Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: medytacja Buddyjska
Nie jestem ani znawcą ani badaczem Pisma Świętego. Moje zdanie może więc być nie miarodajne. Imię Boga Ojca jest Ojciec Imię Syna Bożego jest Jezus Imię Ducha Świętego jest Pocieszyciel JAHWE - TEN KTÓRY JEST - to imię pochodzi z objawienia danego Mojżeszowi i dotyczy albo Ojca (bo w Starym Testamencie nie ma mowy o Bogu - Synu i Bogu - Duchu Świętym) albo całego Boga bez rozpoznawania jego troistości. Jehowa - kojarzy mi się z fałszywym przetłumaczeniem Bożego Imienia i z Świadkami Jehowy, którzy chyba jako jedyni Boga tak nazywają. W medytacjach wschodnich ważne jest Imię OM. Om - oznacza dla mnie TEGO KTÓRY JEST - zapisanego w szumie liści i deszczu, w śpiewie ptaków, w pięknie i w istocie przyrody, w cudowności naszej Planety Ziemia i w niezwykłości Kosmosu wypełnionego OM  !
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn cze 06, 2011 12:59 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
maly_kwiatek napisał(a): Nie jestem ani znawcą ani badaczem Pisma Świętego. Moje zdanie może więc być nie miarodajne. Imię Boga Ojca jest Ojciec Imię Syna Bożego jest Jezus Imię Ducha Świętego jest Pocieszyciel JAHWE - TEN KTÓRY JEST - to imię pochodzi z objawienia danego Mojżeszowi i dotyczy albo Ojca (bo w Starym Testamencie nie ma mowy o Bogu - Synu i Bogu - Duchu Świętym) albo całego Boga bez rozpoznawania jego troistości. Jehowa - kojarzy mi się z fałszywym przetłumaczeniem Bożego Imienia i z Świadkami Jehowy, którzy chyba jako jedyni Boga tak nazywają. W medytacjach wschodnich ważne jest Imię OM. Om - oznacza dla mnie TEGO KTÓRY JEST - zapisanego w szumie liści i deszczu, w śpiewie ptaków, w pięknie i w istocie przyrody, w cudowności naszej Planety Ziemia i w niezwykłości Kosmosu wypełnionego OM  ! To bardzo piękne i hippisowskie. Ale buddyjska medytacja jest bardzo przyziemna i zwyczajna - obserwacja oddechu, wrazeń zmysłowych, odczuć. Można się czymś zachwycać, nie mniej jest to tylko odczucie, które jest nietrwałe i uwarunkowane. Przychodzi i odchodzi. Co pozostaje?
|
Pn cze 06, 2011 13:27 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
szyszkownik napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): W medytacjach wschodnich ważne jest Imię OM. Om - oznacza dla mnie TEGO KTÓRY JEST - zapisanego w szumie liści i deszczu, w śpiewie ptaków, w pięknie i w istocie przyrody, w cudowności naszej Planety Ziemia i w niezwykłości Kosmosu wypełnionego OM  ! To bardzo piękne i hippisowskie. Ale buddyjska medytacja jest bardzo przyziemna i zwyczajna - obserwacja oddechu, wrazeń zmysłowych, odczuć. Można się czymś zachwycać, nie mniej jest to tylko odczucie, które jest nietrwałe i uwarunkowane. Przychodzi i odchodzi. Co pozostaje? Ja mam korzenie w hippies  Moje odczucia zakorzenione w przyrodzie i w Kosmosie są stałe. Bo Kosmos i przyroda są stale. Bóg stale mi się przejawia w nieskrępowanych, niesterowanych sztucznie ruchach i działaniach przyrody, choć on sam w istocie przyrodą i Kosmosem nie jest  On je po prostu stworzył  Nigdy nie odchodzi ode mnie poczucie działania Boga. Tym samym, nigdy nie znika poczucie Jego bliskości. Wyjątkiem są okresy Nocy Ciemnych, jakie opisał św. Jan od Krzyża.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn cze 06, 2011 13:36 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
maly_kwiatek napisał(a): Ja mam korzenie w hippies  Moje odczucia zakorzenione w przyrodzie i w Kosmosie są stałe. Bo Kosmos i przyroda są stale. Bóg stale mi się przejawia w nieskrępowanych, niesterowanych sztucznie ruchach i działaniach przyrody, choć on sam w istocie przyrodą i Kosmosem nie jest  On je po prostu stworzył  Są stałe?  Nie przejmuj się, to minie... 
|
Pn cze 06, 2011 14:18 |
|
 |
Moria
|
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Pn cze 06, 2011 16:14 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
Ajahn Bodhiyana JESTEM NICZYM LEŚNE DRZEWO http://sasana.wikidot.com/drzewo-w-lesie
|
Pn cze 06, 2011 16:35 |
|
 |
Moria
|
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Pn cze 06, 2011 20:33 |
|
 |
szyszkownik
|
|
Pn cze 06, 2011 23:49 |
|
 |
Jamsen
|
maly_kwiatek napisał(a): 1. Imię Boga Ojca jest Ojciec 2. Imię Ducha Świętego jest Pocieszyciel
3. JAHWE - TEN KTÓRY JEST 4. Jehowa - kojarzy mi się z fałszywym przetłumaczeniem Bożego Imienia i z Świadkami Jehowy, którzy chyba jako jedyni Boga tak nazywają. 1. "Ojciec", to raczej tytuł. Ty też masz (lub miałaś) ojca, który ma określone imię. 2. "Pocieszyciel", to określenie (jedno z wielu) ducha świętego. Nie jest to imię własne. Trzeba by się zastanowić, czy duch święty wogóle jest osobą. 3. Jahwe (Jehowa), to forma hebrajskiego czasownika hawah. " hawah" znaczy - "stać się". Natomiast w formie Imienia Bożego znaczy - "On powoduje, że się staje". Wskazuje na to, że tylko Jahwe (Jehowa) jest Stwórcą, że On spełnia swoje obietnice i realizuje swoje zamierzenie. 4. Wyjścia 6:3 protestancka Biblia GdańskaKtórym się ukazał Abrahamowi, Izaakowi i Jakóbowi w tem imieniu, żem Bóg Wszechmogący; ale w imieniu mojem, Jehowa, nie jestem poznany od nich.King James VersionAnd I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by [the name of] God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.Webster BibleAnd I appeared to Abraham, to Isaac, and to Jacob, by [the name of] God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them. Young's Literal Translationand I appear unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, as God Almighty; as to My name Jehovah, I have not been known to them
|
Śr cze 08, 2011 8:53 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Przestańcie z tą JEHOWĄ. Mój Bóg, Bóg katolików, nazywa się JAHWE.
Gdyby w moim Kościele ktoś oszalał i nakazano modlić się do JEHOWY zamiast do JAHWE, wystąpiłbym z takiego Kościoła.
|
Śr cze 08, 2011 12:35 |
|
 |
Johnny99
|
Jamsen napisał(a): Z tego, co wiem, pojęcie Trójcy wywodzi się z Babilonu Pojęcie Trójcy wywodzi się z matematyki. W Babilonie bogów mieli multum. Cytuj: Tak więc religia, która adoptuje wierzenia Babilońskie (nawet, gdyby była chrześcijańska) jest religią fałszywą. A pojęcie "Boga" skąd się wywodzi? A skąd się wzięły np. biblijne imiona demonów? Ślepa wiara jest gorsza od ateizmu. Zalecam MYŚLENIE, a nie bezmyślne kopiowanie publikacji Świadków Jehowy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 08, 2011 14:42 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Ślepa wiara jest gorsza od ateizmu. Zalecam MYŚLENIE, a nie bezmyślne kopiowanie publikacji Świadków Jehowy. Dokładnie I oto właśnie chodzi.
|
Śr cze 08, 2011 14:57 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): A pojęcie "Boga" skąd się wywodzi? A skąd się wzięły np. biblijne imiona demonów? Bóg, Bóg, Bóg. Wszyscy używaja tego słowa ale kazdy rozumie je inaczej. To jak gdy ktoś mówi, ze lubi ryby. Jeden z słuchajacych stwierdzi że skoro lubi ryby to pewnie je hoduje w akwarium a drugi, że pewnie lubi zjeśc smażonego mintaja. Ja np. równiez wierzę w Boga, ale gdyby ktos na podstawie tego stwierdził ze jestem katolikiem musiałbym zaprotestować. Bogowie starej religii, stają się demonami nowej (tudzież konkurencyjnej) Raczej nie dozyjemy czasów, kiedy to powstanie i rozpowszechni sie nowa religia z demonem Chrystusem na czele piekielnej hordy 
|
Śr cze 08, 2011 16:04 |
|
 |
Jamsen
|
maly_kwiatek napisał(a): Przestańcie z tą JEHOWĄ. Mój Bóg, Bóg katolików, nazywa się JAHWE. Gdyby w moim Kościele ktoś oszalał i nakazano modlić się do JEHOWY zamiast do JAHWE, wystąpiłbym z takiego Kościoła. Jak widać nawet Karol Wojtyła (Jan Paweł II) używał Imienia Jehowa. Widać to w wypowiedzi Jirmejahu. To tylko fragment, a jest tego więcej.
|
So cze 11, 2011 10:18 |
|
 |
szyszkownik
|
Przepraszam, że się wtryniam, ale może przenieście tą dyskusję jak ma Bóg na imie gdzie indziej. Napewno są odnośnie tego zagadnienia odpowiednie wątki.
|
So cze 11, 2011 13:47 |
|
|
|