Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Dogmaty zapomniane 
Autor Wiadomość
Post Dogmaty zapomniane
Drodzy forowicze:
przeglądając słownik teologiczny Karla Rahnera zastanowił mnie pewien fragment dotyczący dogmatów - stąd kieruję do was prośbę o wyjaśnienie mi kliku moich wątpliwości.

Najpierw cytat: Kościół mocno obstaje przy tym, że dogmat nie może podlegać "rewizji", jeżeli miałaby ona oznaczać, że jego poznanie słowa Bożego jakio takie było (nawet co do poszczególnych dogmatów) błędne. Kościół bowiem wierzy w to, co Bóg objawił, jako w to, co zostało objawione przez Boga, tego też naucza oraz zakłada, że wiara w objawienie Boga nie miałaby żadnego sensu, gdyby w samej rzeczy było mozliwe, iżby Bóg w samym akcie recepcji Jego objawienia wprowadził człowieka w błąd... (...) ... [to było wprowadzenie do właściwego cytatu - scrip.]

(...) W czasach przełomowych zmian strukturalnego myslenia i rozumienia może się okazać, że jakiś dogmat w swym dotychczasowym kształcie nie jest już "dzisiaj" sam przez się zrozumiały czy nie może być akceptowany bez jakichkolwiek zastrzeżeń, toteż może się nawet zdarzyć, że w tej historycznej sytuacji nie poddaje się go nowej i aktualizującej interpretacji, lecz niejako zapomina o nim, chociaż musi być przechowywany (nie zaś po prostu odrzucony) w historycznej "pamięci" Kościoła, ze względu na późniejsze sytuacje gdyż historia dogmatów niekoniecznie musi się rozwijać wyłącznie jednokierunkowo (...).

K. Rahner, H. Vorgimler, Mały słownik Teologiczny, Instytut Wydawniczy Pax, Warszawa 1987

Mam kilka pytań których ten fragment jest punktem wyjścia:
1. Czy drodzy forowicze wiedzą, jakie dogmaty zostały zapomniane?
2. Czy takowe istnieją?
3. Co kościół przechowuje w swej "historycznej pamięci"
4. Od kiedy znane nam słowo "dogmat" oznacza w kościele fundamentalną wiarę chrześcijańską, w którą każdy musi wierzyć, aby móc osiągnąć zbawienie?
5. Zanim znane nam słowo "dogmat" zaczeło oznaczać fundamentalną wiarę chrześcijańską w którą trzeba wierzyć, by osiągnąć zbawienie - co było traktowane jak chrześcijańska prawda, w którą trzeba wierzyć, aby
osiągnąć zbawienie i jak Kościół to regulował.
6. W jaki sposób Kościół ogłaszał fundamentalne prawdy wiary - w które wiara była potrzebna do zbawienia zanim pojawiło się słowo "dogmat"?
7. Co to były za prawdy wiary - zanim kościół zaczął uzywać słowa "dogmat" w znaczeniu które znamy dzisiaj (fundamentalna wiara, w którą trzeba wierzyć, by osiągnąć zbawienie).

Serdecznie pozdrawiam
Scriptor

Wt lut 01, 2005 10:58

Kościół mocno obstaje przy tym, że dogmat nie może podlegać "rewizji", jeżeli miałaby ona oznaczać, że jego poznanie słowa Bożego jakio takie było (nawet co do poszczególnych dogmatów) błędne. Kościół bowiem wierzy w to, co Bóg objawił, jako w to, co zostało objawione przez Boga, tego też naucza oraz zakłada, że wiara w objawienie Boga nie miałaby żadnego sensu, gdyby w samej rzeczy było mozliwe, iżby Bóg w samym akcie recepcji Jego objawienia wprowadził człowieka w błąd... (...) ... [to było wprowadzenie do właściwego cytatu - scrip.]

Proszę wybaczyć odstąpienie od tematu wątku, ale chciałbym zapytać, jak do tych słów ma się łacińskie 'filioque' (zmieniono właśnie to "
słowo").

Śr lut 02, 2005 16:34

Scriptor bardzo ciekawy wątek, tez jestem ciekawa odpowiedzi na te pytania:))

Pt lut 04, 2005 20:21

też jestem bardzo ciekaw wypowiedzi...zastanawia mnie czemu te dogmaty są takie ważne... ? pzdr

Pt lut 11, 2005 8:39

Dogmaty są naszym sądem na temat przedmiotu wiary. Gwarantują prawdę naszego związku z Bogiem. Mają różną "rangę". Bóstwo Jezusa Chrystusa ma wyższą rangę niż dogmat o potrójnym dziewictwie Maryi. Człowiek nie rozumie tego sam z siebie. Dogmaty zapewniają skrzywieniom wiary, zapewniają autentyczna interpretacje tajemnicy, która jednak przekracza te dogmaty. Dogmat jest światłem życia la człowieka. Miłość zakłada pluralizm osób, wiec gdyby Bóg nie był Trójcą, nie byłby Miłością. W Bogu - pełni miłości - jest jedność i mnogość.

to fragment notatki z wykladow z wstępu do teologii. Dosłowne brzmienie znajdziecie w książce o.Napiórkowskiego "Jak uprawiać teologię?"
W jaki sposób ogłaszane były dogmaty i co było wcześniej...
No właśnie...
Od początku wiara była nauczana przez głoszenie Apostolów i ich następców. Teologia jako tako była w powijakach i nie było potrzeby formułować dogmawót dopóki trwała jedność wiary. Dopiero kiedy Ariusz zakwestionował Bóstwo Chrystusa, Kościół musiał podjąć przeciwko takiej herezji konkretne działanie. Ta "nowinka" ariuszowa posiała zamęt i dezorientację w wielu kręgach. Konieczne było aby zebrali się biskupi (Sobór w Nicei 325r.) i jednoznacznie rozstrzygnęli sprawę ogłaszając dogmat o Bóstwie Chrystusa o Jego współistotności Ojcu. Trudno sobie bez tego wyobrazić chrześcijaństwo...
Znowu herezja monofizytów i monoteletów zmusiła niejako znowu pasterzy Kościoła do jednoznacznego sformułowania dogmatu o dwóch naturach w Jezusie...
Idąc dalej w historii... dopóki w chrześcijaństwie była zgodność wiary w tym, że wiara w Chrystusa jest źródłem usprawiedliwienia, ale musimy z łaską Bożą współpracować i przynosić owoce tej wiary... nie trzeba było tego dogmatyzować. Takie było nauczanie Kościoła i było ono przyjmowane. I znowu wystąpienie Lutra który powiedział Sola fides i sola gratia... zmusiło UNK do ogłoszenia na Soborze Trydenckim dogmatu o usprawieliwieniu, a "przy okazji" - jako że Luter usunął z Pisma Świętego nie pasujący do jego koncepcji List św. Jakuba... - Kościół zajął się zdefiniowaniem Kanonu Pisma Świętego - który w praktyce funkcjonował w takiej formie od IV wieku, ale dopiero powstanie "innej opcji" wymusiło ostre postawienie tej sprawy...
Najnowsze dogmaty jak np. o Niepokalanym Poczęciu NMP (8.12.1854) były już ogłaszane w bardziej "pokojowej" atmosferze, ale po części również ich zdefiniowanie w formie dogmatu było odpowiedzią na klimat epoki - szerzącego się liberalizmu i racjonalizmu... W praktytce również w tej kwestii przekonanie o pełni łaski udzielonej Maryi towarzyszyła Kościołowi od zarania dziejów...

So lut 12, 2005 16:33

Agniulka dzięki za streszczenie historii powstawania dogmatów :-D :-D :-D . Mnie jednak bardzo ciekawi czy są jakieś dogmaty, które zostały "zapomniane"?? I czy można anulować jakiś dogmat, a jeśli tak to kto mógłby to zrobić???

Ps: Najlepiej by było, gdyby odpowiedziała na te pytania osoba, która zna się na tym :-D :-D

Pozdrawiam :lol:

So lut 12, 2005 16:41

wątek poboczny został wydzielony i znajduje się tutaj:

viewtopic.php?t=2674&start=0

So lut 19, 2005 23:08

Skoro uważasz teologa, który tyle co dzisiaj zdał egzamin z metodologii teologii i dogmatów za osobę zbyt niegodną by odpowiadać na twoje pytanie o dogmaty, to nie ma problemu, nie będę traciła czasu

N lut 20, 2005 0:04

PS; Poza tym nie wiedziałam, że studiujesz teologię

Pozdrawiam

N lut 20, 2005 0:16

A to dziękuję za komplement :) Nie przyszło mi do głowy że swoją odpowiedź napisałam takim językiem, że uznałaś to za skopiowanie z jakiegoś opracowania w necie :D Było to tylko ujęcie swoimi słowami swojej wiedzy :)

A co do dogmatów, to nie da się ich zmienić, skoro są częścią wypowiedzi Nieomylnego Magisterium Kościoła o najwyższym stopniu zobowiązywalności...

Natomiast nie jest mi znany żaden dogmat, który zostałby zapomniany czy odwołany

N lut 20, 2005 0:35
Podnoszę do góry nie tracąc nadziei na odpowiedzi :-)
pozdrawiam serdecznie

Scriptor

Pt kwi 01, 2005 7:41
Zbiór ważniejszych dogmatów znajdziesz w "Breviarium Fidei", czyli doktrynalnych wypowiedziach Kościoła. :)

Pt kwi 01, 2005 15:52

O tym jak współcześnie ewoluował dogmat o Kościele oraz dogmat o nieomylności papieskiej (w tym nauczanie korzystające z tego waloru) można było zapoznać się w tym wątku:

viewtopic.php?t=2682&start=0

W innym, skasowanym już niestety wątku, można było śledzić jak ewoluował współcześnie dogmat o odkupieniu.

W wątku poniższym poruszono temat jak ewoluowało nauczanie o Najświętszej Ofierze Mszy Świętej:
viewtopic.php?p=54247&highlight=#54247

Pt kwi 01, 2005 18:31
Zobacz profil WWW

Scriptor napisał(a):
podnoszę do góry z nadzieją na odpowiedzi

prośba: zanim napiszesz odpowiedź, proszę przeczytaj uważnie pytanie - jesli nie znasz odpowiedzi - nie pisz nic :-)

pozdrawiam serdecznie
scriptor

Wt maja 03, 2005 8:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]