Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
| Autor |
Wiadomość |
|
rozalka
Moderator
|
Nienawiść jest negatywnym uczuciem, ale nie można mówić, że jest zła. Żadne uczucie nie jest złe.
To po prostu się w nas rodzi, często niezależnie od nas. Teraz tylko pytanie, co zamierzam z tym zrobić ? Jeśli "ubieram" je w czyn, rozwijam w sobie to jest to już złe, ale jeśli walczę, to jest to moja wygrana nade mną samą i moge być z siebie dumna
Tego Ci życzę qurczaczku 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
| Wt gru 28, 2004 13:11 |
|
|
|
 |
|
qrczak7
|
Spasiba !
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Wt gru 28, 2004 13:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
qrczak7 napisał(a): Cytuj: Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego , szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie Mhm... myślisz, że ktos odizolowany od wiary bedzie w stanie wpaść na wszystkie te gupoty ? Człowiek jest tak stworzony, że nigdy nie będzie kochał nieznanego. W takiej sytuacji osoba, która miała szczęście nie trafienia na KK nie ma szans na zbawienie. Piękne slówka, a prawda jedna: Kościół=życie wieczne. Ale ściema...
Drogi qrczaku , zapewne pod określeniem " te wszystkie głupoty" masz na myśli prawdy wiary.... Rzeczywiście-- człowiek sam nie jest w stanie poznać Ewangelii, ani nauki Boga , jednak nie znając Bożych Przykazań może je realizować czynem
Podstawowym przykazaniem jest przykazanie miłości Boga i bliźniego. Czyżbyś uważał, qrczaku, że kochać bliźniego ( a więc także swoją rodzinę, przyjaciół- czyli osoby, które nie są dla nas nieznane ) mogą tylko katolicy? Czy człowiek niewierzący nie może być po ludzku dobry? - Pomagać innym, uczciwie pracować...?
Bo o to właśnie chodzi w tym fragmencie , abyśmy postępowali zgodnie z wewnętrznym głosem, który pomaga nam odróżnić dobro od zła. Ten głos katolicy nazywają sumieniem, ale sumienie posiada każdy człowiek- katolik, ateista, innowierca....
Jeżeli ktoś nie miał możliwości poznać nauki Chrystusa, a postępuje zgodnie ze wskazówkami sumienia, to taki człowiek podoba się Bogu i ma szansę na zbawienie.

|
| Wt gru 28, 2004 13:36 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
saxon napisał(a): Konserwatysto Niestety, jak widzę moje uwagi odnośnie Twojej postawy na forum nie na wiele się zdały. Dalej nie przedstawiasz żadnych dowodów, argumentów, przesłanek. Widzę Saxon że się deczko zdenerwoałeś!! A tak przy okazji (pierwszy raz na tym forum w tym roku[b] Wszystkiego Najlepszego w Tym 2005 Roku Tobie i całemu zespołowi moderatorów adminów tego forum i strony wiara pl
Zyczy czasami zgryźliwy Godunow (Zbyszek)
|
| Cz sty 06, 2005 9:03 |
|
 |
|
qrczak7
|
Cytuj: Czy człowiek niewierzący nie może być po ludzku dobry? - Pomagać innym, uczciwie pracować...?
No właśnie może. A zatem pytanie:
po co Kościół ?
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Cz sty 06, 2005 23:04 |
|
|
|
 |
|
Asienkka
|
qrczak7 napisał(a): Cytuj: Czy człowiek niewierzący nie może być po ludzku dobry? - Pomagać innym, uczciwie pracować...? No właśnie może. A zatem pytanie: po co Kościół ?
Czaczku, nie rozmywaj tematu  , lepiej zaglądnij tutaj :
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=1587&start=0
Tam są odpowiedzi na twoje pytanie  .
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
| Cz sty 06, 2005 23:16 |
|
 |
|
Wojtek37
|
qrczak7 napisał(a): Cytuj: Czy człowiek niewierzący nie może być po ludzku dobry? - Pomagać innym, uczciwie pracować...? No właśnie może. A zatem pytanie: po co Kościół ?
Jasne, że każdy ma jakieś sumienie, i może ono pchać ku złemu ale też i dobremu. Ale niestety system wartości niewierzących nie jest taki spójny. Przykład! - bardzo proszę, z życia wzięte.
Pewna osóbka bardzo dużo pomagała bezdomnym zwierzętom. Lecz ludzi nie zauważała, i była przez to ze wszystkimi na bakier, bo z piwnicy urzadzila sobie shronisko w bloku. a fetor był taki, że nie można było wytrzymać. Sprawa była bardzo zacięta i nawet trafiła do rady dzielnicy. Rozmawiałem kiedyś z nią, by wybadać jakie ma poglądy, i po dłuższej rozmowie, okazało się, że jest za aborcją .
I szlak mnie trafił. Tak umiala bronić słabe zwierzęta od śmierci, ale to chyba można przyrównać do "małpiej miłości". A tu masz babo placek, nienarodzone dziecko stało u niej niżej w rankingu niż pies czy kot.
Dlatego właśnie Kościół, nadaje pewną harmonię w wartościowaniu relacji miłości i człowieczeństwa. O wierze nie wspomną, bo to oczywiste.
[/list]
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
| So sty 08, 2005 13:53 |
|
 |
|
Tess
|
 Re: Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Bończy napisał(a): Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Katolicyzm jest potrzeba i wielka pomoca w osiagnieciu zbawienia.Nic jednak nie pomoze do zbawienia bycie katolikiem jezeli bedzie brak cnotliwego zycia.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| Pn lut 14, 2005 0:39 |
|
 |
|
saxon
|
wątek poboczny został wydzielony i znajduje się tutaj:
viewtopic.php?t=2676
|
| So lut 19, 2005 23:23 |
|
 |
|
Agniulka
|
Mylisz wiarę w Boga z etyką
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| N lut 20, 2005 23:46 |
|
 |
|
Bończy
|
|
| So kwi 02, 2005 14:06 |
|
 |
|
anonimek
|
Monopol na zbawienie (na szczęście) ma tylko Bóg!!!
Wmawianie takowego przez jakiekolwiek organizacje (łącznie z KK) ma na celu jedynie uzależnienie od siebie członków społeczności.
Ale naszczęście Bóg inaczej traktuje swoje dzieci, niż te organizacje z ,,monopolami na wieczność''. I chwała Mu za to  !!
Mt 11:28
28. Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię.
(BT)
Rzym. 10:9-11
9. Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz.
10. Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu.
11. Powiada bowiem Pismo: Każdy, kto w niego wierzy, nie będzie zawstydzony.
(BW)
AMEN!!!!
|
| So lip 16, 2005 17:10 |
|
 |
|
didymos
|
a można się zbawić inaczej jak przez Chrystusa i Kościół?
|
| So lip 16, 2005 17:38 |
|
 |
|
anonimek
|
Cytuj: a można się zbawić inaczej jak przez Chrystusa i Kościół?
Są ludzie uważający że tak. Ale ich droga mi nie odpowiada, nawet gdyby była drogą do życia wiecznego.
Droga jaką oferuje Jezus jest najprostrza.
Jest to droga jaką wybrałem świadomie. Co nie oznacza że mam coś przeciw tym którzy idą inną drogą. Jestem zbyt leniwym człowiekiem ,by np. latami dochodzić do samodoskonałości.
|
| So lip 16, 2005 18:58 |
|
 |
|
Rafi
|
Czy katolicyzm ma monopol na zbawienie duszy?
Oczywiście, ze tak.
Pozostale religie nie są zrodlem zbawienia tylko zatracenia!!!
Jesli ktos zostanie zbawiony z innowierców ( a wierzę że tak i bardzo chcialbym) to nie dzięki swoim religiom ale POMIMO tych religii na mocy szczególnej łaski Bożej. I nie dzieki temu ile ktos Allahowi oddawal poklonów czy palil kadzidel na czesc Buddy tylko dzięki krwi przelanej przez Chrystusa.
|
| Pn lip 18, 2005 20:40 |
|
|
|