|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Drugie pytanie na dziś ...
Autor |
Wiadomość |
Rozmyślacz
|
 Drugie pytanie na dziś ...
Zadziwia mnie historia kościoła ...
kiedyś nie było pisma papieru ... etc.
i ludzie nie mieli problemu z Jezusami i Bogami w rozumieniu pism...
czyżby Bóg był na tyle kpiarski, że dał się poznać w czasach pisma i papieru ?
mam na myśli ewangelie, spisane rzekomo pod natchnieniem Boga... gdzie był ten Bóg jak ludzie strugali noże z krzemienia ?
wtedy nie było go stać na objawienie ? że niby nie dało się przekonać ludzi rysunkami w jaskiniach ?
zadziwiające jest prężne rozwijanie kultu Jezusa w czasach pisma i papieru ...
dlaczego Bóg miałby dawać Jezusa rzekomego syna swego na pokaz ludziom ...? czy ta historia nie jest pomysłem na dobrą firmę w przyszłości ?
teraz jak patrzę na kościół mam wrażanie, że to najlepiej zorganizowane przedsiębiorstwo na ziemi ....
tyle na dziś
|
Cz maja 12, 2011 20:33 |
|
|
|
 |
BlankaA
|
 Re: Drugie pytanie na dziś ...
Wypada zaczac rozmyślania od uzupełnienia braków w edukacji: wydaje się, że w czasach Jezusa papier był znany co najwyżej Chińczykom, a i to nie na pewno...
|
Cz maja 12, 2011 20:46 |
|
 |
zephyr7
|
Odsyłam do powtarzanej często w Biblii genealogii - których najpewniej uczono się na pamięć, powtarzając z pokolenia na pokolenie.
Bóg objawiał się ludziom na wiele różnych sposobów.
|
Cz maja 12, 2011 20:49 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Rozmyślacz napisał(a): czyżby Bóg był na tyle kpiarski, że dał się poznać w czasach pisma i papieru ?
mam na myśli ewangelie, spisane rzekomo pod natchnieniem Boga... gdzie był ten Bóg jak ludzie strugali noże z krzemienia ?
wtedy nie było go stać na objawienie ? To już było. Sam założyłeś identyczny temat: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=27&t=24235 - wiara w papier i tusz...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 13, 2011 0:05 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|