Skąd wziął się Szatan w raju?
Autor |
Wiadomość |
fa1l
|
 Skąd wziął się Szatan w raju?
Nie chodzi mi o to skąd wzięło sie wogole zlo tylko konkretnie skad wzial sie szatan pod postacia weza w ogrodzie eden zwanym dalej rajem czyli miejscem idealnym. A wlasciwie nie idealne bo co to za raj skoro moze do niego wejsc zlo przebrane za weza i nikt o tym nie wie. Bog ktory przechadza sie po ogrodzie ani ludzie.
|
Wt maja 31, 2011 21:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd wziął się Szatan w raju?
fa1l napisał(a): Nie chodzi mi o to skąd wzięło sie wogole zlo tylko konkretnie skad wzial sie szatan pod postacia weza w ogrodzie eden zwanym dalej rajem czyli miejscem idealnym. A wlasciwie nie idealne bo co to za raj skoro moze do niego wejsc zlo przebrane za weza i nikt o tym nie wie. Bog ktory przechadza sie po ogrodzie ani ludzie. Zadnego szatasna w Gan-eden nie było nie ma i nie będzie. Wąż to wąż, a ha-satan to ha satan. I na dzień dzisiejszy, to ha- satan nadal służy przed Tronem. A poza tym, to ten tema juz był tyle razy wałkowany na forum... Jak nie potrafisz obsługiwać wyszukiwarki, to poczekaj na Elbrusa, to uczynny uzytkownik i wklei ci kilka linków.
|
Wt maja 31, 2011 21:56 |
|
 |
fa1l
|
wiki klamie? http://pl.wikipedia.org/wiki/Eden_%28raj%29"Jednak Szatan pod postacią węża skusił Ewę do zerwania zakazanego owocu, który po skosztowaniu podała mężow"
|
Wt maja 31, 2011 22:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście że kłamie. Widzę, że kolejny obudził sie ze snu zimowego w środku lata Proszę, źródło warte uwagi, nie jakaś tam wiki, zwłaszcza polska jej edycjaZadowolony? Ps: żadnego grzechu pierworodnego też nie było. 
|
Wt maja 31, 2011 22:08 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jak nie potrafisz obsługiwać wyszukiwarki, to poczekaj na Elbrusa, to uczynny uzytkownik i wklei ci kilka linków. O tak, Elbrus jest bezcenny. A co do wujka szatana, to mnie bardziej intryguje to, iż jest on utożsamiany ze wszystkim co najgorsze, ojciec kłamstwa, zwodziciel itp.itd. Wychodzi na to, że za tą kwintesencję ohydy odpowiada Bóg Stwórca. Bo przeciez On stworzył anioła i pozwolił mu się zbuntować, baaa... pozwala mu i jego sługom jeszcze dziś krążyć po ziemi i odciągać dzieci od Ojca. To tyle z małego katechizmu. Ale o co chodzi, otóż konkluzja jest taka, że za ten cały syf który firmuje swym imieniem szatan, odpowiada nikt inny jak tylko byt doskonały, czyli wszechmogący Bóg. Dlaczego z ręki doskonałego Stwórcy wyszedł taki feler, i dlaczego Stwórca go toleruje?
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt maja 31, 2011 22:10 |
|
|
|
 |
fa1l
|
no dobrze no to w takim razie skad wzial sie przebiegly waz w raju? Jezeli ktos czy cos jest przebiegle to nie powinno sie chyba w raju znajdowac?
|
Wt maja 31, 2011 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): A co do wujka szatana, to mnie bardziej intryguje to, iż jest on utożsamiany ze wszystkim co najgorsze, ojciec kłamstwa, zwodziciel itp.itd. Wychodzi na to, że za tą kwintesencję ohydy odpowiada Bóg Stwórca. Bo przeciez On stworzył szatana i pozwolił mu się zbuntować, baaa... pozwala mu i jego sługom jeszcze dziś krążyć po ziemi i odciągać dzieci od Ojca. To tyle z małego katechizmu.
Kliknij w link, który umiesciłem w poscie powyżej. gargamel napisał(a): Ale o co chodzi, otóż konkluzja jest taka, że za ten cały syf który firmuje swym imieniem szatan, odpowiada nikt inny jak tylko byt doskonały, czyli wszechmogący Bóg. Dlaczego z ręki doskonałego Stwórcy wyszedł taki feler, i dlaczego Stwórca go toleruje? Problem polega na tym, że Stwórca go nie toleruje, bo go najzwyczajniej nie ma. Problem polega na tym, że tzw bunt aniołow dotyczył czego innego. Co prawda Pismo nic nie mówi o tym buncie (a wiemy o nim z apokryfów) ale wiemy z Pisma jak sie kończy. A kończy się potopem. W tradycji kabalistycznej z potopu uchodzi jeden, tj Og i on jest pierwowzorem dla późniejszego kanonicznego Baala- Belzebuba, Władcy Much. Natomiast w interpretacji bardziej ortodoksyjnej, Baal jest personifikacja zła powodowanego przez człowieka. Możliwa jest też inna interpretacja w myśl której, Baal to dusza jednego z tyranów, błąkająca sie po świecie. Ale nie posiada takich "atrybutów" jak w tradycji chrześcijańskiej. Brak tam dualizmu, czy quasi dualizmu typowego dla chrześcijaństwa.
|
Wt maja 31, 2011 22:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fa1l napisał(a): no dobrze no to w takim razie skad wzial sie przebiegly waz w raju? Jezeli ktos czy cos jest przebiegle to nie powinno sie chyba w raju znajdowac? Khmmm, to jeszcze mały cytat: Wąż jest w Torze postacią w najwyższym stopniu zagadkową. Judaizm przyznaje mu trwały status tajemniczości i nie wyjaśnia nigdy jednoznacznie, kim lub czym był wąż.To po pierwsze. A po drugie: jak przeczytasz uważnie po raz drugi, to w tekscie znajdziesz sugestie, co ów wąż symbolizuje, jaką stronę natury człowieka.
|
Wt maja 31, 2011 22:36 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ok Fretensis, ale to z punktu widzenia wzorowego katolika są herezje. Dobry katolik powinien wierzyć w istnienie osobowego sztana. Więc interesuje mnie bardziej refleksja katolików na ten temat. Jak oni to sobie tłumaczą. Bo mi nijak we łbie nie może się ułożyć idea wszechmogącego, kochającego Boga Ojca w zestawieniu z wiecznym potępieniem i karnym pobytem w jakimś piekle, gdzie jest tylko cierpienie i obcowanie z tym strasznym stworem na sz. (by św. Faustyna)
I dlaczego anioł się zbuntował? I jeżeli już się zbuntował to czy musiał zamienić się w takie straszydło o jakim mówi katolicyzm i wielu świętych w swoich objawieniach. No i ciekawi mnie skąd się miało wziąć ewentualne piekło? Czy to projekt wspomnianego buntownika, czy przydzielone mu miejsce przez Boga. A jeżeli przydzielone, to czemu mają tam trafiać różne pokrzywione dusze? Niech w piekle siedzi sobie szatan ze swoją świtą, a dla dzieci bożych Niebo, od razu, albo po adekwatnym do win pobycie w czyśćcu(o którym swoją drogą próżno szukać w Biblii) Ja tego nie ogarniam i póki co trzymam się poglądu, że jeżeli istnieje wszechmogący, wieczny, kochający Bóg, to teorie o wiecznym piekle pasują do Niego jak kondom na nogę.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt maja 31, 2011 23:50 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Gargamel, ale Ty to ciekawski! Wszystko bys chcial wiedziec, a gdzie Tajemnica?  Napisales, ze tracisz wiare. Wiare mozna tracic z roznych powodow. Ja uwazam, ze nawet przez nauke samego Kosciola. Dla przykladu wes sprawe modlenia. Ze slow Jezusa wynika wlasciwie, ze kazdy nosi go w sercu. Wiec wydaje sie, ze modlitwa, rozmowa z Bogiem, to wlasciwie rozmowa z samym soba. Czlowiek powinien tlumaczyc sobie jak wazna jest milosc, czemu powinien byc poslusznym prawom boskim, co spowoduje doskonalosc jaka osiagnie w niebie. To bardzo proste, prawda? A tutaj ucza, ze aby modlitwa dotarla do Boga (w Twoim sercu!!!) dobrze ja poprowadzic bardziej zawila droga. To ja wzmocni! Modlimy sie przez kosc ks.Popieluszki, by wplynal na zmarlego JPII, ktory prosi Maryje aby w Jej umysle (przeciez wzieta zywcem do nieba!) rozdzielila ja na trzy i uswiadomila Bogu, Jezusowi, Duchowi Swietemu (osoba jedna, swiadomosci trzy!). Czy to nie jedna z przyczyn? Pozniej slyszy sie z ambon o czlowieku oddalajacym sie od Boga. Czym zawilej do niego dotrzec, tym mniej bedzie tych ktorym sie uda.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr cze 01, 2011 10:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Gargamel, ale Ty to ciekawski! Wszystko bys chcial wiedziec, a gdzie Tajemnica?  Napisales, ze tracisz wiare. Wiare mozna tracic z roznych powodow. Ja uwazam, ze nawet przez nauke samego Kosciola. Dla przykladu wes sprawe modlenia. Ze slow Jezusa wynika wlasciwie, ze kazdy nosi go w sercu. Wiec wydaje sie, ze modlitwa, rozmowa z Bogiem, to wlasciwie rozmowa z samym soba. Czlowiek powinien tlumaczyc sobie jak wazna jest milosc, czemu powinien byc poslusznym prawom boskim, co spowoduje doskonalosc jaka osiagnie w niebie. To bardzo proste, prawda? A tutaj ucza, ze aby modlitwa dotarla do Boga (w Twoim sercu!!!) dobrze ja poprowadzic bardziej zawila droga. To ja wzmocni! Modlimy sie przez kosc ks.Popieluszki, by wplynal na zmarlego JPII, ktory prosi Maryje aby w Jej umysle (przeciez wzieta zywcem do nieba!) rozdzielila ja na trzy i uswiadomila Bogu, Jezusowi, Duchowi Swietemu (osoba jedna, swiadomosci trzy!). Czy to nie jedna z przyczyn? Pozniej slyszy sie z ambon o czlowieku oddalajacym sie od Boga. Czym zawilej do niego dotrzec, tym mniej bedzie tych ktorym sie uda. Skąd wytrzasnąłeś ten łańcuszek modlitewny?....modlitwa kierowana jest bezpośrednio do Boga, świętych możemy jedynie prosić o włączenie się do naszej modlitwy. Maryja w objawieniach mówi, że Ona osobiście nie dysponuje żadnymi łaskami, jedynie prosi Syna, jak w Kanie Galilejskiej, za proszącymi Ją o wstawiennictwo.
|
Śr cze 01, 2011 10:24 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Skąd wytrzasnąłeś ten łańcuszek modlitewny? Jak to skad? Wymyslilem. A wlasciwie opracowalem na podstawie tego co wiem o katolikach. Pomyslalem sobie tak; skoro mozna zamiast jednej modlitwy za dusze, zamowic hurtowo piecdziesiat (zaspamowac), musi tu chodzic nie o sama modlitwe ale jakas wage procentowa. Powiedzmy, jesli modlitwa wierzacego ma 10% procent szans na wysluchanie, a modlitwa z wlaczonym swietym 30%, to taka "przez" kilku wlaczonych bedzie pewna w 100%. Wiem, wprowadzanie innowacji do wiary przez ateiste zakrawa na chamstwo. Ale z innej strony skoro spamowanie u nas na ziemi jest karalne, natomiast spamowanie Boga nie, byc moze Bog ma inne zdanie w tej sprawie i nawet sie ucieszy, ze jestem zainteresowany. Przeciez latwo sie o tym dowiedziec, sprobowac. A nie to nie. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr cze 01, 2011 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Cytuj: Skąd wytrzasnąłeś ten łańcuszek modlitewny? Jak to skad? Wymyslilem. A wlasciwie opracowalem na podstawie tego co wiem o katolikach. Pomyslalem sobie tak; skoro mozna zamiast jednej modlitwy za dusze, zamowic hurtowo piecdziesiat (zaspamowac), musi tu chodzic nie o sama modlitwe ale jakas wage procentowa. Powiedzmy, jesli modlitwa wierzacego ma 10% procent szans na wysluchanie, a modlitwa z wlaczonym swietym 30%, to taka "przez" kilku wlaczonych bedzie pewna w 100%. Wiem, wprowadzanie innowacji do wiary przez ateiste zakrawa na chamstwo. Ale z innej strony skoro spamowanie u nas na ziemi jest karalne, natomiast spamowanie Boga nie, byc moze Bog ma inne zdanie w tej sprawie i nawet sie ucieszy, ze jestem zainteresowany. Przeciez latwo sie o tym dowiedziec, sprobowac. A nie to nie.  U Boga nie ma rozróżnienia na hurt i detal  -w jednym przypadku Bóg obdarowuje bez prosby -modlitwy - wskrzeszenie syna wdowy z Naim, - innym razem wystarczy jedna prośba - jak w przypadku setnika proszącego o zdrowie dla służącego, - a innym razem wielokroć powtarzana prośba - ślepiec krzyczący wielokroć Jezusie Synu Dawida ulituj się nade mną, lub kobieta z Sarepty nieustępliwie prosząca o zdrowie dla córki. Dlatego jedni ludzie proszą jak setnik, a inni idą w ślad ślepca, kobiety z Sarepty i zamawiają po 50 Mszy św.
|
Śr cze 01, 2011 13:21 |
|
 |
Asparagus
|
Wracając do tematu. To faktycznie niepokojące, że "wejście" do Raju było takie "dziurawe". Czyżby kuszenie Ewy było częścią Bożego Planu (przecież bez zgody Boga, Szatan nie mógłby sobie, ot tak paradować po Raju)? Drugie wyjaśnienie to takie, że scena z wężem i wypędzeniem pierwszych ludzi to tylko metafora. Ale w takim razie skąd się wziął grzech pierworodny (może to też tylko metafora naturalnej skłonności ludzi do grzechu)?
|
Śr cze 01, 2011 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asparagus napisał(a): Ale w takim razie skąd się wziął grzech pierworodny (może to też tylko metafora naturalnej skłonności ludzi do grzechu)? Grzech pierworodny to w głównej mierze "wynalazek" Augustyna biskupa Hippony. Taki "rodzaj" grzechu nie istnieje ani w Septuagincie, ani Tekście Masoreckim, ani w Ewangeliach, ani nawet w Listach Pawła. Grzech Pierworodny to ochrzczona idea manichejska. Augustyn, zanim się nawrócił, był manichejczykiem.
|
Cz cze 02, 2011 9:30 |
|
|
|