Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Trymet- ja ciagle uwazam ze zbawienie jest w Jezusie Chrystusie i zaden Kosciol chrzescijanski nie ma monopolu na zbawienie
Papatrz na temat musicie sie na nowo narodzic wzpowiedz Elbrusa On przytoczyl orzginalne teksty z roznych.Wyraznie jest opisane jak osiagnac zbawieni.

Śr maja 11, 2011 20:55
keram napisał(a):
Trymet- ja ciagle uwazam ze zbawienie jest w Jezusie Chrystusie i zaden Kosciol chrzescijanski nie ma monopolu na zbawienie
Papatrz na temat musicie sie na nowo narodzic wzpowiedz Elbrusa On przytoczyl orzginalne teksty z roznych.Wyraznie jest opisane jak osiagnac zbawieni.

Nie wiem jakiego jesteś wyznania. Ja nie uważam że niekatolicy (np Prawosławni, Protestanci) nie beda zbawieni. Tez moga być zbawieni. Jednak to w Kosciele Katolickim jest pełnia prawdy oraz że kosciół posiada wszystkie środki do zbawienia

Śr maja 11, 2011 22:09

trymet napisał(a):
Asparagus napisał(a):
Ale ich przecież nie uważasz za nieomylnych?

Kogo nie uważam za nieomylnych?

Protestantów.

Cz maja 12, 2011 19:58
trymet napisał(a):
Ja nie uważam że niekatolicy (np Prawosławni, Protestanci) nie beda zbawieni. Tez moga być zbawieni.
Cóż, jako metodysta dziękuję za szansę :brawo:
Całe szczęście nie będzie to zależało od ludzkiej opinii.

Cz maja 12, 2011 20:01

[quote="trymet"]kosciół posiada wszystkie środki do zbawienia
Trymet napisz co rozumisz pod słowami "środki Zbawienia"

Cz maja 12, 2011 21:00
Asparagus napisał(a):

Kogo nie uważam za nieomylnych?

Protestantów.[/quote]
Bo absolutnie nie uważam ich za nieomylnych. Pisma Świętego nie wolno sobie prywatnie ,na własną ręke interpretować. Na bazie Biblii powstało pare tysięcy wspólnoc

Cz maja 12, 2011 22:19

trymet napisał(a):
Bo absolutnie nie uważam ich za nieomylnych. Pisma Świętego nie wolno sobie prywatnie ,na własną ręke interpretować. Na bazie Biblii powstało pare tysięcy wspólnoc

Pisma Św. nie wolno interpretować, a robić papieżom orgie seksualne na Lateranie, wolno... Dziwna logika.

Ostatnio edytowano Cz maja 12, 2011 22:26 przez Asparagus, łącznie edytowano 1 raz

Cz maja 12, 2011 22:21
keram napisał(a):
trymet napisał(a):
kosciół posiada wszystkie środki do zbawienia
Trymet napisz co rozumisz pod słowami "środki Zbawienia"

To że w Kosciele Katolickim jest zawarta cała prawda Boża, Kościół Katolicki posiada ważne Sakramenty, obcowanie świętych.
Ponadto Jezus założył jeden Kościół.
Natomiast wspólnot protestanckich jest pare tysięcy (jak nie więcej). Istnieje jeden święty,powszechny i apostolski Kościół

Cz maja 12, 2011 22:23
Asparagus napisał(a):
trymet napisał(a):

Pisma Św. nie wolno interpretować, a robić papieżom orgie seksualne na Lateranie wolno... Dziwna logika.

Ja wcale nie powiedziałem że wolno im to robić. Nie kwestionuję tego że niektórzy papieże postępowali niegodziwie. Oto co Jezus mówił o takich : " Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią"
Mt 23:3

Cz maja 12, 2011 22:27
Kozioł napisał(a):
trymet napisał(a):
Ja nie uważam że niekatolicy (np Prawosławni, Protestanci) nie beda zbawieni. Tez moga być zbawieni.
Cóż, jako metodysta dziękuję za szansę :brawo:
Całe szczęście nie będzie to zależało od ludzkiej opinii.

za Ciebie i Tobie podobnych jest taka modlitwa: "Panno przemożna, która wyniszczyłaś wszystkie herezje całego świata, wyzwól świat chrześcijański z sideł szatańskich i wejrzyj łaskawie na dusze, zdradą szatańską zwiedzione, aby porzuciwszy wszelką przewrotność heretycką serca błądzących upamiętały się i do jedności prawdy katolickiej wróciły, za Twoim wstawieniem się do Pana naszego Jezusa Chrystusa Syna Bożego, który z Bogiem Ojcem żyje i króluje w jedności Ducha Świętego Bóg po wszystkie wieki wieków. Amen"

Cz maja 12, 2011 22:37

trymet napisał(a):
za Ciebie i Tobie podobnych jest taka modlitwa

I tak będziecie się modlić Ty za Niego, On za Ciebie i szafa gra. :-)

Cz maja 12, 2011 22:56
trymet napisał(a):
Istnieje jeden święty,powszechny i apostolski Kościół

Ależ oczywiście! Istnieje jeden święty (wydzielony/należący do Boga), powszechny (obejmujący wszystkich) i apostolski (opierający się na naukach apostołów) Kościół Jezusa Chrystusa.
trymet napisał(a):
za Ciebie i Tobie podobnych jest taka modlitwa...

Bardzo dziękuję za modlitwę.

Wraz ze wszystkimi Braćmi w Chrystusie z całego Świata (także wraz z katolikami) wyciągamy ręce w dziecięcym geście zaufania i wołamy:
Ojcze nasz, któryś jest w niebie
święć się imię Twoje;
przyjdź królestwo Twoje;
bądź wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi;
chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;
i odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy;
naszym winowajcom;
i nie wódź nas na pokuszenie;
ale nas zbaw ode Złego.
Albowiem Twoje jest Królestwo i moc, i chwała na wieki wieków.
Amen.

Pt maja 13, 2011 6:41
Chrystus Pan ustanowił dla zbawienia ludzi tylko jeden prawdziwy Kościół; tylko temu Kościołowi powierzył obowiązek nauczania ludzi, udzielania im Swych łask przez Sakramenty święte i prowadzenie ludzi do zbawienia.

Chrystus Pan wiedział, że z biegiem czasu potworzą się różne stowarzyszenia religijne, które będą głosiły, że są Jego Kościołem. Podobnie jak powstawali fałszywi prorocy, tak powstawały i powstają przeróżne kościoły. Aby ludzie mogli poznać, który z istniejących kościołów jest prawdziwym Jego Kościołem, dał Pan Jezus Swojemu Kościołowi pewne znaki, po których każdy będzie go mógł rozpoznać. Są to tzw. cechy (znamiona) Kościoła Chrystusowego. Jest ich cztery.

Pierwsza cecha, to jedność, polegająca na tym, że wszyscy członkowie Kościoła wierzą w jedne i te same prawdy i używają tych samych środków, tj. siedmiu Sakramentów, ażeby osiągnąć zbawienie. Jedna jest również widzialna głowa Kościoła, tj. biskup rzymski czyli Papież.

Nie sprzeciwia się jedności Kościoła katolickiego, że w niektórych okolicach odprawia się Msza święta i sprawują się Sakramenty święte w różnych obrządkach. Obok najliczniejszego obrządku łacińskiego istnieją obrządki: grecki, ormiański i inne.

Drugą cechą Kościoła Chrystusowego jest apostolskość, to znaczy, że jego początek sięga czasów apostolskich; jego nauka była i będzie po wszystkie wieki tą samą nauką, którą głosili apostołowie; jego przełożeni, to jest Papież i biskupi, są prawowitymi następcami Piotra i apostołów.

Trzecią cechą jest katolickość czyli powszechność. Polega ona na tym, że Kościół Chrystusowy jest przeznaczony dla wszystkich bez wyjątku ludzi, wszystkich czasów, wszystkich państw i narodów, wszystkich ras i języków, dla ludzi prostych i wykształconych. Kościół powszechny nie może się ograniczać do granic jednego lub dwóch państw; jego granicami są granice kuli ziemskiej.

Czwartą cechą Kościoła jest świętość. Kościół Chrystusowy ma mianowicie środki (swą naukę, ofiarę Mszy świętej i Sakramenty), za pomocą których może wszystkich ludzi uczynić świętymi. Są i będą wprawdzie w Kościele także i ludzie źli (przypowieść Jezusa o kąkolu i pszenicy i o sieci) ale wielu z członków Kościoła uświęci się, a nawet dojdzie do wielkiej, bohaterskiej świętości.

Ten więc z dzisiejszych kościołów, który posiada te cechy, jest prawdziwym Kościołem Chrystusowym. Nie trudno wobec tego poznać, że ani kościół schizmatycki, ani luterski czy kalwiński, ani żaden kościół narodowy, ani też kościół metodystów lub badaczy Pisma świętego, nie są Kościołem Chrystusowym. Jedynie Kościół rzymsko-katolicki posiada te cechy; on jeden więc jest prawdziwym Kościołem Chrystusowym.

Pt maja 13, 2011 10:42
trymet napisał(a):
Pierwsza cecha, to jedność, polegająca na tym, że wszyscy członkowie Kościoła wierzą w jedne i te same prawdy i używają tych samych środków, tj. siedmiu Sakramentów, ażeby osiągnąć zbawienie. Jedna jest również widzialna głowa Kościoła, tj. biskup rzymski czyli Papież.

Skąd znasz takie słowa Jezusa?
trymet napisał(a):
Drugą cechą Kościoła Chrystusowego jest apostolskość, to znaczy, że jego początek sięga czasów apostolskich; jego nauka była i będzie po wszystkie wieki tą samą nauką, którą głosili apostołowie; jego przełożeni, to jest Papież i biskupi, są prawowitymi następcami Piotra i apostołów.

j.w. i proszę pokaz mi w czym moja wiara czy też np. prawosławna jest niezgodna z nauczaniem apostołów
trymet napisał(a):
Trzecią cechą jest katolickość czyli powszechność. Polega ona na tym, że Kościół Chrystusowy jest przeznaczony dla wszystkich bez wyjątku ludzi, wszystkich czasów, wszystkich państw i narodów, wszystkich ras i języków, dla ludzi prostych i wykształconych. Kościół powszechny nie może się ograniczać do granic jednego lub dwóch państw; jego granicami są granice kuli ziemskiej.
I nie ogranicza się ani w rozumieniu patriarchów wschodnich ani w rozumieniu kościołów poreformacyjnych.
trymet napisał(a):
Czwartą cechą Kościoła jest świętość. Kościół Chrystusowy ma mianowicie środki (swą naukę, ofiarę Mszy świętej i Sakramenty), za pomocą których może wszystkich ludzi uczynić świętymi. Są i będą wprawdzie w Kościele także i ludzie źli (przypowieść Jezusa o kąkolu i pszenicy i o sieci) ale wielu z członków Kościoła uświęci się, a nawet dojdzie do wielkiej, bohaterskiej świętości.
A tu się juz troszkę rozmijasz chyba nawet z nauka twojego kościoła, bo ludzie zdaje się sami muszą otworzyć Jezusowi serca, tak przynajmniej rozumiałem dotychczas waszą naukę (szczególnie po wypracowaniu "Wspólnej deklaracji o usprawiedliwieniu").
Ale tak czy inaczej piękne slowa ale czy wypowiedział je Jezus?

Tak więc jak dotychczas powołujesz się na Jezusa a ja takich słów w Ewangelii nie słyszałem.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję, ze w twoim mniemaniu pomimo mojego wyznania mam szanse na zbawienie.
EOT
p.s. Chyba faktycznie jesteś w swej ludzkiej nauce bardziej ekskluzywny od własnego papieża B16.

Pt maja 13, 2011 12:18

trymet napisał(a):
Ten więc z dzisiejszych kościołów, który posiada te cechy, jest prawdziwym Kościołem Chrystusowym. Nie trudno wobec tego poznać, że ani kościół schizmatycki, ani luterski czy kalwiński, ani żaden kościół narodowy, ani też kościół metodystów lub badaczy Pisma świętego, nie są Kościołem Chrystusowym. Jedynie Kościół rzymsko-katolicki posiada te cechy; on jeden więc jest prawdziwym Kościołem Chrystusowym.

Tak twierdzi KK, a jednak nie wyklucza zbawienia ludzi, którzy nie są członkami naszego kościoła.
Inne kościoły oczywiście twierdzą, że to one są prawdziwe, a reszta nie. A ludzie i tak zwykle wyznają tę wiarę w której się urodzą i ja uważają za prawdziwą...

Pt maja 13, 2011 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 52  Następna strona