Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Nie umiem uwierzyć... 
Autor Wiadomość

Post Re: Nie umiem uwierzyć...
noah44 napisał(a):
najgłupsze w islamie to dżihad -święta wojna.

Skoro Bóg tego od nich wymaga to co w tym głupiego? Jahwe też na pewnym etapie prowadził Izraelitów do bezwzględnej wojny z poganami. Zresztą nasz Bóg również prowadził krzyżowców na Wyprawy Krzyżowe.

Śr kwi 27, 2011 10:18

Asparagus napisał(a):
noah44 napisał(a):
najgłupsze w islamie to dżihad -święta wojna.

Skoro Bóg tego od nich wymaga to co w tym głupiego? Jahwe też na pewnym etapie prowadził Izraelitów do bezwzględnej wojny z poganami. Zresztą nasz Bóg również prowadził krzyżowców na Wyprawy Krzyżowe.
Nigdzie w Biblii nie ma żeby Jezus mówił, żeby zdobywać jego grób. Fajnie, że rozrózniasz Boga starotestamentowego od nowotestamentowego. Dla mnie to są tak dwie odmienne postawy boskie, że też traktuje ich jak dwie osoby choć według Katolicyzmu chyba tak nie jest. Rzeczywiście Jahwe też wzywał do wojny i też jak w przypadku Islamu ja nie uznaję to za dobrą postawę.

Śr kwi 27, 2011 10:30

agvis napisał(a):
Tak, Oriflamme, miłosierny. Bóg nie skazuje człowieka na piekło - człowiek sam się na niego skazuje. Dowody na to, że Bóg chce dla nas szczęścia? Właśnie ofiara Chrystusa na krzyżu, która daje nam szansę na Raj. Te wszystkie małe wydarzonka naszej codzienności, które mają dać nam szansę na nawrócenie. Bóg nieraz puka do naszych drzwi, byśmy się opamiętali, byśmy nie wylądowali w Piekle. On Piekła nie stworzył, On nas do niego nie wrzuci (sami to zrobimy, mamy wolny wybór).

A tak z ciekawości - gdzie Bóg chwali synobójców? Bo chyba o wątek z Abrahamem Ci nie chodzi?

To jest jakaś paranoja... Gość nakazuje wymordować kilka narodów, sam robi dokładnie to samo za pomocą swoich boskich mocy i Ty nadal twierdzisz, że to bóg miłości? To w takim razie ja mówię, że islam to religia pokoju i równości...

Skąd ta pewność, że to akurat Jezus? Muzułmanie też przeżywają objawienia i wiedzą - zupełnie jak Ty - że Mahomet został wzięty z duszą i ciałem do nieba. Skąd pewność, że jak umrzesz, to staniesz przed akurat swoim bogiem? Być może rozgniewany Jahwe strąci Cię do piekła, bo wierzyłaś w jakiś żenujący obrządek chrześcijański, a nie święty islam.
Każda religia zastrzega sobie prawo na wyłączność, każda religia uważa się za jedyną i słuszną, ma swoje księgi, cuda, objawienia.

Wiesz, taki sam wybór dał Adolf Hitler - albo wierzysz we mnie i jesteś ze mną, albo kulka w łeb, lub co gorsza - obóz. Bóg nie jest w tym przypadku kimś na innych prawach - ktoś, kto nakazuje coś pod groźbą śmierci jest po prostu bydlakiem i degeneratem.
Co by o mnie ludzie i litera prawa powiedziała, gdybym stanął przed sądem z oskarżeniem morderstwa z krwią na rękach i rzekł z pełną powagą: "ja jej nie zabiłem. Powiedziałem jej jasno - albo mnie pokochasz, albo za 30 minut pokój wypełni się kwasem siarkowym i zostaniesz rozpuszczona żywcem. Ona miała wybór, tylko podjęła złą decyzję. Ja jej nic nie zrobiłem, ona sama się zabiła".

A co do synobójstwa - mam na myśli właśnie Abrahama.
W Ameryce była sytuacja, gdzie kobiecie odebrano prawa rodzicielskie do dwójki dzieci, bowiem próbowała je zabić. Jako powód podała to, że bóg jej to nakazał. Po tej rozprawie stanęła przed sądem za usiłowanie morderstwa. Jak znajdę do tego link (mam gdzieś w zakładkach) to go podam.

Śr kwi 27, 2011 10:32

noah44 napisał(a):
Fajnie, że rozrózniasz Boga starotestamentowego od nowotestamentowego. Dla mnie to są tak dwie odmienne postawy boskie, że też traktuje ich jak dwie osoby choć według Katolicyzmu chyba tak nie jest.

Ooo. Widzę, że masz poglądy zbliżone do średniowiecznej herezji Katarów. Wytępionych zresztą na mocy bulli papieża Innocentego III, który opierał się na decyzjach Soboru (czyli pod natchnieniem Ducha Św.).

noah44 napisał(a):
Nigdzie w Biblii nie ma żeby Jezus mówił, żeby zdobywać jego grób.

Ale powiedział to ustami swojego Namiestnika papieża bł. Urbana II - Deus vult - "Bóg tak chce".

Śr kwi 27, 2011 10:48

Asparagus napisał(a):
noah44 napisał(a):
Fajnie, że rozrózniasz Boga starotestamentowego od nowotestamentowego. Dla mnie to są tak dwie odmienne postawy boskie, że też traktuje ich jak dwie osoby choć według Katolicyzmu chyba tak nie jest.

1 Ooo. Widzę, że masz poglądy zbliżone do średniowiecznej herezji Katarów. Wytępionych zresztą na mocy bulli papieża Innocentego III, który opierał się na decyzjach Soboru (czyli pod natchnieniem Ducha Św.).

noah44 napisał(a):
Nigdzie w Biblii nie ma żeby Jezus mówił, żeby zdobywać jego grób.

2 Ale powiedział to ustami swojego Namiestnika papieża bł. Urbana II - Deus vult - "Bóg tak chce".

1 Heretykiem nie jestem chodziło mi raczej o dwie osoby z Trójcy - Ojciec (Stary Testament jak jeszcze się nie narodził Jezus) i Syn (Jezus). To też herezja ?
2 Ja nie podzielam poglądów i słów wszystkich papieży jacy byli. Byli przecież czasem 2 naraz, antypapieże itd.

Śr kwi 27, 2011 10:56

noah44 napisał(a):
Heretykiem nie jestem chodziło mi raczej o dwie osoby z Trójcy - Ojciec (Stary Testament jak jeszcze się nie narodził Jezus) i Syn (Jezus). To też herezja ?.

Bóg Starego Testamentu i Bóg Nowego Testamentu to ten sam Bóg. Jezus istniał i był Bogiem również w czasach Starego Testamentu. Kto twierdzi inaczej, przeczy nauce KK.

noah44 napisał(a):
2 Ja nie podzielam poglądów i słów wszystkich papieży jacy byli. Byli przecież czasem 2 naraz, antypapieże itd.?

Urban II jest błogosławionym, poza tym zgdonie z wiarą katolicką papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralności, więc nie jest możliwe aby ustalając odpusty za uczestnictwo w krucjatach, papież się mylił. Krucjata przeciwko Katarom, również była wywołana pod wpływem Soboru, kiedy to zgodnie z nauką KK, działa Duch Św.

Śr kwi 27, 2011 11:15

Asparagus napisał(a):
Bóg Starego Testamentu i Bóg Nowego Testamentu to ten sam Bóg. Jezus istniał i był Bogiem również w czasach Starego Testamentu. Kto twierdzi inaczej, przeczy nauce KK.

Tajemnicę Trójcy nie potrafią nawet czasem zrozumieć niektórzy księża więc nie dziw się, że ja rozumuję jak umiem. Ciężko zrozumieć, że ktoś żył przed swoimi narodzinami i to fizycznie odwiedzał Abrahama, spotkał Jakuba. Mój ograniczony umysł potrafi wyjaśnić to tylko podróżami w czasie.

Śr kwi 27, 2011 11:35

Asparagus napisał(a):
Tajemnicę Trójcy nie potrafią nawet czasem zrozumieć niektórzy księża więc nie dziw się, że ja rozumuję jak umiem. Ciężko zrozumieć, że ktoś żył przed swoimi narodzinami i to fizycznie odwiedzał Abrahama, spotkał Jakuba. Mój ograniczony umysł potrafi wyjaśnić to tylko podróżami w czasie.

A co w tym takiego trudnego. Boga Ojca chyba sobie nie wyobrażasz jako starszego pana z brodą?

Śr kwi 27, 2011 11:51

Wiesz, tak zapytałam o tego Abrahama, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że nie znasz tak naprawdę tematu i powtarzasz, wybacz to słowo, głupoty. Jeśli się mylę, zacytuj fragment, w którym jest taka pochwała i powiedz, gdzie Abraham zabił swojego syna.

Przykład z dziewczyną jest nieadekwatny. Bo w nim wyborów są setki (a ogranicza je psychopata). W naszej rzeczywistości istnieją tylko dwa finały - Bóg lub Szatan. Innego po prostu nie ma. I przypominam, że nie Bóg Piekło stworzył.

A skąd moja pewność co do wyboru właściwej religii? Nie wiem dokładnie. Z mojego wnętrza, doświadczenia, itd.

Śr kwi 27, 2011 19:55

agvis napisał(a):
On Piekła nie stworzył
Co niedzielę to powtarza, niby katoliczka, a Credo nie zna. :?

Wierzę w jednego Boga, Ojca Wszechmogącego,
Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

agvis napisał(a):
On nas do niego nie wrzuci
Może On sam nie, ale przecież ma od brudnej roboty wiernych egzekutorów:

Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości,
i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.

(Mateusza 13:41-42)

Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie!
Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym,
niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny.
I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie!
Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia,
niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.

(Mateusza 18:8-9)

Jest moją radością, mój Boże, czynić Twoją wolę (...)
(Psalm 40:9)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 27, 2011 20:23

Elbrus, pomyśl czasem, zanim coś napiszesz. Czyli antykoncepcję i Renault Mastera też stworzył Bóg? To myśmy to sworzyli sami, wykorzystując "moce" dane nam od Boga. Tak samo Szatan stworzył sobie Piekło.

Cz kwi 28, 2011 7:48

agvis napisał(a):
Tak samo Szatan stworzył sobie Piekło.
Nie, nie stworzył. Zostało ono dla niego i dla jego aniołów przygotowane.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz kwi 28, 2011 8:09

Zostali strąceni. A kształt Piekła i to, co dzieje się tam z duszami, zależy najprawdopodobniej od Szatana, który też powoduje, że lądują w nim ludzie.

Możemy teoretyzować jedynie. Liczą się fakty, iż Piekło istnieje, że ludzie sami je sobie wybierają (Bóg ich tam nie zamyka wbrew ich woli), a Bóg jest nieskończenie miłosierny wobec tych, którzy tego Miłosierdzia naprawdę chcą.

Cz kwi 28, 2011 9:22

agvis napisał(a):
A kształt Piekła i to, co dzieje się tam z duszami, zależy najprawdopodobniej od Szatana
Dlaczego uważasz, że Szatan ustala kształt piekła?
agvis napisał(a):
Możemy teoretyzować jedynie.
Jednak nawet teorie należy opierać na pewnych przesłankach, a nie na widzimisiach.
agvis napisał(a):
Liczą się fakty, iż Piekło istnieje, że ludzie sami je sobie wybierają (Bóg ich tam nie zamyka wbrew ich woli)
Jeśli ludzie nie chcą trafiać do piekła, a trafiają tam, to dzieje się to wbrew ich woli.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz kwi 28, 2011 11:05

Bo wszystko, co stworzył Bóg, było dobre. Piekło nie jest dobre. Cierpienie nie jest dobre, choć do tego dobra może prowadzić. Królem Piekła jest Szatan, więc wydaje mi się logiczne, że on je kształtuje. Choć mówi się, iż Piekło to stan oddalenia od Boga. Wszystko więc zależy od tego, jak się go rozumie.

Oczywiście. A jedyną wiarygodną "przesłanką" jest Biblia.

"Wypinając się" na Boga, wybierają Piekło. Wie to każdy, kto miał do czynienia z Chrześcijaństwem. I jego wybór.

Cz kwi 28, 2011 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona