Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ... 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ...
trymet napisał(a):
... Papież Benedykt XVI mówił o tym

No tak, skoro sam Benedykt tak powiedział, to to musi byc prawda.

Cz maja 12, 2011 23:28

trymet napisał(a):
[Dzisiaj fałszywymi bożkami są np pieniądz, narkotyki, cielesne uciechy a także ekologia. Papież Benedykt XVI mówił o tym

Kościół dużo mówi na ten temat, ale dlaczego sam nie walczy z kultem pieniądza u duchownych, którzy powinni przecież świecić przykładem? Nasz lokalny biskup jeździ BMW za ponad 200 tys. zł. Czy to nie jest sprzeczne z nauką Chrystusa? Czy wyobrażasz sobie św. Piotra pradującego po starożytnym Rzymie w złoconej lektyce?
A co do ekologii - czy zatruwanie środowiska jest zgodne z wolą Bożą?

Pt maja 13, 2011 8:28

@kropeczka_ns wybacz, źle odebrałem Twoją wypowiedź i ciesze się że nie myślisz tak jak napisałem ;) W każdym razie, jeśli ludzie wierzący chcą opierać swoją moralność właśnie na wierze to powinni mocno się nad tym zastanowić i pracować nad tym żeby nie być hipokrytami, bo niestety wielu takich ludzi jest.

@zephyr7
zephyr7 napisał(a):
Ja sobie nie wmawiam niczego, nie bazuję na jakiejś "potędze podświadomości", ani na samospełniających się przepowiedniach.
Ale do czego się tutaj odnosisz bo nie rozumiem do końca.
zephyr7 napisał(a):
Co do wyższości moralnej wierzących - nawet nie próbuj udowadniać, że jest inaczej. W historii zdarzały się już ustroje, które chciały usunąć Boga, poczytaj o tym, co działo się w Rosji i w Chinach, a także o tym, co dzieje się w Afryce Północnej i krajach Ameryki Południowej. Więcej, rezygnacja z "religijnych" norm moralnych zawsze prowadziła do upadku społeczeństwa, przestępczości, alkoholizmu, a ostatnio nawet aids.

Wielu niewierzących nie zdaje sobie sprawy, że ich poza-religijne "normy moralne" są często odbiciem norm moralnych istniejących w religiach. Bez nich, wszelkie granice etyki ulegają zatarciu i moralne staje się np. zabijanie starców i upośledzonych, kradzież, itp.
Widzisz, tylko zasady wypływające z Twojej wiary są takim samym systemem jak każdy inny i może być różnie interpretowany. Mówisz o tym że jak się usunie boga to jest źle, w tym samym momencie zapominając o krucjatach które jakoś nie były sprzeczne z wiarą w boga i działały z obrębie tych zasad o których mówisz. Także to nie jest ważne czy sobie wierzysz czy nie, ważne żeby się trzymać zasad i nie pozwalać na niewłaściwą ich interpretację.
Ciekawe jest to co napisałeś odnośnie rezygnacji z "religijnych" norm moralnych, bo dlaczego niby ludzie mają z nich rezygnować ? I dlaczego uważasz że człowiek nie religijny czy niewierzący miałby automatycznie z nich rezygnować. To że Ty sobie pewne normy nazywasz religijnymi wcale nie znaczy że muszą tylko i wyłącznie istnieć w religii. Odnośnie aids to już w ogóle śmieszne to było bo nie wiem czy wiesz ale zabranianie używania prezerwatyw ludziom w afryce, których się z resztą wcześniej przekabaciło na chrześcijaństwo, doprowadziło do rozprzestrzenienia tej choroby, a Ty mi próbujesz wmówić że niereligijny system do tego doprowadził? A co do ustrojów usuwających boga to nie utożsamiaj boga z wszystkim co moralne, mogą sobie istnieć ustroje bez boga a bardzo moralne bo niby dlaczego nie? Człowiek jest zdolny do życia w zgodzie z innymi bez imaginowanych przyjaciół.

Pt maja 13, 2011 12:09
Cytuj:
Wielu niewierzących nie zdaje sobie sprawy, że ich poza-religijne "normy moralne" są często odbiciem norm moralnych istniejących w religiach. Bez nich, wszelkie granice etyki ulegają zatarciu i moralne staje się np. zabijanie starców i upośledzonych, kradzież, itp.

Co to są religijne normy moralne?Ogół zasad etycznych danej religii?
Poza religijne normy moralne mają poza religijne uzasadnienie. Zauważ,że podobnie jest z religijnymi-one również maja poza religijne uzasadnienie. Teologicznie nie można uzasadnić żadnych zasad etyki religijnej .Więc wyraźnie widać ,że źródłem zasad etycznych jest społeczeństwo a nie religia, jak sugerujesz. Religia jedyne co może zrobić , i co robi to przywłaszcza sobie zasady etyk "świeckich".Jest więc zupełnie przeciwnie jak twierdzisz...

Pt maja 13, 2011 17:40

hej, to Wy twierdzicie, że normy religijne wynikają ze społecznych. Nie obchodzi mnie z czego wynikają, obchodzi mnie skutek.

Pozbądźcie się religii, a zbarbaryzujecie (a przynajmniej w dużym stopniu zdegenerujecie) społeczeństwo.

Pt maja 13, 2011 20:06

Wolność w Chrystusie:

1 Koryntian 6:12  Wszystko mi wolno, ale nie wszystko jest pożyteczne. Wszystko mi wolno, lecz ja nie dam się niczym zniewolić.

Pt maja 13, 2011 20:30
zephyr7 napisał(a):
hej, to Wy twierdzicie, że normy religijne wynikają ze społecznych.

Bo wynikają.I My potrafimy to wyjaśnić: na gruncie czysto teologicznym nie jesteś w stanie uzasadnić słuszności żadnych "zasad religijnych".

Piszesz:
Cytuj:
Nie obchodzi mnie z czego wynikają, obchodzi mnie skutek.

Po czym piszesz:
Cytuj:
Pozbądźcie się religii, a zbarbaryzujecie (a przynajmniej w dużym stopniu zdegenerujecie) społeczeństwo.

Skoro nie obchodzi Cię "z czego wynikają", to dlaczego powołujesz się na "to "( religię)czyli właśnie to, z czego twoim zdaniem wynikają :?:

Cytuj:
Pozbądźcie się religii, a zbarbaryzujecie

:o Mylisz normy społeczne etyczne z religią.

Pt maja 13, 2011 20:34
zbanowana na stałe

libertyn napisał(a):
Nie potrafię zrozumieć, czemu mówi się że Bóg daje wolność.

W moim przekonaniu Bóg jest tym, czym chcesz aby dla Ciebie był. Zauważ, w każdej religii występuje on pod inną postacią, ale łączy je jedno - słowo "Bóg". Dlatego Bóg daje Ci wolność - wyboru, tego kim lub czym ma on dla Ciebie być.

So maja 14, 2011 7:14

Oj, cały czas próbujecie udowadniać, że koło jest kwadratowe.

Sprawa jest prosta, Bóg zawiera umowę z pewnym narodem i daje im 10 rzeczy, które mają przestrzegać.

Mnie się to podoba (bo w końcu może, nie?) i według mnie, te 10 rzeczy jest więcej, niż OK.

Barbaryzacja, o której pisałem polega na rozmywaniu i subiektywizacji norm etycznych. I to nie jest jakaś daleka metafora, tylko istniejące rzeczywiście zjawisko.

Widać to najlepiej w wielkomiejskich metropoliach: Amsterdam, Berlin, Londyn.

Im mniejszy wpływ wiary na życie, tym większy odsetek szajb i zboczeń.

Podałem jako przykład Związek Radziecki, gdzie agresywna walka z religią doprowadziła do stworzenia super-zdemoralizowanego społeczeństwa, zbierającego do dziś pokłosie alkoholizmu, aids, itp.

So maja 14, 2011 7:54
zbanowana na stałe

zephyr7 napisał(a):
Sprawa jest prosta, Bóg zawiera umowę z pewnym narodem i daje im 10 rzeczy, które mają przestrzegać.

To jest teoria, która do mnie bardzo mocno przemawia. Jak myślisz, kiedy zawrze umowę ze Słowianami?

So maja 14, 2011 7:58
zephyr7 napisał(a):
Oj, cały czas próbujecie udowadniać, że koło jest kwadratowe.

Bo koło może być kwadratem :D :
http://brain.fuw.edu.pl/edu/MZ:Matematyka_dla_optyk%C3%B3w_okularowych_I_-_%C4%87wiczenia/Niestandardowe_metryki

Cytuj:
Mnie się to podoba (bo w końcu może, nie?) i według mnie, te 10 rzeczy jest więcej, niż OK.

Co ci się tak podoba?, przecież z Tobą tej umowy nie zawarł.

Cytuj:
Barbaryzacja, o której pisałem polega na rozmywaniu i subiektywizacji norm etycznych. I to nie jest jakaś daleka metafora, tylko istniejące rzeczywiście zjawisko.

Jak coś jest subiektywne to znaczy, że jest niemoralne?

Cytuj:
Im mniejszy wpływ wiary na życie, tym większy odsetek szajb i zboczeń.
Nie myl choroby z niemoralnością.
Im większy wpływ wiary na życie, tym więcej wszelkich szajb i zboczeń pozostaje w ukryciu.

So maja 14, 2011 11:15
zbanowana na stałe

apriori napisał(a):
zephyr7 napisał(a):
Co ci się tak podoba?, przecież z Tobą tej umowy nie zawarł.

:D

So maja 14, 2011 12:09

Co do tej "umowy": zawarł, zawarł.

Zainteresowanych odsyłam do ksiąg prorockich i Nowego Testamentu.

So maja 14, 2011 21:30
To co? zawarł z Tobą zanim jeszcze zaistniałeś? to co to za umowa?... "jednostronna"?tak?
Tym bardziej nie masz się czym cieszyć- kto by chciał, żeby ktokolwiek zawarł z nim "umowę" np. poddaństwa nie pytając "zainteresowanego" o zgodę?

So maja 14, 2011 21:38

Taką umowę "zawiera" z Tobą np. państwo polskie. Jesteś chroniony m.in. prawami człowieka, prawami wynikającymi z bycia dzieckiem, uczniem, kobietą, mężczyzną, obywatelem polskim, itp.

Bóg mi podał na tacy zbawienie, a od momentu chrztu jestem Jego dzieckiem. A skoro dzieckiem, to również dziedzicem. Fajnie, prawda?

Niech mi ktoś wytłumaczy, w jakim sensie Bóg zniewala człowieka? Czy chodzi o samo chodzenie do kościoła???

So maja 14, 2011 21:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona