Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona
 Homoseksualizm - nauka a wiara 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Homoseksualizm - nauka a wiara
Demonizujesz Sakrament Pokuty, a przy okazji spowiedników i Kościół, w którym te Sakramenty się sprawują.
Homoseksualiści nie spowiadają się z homoseksualizmu, bo nie jest to grzechem.
Czyny homoseksualne, jeśli występują, są relacjonowane spowiednikom, jak wszystkie inne grzechy, a spowiednicy nie czynią z tego tytułu awantury na całą świątynię, tylko rozgrzeszają po rozeznaniu, czy grzesznik żałuje za grzech. Znajomość penitenta ze spowiednikiem nie ma żadnego znaczenia.

Zachęcam do skorzystania z Sakramentu Pokuty.

N maja 15, 2011 18:23
zbanowana na stałe

Dobra... załóż swój kościół emanacji wzajemnej relacji "istot" i nauczaj w nim homoseksualistów a nie mnie.

N maja 15, 2011 18:36
zbanowany na stałe

Nie mam ochoty zakładać jakichś innych Kościołów. Po co?
Pan mym Pasterzem, nie brak mi niczego.

A mój Kościół, to Kościół Katolicki to ten, który założył Chrystus i oparł go na Skale czyli na Piotrze.
I w tym kościele jest miejsce dla każdego. Także dla homoseksualistów. Także dla Ciebie, Scooter 2010.

N maja 15, 2011 19:06
zbanowana na stałe

Na pewno.

Słuchaj a skąd wziąłeś sformułowanie "emanacja wzajemnej relacji istot"? To jest z katolicyzmu? Skąd dokładnie? Bo chciałbym znać źródło.

N maja 15, 2011 19:21
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):
Także dla homoseksualistów.

A co jeśli homoseksualista nie chce zrezygnować z "bliższych kontaktów" z partnerem?

Albo, nie daj boże, ukrywać swej orientacji.

Dobrze wiemy jaka byłaby reakcja współwyznawców. Napewno daleka od tego:
"Owocem zaś ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie."

N maja 15, 2011 19:31
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):
scooter2010 napisał(a):
Czas jest dźwiękiem, strumieniem emocji przemieszczającym się przez nasz seks. Nie masz o tym bladego pojęcia.

Czas nie jest dźwiękiem, bo dźwięk jest manifestacją Istoty.
Sex nie jest Istotą, tylko emanacją wzajemnej relacji Istot.

Scooter2010,
zasugerowałeś, że seks jest samodzielnym Bytem ( co ja nazwałem Istotą).
Nie mogę się z tym zgodzić dlatego Ci wyjaśniłem, jakie są moje poglądy na czas, dźwięk i seks.
Te poglądy są moje, a nie katolickie.
Jestem filozofem, więc myślę.

Seks pojedynczy to nie jest seks, to jest namiastka seksu. Prawdziwy seks powstaje w wyniku duchowego, emocjonalnego i fizycznego nałożenia się się i wzajemnego przeplecenia dwóch (czasem więcej) Istot. Jeśli chcesz więcej wiedzieć o tym, zapraszam do studiowania Tantry i do doświadczania osobistego w tym temacie.
Gdyby seks miał stawać się Istotą, Bytem - byłby myślokształtem albo demonem ( o których mowa w innym wątku). Nieraz tak się dzieje, jednak na Boga, przeważnie nie. Przeważnie seks służy pogłębianiu relacji miłości między małżonkami.

Skąd pomysł, że nauki katolickie mają opisywać relacje między dźwiękiem, seksem i czasem?

waldek napisał(a):
A co jeśli homoseksualista nie chce zrezygnować z "bliższych kontaktów" z partnerem?

Kościół uczy, że takie podejście może prowadzić do permanentnego życia w grzechu ciężkim z tym partnerem. Tacy partnerzy nie otrzymują rozgrzeszenia w Sakramencie Pokuty.
Te proste zasady nie wyczerpują na pewno wszystkich przykładów życia homoseksualistów. Nie mnie pouczać w tym zakresie innych.
Zachęcam do Sakramentu Pokuty. Tam można wszystko omówić, dowiedzieć się i wymodlić.

waldek napisał(a):
Dobrze wiemy jaka byłaby reakcja współwyznawców. Na pewno daleka od tego:
"Owocem zaś ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie."

Dokładnie w takim duchu jest napisany List Kongregacji Nauki i Wiary do Biskupów w sprawie stanowiska Kościoła Katolickiego wobec zjawiska homoseksualizmu i wobec osób homoseksualnych, pochodzący z roku około 1987. (Nie pamiętam dokładnej daty, Elbrus pewnie znajdzie w internecie i datę i dokument. :) )

N maja 15, 2011 19:40
zbanowany na stałe

Czyżby chodziło o to: "LIST DO BISKUPÓW KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO O DUSZPASTERSTWIE OSÓB HOMOSEKSUALNYCH" http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... _2_18.html ?

N maja 15, 2011 20:05
zbanowana na stałe

maly_kwiatek, jesteś człowiekiem pełnym sprzeczności.

maly_kwiatek napisał(a):
Nie widzę związku tej koncepcji ani z Kościołem, ani z niniejszym tematem.

Tutaj robisz za moderatora.

maly_kwiatek napisał(a):
A ty, nieuchronnie brniesz w off-top. I to w pełni świadomie.
Prawo karmy jest nieubłagane: jest przyczyna - będzie skutek.
Nauka dowodzi, ze prawa kosmiczne zawsze działają.

Tu też.

maly_kwiatek napisał(a):
Pan mym Pasterzem, nie brak mi niczego.

A mój Kościół, to Kościół Katolicki to ten, który założył Chrystus i oparł go na Skale czyli na Piotrze.
I w tym kościele jest miejsce dla każdego.

Tu twierdzisz, że jesteś katolikiem.

maly_kwiatek napisał(a):
Te poglądy są moje, a nie katolickie.
Jestem filozofem, więc myślę.

A tutaj, że nie.

maly_kwiatek napisał(a):
Jeśli chcesz więcej wiedzieć o tym, zapraszam do studiowania Tantry i do doświadczania osobistego w tym temacie.

Tutaj zachęcasz do studiowania Tantry.

maly_kwiatek napisał(a):
Skąd pomysł, że nauki katolickie mają opisywać relacje między dźwiękiem, seksem i czasem?

A tu twierdzisz, że to wyłącznie forum katolickie.

Z kolei słowo "emanancja" pochodzi ze staroegipskiej filozofii... Mam generalnie sceptyczny stosunek do religijnych miksów, wolę opracowywać własne teorie i tego się trzymam.

Do tematu dźwięku, czasu i seksu wrócę jak zapalę trawkę. Na razie jej nie mam.

N maja 15, 2011 20:25

Mimo wszystko nie zabardzo rozumiem, dlaczego współżycie dwóch mężczyzn ( dwóch kobiet) jest czymś złym, dlaczego jest określone przez Kościół jako grzech ciężki. Dlaczego????? Osobiście twierdzę, że poglądy takie nie mają jakiegokolwiek uzasadnienia, trudno również dopatrywać się czegoś negatywnego odnosząc się do preferencji psychoseksualnych danej osoby - o czy zresztą wielokrotnie już pisałem. Sex nie jest niczym złym o ile oczywiście nie towarzyszy jemu przymus oraz naruszenie wolności partnera.

N maja 15, 2011 20:37

lublin33338 napisał(a):
dlaczego współżycie dwóch mężczyzn ( dwóch kobiet) jest czymś złym,
dlaczego jest określone przez Kościół jako grzech ciężki. Dlaczego?????
Dlatego, że nie jest to wymysłem ludzkim, tylko nauką bożą.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N maja 15, 2011 20:52
zbanowana na stałe

lublin33338 napisał(a):
Mimo wszystko nie zabardzo rozumiem, dlaczego współżycie dwóch mężczyzn ( dwóch kobiet) jest czymś złym

Jeśli jeden mężczyzna chce współżyć z drugim, to nic chyba nie powinno stać na przeszkodzie... poza tym, że dzieci z tego nie będzie no i wygląda to dość groteskowo, gdy jeden z nich udaje kobietę. Związek dwóch kobiet z kolei może się dopełniać w sferze emocjonalnej ale jeśli chodzi o fizyczną... czegoś tam moim zdaniem brakuje ;) Jak to się ma do wiary?

N maja 15, 2011 20:54
zbanowany na stałe

waldek napisał(a):
Czyżby chodziło o to: "LIST DO BISKUPÓW KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO O DUSZPASTERSTWIE OSÓB HOMOSEKSUALNYCH" http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... _2_18.html ?

Waldek, tak. To ten dokument. :brawo:

N maja 15, 2011 21:01
zbanowany na stałe

scooter2010 napisał(a):
maly_kwiatek, jesteś człowiekiem pełnym sprzeczności.

To nie są sprzeczności, to wszystko jest w wielkiej harmonii i w jedności.

scooter2010 napisał(a):
Do tematu dźwięku, czasu i seksu wrócę jak zapalę trawkę. Na razie jej nie mam.
Jakby sam podsumowałeś wartość teorii dźwięku, czasu i seksu.

N maja 15, 2011 21:04
zbanowana na stałe

Cytuj:
Jakby sam podsumowałeś wartość teorii dźwięku, czasu i seksu.

Teoria przedstawia jakąkolwiek wartość w momencie gdy jest udowodniona. Jednakże udowodnienie pewnych rzeczy wymaga pracy. A stwierdzenie, że teorie są z Tobą w harmonii i jedności nie jest żadnym dowodem, więc się odczep. Amen.

N maja 15, 2011 21:12
zbanowany na stałe

Przeglądałem właśnie stone pewnej księgarni i natknałem sie na taką pozycję:
John Boswell "Chrześcijaństwo tolerancja społeczna i homoseksualność".
Książce towarzyszy taki opis:

"Książka Johna Boswella ukazała się w USA w roku 1980 i wzbudziła ogromne zainteresowanie oraz uznanie w świecie ze względu na podjęty temat, analizę bogatych źródeł faktograficznych i postawienie interesującej tezy, która dla przeciętnego człowieka może wydać się zaskakująca. Kwestionuje bowiem poglądy, wyobrażenia na temat stosunku dawnego Kościoła do ludzi homoseksualnych. Wartość intelektualna, poznawcza książki jest ogromna. Prace nad jej przygotowaniem trwały 10 lat i obejmowały analizę źródeł literackich, teologicznych, naukowych, prawniczych w wielu językach. Jest ona kompendium wiedzy historycznej na temat postaw wobec homoseksualności. Brak takiej wiedzy jest widoczny w Polsce i ujawnia się w trakcie coraz częstszych debat publicznych, ferowania wyroków i wydawania sądów o ludziach preferujących własną płeć."

Czytał ktoś i wie czy warto ją kupić?

N maja 15, 2011 21:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona