nasz rząd a twoja sytuacja?
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: nasz rząd a twoja sytuacja?
Elbrus napisał(a): Gita2 napisał(a): Jeśli to nie ostatnie galopujące podwyżki, to strach pomysleć co będzie za dwa trzy miesiące. Czy rząd stale podwyższa VAT, że ceny rosną z miesiąca na miesiąc? Czy ceny rosną proporcjonalnie do wzrostu VATu? Znaleź sobie odpowiedź na to pytanie w internecie. Mnie interesują konkrety, a nie jakieś proporcje. Konkretem jest to, że coraz częściej widzę podszewkę w pustym portfelu.
|
Śr maja 11, 2011 9:58 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Gita2 napisał(a): Konkretem jest to, że coraz częściej widzę podszewkę w pustym portfelu. To pół biedy, gorzej jak coraz częściej będziesz widzieć dno w butelce. 
|
Śr maja 11, 2011 10:54 |
|
 |
Elbrus
|
Gita2 napisał(a): Konkretem jest to, że coraz częściej widzę podszewkę w pustym portfelu. A co to za konkret? Masz słaby wzrok? Masz dziurawy portfel? Gita2 napisał(a): Znaleź sobie odpowiedź na to pytanie w internecie. Przecież jestem w internecie - rozmawiam z tobą. Gita2 napisał(a): Mnie interesują konkrety, a nie jakieś proporcje. Chyba raczej "kąkrety".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 11, 2011 11:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Gita2 napisał(a): Oczywiście, że nie państwo, a rząd poprzez podniesienie podatku vat, spowodował to, że wszystko drożeje. Tak, oczywiście, podwyżka VAT o 1 punkt w Polsce spowodowała wzrosty cen żywności na rynkach światowych. Podziwiam twoją naiwność Ciekawe czemu pół roku temu kupowałam cytryny po 8-9 zł/kg, a aktualnie 3-4zł/kg......nawet VAT nie podniósł ceny Część produktów potaniała, część oscyluje w stałej cenie, część podrożała, w różnym stopniu. Mam dobre rozeznanie - kilka lat prowadzenia gospodarstwa domowego daje mu dostrzegać zmiany cenowe. Przy czym nie korzystam z Biedronki - "sklepu dla najuboższych" jak ocenieł JK - ale nie z racji bogactwa, tylko gdy powstawały piersze sklepy Biedronki były dośc niechlujne, bałaganiarskie. Ale jest szeroki wybów, do tego dochodzą wszelkiego rodzaju promocje, z których chętnie korzystam......chocby kawa - podrożała, ale w Tesco kupiłam dziś Jacobs Velvet po 15,50 zł, przy zwykłej cenie 21,99zł. "Drożyzna" zaczyna funkcjonować własnym życiem, niezależnie od realiów.
|
Śr maja 11, 2011 11:38 |
|
 |
Gita2
|
Alus! Piszesz cytryny, z tym , że nie jest to produkt pierwszej potrzeby i jeśli idzie o cytryny nie mam rozeznania, chociaz faktycznie kupuję i używam. Dzięki temu, że moje większe mieszkanie w Pruszczu sprzedałam i tu w Rumi kupiłam tańsze i mniejsze, nie muszę jeszcze na razie każdej złotówki pięć razy obracać przed jej wydaniem. Gdyby nie ta sytuacja byłaby już u mnie czarna rozpacz. Nie mam specjalnie złudzeń, że jesienią się to zmieni, gdyz na Platformę nadal głosować będą ci, którzy mają niezłe posadki dzięki niej i nie muszą narzekać na drożyznę. Jeśli naród nie obudzi się i nie wybierze PiSu bieda nadal zaglądać będzie do polskich rodzin.
|
Śr maja 11, 2011 12:25 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Gita2 napisał(a): Nie mam specjalnie złudzeń, że jesienią się to zmieni, gdyz na Platformę nadal głosować będą ci, którzy mają niezłe posadki dzięki niej i nie muszą narzekać na drożyznę. Jeśli naród nie obudzi się i nie wybierze PiSu bieda nadal zaglądać będzie do polskich rodzin. Jeśli Platforma uzyska większość w wyborach, to czy można będzie z tego wnioskować, że aż tylu Polakom żyje się nie najgorzej? Albo więcej - że aż tak wielu osobom Platforma załatwiła ciepłe posadki?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr maja 11, 2011 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Alus! Piszesz cytryny, z tym , że nie jest to produkt pierwszej potrzeby i jeśli idzie o cytryny nie mam rozeznania, chociaz faktycznie kupuję i używam. Dzięki temu, że moje większe mieszkanie w Pruszczu sprzedałam i tu w Rumi kupiłam tańsze i mniejsze, nie muszę jeszcze na razie każdej złotówki pięć razy obracać przed jej wydaniem. Gdyby nie ta sytuacja byłaby już u mnie czarna rozpacz. Nie mam specjalnie złudzeń, że jesienią się to zmieni, gdyz na Platformę nadal głosować będą ci, którzy mają niezłe posadki dzięki niej i nie muszą narzekać na drożyznę. Jeśli naród nie obudzi się i nie wybierze PiSu bieda nadal zaglądać będzie do polskich rodzin. PiS ześle mannę z nieba, czy Kaczyński tupnie nogą i światowe wolne rynki w te pędy obniżą ceny. A może spowoduje, że znikna kataklizmy zywiłowe, które sprokurowały takie zawirowania cenowe na zywności na świecie. Majowe mrozy to wina niewątpliwie Tuska i PO.....i przez nich nie zbiorę ani grama czereśni, brzoskwiń, śladowe ilości śliwek i jeżyn z mojej działki 
|
Śr maja 11, 2011 12:39 |
|
 |
Gita2
|
Elbrus napisał(a): Gita2 napisał(a): Nie mam specjalnie złudzeń, że jesienią się to zmieni, gdyz na Platformę nadal głosować będą ci, którzy mają niezłe posadki dzięki niej i nie muszą narzekać na drożyznę. Jeśli naród nie obudzi się i nie wybierze PiSu bieda nadal zaglądać będzie do polskich rodzin. Jeśli Platforma uzyska większość w wyborach, to czy można będzie z tego wnioskować, że aż tylu Polakom żyje się nie najgorzej? Albo więcej - że aż tak wielu osobom Platforma załatwiła ciepłe posadki? Tych, którzy dzięki Platformie mają ciepłe psadki w różnych urzędach na wszystkich szczeblach oceniam na około 20% biorących udział w wyborach. Jeśli PO uzyska więcej niż 20% będzie to znaczyło, że reszta to zmanipulowani wyborcy, którzy oprócz TVN i tvn24, oraz TVP niewiele oglądają, a jeszcze mniej czytają.
|
Śr maja 11, 2011 12:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konkretnie - nie oglądają TVTrwam, nie czytają NDz i GP.....matoły jedne 
|
Śr maja 11, 2011 12:58 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Konkretnie - nie oglądają TVTrwam, nie czytają NDz i GP.....matoły jedne  To ty napisałaś!
|
Śr maja 11, 2011 13:00 |
|
 |
Elbrus
|
Gita2 napisał(a): Tych, którzy dzięki Platformie mają ciepłe psadki w różnych urzędach na wszystkich szczeblach oceniam na około 20% biorących udział w wyborach. W wyborach prezydenckich w 2010 roku liczba uprawnionych do głosowania wyniosła 30 833 924 osoby. Jeśliby przyjąć frekwencję z wyborów prezydenckich, to obliczyć można, że Parszywa Ochrana załatwiła po znajomości swoim ludziom ponad 3 miliony 410 tys. stanowisk, a jeśli uznamy trochę mniejszą frekwencję z wyborów parlamentarnych 2007, to trzeba uznać, że Partia Obłudników dała pracę "tylko" 3 milionom 322 tysiącom swoich sługusów.
|
Śr maja 11, 2011 14:11 |
|
 |
Gita2
|
W rachunkach jesteś mocny, więc wygląda na to, że dobrze obliczyłeś. A co z reszta społeczeństwa?
|
Śr maja 11, 2011 14:31 |
|
 |
Asparagus
|
Gita2 napisał(a): W rachunkach jesteś mocny, więc wygląda na to, że dobrze obliczyłeś. A co z reszta społeczeństwa? Albo wyjechali albo żyją z emerytury dziadków UB-eków. 
|
Śr maja 11, 2011 14:45 |
|
 |
Gita2
|
Asparagus napisał(a): Gita2 napisał(a): W rachunkach jesteś mocny, więc wygląda na to, że dobrze obliczyłeś. A co z reszta społeczeństwa? Albo wyjechali albo żyją z emerytury dziadków UB-eków.  Nie należę, ani do jednych, ani do drugich, czyli czeka mnie powolna dyskryminacja, jeżeli jesienią zacznie rządzić koalicja PO SLD.
|
Śr maja 11, 2011 14:48 |
|
 |
SweetChild
|
Gita2 napisał(a): A co z reszta społeczeństwa? Przecież już pisałaś - jest zmanipulowana.
|
Śr maja 11, 2011 14:52 |
|
|
|