Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 13:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 63  Następna strona
 Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia. 
Autor Wiadomość
Post Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
Atheist: i znów nie wiesz o czym piszesz...Jeśli ktoś mi wypisuje, że coś jest w pełni udokomentowane to proszę o dowody bezpośrednie...tyle tylko, że ich nie ma. Nie podważa to jednak teorii ewolucji. Wiedziałbyś o tym, gdybyś ją znał nie tylko z haseł w necie.

Pt cze 03, 2011 20:50
atheist napisał(a):
O zakłamianu Kościoła w sprawie teorii ewolucji już pisałem wielokrotnie. Mogę dodać tylko jeszcze jeden argument, który stanowisz Ty sama. W jednych postach twierdzisz i dowodzisz, że Kościół nie jest zacofany i uznaje teorię ewolucji a w innych sama podważasz tę teorię, używając argumentów przepisanych z durnych książek niedouczonych kreacjonistów.

Proszę o dowody na moje zakłamanie w zakresie poglądów dotyczących teorii ewolucji, tylko mocne..nie do obalenia !

Pt cze 03, 2011 20:58

atheist napisał(a):
O zakłamianu Kościoła w sprawie teorii ewolucji już pisałem wielokrotnie. Mogę dodać tylko jeszcze jeden argument, który stanowisz Ty sama. W jednych postach twierdzisz i dowodzisz, że Kościół nie jest zacofany i uznaje teorię ewolucji a w innych sama podważasz tę teorię, używając argumentów przepisanych z durnych książek niedouczonych kreacjonistów.

Ależ zapewniam Cię, że Kościół nie ma problemów z ewolucją. Wystarczy zajżeć do oficjalnych dokumentów w tej sprawie. A to co mówią różni katolicy czy nie katolicy to ich sprawa. Jak jakiś katolik powie, że 2X2 = 5 to też powiesz, że Kościół walczy z arytmetyką?

Pt cze 03, 2011 20:59
Asparagus napisał(a):
Ależ zapewniam Cię, że Kościół nie ma problemów z ewolucją. Wystarczy zajżeć do oficjalnych dokumentów w tej sprawie. A to co mówią różni katolicy czy nie katolicy to ich sprawa. Jak jakiś katolik powie, że 2X2 = 5 to też powiesz, że Kościół walczy z arytmetyką?

Atheist predzej uwierzy, że jest w ciąży niż w to, że katolik może być rozgarnięty...

Pt cze 03, 2011 21:03
Liza napisał(a):
Atheist predzej uwierzy, że jest w ciąży niż w to, że katolik może być rozgarnięty...

Po co wypisujesz te brednie? Gdzie ja napisałem, że katolicy są nierozgarnięci, a zwłaszcza wszyscy katolicy?

Pt cze 03, 2011 22:33
Asparagus napisał(a):
atheist napisał(a):

Ależ Cię zapewniam, że Kościół ma poważne problemy z ewolucją. Pisałem o tym w innych wątkach, ale się powtórzę.

Po pierwsze: oficjalne pisma to jedno a ludzie Kościoła, w tym rzesze księży, sióstr zakonnych i katechetów to drugie - to też jest Kościół. Uczone opinie Magisterium i papieża trafiają do nielicznych, są czytane i rozumiane przez nielicznych intelektualistów i są takim listkiem figowym Kościoła. Tymczasem ogromna liczba "zwykłych" katolików, w tym duchownych, odrzuca teorię ewolucji - widać to nawet na tym forum. I odrzuca ją nie z powodu niedouczenia (jak w przykładzie, który podajesz, że ktoś nie wie ile to jest 2+2), ale z uwagi, jak twierdzą, swojej wiary religijnej.

Po drugie: Kościół o teorii Darwina mówi tak: "Kościół nie potępia teorii ewolucji Darwina, lecz jedynie “darwinizm ideologiczny”, odmawiający roli stwórczej Bogu, a rozwojowi i ewolucji świata racjonalności i boskiego planu.". . Otóż teoria ewolucji głosi, iż gatunki podlegają ciągłej zmianie opartej o przypadkowe mutacje i dobór naturalny, który, działając na zasadzie matematycznego prawdopodobieństwa przetrwania osobników i przekazania swoich genów, jedne mutacje preferuje a inne wyklucza z puli genów. Dlatego twierdzenie, że rozwój gatunków podlega jakiemuś odgórnemu racjonalnemu planowi jest wprost sprzeczny z teorią ewolucji.
To dokładnie tak, jakby ateista powiedział, że uznaje wiarę w Boga i chrześcijańskie dogmaty, pod warunkiem, że uznamy, że ten Bóg został wymyślony przez człowieka!

Po trzecie: za niesłychaną butę uważam to, że Kościół w ogóle wypowiada się nt. teorii naukowych i to jeszcze w tonie "potępia", "nie potępia", nie mając w sprawach nauki nic do powiedzenia. Potępiać to on sobie może złe duchy albo inne nieistniejące rzeczy, w które wierzy. Twierdzenie, że interpretacja starożytnej księgi może dać jakiś pogląd na temat prawdziwości współczesnych teorii naukowych jest nie do przyjęcia.

Pt cze 03, 2011 22:53
atheist napisał(a):
Po co wypisujesz te brednie? Gdzie ja napisałem, że katolicy są nierozgarnięci, a zwłaszcza wszyscy katolicy?

Cytuj:
Jak to się dzieje, że (jak już pisał Acro) odsetek ludzi wierzących maleje z wykształceniem?(...)No właśnie, nazywam Wasze poglądy na świat przesądami. Uważam, że są pozbawione racjonalnosci, sensu, spójności, że są szkodliwe i demoralizujące.dnak Wasz Bóg faworyzuje ateistów

Cytuj:
ogromna większość wierzących (na tym forum to widać też dobrze), to osoby, które wiarę traktują jako wielofunkcyjny środek na:
- usprawiedliwianie siebie („widocznie Bóg tak chciał”)
- odreagowywanie kompleksów i dowartościowywanie się („te głupki ateiści uważają, że życie powstało z kamienia”, „będę zbawiony a oni nie”)
- kojenie lęku przed śmiercią
- tłumaczenie własnej niewiedzy i niechęci jej zgłębiania („nie muszę czytać książek, nauka i tak się myli”)
- przerzucanie odpowiedzialności za „nicnierobienie” na Boga („odmawiam nowennę 3 razy dziennie – powinno wystarczyć”)
- leczenie wyrzutów sumienia („wyspowiadałem się i Bóg mi wybaczył”)
i wiele podobnych.

Cytuj:
I niestety uważam, że tego typu postawy religia kreuje, że wynika to z natury samej religii. (Dlatego między innymi jest tak popularna.) Wiara, że jakiś Bóg może spełniać nasze zachcianki i zmieniać prawa fizyki specjalnie dla nas, bo my tak bardzo byśmy tego chcieli, jest dla mnie nie tylko dziecinna, ale przede wszystkim prowadząca (większość ludzi) do takiego pojmowania religii, o jakim pisałem powyżej, czyli mówiąc wprost – demoralizująca

Cytuj:
Ludzie, zwłaszcza dzieci, boją się ciemności, choć strach przed ciemnością samą w sobie jest irracjonalny. Na pytanie dlaczego więc się boją tworzą historie o duchach pod łóżkiem. Ateista (w tej analogii) to ktoś kto uważa, że ciemność sama w sobie nie jest groźna i nie należy się jej bać. Jeśli ktoś poddaje się tej skłonności do strachu przed ciemnością uważając, że duchy nie istnieją, ale jest COŚ WIĘCEJ co każe mu się jej bać, to rzeczywiście jest już „wierzącym”. A jeśli wierzy w duchy pod łóżkiem to staje się osobą religijną. Granica jest więc czasem płynna, ale nie można powiedzieć, że podział na wierzących i niewierzących w duchy pod łóżkiem jest sztuczny.

Masz obraz inteligencji katolików przedstawionych przez siebie w kilku postach. Infantylni, bojażliwi...nierozgarnięci. Ich analfabetyzm wychodzi w każdym poście. Jest napisane białe, Ty odczytujesz czarne.

Pt cze 03, 2011 23:05
Pozostaje mi się odwołać do inteligencji czytelników i wierzyć, że tylko Ty widzisz w moich tekstach, które przytoczyłaś (3 z nich zupełnie wyrywając przy tym z kontekstu) stwierdzenia, że wszyscy katolicy są nierozgarnięci.

Pt cze 03, 2011 23:13
atheist: nie chce mi się już odnosić do konfabulacji, które zaprezentowałeś na temat stosunku KK do teorii ewolucji. Wszelkie wyjaśnienia zostały precyzyjnie przedstawione. Masz blokadę mózgu na czytanie ze zrozumieniem postów katolików? Muszę przyjąć, że tak.

Pt cze 03, 2011 23:15
atheist napisał(a):
Pozostaje mi się odwołać do inteligencji czytelników i wierzyć, że tylko Ty widzisz w moich tekstach, które przytoczyłaś (3 z nich zupełnie wyrywając przy tym z kontekstu) stwierdzenia, że wszyscy katolicy są nierozgarnięci.

Mogę dorzucić kolejne...żaden problem.

Pt cze 03, 2011 23:17
Liza napisał(a):
atheist napisał(a):

Proszę o dowody na moje zakłamanie w zakresie poglądów dotyczących teorii ewolucji, tylko mocne..nie do obalenia !

Sama je przytoczyłaś: w jednych postach twierdzisz i dowodzisz, że Kościół nie jest zacofany i uznaje teorię ewolucji a w innych sama podważasz tę teorię. Dokładnie tak samo postępuje KK - "oficjalnie" twierdzi, że uznaje TE (o ile mutacjami steruje Bóg, bo mniej więcej tak trzeba by rozumieć twierdzenie o Boskim planie :-)) a z drugiej strony rzesze katolickich kreacjonistów: księży, katechetów opowiadają bzdury na temat tej teorii. Doskonale wpisujesz się w ten sposób manipulowania.

Pt cze 03, 2011 23:26
atheist napisał(a):
Liza napisał(a):
atheist napisał(a):

Sama je przytoczyłaś: w jednych postach twierdzisz i dowodzisz, że Kościół nie jest zacofany i uznaje teorię ewolucji a w innych sama podważasz tę teorię. Dokładnie tak samo postępuje KK - "oficjalnie" twierdzi, że uznaje TE (o ile mutacjami steruje Bóg, bo mniej więcej tak trzeba by rozumieć twierdzenie o Boskim planie :-)) a z drugiej strony rzesze katolickich kreacjonistów: księży, katechetów opowiadają bzdury na temat tej teorii. Doskonale wpisujesz się w ten sposób manipulowania.

Dowody miały być na moje kłamstwa, nie opis bajkowy przygotowany przez atheistę. Nie podważyłam teorii Darwina. Jeślibyś ją znał to wiedziałbyś o co pytam. Nie znasz i wyciągasz wnioski z nieistniejących dowodów. Tak samo nie kapujesz nic a nic ze stanowiska KK a wymądrzasz się ośmieszając.
Zakończ więc waść i wstydu sobie oszczędź...zostań przy swoim stanowisku....nie jest szkodliwe społecznie.

Pt cze 03, 2011 23:41
Liza napisał(a):
Dowody miały być na moje kłamstwa, nie opis bajkowy przygotowany przez atheistę. Nie podważyłam teorii Darwina. Jeślibyś ją znał to wiedziałbyś o co pytam. Nie znasz i wyciągasz wnioski z nieistniejących dowodów. Tak samo nie kapujesz nic a nic ze stanowiska KK a wymądrzasz się ośmieszając.
Zakończ więc waść i wstydu sobie oszczędź...zostań przy swoim stanowisku....nie jest szkodliwe społecznie.

Widzę, że prawda zabolała. Bardzo dobrze.

Pt cze 03, 2011 23:54

a ja mam tylko dwie rzeczy do dodania:
1. zaczalem sie gubic czy Liza neguje teorię ewolucji czy nie. Ale krzyczenie o dowody i podwazanie ich przyjmuje za objaw ze jednak neguje
2. nie doczekalem sie wciaz od Lizy dowodow bezposrednich na atomizm i heliocentryzm, wnioskuje wiec ze je tez neguje, n bo przeciez nie stoją za nimi zadne dowod bezposrednie. Fajnie, nie ma to jak pogadać z w pełni oświeconymi, otwartymi umysłami :]

Więcej o naukach Prawdziwego Boga i Jego proroków na: http://fsm.boo.pl

So cze 04, 2011 5:11
Zobacz profil WWW

Liza do WyznawcyFSM napisał(a):
Mądralo, nawet nie wiesz czym są dowody bezpośrednie..
Podejrzewam, że nikt z dyskutantów nie ma nawet pojęcia, jak rozumie Pani sformułowanie "dowód bezpośredni" w obszarze nauk przyrodniczych. Czy możemy prosić o sprecyzowanie?
Dodatkowo należy zaznaczyć, że posiadanie dowodów materialnych to nie nauka a kolekcjonerstwo. Prawdziwa nauka to zdolność do wyciągania wniosków oraz formułowania zależności, jakie wynikają z posiadanych dowodów empirycznych. Kreacjonizm jako technika negowania rzeczywistości nie ma zdolności ani do formułowania hipotez ani wniosków, a więc ogranicza się do krytykowania niezdolności nauki do zebrania w jednej kolekcji wszystkiego, co tylko kiedykolwiek w ogóle istniało. Czyli, reasumując, krytykuje w nauce to, czym nauka i tak nie jest! Natomiast dziwnym trafem pomija kwestię wnioskowania, będącą nota bene podstawą istnienia nauki jako takiej - a to z tego powodu, że kreacjonizm sam nie posiada zdolności do wnioskowania, co udowodniłem umieszczając wątek "Kreacjonizm w ujęciu pozytywnym" już w pięciu "kreacjonistycznie newralgicznych" miejscach sieci.
Przykład wnioskowania w nauce
Skład chemiczny gwiazd ustala się za pomocą analizy spektroskopowej widma gwiazdy. Analizując pasy emisyjne oraz absorpcyjne w widmie światła gwiazdy można określić skład samej gwiazdy oraz skład chemiczny obiektów (np. chmur gazowych) znajdujących się pomiędzy gwiazdą a obserwatorem.
Dla kreacjonisty wartościową daną jest tu wyłącznie sam zapis ze spektrometru (dowód materialny?), natomiast wszelkie wnioski z kształtu przebiegu tego spektrum już nie, dlaczego?

Liza napisał(a):
Mamy dowody paleontologiczne pełne...wszystkie formy pośrednie? Możemy na ich podstawie prześledzić , bez jakichkolwiek dziur dowodowych powstawanie gatunków w obrębie tego rzędu?
Zaczyna się kreacjonistyczna ucieczka od nauki w żądanie "wszystkich form pośrednich", czyli zaprezentowania przez naukę szczątków wszystkich żyjących kiedykolwiek zwierząt (lub rośli, jeśli zaczniemy mówić o ewolucji w obrębie botaniki). To technika mnożenia żądań form pośrednich polegająca na mechanice rozumowania idącego wedle takiego schematu:
1. Nauka (ta nielubiana, rzetelna) przedstawia gatunki A i B i twierdzi, posługując się modelami ewolucyjnymi, że gatunki te są częścią jednej linii rozwojowej, czyli, że B pochodzi od A. Kreacjoniści żądają przedstawienia jednego "brakującego ogniwa", czyli fazy pośredniej.
2. Nauka prezentuje szczątki gatunku C będącego ewolucyjną fazą pośrednią pomiędzy A i B. Czy kreacjonizm dopuszcza takie objaśnienie? Absolutnie! Teraz kreacjoniści żądają już zaprezentowania dwóch faz pośrednich: pomiędzy A i C oraz pomiędzy C i B!
3. Nauka przedstawi prędzej czy później żądane szczątki, ale przedstawienie ich jedynie zwiększy liczbę żądań ze strony kreacjonistycznej.

Przykład takiej techniki
150 lat temu kreacjoniści żądali zaprezentowania jednego ogniwa pośredniego między "małpą" a człowiekiem. Obecnie żądają ich kilkunastu (dokładniej czternastu) i to tylko w obrębie rodzaju Homo, o rodzaju Pitekantropus nie wspomnę.

So cze 04, 2011 8:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 63  Następna strona