Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 10:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Święci o kobietach 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Święci o kobietach
Alus napisał(a):
Katolicy pojmują, że nie są bogami, więc nie uzurpują sobie prawa do pełni wiedzy.

Kobietom nieraz, z wiadomego powodu, się mówiło, że są boginiami.
I wiele z nich w to, niestety, wierzyło :o
Nadal takie istnieją :brawo:

Pt cze 17, 2011 20:42
Cytuj:
Katolicy pojmują, że nie są bogami, więc nie uzurpują sobie prawa do pełni wiedzy.
Czy zatem ich papież, jest dla nich bogiem( w końcu w pewnych kwestiach , w których się wypowiada, w szczególny sposób,jest podobni nieomylny)?

Pt cze 17, 2011 20:49
apriori napisał(a):
Cytuj:
Czy zatem ich papież, jest dla nich bogiem( w końcu w pewnych kwestiach , w których się wypowiada, w szczególny sposób,jest podobni nieomylny)?

Żaden człowiek, poza Jezusem nie jest Bogiem
Nieomylnośc papieża tyczy tylko kwestii wiary, tylko na bazie Pisma św.
Papieże nie wypowiadają się ex kathedra w dziedzinie medycyny, fizyki...nauk ścisłych, humanistycznych

Pt cze 17, 2011 20:53
Cytuj:
Tylko w sprawach wiary, tylko na bazie Pisma św.

Ok. Czy zatem w tych kwestiach jest dla nich bogiem?

Ostatnio edytowano Pt cze 17, 2011 21:01 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt cze 17, 2011 20:57
apriori napisał(a):
Cytuj:
Tylko w sprawach wiary, tylko na bazie Pisma św.

Ok. Czy zatem w tych kwestiach jest dla nich bogiem?

Odpowiedziałam - poza Jezusem, żaden człowiek nie jest Bogiem.
Może być tylko bożkiem...dla kasy, sexu, władzy...

Pt cze 17, 2011 20:59
Cytuj:
A przed chwila sugerowałaś coś przeciwnego,Że jeśli jakiś człowiek woli polegać na własnych przekonaniach niż na przekonaniach Np. Benedykta, to sugeruje ,że sam uważa siebie za Boga....

Pt cze 17, 2011 21:01
apriori napisał(a):
Cytuj:
A przed chwila sugerowałaś coś przeciwnego,Że jeśli jakiś człowiek woli polegać na własnych przekonaniach niż na przekonaniach Np. Benedykta, to sugeruje ,że sam uważa siebie za Boga....

Sam uważa siebie....nie uważają tak katolicy.

Pt cze 17, 2011 21:12
Alus napisał(a):
apriori napisał(a):
Cytuj:

Nieomylnośc papieża tyczy tylko kwestii wiary, tylko na bazie Pisma św.
Papieże nie wypowiadają się ex kathedra w dziedzinie medycyny, fizyki...nauk ścisłych, humanistycznych

Ale papieże wypowiadają się w kwestiach aborcji, eutanazji, in vitro, homoseksualizmu, antykoncepcji i wielu innych... nie będąc jednocześnie ekspertami w tych dziedzinach.

Pt cze 17, 2011 21:15
Cytuj:
Ale papieże wypowiadają się w kwestiach aborcji, eutanazji, in vitro, homoseksualizmu, antykoncepcji i wielu innych... nie będąc jednocześnie ekspertami w tych dziedzinach.

Toteż nie wypowiadają się jako eksperci, ale jako przewodnicy duchowi ustanowieni wolą Chrystusa.

Pt cze 17, 2011 21:20
zbanowany na stałe

Przebieg tego tematu przypomina mi, jako żywo, to co czytamy w wycinku prasowym zamieszczonym w zagajeniu :lol:
Czyżby tu się wkradło coś ?

Nie od dziś diabeł wie, że gdzie on nie może, tam babę pośle :o

Pt cze 17, 2011 21:20
maly_kwiatek napisał(a):
Przebieg tego tematu przypomina mi, jako żywo, to co czytamy w wycinku prasowym zamieszczonym w zagajeniu :lol:
Czyżby tu się wkradło coś ?

Nie od dziś diabeł wie, że gdzie on nie może, tam babę pośle :o

Tyle, że baba choć nie zwolenniczka upatrująca w RM jedynej prawdy, zgadza się z opinią zaprezentowaną w tej rozgłości o okultyźmie
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8126
Kto zatem posługuje diabłu?????????

Pt cze 17, 2011 21:28

maly_kwiatek napisał(a):
Kobietom nieraz, z wiadomego powodu, się mówiło, że są boginiami.
I wiele z nich w to, niestety, wierzyło :o
Nadal takie istnieją :brawo:

I dobrze, bo są boginiami :lol:

Pt cze 17, 2011 21:35
Moderator

apriori napisał(a):
W kontekście twojej,medieval_man odpowiedzi(To niech ich wina, że ich autorytety nie prezentowały jeszcze takiej wiedzy naukowej jaka pojawila się dopiero w XX wieku), pozwolę sobie przytoczyć zapytanie Atheista, do którego sie jeszcze nikt nie ustosunkował:Od kiedy to godność drugiego człowieka, godność kobiety to efekt badań naukowych i współczesnej wiedzy? Jakież to współczesne teorie naukowe prowadzą, których nie znał Św. Tomasz, mogły zmienić jego pogląd, że "wartość kobiety polega na możliwości wykorzystania do prac domowych" czy że są one "rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny"?

Może umówmy się tak: znajdź inkryminowane słowa św. Tomasza w jego dziele i przekonaj się czemu służy ich użycie. Ok?

Ja na przyklad w Piśmie świętym mogę znaleźć słowa: "Boga nie ma". Jednak czytając dokładnie Pismo wiem, skąd te słowa i po co się tam wzięły.

Podobnie z przykładem św. Tomasza o kobietach

Pt cze 17, 2011 21:38
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Sam uważa siebie....nie uważają tak katolicy.

Bo oni za swojego boga mają papieża, a nie siebie samych tak?

No bo chyba nie będziesz uparcie sugerować takiej niekonsekwencji swoich przekonań, że jak ateista żyje wg własnych przekonań to znaczy ,że sam siebie uważa za boga, ale gdy katolicy żyją wg przekonań papieża to już wtedy nie uważają za boga papieża -twórcy tych przekonań, tylko Boga "właściwego?

Cytuj:
Toteż nie wypowiadają się jako eksperci, ale jako przewodnicy duchowi ustanowieni wolą Chrystusa.
Skoro jednak papieze, nie wypowiadają się jako eksperci, to znaczy, że nieposłuszeństwo ich słowom nie będzie niczym niewłaściwym,czy wręcz grzesznym, tak?
Czyli skoro eksperci w dziedzinie np. homoseksualizmu, antykoncepcji, kobiet,itd.. mówią coś innego niz papież to znaczy, że jednak rozsądniej zaufać ich wypocinom a nie papieża, tak?

Cytuj:
Może umówmy się tak: znajdź inkryminowane słowa św. Tomasza w jego dziele i przekonaj się czemu służy ich użycie. Ok?
Zgaduję w ciemno,że te słowa celowo zostały wyrwane z kontekstu celem ukazania "zafałszowanego", obrazu kobiety w chrześcijaństwie.
Czy taka powinna być "właściwa" interpretacja tych słów? ;-)

Cytuj:
Ja na przyklad w Piśmie świętym mogę znaleźć słowa: "Boga nie ma". Jednak czytając dokładnie Pismo wiem, skąd te słowa i po co się tam wzięły.
Nie w Pismie św. tylko w jego n-tym przekładzie przekładów.
Pismo św to na tyle obszerna księga ,że naprawdę przy "odpowiedniej interpretacji" mozna znaleźć tam potwierdzenie dowolnej tezy a potem jeszcze zaprzeczenie tej samej tezy :-D

So cze 18, 2011 8:06
Cytuj:
Bo oni za swojego boga mają papieża, a nie siebie samych tak?

No bo chyba nie będziesz uparcie sugerować takiej niekonsekwencji swoich przekonań, że jak ateista żyje wg własnych przekonań to znaczy ,że sam siebie uważa za boga, ale gdy katolicy żyją wg przekonań papieża to już wtedy nie uważają za boga papieża -twórcy tych przekonań, tylko Boga "właściwego?

Alergię masz na ateizm???
Nigdzie nie twierdziłam, że ateista uważa się za boga.
Tylko człowiek głupi i pyszny stawie siebie na piedestale, przypisując sobie walory boskie,

Cytuj:
Skoro jednak papieze, nie wypowiadają się jako eksperci, to znaczy, że nieposłuszeństwo ich słowom nie będzie niczym niewłaściwym,czy wręcz grzesznym, tak?
Czyli skoro eksperci w dziedzinie np. homoseksualizmu, antykoncepcji, kobiet,itd.. mówią coś innego niz papież to znaczy, że jednak rozsądniej zaufać ich wypocinom a nie papieża, tak?

Jesli nie jesteś katolikiem to dla Ciebie nieposłuszeństwo nie jest niczym niewłaściwym.
Podobnie jak mnie nie obowiązują doktryny Islamu, Buddyzmu.
Prawo do zycia, przykazanie "nie zabijaj" jest ponad religijne - więc każde wykroczenie w tej dziedzinie, niezależnie od wyznania/niewiary jest złem.
Niezależnie czy nazwane grzechem/występkiem jest złem.
I o tym przypomina papież.

So cze 18, 2011 8:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona