filmy.

Mylisz się, katedra na Wawelu to nie prywatny folwark Kościoła Rzymskokatolickiego. Wawel jest częścią narodowego dziedzictwa i ważnym dla narodu symbolem, tak więc sprawa pochówków w katedrze jest sprawą ogólnonarodową, a nie tylko kościelną.
maly_kwiatek napisał(a):
Piłsudski miał negatywną opinię przed śmiercią i po śmierci, niemniej nikt nie próbuje z tego powodu podważać jego osiągnięć dla Państwa Polskiego i tym bardziej wyrzucać go z Wawelu.

I właśnie te osiągnięcia dla Państwa Polskiego robią różnicę między Piłsudskim i Lechem Kaczyńskim.
Johnny99 napisał(a):
Więc cię uspokajam, że nie rozważa niczego poza tym, co już robi teraz.

Uff, co za ulga. Jeśli mogę zapytać to skąd aż taka pewność?
Cytuj:
A te wypowiedzi odnośnie potrzeby uważniejszego patrzenia władzy na ręce są, po aferze wałbrzyskiej, w pełni uzasadnione.

Tyle, że mechanizm afery wałbrzyskiej nie jest możliwy do odtworzenia w skali całego kraju.
Cytuj:
A dlaczego miałbym widzieć, skoro to "motłoch" i "fanatycy"? Niczego innego bym się po nich nie spodziewał.

No też właśnie.
Cytuj:
Owszem, zmieniła i sam spotkałem się z wieloma takimi przypadkami.

Cała akcja odczarowywania wizerunku Lecha Kaczyńskiego polegała na tym, że zaczęto przedstawić go jako sympatycznego, ciepłego człowieka, kochającego męża oraz troskliwego ojca i dziadka. Osiągnięcia i „sukcesy” jego prezydentury zeszły na drugi plan. Nie ma się temu co dziwić, w końcu we wspomnieniach o zmarłym powinno się koncentrować głównie pozytywnych stronach jego życia. Ludzi uświadomili sobie, że tragicznie zginął po prostu dobry człowiek, stąd też autentyczny smutek i żal jaki większość odczuwała wobec śmierci prezydenta. Nie zmienia to faktu, że zapatrywania politycznie ludzi nie zmieniły ani o jotę. Ludzie, którzy np. twierdzili, że zwlekanie z podpisaniem Traktatu Lizbońskiego było błędem nie zaczęli nagle myśleć odwrotnie itd. Stąd też konsternacja sporej części społeczeństwa na wieść o tym, że Lech Kaczyński ma zostać pochowany wśród najbardziej zasłużonych i najwybitniejszych osobistości naszej historii.
Cytuj:
a po prostu mówię, jak było. A nie było nic, dopóki władza nie dała sygnału do kontrataku.

A ja mówię, że nie byłoby żadnego kontrataku gdyby nie stworzono naiwnie i nierozważnie ku temu okazji. Pytanie tylko, kto był prawdziwym inicjatorem tej niefortunnej decyzji. Bo jak na razie nikt nie chce się do tego otwarcie przyznać.
Cytuj:
Pierwszym byłby, oczywiście, zarzut "Kościół miesza się do polityki". W następnej kolejności, zapewne, wszyscy ci, którzy wcześniej pomstowali na dofinansowywanie przez państwo "prywatnego mauzoleum Glempa" itp. nagle przypomnieliby sobie, jak ważnym symbolem jest dla nich Świątynia Opatrzności Bożej, jak przecież miało to być "wotum całego Narodu za odzyskaną niepodległość", której przecież nie można dzielić wedle zapatrywań partyjnych, jak to PiS chce zawłaszczyć dla siebie tę inicjatywę, a przecież tu powinna panować ogólnonarodowa zgoda, a musimy pamiętać, że Lech Kaczyński był prezydentem partyjnym i "przecież" bardzo miernym, no i generalnie jest to oburzające, że na pochówku w Świątyni Opatrzności Bożej PiS chce zbudować wokół Lecha Kaczyńskiego swój mit założycielski, rozpoczynając w ten sposób kampanię wyborczą, jak zwykle przy współudziale Kościoła, który znowu opowiedział się za jedną opcją, wyrzucając na bruk wszystkich katolików, którzy nie popierają PiS (tj. tych normalnych) etc.etc.etc.

Tyle, że to są zbyt słabe argumenty, by mogły w tamtym czasie kogokolwiek skłonić do pisania listów otwartych czy organizowania demonstracji. Rozważania o upolitycznieniu Kościoła czy upartyjnieniu Świątyni na nikim wówczas nie zrobiłyby większego wrażenia w przeciwieństwie do akcji pt. wpychają nam na siłę Kaczyńskiego do panteonu bohaterów narodowych.

Śr kwi 20, 2011 15:40
zbanowany na stałe

List Marty Kaczyńskiej do Prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz - Waltz w sprawie tulipanów dla ś.p. Marii Kaczyńskiej, poprzedniej Pierwszej Damy Rzeczypospolitej Polskiej

Cytuj:
Pani Hanno ! Pani Prezydent Warszawy! Tydzień temu była Pani na Rekolekcjach Wielkopostnych prowadzonych przez ks. Krzysztofa Husaka .... i Pani jest nadal tak zamknięta na PRAWDĘ?

"Dziś – w rocznicę powrotu do Warszawy mojej śp. Mamy - wiele osób postanowiło znowu podarować Jej kwiaty, kładąc je wzdłuż Krakowskiego Przedmieścia. Zrobili to spontanicznie, nie wadząc nikomu. Nie zdążyli się jeszcze rozejść, gdy Straż Miejska zaczęła zbierać rozłożone na krawędzi chodnika tulipany. Przykro mi."

Marta Kaczyńska

Warto popatrzeć na te obrazki z najnowszej historii Warszawy - z refleksją.
To jest 13 kwiecień 2011 ...
I dla porównania: obrazy z lat II wojny światowej 1939-1945 i z lat stanu wojennego 1981- 1989

http://lukas.nowyekran.pl/post/10442,ak ... wicza-film

http://youtu.be/q2vjz8peX3Y
http://youtu.be/654qyDZtUZM

Kiedyś za wiązankę kwiatów można było dostać kulkę w łeb, potem tylko długie więzienie.
Co czeka Filipa Rdesińskiego, niezależnego dziennikarza, za karę za kilka tulipanów dla pamięci Marii Kaczyńskiej?
Jak wynika z zeznań, jego sprawa decydowała się na bieżąco w rękach jakiejś nieokreślonej "góry", z którą policjanci byli w ciągłym kontakcie.

http://youtu.be/P8w4tg6hmd4

Co będzie ze zdrowiem Michała Stróżyka, dziennikarza Gazety Polskiej, pobitego przez komandosów działających prawdopodobnie z upoważnienia Hanny Gronkiewicz Waltz?

Michał Stróżyk został brutalnie pobity przez Straż Miejską w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu podczas usuwania namiotu Stowarzyszenia Solidarni 2010 przed Pałacem Prezydenckim. Drugim pobitym pod czas tej akcji okazał się Marek Wernica z Solidarnych 2010.

Kto odpowie za to pobicie niewinnych ludzi?

http://youtu.be/JAnule_wEjU

Ci ludzie przyszli obchodzić rocznicę tragedii smoleńskiej. Ile krwi ma jeszcze się przelać za Katyń, za Smoleńsk? Kiedy Polska będzie wolna?

"Odczułem na własnej skórze, że żądanie prawdy o Smoleńsku boli" - Michał Stróżyk

http://youtu.be/ECmMhqKwIhE

Śr kwi 20, 2011 17:48
maly_kwiatek napisał(a):
Ci ludzie przyszli obchodzić rocznicę tragedii smoleńskiej. Ile krwi ma jeszcze się przelać za Katyń, za Smoleńsk? Kiedy Polska będzie wolna?

A to Polska nie jest wolna?

Po tym co działo sie przez ostatni rok nawet słowo Katyń zatraciło dla mnie na znaczeniu.
Ot polscy mordercy dostali kule w łeb od ruskich.
Pewnie gdyby mogli zrobiliby to samo Rosjanom.
Niestety, jednak to Rosjanie robili za Sprite'a (a jak wiadomo ze sprite'm pragnienie nie ma szans).
Gdy człowiek rusza na wojnę musi sie z tym liczyć - albo sam morduje albo zostaje zamordowany.

Śr kwi 20, 2011 18:55
therion napisał(a):
Po tym co działo sie przez ostatni rok nawet słowo Katyń zatraciło dla mnie na znaczeniu.

Słowo Katyń nie mogło stracić dla Ciebie na znaczeniu, jak nam piszesz,~therion.
Twoja postawa na tym forum dowodzi, że Ty czegoś takiego jak szacunek czy wartości nie przyswajasz. Nie mogłeś zatem stracić tego, do czego nie jesteś zdolny.

Nie masz szacunku dla pomordowanych w Katyniu, nie szkodzi. Naród polski jakoś to przeżyje, i Bóg sobie z tym poradzi.

Nie masz szacunku dla nikogo i niczego. Sam się go również nigdy nie doczekasz.

To tak działa, i w tym już jest jakaś Boża sprawiedliwość.

Twój wczorajszy wyczyn:
viewtopic.php?f=37&t=27004&start=1380

A oto dzisiejszy:

therion napisał(a):
Ot polscy mordercy dostali kule w łeb od ruskich.
Pewnie gdyby mogli zrobiliby to samo Rosjanom.
Niestety, jednak to Rosjanie robili za Sprite'a (a jak wiadomo ze sprite'm pragnienie nie ma szans).
Gdy człowiek rusza na wojnę musi sie z tym liczyć - albo sam morduje albo zostaje zamordowany.

Więc, ~therion:
po pierwsze - Polacy zamordowani w Katyniu nie byli mordercami, tylko jeńcami wojennymi chronionymi konwencją genewską

po wtóre - zostali zamordowani w akcie ludobójstwa; byli bezbronni i dla Rosjan nie stanowili zagrożenia -oddali życie za to, że byli Polakami

po trzecie - Polska w II wojnie światowej nie była agresorem - została zdradziecko zaatakowana z dwu stron; polscy żołnierze zostali pojmani do niewoli na ojczystej ziemi, której bronili

i po czwarte - żołnierz walczący na wojnie nie jest mordercą

Przydałoby się przyswoić tę elementarną wiedzę przed przystąpieniem do publicznych wystąpień.

Śr kwi 20, 2011 19:48
oleksa57 napisał(a):
... i po czwarte - żołnierz walczący na wojnie nie jest mordercą .

Żołnierz zabijający drugiego człowieka jest mordercą czy sie to komuś podoba czy nie.
A Państwo wysyłające swych zołnierzy na wojnę niczym sie nie rózni od takiego dajmy na to Charliego Mansona, wysyłającego swoja "rodzinę" do domu Sharon Tate.

Jeśli chodzi o mój wczorajszy "wyczyn".
Gita w przeciwieństwie do Ciebie ukazała wyższość i klase poprzez swoja reakcję, a konkretnie poprzez brak reakcji :D :brawo:

oleksa57 napisał(a):
therion napisał(a):

Słowo Katyń nie mogło stracić dla Ciebie na znaczeniu, jak nam piszesz,~therion.
Twoja postawa na tym forum dowodzi, że Ty czegoś takiego jak szacunek czy wartości nie przyswajasz. Nie mogłeś zatem stracić tego, do czego nie jesteś zdolny.

Kiedyś miałem szacunek do tego rodzaju postawy - walki w obronie Ojczyzny. Teraz poprostu jest mi żal tych ludzi, że narażali swe życie, tracili je za taka abstrakcję jak Naród. Że tak dali sie ogłupić.

Śr kwi 20, 2011 20:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 101  Następna strona