Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona
 Polska nie zginie jeśli... 
Autor Wiadomość
Post Re: Polska nie zginie jeśli...
Magisterium Kościoła, które jak dowodzisz opanowane jest przez masonów, modernistów....

Pt maja 13, 2011 12:22

JózefK napisał(a):
Więc Kościół po to został obdarzony takim autorytetem, aby wierni chcący dostąpić zbawienia nie szemrali co chcą przyjąć a co odrzucić, ale muszą wiernie przestrzegać reguł, a nie ustalać własne.

Czyli skoro Kościół uznał, że przyjmowanie komunii na rękę jest właściwe, nie powinniśmy z tym polemizować. Zgadza się?

Pt maja 13, 2011 12:34
zbanowany na stałe

Asparagus napisał(a):

Czyli skoro Kościół uznał, że przyjmowanie komunii na rękę jest właściwe, nie powinniśmy z tym polemizować. Zgadza się?

Przecież to kłamstwo. Poproszę zatem powołać się na stosowny dekret papieski.

Pt maja 13, 2011 13:32
JózefK: nie ma żadnego dokumentu zabraniającego przyjmowania na rękę.
Instrukcja Redemptionis Sacramentum podaje: 92. Chociaż każdy wierny zawsze ma prawo według swego uznania przyjąć Komunię świętą do ust178, jeśli ktoś chce ją przyjąć na rękę, w regionach, gdzie Konferencja Biskupów, za zgodą Stolicy Apostolskiej, na to zezwala, należy mu podać konsekrowaną Hostię. Ze szczególną troską trzeba jednak czuwać, aby natychmiast na oczach szafarza ją spożył, aby nikt nie odszedł, niosąc w ręku postacie eucharystyczne. Jeśli mogłoby zachodzić niebezpieczeństwo profanacji, nie należy udzielać wiernym Komunii świętej na rękę.

Pt maja 13, 2011 13:44

No więc nie jest to kłamstwo...

Pt maja 13, 2011 14:01
zbanowany na stałe

kacperek29 napisał(a):
JózefK: nie ma żadnego dokumentu zabraniającego przyjmowania na rękę.
Instrukcja Redemptionis Sacramentum podaje: 92. Chociaż każdy wierny zawsze ma prawo według swego uznania przyjąć Komunię świętą do ust178, jeśli ktoś chce ją przyjąć na rękę, w regionach, gdzie Konferencja Biskupów, za zgodą Stolicy Apostolskiej, na to zezwala, należy mu podać konsekrowaną Hostię. Ze szczególną troską trzeba jednak czuwać, aby natychmiast na oczach szafarza ją spożył, aby nikt nie odszedł, niosąc w ręku postacie eucharystyczne. Jeśli mogłoby zachodzić niebezpieczeństwo profanacji, nie należy udzielać wiernym Komunii świętej na rękę.
Katolicy Najświętszego Sakramentu nie profanują sami sobie Go udzielając.

Św. Sykstus (ok. 115): "Naczyń liturgicznych nie może dotykać nikt prócz osób poświęconych Panu".

Św. Eutychian, Papież (275-283) zabraniał wiernym brania konsekrowanych Hostii w ręce.

Św. Bazyli Wielki, Doktor Kościoła (330-379): "Otrzymywanie Komunii do ręki dozwolone jest jedynie w czasach prześladowań". Św. Bazyli uważał praktykę tę za tak poważne nadużycie, że nie wahał się traktować jej jako ciężkie przewinienie.

Synod w Saragossie (380) ekskomunikował każdego, kto odważyłby się przyjmować Komunię św. do ręki. Dekret ten został później potwierdzony przez Synod w Toledo.

Św. Leon Wielki, Papież (440-461) energicznie bronił praktyki udzielania Komunii do ust wiernych i stanowczo wymagał od nich posłuszeństwa w tej kwestii.

Synod w Rouen (650) potępił zwyczaj przyjmowania Komunii św. do ręki - w celu powstrzymania rozpowszechnionych nadużyć wynikających z tej praktyki, jak również by zapobiec ewentualnym świętokradztwom.

GRZEGORZ XVI
ENCYKLIKA O LIBERALIZMIE I RELIGIJNYM INDYFERENTYZMIE (MIRARI VOS)

Kościół brzydzi się każdą nowością

7. Tego zaś najlepiej dopełnicie gdy zgodnie z obowiązkiem Waszego urzędu i zważając na Was samych i na naukę, będziecie ciągle o tym pamiętać: "że Kościół powszechny brzydzi się każdą nowością" (1) i że według przestrogi Św. Agatona papieża "co raz rozstrzygnięto, ani umniejszać, ani zmieniać ani dodawać, ale wszystko w słowach i w interpretacji należy zachować nienaruszone"

Pt maja 13, 2011 16:46
zbanowany na stałe

Asparagus napisał(a):

Poniższe fragmenty pochodzą z drugiego tomu "Żywota Anny Katarzyny Emmerich" (The Life of Anne Catherine Emmerich) autorstwa wielebnego C. E. Schmoegera CSsR, który po raz pierwszy pojawił się w druku w 1867 roku.

"Zobaczyłam dziwaczny, osobliwie wyglądający kościół będący w trakcie budowy. (...) Nie widziałam żadnego anioła pomagającego w budowie, lecz wielką liczbę najdzikszych duchów taszczących ku sklepieniu przedmioty najprzeróżniejszego rodzaju, gdzie osoby o krótkich kościelnych okryciach odbierały je i umieszczały w różnych miejscach. Nic nie było przyniesione z góry; wszystko pochodziło z ziemi i mrocznych rejonów, a cała konstrukcja była dziełem błędnych duchów. (...) Spostrzegłam, że wiele z narzędzi nowego kościoła, takich jak włócznie i strzały, miało zostać użyte przeciwko żywemu Kościołowi. (...) W jaskini poniżej (zakrystii) jacyś ludzie wyrabiali chleb, ale nic z tego nie wychodziło. (...) Wszystko w tym kościele należało do ziemi i do niej powracało; wszystko było martwe, wszystko było dziełem ludzkich umiejętności, był to kościół najnowszego formatu, kościół będący dziełem ludzkiej pomysłowości, jakby nowy innowierczy kościół w Rzymie" (ss. 282-3).

Pt maja 13, 2011 17:00
"Kościół brzydzi się nowością".....ale chyba Bóg nie pała obrzydzeniem, bo gdyby zechciał, to w każdej chwili zmieniłby oblicze Kościoła.
Chyba nie usiłujesz przekonywać, że zło jest silniejsze... :o

Pt maja 13, 2011 18:07
Oglądałem film o misji KK w Indii. Misjonarze zrobili tam wiele dobrego, szczególnie w części północnej. Nauczyli ludzi współpracy, planowania, zasad gospodarki, zakładania spółdzielni i w ten sposób wyratowali z głębokiej nędzy. Ale ja nie o tym chciałem pisac.

W północnej Indii kolorem świętym jest pomarańczowy. Msza jest wielkim świętem, bo nie co niedziele jest możliwa. Świętem więc wytęsknionym na które przygotowują się wszyscy szczególnie starannie. W czasie mszy Wieczerza odbywa się w ten sposób, że kapłan siedzi w pomarańczowej albie (czy cokolwiek to jest) po jednej stronie ołtarza a wierni podchodza z drugiej strony. Na ołtarzu jest Ciało pod postacia białych hostii i kielich Krwi. Każdy pod czujnym okiem kapłana w dużym skupieniu podchodzi, kłania się na wzór azjatycki, bierze jedna hostię, skrawek macza w kielichu i wkłada do ust. Następnie znów się kłoni i odchodzi. wszystko odbywa się w duzym nabożnym skupieniu.

Józefie, czy potrafiłbyś przystąpić do Komunii razem z twoimi indyjskimi braćmi?

Pt maja 13, 2011 19:11

Kozioł napisał(a):
czy potrafiłbyś przystąpić do Komunii razem z twoimi indyjskimi braćmi?
Jesli chodzi o wspólnotę wiary, to na pewno nie można mówić o braterstwie:

http://breviarium.blogspot.com/2006/07/aram-jezuitw.html (Aśram jezuitów)
/*
założyciel: o. Sebastian Painadath SJ
"For meditation one sits on the floor:
earth is experienced as the body of the Lord and as the primordial mother of all living beings."*
*27 Bhavavad Gita, 11, 10ff, Atharva Veda, X11, t, 1-63.
*/

„Na poniższym zdjęciu widzimy kolejną "Eucharystię w rycie indyjskim".
Na "ołtarzu" dobrze widoczny posążek "tańczącego Sziwy",
a nad celebransem przewala się posąg grubego Buddy.”
Obrazek

Przypatrzcie się Izraelowi według ciała!
Czyż nie są w jedności z ołtarzem ci, którzy spożywają z ofiar na ołtarzu złożonych?
Lecz po cóż to mówię? Czy może jest czymś ofiara złożona bożkom?
Albo czy sam bożek jest czymś?
Ależ właśnie to, co ofiarują poganie, demonom składają w ofierze, a nie Bogu.
Nie chciałbym, byście mieli coś wspólnego z demonami.
Nie możecie pić z kielicha Pana i z kielicha demonów;
nie możecie zasiadać przy stole Pana i przy stole demonów.

Czyż będziemy pobudzali Pana do zazdrości? Czyż jesteśmy mocniejsi od Niego?
Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść.
Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje.

(1 Koryntian 10:18-23)

Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo.
Cóż bowiem na wspólnego sprawiedliwość z niesprawiedliwością? Albo cóż ma wspólnego światło z ciemnością?
Albo jakaż jest wspólnota Chrystusa z Beliarem lub wierzącego z niewiernym?
Co wreszcie łączy świątynię Boga z bożkami?
Bo my jesteśmy świątynią Boga żywego - według tego, co mówi Bóg:
Zamieszkam z nimi i będę chodził wśród nich, i będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem.
Przeto wyjdźcie spośród nich i odłączcie się od nich, mówi Pan, i nie tykajcie tego, co nieczyste,
a Ja was przyjmę
i będę wam Ojcem, a wy będziecie moimi synami i córkami - mówi Pan wszechmogący.

(2 Koryntian 6:14-18)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 13, 2011 19:23
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
"Kościół brzydzi się nowością".....ale chyba Bóg nie pała obrzydzeniem, bo gdyby zechciał, to w każdej chwili zmieniłby oblicze Kościoła.

Bóg wpierw posługuje się ludźmi, woła przez nich o opamiętanie. Dopiero gdy to nie pomoże, to interweniuje osobiście.Wtedy kto będzie miał Ciebie w swojej opiece?

Alus napisał(a):
Chyba nie usiłujesz przekonywać, że zło jest silniejsze... :o

W Twoim wypadku może dochodzić trzeci czynnik czyli siła glupoty, znaczy bardzo powszechna przypadłość wśród modernizowanych posoborowian.

Pt maja 13, 2011 21:27
Elbrus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
czy potrafiłbyś przystąpić do Komunii razem z twoimi indyjskimi braćmi?
Jesli chodzi o wspólnotę wiary, to na pewno nie można mówić o braterstwie:

http://breviarium.blogspot.com/2006/07/aram-jezuitw.html (Aśram jezuitów)

A ja piszę o normalnej misji KK. Program nie był reportażem skandalizującym czy jakaś nowinka na BBC ale solidna produkcja włoską we współpracy z Watykanem emitowanym na TV Religia o katolikach będących w jedności z Watykanem. Więc nie rób uników, tylko odpowiedz.

Chrześcijaństwo w Indiach powołuje się na działalność misyjna św. Tomasza. Najliczniejszy jest KK róznych obrządków i obejmuje ponad 15mln hindusów. Jest mniej więcej jeden ksiądz (wliczając w to zakonników) na 1000 wiernych.

Przy okazji jak ci się podoba aśram w Karisumala?

Na marginesie: w skrzyneczce to nie był koran (koran kładzie się inaczej), a otwarta księga jest właśnie biblia (na pewno nie koran). Obydwa ryty hinduskie, choć tak dla nas egzotyczne, mają aprobatę kongregacji, podobnie jak inne ryty unickie.
Nie wiem także jakie posążki sa na zdjęciach - prawdopodobnie lokalni święci - teraz wiesz jak ja się czuję czasem wchodząc do koscioła KK.

Ostatnio edytowano Pt maja 13, 2011 22:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt maja 13, 2011 22:06
JózefK napisał(a):
W Twoim wypadku może dochodzić trzeci czynnik czyli siła glupoty, znaczy bardzo powszechna przypadłość wśród modernizowanych posoborowian.
Czy wliczasz w to JP2 i B16?
Przedziwne to twoje nawrócenie, pełne izolacjonizmu, ekskluzywizmu i niechęci do innych.

Pt maja 13, 2011 22:08
Kozioł napisał(a):
JózefK napisał(a):
Czy wliczasz w to JP2 i B16?
Przedziwne to twoje nawrócenie, pełne izolacjonizmu, ekskluzywizmu i niechęci do innych.

A co powiesz o tym :
http://www.youtube.com/watch?v=z1MrMWsUrhk

Pt maja 13, 2011 22:47
Nie wiem jaki był tego cel ale ludzie wszystkich pokoleń świetnie się razem bawili. Źle się radować przed obliczem Pana?

Nie wiem też jaki to ma związek z Komunia i jednością? Ryty hinduskie maja dłuższa tradycję niż SV2. Zadałem pytanie czy bys potrafił uczestniczyć w opisanej przeze mnie Wieczerzy?
Pytanie jest proste, a ciągle robicie uniki.

So maja 14, 2011 7:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona