Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Ayfkm
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Mały kwiatku naprawdę sądzisz, że stosunek państwa do kościoła opiera się na dychotomicznym podziale? Ja osobiście cieszę się, że władza świecka nie będzie klękała przed tą religijną. Kościół nie jest jednym z organów władzy państwowej, ani żaden akt prawny nie przydaje zaszczytniejszej pozycji, niż władza państwowa. Ba! Wobec kościoła mają obowiązek wierności jego członkowie, zaś wobec władzy wszyscy. Dlatego też, z satysfakcją przyjmuję słowa premiera. Nie da się ukryć, że dotychczasowe relacje pomiędzy państwem a kościołem pozostawiały wiele do życzenia. Mnie, jako obywatela RP, zniesmaczają sytuacje, w której jakikolwiek kościół bądź związek wyznaniowy ośmiela się wywrzeć wpływ na konstytucyjne organy państwa. To niedopuszczalne. Nie sadzę, by rząd Tuska zaczął z kościołem walczyć, jak to w ponurych barwach usiłujesz odmalować 
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
N cze 12, 2011 19:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie będziemy klęczeli przed księdzem, bo do klęczenia jest kościół - przed Bogiem.....a przejmowanie władzy świeckiej przez Kościół, nigdy Kościołowi na przestrzeni wieków nie służyło. Władza wymusza kompromisy - a co za tym idzie naginania, przeinaczania nakazów Chrystusa co boskie Bogu, co cesarskie cesarzowi.
|
N cze 12, 2011 21:02 |
|
 |
Johnny99
|
Partia zorganizowała sobie nawet pociąg specjalny do Gdańska na zlot - 12 wagonów, wszystko czyściutkie i w wysokim standardzie. Myślałby kto (np. jakiś zagraniczniak): toż to strzał w stopę, przecież za taki performance media ich zniszczą! Co dopiero była afera z pociągami, Grabarczykiem - a oni teraz ostentacyjnie pokazują, że "rząd się wyżywi", a jak trzeba, to fani PO jadący na Plenum też pociąg dostaną! Katastrofa wizerunkowa! Klęska propagandowa! Do samych wyborów będzie się mówiło o porażającym cyniźmie Władzy! Autorytety już protestują! ...
... och, kochani, nie w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Tutaj media podały tę informację z.. nieskrywanym entuzjazmem! Jaki fajny pociąg! A jaki długi! Najdłuższy na świecie! Słyszałem to osobiście w radiu - pozwolono wypowiedzieć się nawet fanom PO, dumnie rozgłaszającym, gdzie jadą i jak są szczęśliwi z tego powodu. To wszak święto całego Narodu - krajowy zjazd Partii! Atmosfera udzieliła się także dawnym opozycjonistom - najpierw Arłukowicz, teraz Kluzik-Rostkowska. W niepamięć poszły wszystkie przykre i obraźliwe słowa, jakimi kiedyś obrzucali Partię. Teraz rozumieją już, że nie ma innej drogi, że modernizacja i postęp jest możliwy tylko z Partią! Nie możemy zatem dopuścić, by wrogie siły kapitalistyczne, układające się - jak niedawno ujawniono - tajnie z USA (na szczęście zdrajca został już zatrzymany) udaremniły te wspaniałe perspektywy. Naród z Partią, Partia z Narodem! Nie przejmujmy się, także autorytety lewicy powoli zaczynają to rozumieć. To tylko kwestia czasu. Po słowach Tuska odnośnie księży czy homoseksualistów myślę, że także dla Janusza Palikota otwarta jest droga do powrotu - w glorii i chwale. To już niedługo!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 13, 2011 12:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla polityków nie ma obraźliwych sytuacji.....sułtan przyjmuje ponownie do haremu skruszonego eunucha...istotne zwiększenie szeregów i marna, głodowa pensja w sejmie - dopiero europoseł Kurski odkrył za jak marne pieniądze tracił nerwy w polskim sejmie 
|
Pn cze 13, 2011 14:59 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Przypatrując się relacjom telewizyjnym z dzisiejszej konwencji wyborczej Platformy w gdańskiej Ergo Arenie odniosłem wrażenie deja vu. Tak jakbym przypatrywał się czemuś, co gdzieś już kiedyś w kraju nad Wisłą miało miejsce regularnie. Mam tu na myśli mianowicie walne zjazdy PZPR. Celem takich zjazdów za PRL było właśnie zademonstrowanie siły, zwartości i jedności partii władzy w obliczu wyzwań. Liderzy PO również w swoich wypowiedziach w czasie konwencji nie ukrywali, ze cel mają podobny.
Co mnie najbardziej zaniepokoiło w przemówieniu Tuska i uprawdopodobniło analogię? Przede wszystkim otwarty atak na Kościół. Potwierdza to wyraźnie obecną taktykę PO, która zakłada przyciągnięcie za wszelką cenę potencjalnego elektoratu lewicowego i maksymalne osłabienie pozycji Napieralskiego w czasie przyszłych negocjacji koalicyjnych. Źródło: http://mpm.salon24.pl/314917,polska-zje ... bywatelskaNic dodać, nic ująć. Swoją drogą po 20 latach rozumiem słowa tych, co wtedy mówili, ze trzeba będzie dwóch pokoleń aby można było budować po nich wolną Polskę. Trzeba by wymarli wszyscy, którzy pamiętają Polskę z czasów PZPR. Zupełnie jak za czasów Mojżesza... Tylko kto tym Mojżeszem będzie w Polsce wieku XXI  ?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn cze 13, 2011 16:24 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Osławiony pociąg zapoczątkowuje kolejną analogię - przyłącz się do Partii, a źle ci nie będzie. Jak będzie potrzeba np. dobrego pociągu, to Partia załatwi. Ale nie próbuj się przeciwstawiać, bo może się to dla ciebie źle skończyć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 13, 2011 16:43 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Nie będziemy klęczeli przed księdzem, bo do klęczenia jest kościół - przed Bogiem..... Ale druga część zdania nie pasuje do teorii, więc jej maly_kwiatek nie zacytował. Kolejny pokaz rzetelności przeciwników PO wobec manipulacji prorządowych mediów.
|
Wt cze 14, 2011 10:36 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Partia zorganizowała sobie nawet pociąg specjalny do Gdańska Inna partia zorganizowała sobie pociągi specjalne do Smoleńska. Faktycznie zbrodnia to niesłychana - wynajęli pociąg 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 14, 2011 10:46 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
SweetChild napisał(a): Alus napisał(a): Nie będziemy klęczeli przed księdzem, bo do klęczenia jest kościół - przed Bogiem..... Ale druga część zdania nie pasuje do teorii, więc jej maly_kwiatek nie zacytował. Kolejny pokaz rzetelności przeciwników PO wobec manipulacji prorządowych mediów. Nawet przy maksymalnej sile rażenia manipulacyjnych narzędzi, ja nie stanę się Alus, a Alus mną Bardzo proszę trzymać się przestrzeni racjonalnej w dyskusjach i nie jeździć po bandzie 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt cze 14, 2011 10:53 |
|
 |
SweetChild
|
pilaster napisał(a): Inna partia zorganizowała sobie pociągi specjalne do Smoleńska. Faktycznie zbrodnia to niesłychana - wynajęli pociąg  Bo nie ważne co robi, ważne kto robi. A jak sam zauważyłeś, była to inna partia, ta słuszna.
|
Wt cze 14, 2011 10:54 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Inna partia zorganizowała sobie pociągi specjalne do Smoleńska. Faktycznie zbrodnia to niesłychana - wynajęli pociąg  Porównywanie specjalnego pociągu na miejsce katastrofy, w której zginął prezydent państwa i wielu przedstawicieli jego elity, ze specjalnym pociągiem na.. krajowe plenum Partii jest bardzo w stylu Pilastra. A właściwie w stylu wszystkich partyjnych - całkowicie zdezawuować katastrofę smoleńską. Ma ona nie istnieć w świadomości społecznej, a co najmniej ma nie występować jako wydarzenie "wyjątkowe". Z tego właśnie względu pociąg specjalny do Smoleńska to w tym sensie "to samo", co pociąg specjalny np. na krajowe plenum Partii, albo np. na otwarcie nowego mostu na Popradzie - bowiem katastrofa smoleńska ma nie być wydarzeniem innej rangi.
|
Wt cze 14, 2011 10:56 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Nawet przy maksymalnej sile rażenia manipulacyjnych narzędzi, ja nie stanę się Alus, a Alus mną  No to specjalnie dla cierpiących na sklerozę: maly_kwiatek napisał(a): Słowa Tuska "Nie będziemy klękać przed księżmi" zapowiadają w moich uszach dryf jego partii w kierunku najgorszych wzorów PZPR z czasów stalinowskich. Kościół powinien być gotowy na to, że trzeba będzie znowu dać ofiarę z krwi. Alus napisał(a): Nie będziemy klęczeli przed księdzem, bo do klęczenia jest kościół - przed Bogiem.....
|
Wt cze 14, 2011 10:57 |
|
 |
Johnny99
|
Ciekawe, w jaki sposób będzie się przejawiało to klęczenie Platformy przed Bogiem w kościele. Naprawdę, niezmiernie mnie to interesuje. Może Platforma dalej będzie fundować nowe kościoły, by było więcej miejsca na klęczenie i ludzie nie musieli już klęczeć tam, gdzie nie wolno (np. na Krakowskim Przedmieściu)? Co na to lewica? 
|
Wt cze 14, 2011 11:05 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Sięganie do ust Alus, by wydobyć moje słowa jest zabiegiem szczególnie manipulacyjnym. Tak jakby cytowanie małego kwiatka było czynnością obrzydliwą. Ja, gdy się czymś brzydzę, to nie wchodzę w to i omijam z daleka.
Na przykład dotyczy to kłamliwej działalności mediów i działalności partyjnej.
A w tym wypadku i tak i tak, chodziło o słowa Tuska, słowa dotyczące stanowiska Partii PO wobec duchownych i Kościoła.
Obawiam się, że dryf na politykę twardego antyklerykalizmu, potrzebny dla powyborczej koalicji ze spadkobiercami PZPR i jej twardym, betonowym skrzydłem, oznacza falę represji wobec Kościoła i zapewne nowych męczenników. Niech Bóg chroni Polskę od kolejnej fali nienawiści wobec Kościoła Jezusa Chrystusa!
|
Wt cze 14, 2011 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ciekawe, w jaki sposób będzie się przejawiało to klęczenie Platformy przed Bogiem w kościele. Naprawdę, niezmiernie mnie to interesuje. Autentyczne klęczenie nie jest pod publikę.....zawsze ci, co robią to głośno i hałaśliwie zachowują sie nagannie, co podkreślił Jezus..... Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłdnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać.
|
Wt cze 14, 2011 11:11 |
|
|
|