Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy doświadczyliście kiedyś cudu ? 
Autor Wiadomość

Post Czy doświadczyliście kiedyś cudu ?
Jak w temacie, ja oczywiście czuję, że cały czas doświadczam cudu w postaci podarowanego mi życia, ale czy mieliście jakieś bardziej sprecyzowane doświadczenia ? Doświadczyliście czegoś nadprzyrodzonego, czego zapatrzeni w książki naukowcy nie potrafią wytłumaczyć ?

Cz maja 05, 2011 15:58
zbanowany na stałe

Post Re: Czy doświadczyliście kiedyś cudu ?
kalkuta napisał(a):
ja oczywiście czuję, że cały czas doświadczam cudu w postaci podarowanego mi życia

To największy cud jaki się wydarza wciąż od pierwszego momentu stworzenia świata.

kalkuta napisał(a):
czy mieliście jakieś bardziej sprecyzowane doświadczenia ?

Czy jest coś bardziej sprecyzowane, niż doświadczenie życia?

kalkuta napisał(a):
Doświadczyliście czegoś nadprzyrodzonego, czego zapatrzeni w książki naukowcy nie potrafią wytłumaczyć ?

Doświadczam wciąż życia, własnego, innych istot. Życie ma aspekt nadprzyrodzony, a czy uczeni w pełni już rozumieją skąd się bierze i na czym polega życie, tego nie wiem i w gruncie rzeczy, mało mnie obchodzi. Zamiast szperać w artykułach naukowych, wolę żyć.

Nawiasem, "naukowcy" nie są chyba przeważnie "zapatrzeni w książki", tylko są zapatrzeni w racjonalistyczne aspekty rozumowania. A to coś zupełnie innego.

I konkludując, moim zdaniem cudów nie ma.
Albo inaczej. Według mojego podejścia, jedyne cuda jakie rzeczywiście występują, to zjawiska zachodzące za sprawą Szatana i jego energii i magii.

Wszystko pozostałe - jest naturalnym działaniem i współdziałaniem Boga i Stworzenia.

Cz maja 05, 2011 16:48

maly_kwiatek napisał(a):
Życie ma aspekt nadprzyrodzony, a czy uczeni w pełni już rozumieją skąd się bierze i na czym polega życie,
tego nie wiem i w gruncie rzeczy, mało mnie obchodzi.
To szkoda, że mało cię to obchodzi, skoro stawiasz tak odważne tezy jak ta na początku cytatu.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz maja 05, 2011 16:55
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Życie ma aspekt nadprzyrodzony, a czy uczeni w pełni już rozumieją skąd się bierze i na czym polega życie,
tego nie wiem i w gruncie rzeczy, mało mnie obchodzi.
To szkoda, że mało cię to obchodzi, skoro stawiasz tak odważne tezy jak ta na początku cytatu.

Kochany Elbrusie,
gdybym wiedzę o życiu miał brać od uczonych (działających od lat 50tych XX wieku do teraz), to na pewno wpadłbym w straszną depresję i nigdy nie zauważyłbym, że życie pochodzi od Stwórcy.
Bóg jest dobry i pozwolił mi być na tyle uważnym obserwatorem i mądrym analizatorem danych, że na podstawie tysięcy i milionów danych podstawowych, obserwowanych osobiście i ciągle, uświadomiłem sobie TO CO JEST. Bo życie PO PROSTU JEST. Tak jak Bóg, za którego przyczyną istnieje Boska emanacja - życie.

Uczeni, kotłujący się w racjonalistycznym kociołku, nie byli, według tego co wiem, w stanie dojść do moich i doświadczeń i świadomości. Są wolni. Niech pracują dalej, dopóki ktoś zechce finansować ich badania.

Cz maja 05, 2011 17:02

maly_kwiatek napisał(a):
na podstawie tysięcy i milionów danych podstawowych, obserwowanych osobiście i ciągle, uświadomiłem sobie TO CO JEST.
Bo życie PO PROSTU JEST.
Tak jak Bóg, za którego przyczyną istnieje Boska emanacja - życie.
Nie można stawiać znaku równości pomiędzy faktem istnienia życia a faktem istnienia Boga.
Zaciera się w ten sposób niebezpiecznie granicę między tym co naturalne a tym co ponadnaturalne,
między tym co widoczne a tym co niewidoczne, między tym co obiektywnie obserwowalne a tym co subiektywnie odczuwalne itd.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 05, 2011 17:05
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):
Kochany Elbrusie,
gdybym wiedzę o życiu miał brać od uczonych (działających od lat 50tych XX wieku do teraz), to na pewno wpadłbym w straszną depresję i nigdy nie zauważyłbym, że życie pochodzi od Stwórcy.
Niezupełnie: http://potop-exodus.w.interia.pl/stworzenie/mozgi.html

Boskie dzieło stworzenia nigdy nie dobiega końca. Zaczyna się, a potem trwa nieskończenie, w nieustannym trudzie dając początek nowym sceneriom, nowym przedmiotom i nowym światom.
- Immanuel Kant

Ostatnio edytowano Cz maja 05, 2011 17:22 przez gargamel, łącznie edytowano 1 raz

Cz maja 05, 2011 17:08

@gargamel
"Naukowcem jest ten, kto poszukuje odpowiedzi na pytania, na które dotychczas nikt nie odpowiedział,
za pomocą metod umożliwiających udowodnienie odpowiedzi"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uczony

Immanuel Kant jako filozof nie należy do tej grupy według powyższej definicji
(a w takim chyba własnie sensie naukową wiedzę o życiu rozumiał maly_kwiatek).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 05, 2011 17:16
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
Nie można stawiać znaku równości pomiędzy faktem istnienia życia a faktem istnienia Boga.
Zaciera się w ten sposób niebezpiecznie granicę między tym co naturalne a tym co ponadnaturalne,

Można. Gdyby nie istniało życie, w tym moje życie, nikt nie zauważyłby istnienia Boga. Na szczęście ja żyję, dzięki Bogu i odpowiadam Mu swoją uważnością i wdzięcznością, bo On mnie stworzył i podtrzymuje wciąż w każdej chwili, moje życie.
Bóg nie jest nienaturalny, Bóg jest w wyższym stanie natury.

Elbrus napisał(a):
między tym co widoczne a tym co niewidoczne, między tym co obiektywnie obserwowalne a tym co subiektywnie odczuwalne itd.

To, że jedni widzą, a inni nie widzą, chociaż patrzą to jest kwestia indywidualnej wrażliwości, Elbrus. Poza tym Bóg ukrywa się przed niektórymi istotami, z jakiegoś powodu, mało tego, są ludzie, którzy nie chcą Boga ani widzieć, ani uznać. Oni też Go nie widzą.

Jednak to wszystko nie ma znaczenia wobec niezaprzeczalności faktu istnienia życia. A życie samo broni wizerunku Boga - swego Stwórcy. Nie ma bowiem żadnej sensownej koncepcji istnienia i podtrzymywania życia w formie jaką obserwujemy, poza koncepcją stworzenia życia przez Boga.

P.S. Zgadzam się z podejściem Kanta. Bóg jest wciąż obecny i widoczny w Swoim działaniu, bo wciąż, w każdej chwili realizuje Swój program Stwarzania Świata. Dzięki temu zauważyłem Go.

Oczywiście Kant, nie jest uczonym racjonalistycznym, w moim rozumieniu, tylko filozofem, dla którego ludzkie rozumowanie nie jest ograniczone racjonalistyczną doktryną.

Cz maja 05, 2011 17:19
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
Immanuel Kant jako filozof nie należy do tej grupy według powyższej definicji
(a w takim chyba własnie sensie naukową wiedzę o życiu rozumiał maly_kwiatek).
Słowa Kanta to był tylko taki dodatek do mojej wypowiedzi. Krótkie sentencje naukowców na temat stworzenia, są w podanym przeze mnie linku.

Cz maja 05, 2011 17:26
Moderator

maly_kwiatek napisał(a):
podtrzymuje wciąż w każdej chwili
To tak, jakbyś zrobił krzesło, ale musiał je wciąż trzymać, aby się nie rozpadło. Chyba musisz przyznać, że Boga stać na więcej ;)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz maja 05, 2011 17:34
zbanowany na stałe

Soul33,
nie oceniam Boga.
Całe to krzesło rozpadnie się w jednym momencie, gdy Bóg postanowi zakończyć proces podtrzymywania życia. A to, że Bóg je kontynuuje, jest dla uważnych, dowodem Jego bezgranicznej miłości do Stworzenia.

Cz maja 05, 2011 17:50

maly_kwiatek napisał(a):
Bóg nie jest nienaturalny
Nie nienaturalny tylko nadnaturalny - transcendentny, duchowy, niematerialny.
Cytuj:
Bóg jest w wyższym stanie natury
Panenteiści twierdzą podobnie, ale z punktu widzenia katolicyzmu jest to pogląd nie do przyjęcia.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 05, 2011 17:53
zbanowany na stałe

Elbrus,
jest cała masa zjawisk niematerialnych i niewidzialnych, akceptowanych od ponad 100 lat przez fizykę. Jest też mnóstwo istot duchowych i zjawisk duchowych. Są wreszcie istoty materialno - duchowe - ludzie, do których się zaliczam, stąd moje osobiste doświadczenie w istnieniu zjawiska duchowości i istoty duchowej jest bardzo ważne.

Nie widzę żadnego powodu, by człowieka uważać za istotę nienaturalną, czy transcendentną, ponieważ ma on w konstrukcji swej istoty - niematerialną duszę. Podobnie, nie uważam Aniołów za Istoty z innego świata. Wszyscy żyjemy w tym samym ogromnym świecie Stworzenia, jedynie Bóg, który przechadza się po naszym świecie pochodzi z innego, wyższego świata. W tamtej Jego przestrzeni On zawsze istniał. Oczywiście Bóg jest także w każdej formie stworzenia. To właśnie uważam za podtrzymywanie życia i istnienia. To nie jest panteizm, bo Bóg taki jak ja Go odczuwam, nie jest naturą samą, przyrodą. On jest w naturze zawarty, jednak Jego Istota nie jest z tego świata. Bóg jest spoza Stworzenia. Wyraźnie o tym mówił Jezus.

P.S. Gargamel,
dzięki za linka. To co mówią tam uczeni o Bogu, odbudowuje moją wiarę w mądrość uczonych.
Blaise Pascal mówił: "Mała wiedza oddala od Boga, duża wiedza - zbliża do Niego."

Zaiste, wielką wiedzę mają cytowani w linku uczeni. Szacun.

Cz maja 05, 2011 18:29
Moderator

maly_kwiatek napisał(a):
Całe to krzesło rozpadnie się w jednym momencie, gdy Bóg postanowi zakończyć proces podtrzymywania życia.
Skąd wytrzasnąłeś pomysł, że potrzebna jest jakakolwiek nadnaturalna ingerencja, aby świat istniał? Wszystko się trzyma bez tego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz maja 05, 2011 19:02
A kto w to uwierzy? Jeśli osoba doświadczyła cudu to nie po to by pisać o tym na forum. Bałaby się ośmieszenia. Taką osobę Pan Bóg do czegoś potrzebuje, chce by miała pewność, że wykonywane zadanie, mimo trudności, ma sens.

Cz maja 05, 2011 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona