Hawking: nie istnieje niebo i życie po życiu
Autor |
Wiadomość |
Asparagus
|
 Hawking: nie istnieje niebo i życie po życiu
Stephen Hawking uparcie dowodzi swojej niewiary w Boga i życie pozagrobowe (cytat z onet.pl):
"Wiara w niebo lub życie po życiu to zdaniem Stephena Hawkinga jedynie bajka dla ludzi, którzy boją się śmierci. Znany astrofizyk i kosmolog udzielił ostatnio wywiadu dziennikowi "The Guardian" – czytamy na stronie CNN. Hawking stwierdza, że jego zdaniem ludzki mózg jest jak najzwyklejszy komputer. Oznacza to, że przestanie pracować jeśli jakiś jego podzespół zawiedzie. – Nie istnieje niebo, albo życie po życiu dla zepsutych komputerów, to jest tylko bajka dla ludzi, którzy boją się ciemności – mówi Hawking."
Muszę przyznać, że jak na osobę, która od wielu lat żyje w poważnym zagrożeniu życia i należy również do najwybitniejszych współczesnych naukowców, Hawking przeczy tezie, że "jak trwoga to do Boga". Skąd jednak u niego takie uparte misjonarstwo antyteistyczne? Jest naukowcem i wie, że nieistnienia Boga i życia pozagrobowego, nie da się udowodnić empirycznie. A Wy co sądzicie o poglądach Hawinga? Z jednej strony przykro by było gdyby faktycznie po śmierci mózgu kończyła się nasza egzystencja, ale z drugiej strony nie można tego wykluczyć.
|
Śr maja 18, 2011 13:19 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Hawking: nie istnieje niebo i życie po życiu
On patrzy na świat przez to co poznał, oraz doświadczenie jakie nabył. Ciało ludzkie, świat przyrody widzi czysto naukowo. Człowiek zatem, jak rozumiem, nie różni się i nie jest niczym innym jak fragmentem większej całości wszechświata. Nie ma w człowieku nic nadnaturalnego, jest co samo co w planetach, gwiazdach itd. W gruncie rzeczy zamiast krytykować czy szukać dziur chciałbym zrozumieć tego człowieka. Nie wiem czy jest to uparte misjonarstwo antyteistyczne, on po prostu ma swoje przekonanie i je głosi, bo uważa że wielu ludzi żyje w świcie bajek. Przecież my wszyscy robimy to samo, ale z innej perspektywy, wychodząc od innych przekonań. Napominamy widząc przykłady bałwochwalstwa, bo dla nas to jest błąd. Napominamy gdy ktoś chce widzieć w 6 dniach stworzenia opis naukowy itd.
My ludzie wiary nieraz buntujemy się przeciw takim opiniom, szukamy gdzie Szatan opętał twego człowieka. Ale takich ludzi zapewne jest wielu, pytanie zatem czemu nie odnaleźli Boga? Czy wszystko można zwalić na naukę?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr maja 18, 2011 13:43 |
|
 |
Elbrus
|
Asparagus napisał(a): A Wy co sądzicie o poglądach Hawinga? Jest to ateistyczny gnostycyzm (scjentyzm). Asparagus napisał(a): przykro by było gdyby faktycznie po śmierci mózgu kończyła się nasza egzystencja No i co z tego, że przykro? WIST napisał(a): szukamy gdzie Szatan opętał twego człowieka Stawiałbym na jakiś uniwersytet. WIST napisał(a): pytanie zatem czemu nie odnaleźli Boga? Może dlatego, że tak miało być.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 18, 2011 13:51 |
|
|
|
 |
Asparagus
|
Elbrus napisał(a): No i co z tego, że przykro? Nic z tego. Zresztą, jeśli nie ma życia pozagrobowego to i przykro nam nie będzie... Elbrus napisał(a): Jest to ateistyczny gnostycyzm (scjentyzm). Nazwałeś poglądy Hakinga ale nie napisałeś co o nich sądzisz. WIST napisał(a): wiem czy jest to uparte misjonarstwo antyteistyczne, on po prostu ma swoje przekonanie i je głosi, bo uważa że wielu ludzi żyje w świcie bajek. Ale po co to robi, skoro na gruncie nauki nie może udowodnić swoich tez. Moim zdaniem w kwestiach metafizycznych racjonalną postawą jest agnostycyzm, a nie ateizm. Właśnie ze względu na brak możliwości udowodnienia nie istnienia Boga.
|
Śr maja 18, 2011 14:30 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Dla mnie Hawking jest ofiarą coraz bardziej rozpowszechniającego się kultu umysłu i nauki. I w żadnym stopniu nie podzielam Jego zdania.
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
Śr maja 18, 2011 14:51 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Asparagus napisał(a): Elbrus napisał(a): Jest to ateistyczny gnostycyzm (scjentyzm). Nazwałeś poglądy Hakinga ale nie napisałeś co o nich sądzisz. Sądzę, że jego poglądy nie mają (na dzisiaj) aż tak mocnych podstaw. Asparagus napisał(a): Moim zdaniem w kwestiach metafizycznych racjonalną postawą jest agnostycyzm, a nie ateizm. Właśnie ze względu na brak możliwości udowodnienia nie istnienia Boga. Jest jeszcze coś takiego jak ateizm praktyczny, agnostyczny ateizm czy ateizm semiotyczny.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 18, 2011 15:02 |
|
 |
Johnny99
|
Ja sam jestem dowodem na to, że Hawking się myli - gdybym wierzył w to, że "po śmierci nic nie ma", nie bałbym się jej. Jak można bać się niczego? Sens strachu przed śmiercią jest tylko wtedy, kiedy zakłada się, że coś po niej jest - i ew. tego można się bać.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 15:13 |
|
 |
dejricz
|
nieprawda, bul rodzący sie po smierci wprawia w nas lęk i niepokój, możesz to jakoś głebiej uzasdanic Johny99?
|
Śr maja 18, 2011 15:51 |
|
 |
Johnny99
|
Ale co? Nie rozumiem tego, co napisałeś.
A "ból" się pisze przez "ó". Ucz się ortografii, bo jeszcze zostaniesz prezydentem!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 15:52 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
To tylko pogląd Hawkinga, o niczym nie przesądza. Ja na ten przykład naprędce znalazłem kilka odmiennych Różni ludzie, z różnych epok i krajów; filozofowie, pisarze, fizycy o Bogu: Tylko Bóg może być przyczyną wszystkich rzeczy. - Arystoteles
Jeden jest wszechświat, a składa się nań wszystko, i Bóg jeden we wszystkim, i prawda jedna. - Marek Aureliusz
Bóg jest przyczyną idei Boga w nas, a zarazem wszystkich prawd wiecznych. - Kartezjusz
Logika kosmosu i całego stworzenia jest ciągłym przejawem obecności Boga. - G. W. Leibniz
Boskie dzieło stworzenia nigdy nie dobiega końca. Zaczyna się, a potem trwa nieskończenie, w nieustannym trudzie dając początek nowym sceneriom, nowym przedmiotom i nowym światom. - Immanuel Kant
Niezbadane są drogi, na których Bóg odnajduje człowieka. - Fiodor Dostojewski
Bóg jest Prawdą. I kto szuka prawdy, ten szuka Boga, choćby o tym nie wiedział. - Edyta Stein
Wśród cierpienia i niedoli nawet przekonany ateista zaczyna rozglądać się za Bogiem. - Paul Leon Johnson
Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę, zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg. - Werner Heisenberg
Są rzeczy, które przerastają możliwości ludzkiego rozumu. Tak jest z Bogiem. - Józef Tischner
Im więcej wiemy o kosmosie i ewolucyjnej biologii, tym bardziej wydają się one niewytłumaczalne bez jakiegoś aspektu inteligentnego projektu. A w moim przypadku jest to natchnieniem dla wiary. - Charles Townes
Bóg dał nam niesamowicie fascynujący świat, który możemy zamieszkiwać i badać. - William D. PhillipsWięc niech każdy szuka prawdy i swojej drogi. Pozdrawiam 
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr maja 18, 2011 15:55 |
|
 |
dejricz
|
Hwaking uzasadnia, że relatywizowany świat nie posiada już głebszych wartosci dlatego prym wiedzie bezbożność jako akt typowo ludzki więc moralnie uzasadniony(przepraszam moze źle skonstatowałem myśl, ale coś w tym sensie) Ty natomiast twierdzisz, że istnieje życie po życiu w jaki sposób to skonfrontujesz z Hawkingem, bo istotnie taki jest temat dyskusji. Ja uważam ze pewne konwenanse powinny zostać zmienione poniewaz na pewnym etapie poznajemy zupełnie inną rzeczywistośc, niegdyś nasi dziadkowie nie kierowali sie jakimis nowoczesnymi sprzętam, nie uzywali ich a my teraz tak i co tzn ze jest to złe? nie, jest to jak najbardziej uzasadnione, wiec może czas na zmiane mentalnosci? Może czas uznac, że zachowując przykazania nie warto jednak robić sobie nadzieję, że coś tam jednak jest? osobiscie wierzę w życie po życiu ale pozostaje jednak ale i nie jest to takie klarowne i oczywiste. kieruję się wielką atencją do zycia, staram sie jak najlepiej je wykożystać pomimo przeciwności ale nie chełpie sie tym ze kiedys moze mnie spotkac za to nagroda...
|
Śr maja 18, 2011 16:01 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Ja sam jestem dowodem na to, że Hawking się myli - gdybym wierzył w to, że "po śmierci nic nie ma", nie bałbym się jej. Jak można bać się niczego? Nie każdy jest taki odważny 
|
Śr maja 18, 2011 16:06 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Ja sam jestem dowodem na to, że Hawking się myli - gdybym wierzył w to, że "po śmierci nic nie ma", nie bałbym się jej. Jak można bać się niczego? Sens strachu przed śmiercią jest tylko wtedy, kiedy zakłada się, że coś po niej jest - i ew. tego można się bać. Ja powiem więcej; gdyby nie było religii, albo nauka oznajmiłaby wszem i wobec, że z całą pewnością w chwili śmierci następuje koniec wszystkiego, to wg mnie życie byłoby prostsze. No i oczywiście podzielam zdanie Johnnego, nie rozumiem jak można bać się nicości?!
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr maja 18, 2011 16:13 |
|
 |
SweetChild
|
gargamel napisał(a): No i oczywiście podzielam zdanie Johnnego, nie rozumiem jak można bać się nicości?! Czyli jesteś jednym z tych bohaterów, którzy poszliby na śmierć zamiast współwięźnia (podobnie jak św. M. Kolbe, o ile śmierć byłaby bezbolesna). O ile to nie jedynie deklaracja, to szacun (bez ironii).
|
Śr maja 18, 2011 16:36 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Napiszę tak; jeżeli znalazłbym się w rzeczywistości tak ohydnej jak obóz koncentracyjny, to bez względu na to czy bym wierzył czy nie, z chęcią oddałbym swoje życie za innego człowieka, tym bardziej, jeżeli śmierć byłaby szybka. No tak mi się przynajmniej teraz wydaje, kiedy siedzę sobie wygodnie i popijam herbatkę;)
Nie rozumiem tej chęci przetrwania za wszelką cenę. Jak nie byłoby okazji by ktoś mi życie skrócił, najprawdopodobniej sam bym to zrobił.
|
Śr maja 18, 2011 16:43 |
|
|
|