Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Święci o kobietach 
Autor Wiadomość
Post Re: Święci o kobietach
Cytuj:
Tylko człowiek głupi i pyszny stawie siebie na piedestale, przypisując sobie walory boskie,
A nieomylność to walor ludzki czy boski?

Cytuj:
Nigdzie nie twierdziłam, że ateista uważa się za boga.
Ale sugerowałaś ,że ktoś( może to byc ateista) kto nie słucha papieża a słucha samego siebie -stawia siebie w miejsce boga...

Cytuj:
Prawo do zycia, przykazanie "nie zabijaj" jest ponad religijne - więc każde wykroczenie w tej dziedzinie, niezależnie od wyznania/niewiary jest złem.
Z tym "każdym wykroczeniem" , to chyba trochę za ogólnie..
Jak się mają np.używanie "gumek", akty homoseksualne, masturbacja albo łamanie praw kobiet, do prawa "nie zabijaj"?Czy w tych kwestiach należy słuchać ekspertów czy papieża-nieeskperta?

Cytuj:
Jesli nie jesteś katolikiem to dla Ciebie nieposłuszeństwo nie jest niczym niewłaściwym.

Ale ja jestem katolikiem.Czy mam pokazać mój odpis aktu chrztu w Kościele katolickim? :D

Czy skoro ktoś jest katolikiem to właściwszym, ( :mrgreen: ) dla niego jest słuchać "papieża nieeksperta"-boga niz "eksperta właściwego" w przypadku gdyby ich nauki w danej dziedzinie były ze sobą sprzeczne?

So cze 18, 2011 9:05
Cytuj:
A nieomylność to walor ludzki czy boski?

Powtarzam ci po raz enty i ostatni - nieomylność tylko w kwestich wiary zawartych w Piśmie św.

Cytuj:
Ale sugerowałaś ,że ktoś( może to byc ateista) kto nie słucha papieża a słucha samego siebie -stawia siebie w miejsce boga...

Może być ateista i równie dobrze kapłan.

Cytuj:
Z tym "każdym wykroczeniem" , to chyba trochę za ogólnie..
Jak się mają np.używanie "gumek", akty homoseksualne, masturbacja albo łamanie praw kobiet, do prawa "nie zabijaj"?Czy w tych kwestiach należy słuchać ekspertów czy papieża-nieeskperta?

Każde może - choć nie musi - zabijać.
Jesli nie ciało to dusze, umysł......zaburzenia psychiczne, choroby, w przeważającej większości maja podłoże w zranieniach godności, wartości, człowieka

Cytuj:
Ale ja jestem katolikiem.Czy mam pokazać mój odpis aktu chrztu w Kościele katolickim? :D

Katolikiem zbuntowanym?

Cytuj:
Czy skoro ktoś jest katolikiem to właściwszym, ( :mrgreen: ) dla niego jest słuchać "papieża nieeksperta"-boga niz "eksperta właściwego" w przypadku gdyby ich nauki w danej dziedzinie były ze sobą sprzeczne?

Autentyczne nauki, oparte na badaniach wynikach badań?.... czy tylko przegłosowane w gremiach naukowców - jak w przypadku wykreślenia homo z listy chorób, dokonane pod wpływem lobby homo?
Nie zapominaj, że Kosciół posiada na świecie mnóstwo uczelni, z najwyższej klasy wykładowcami.
Uczelnie wyposażone w laboratoria i dysponuje wynikami badań - chocby zobacz noblistów z PAN
http://pl.wikipedia.org/wiki/Papieska_Akademia_Nauk

So cze 18, 2011 9:27
Alus napisał(a):
Cytuj:
Ale papieże wypowiadają się w kwestiach aborcji, eutanazji, in vitro, homoseksualizmu, antykoncepcji i wielu innych... nie będąc jednocześnie ekspertami w tych dziedzinach.

Toteż nie wypowiadają się jako eksperci, ale jako przewodnicy duchowi ustanowieni wolą Chrystusa.

Hehe a to ciekawe :) Gdzie można przeczytać wolę Jezusa z Nazaretu? I gdzie z tej woli wynika że życzy sobie instytucji papiestwa które będzie się wypowiadało w takich sprawach jak powyższe :)

So cze 18, 2011 9:43
Cytuj:
Powtarzam ci po raz enty i ostatni - nieomylność tylko w kwestich wiary zawartych w Piśmie św.
No to pytam konkretnie po raz n-ty :Czy nieomylność w tych kwestiach które katolicy przypisują papieżowi to walor ludzki czy boski? Co? niewygodne to pytanie :D ?

Cytuj:
Jesli nie ciało to dusze, umysł......zaburzenia psychiczne, choroby, w przeważającej większości maja podłoże w zranieniach godności, wartości, człowieka
Aha, rozumiem.. np. masturbacja może prowadzić do wśmierci umyłowej..., 'gumki" również,brak dyskryminacji kobiet może również doprowadzić same kobiety do poważnych chorób....takie jet zdanie "ekspertyzy papieskiej"?tak? Bo wiesz odkrycia "ekspertów właściwych" temu przeczą...

Cytuj:
Katolikiem zbuntowanym?
W jakim sensie zbutowanym.Ja jestem dumnym z siebie katolikiem- dumnym z tego ,że jestem katolikem. :)

Cytuj:
Autentyczne nauki, oparte na badaniach wynikach badań?.... czy tylko przegłosowane w gremiach naukowców - jak w przypadku wykreślenia homo z listy chorób, dokonane pod wpływem lobby homo?
To że "gumka" nie szkodzi- a chroni ,to też został przegłosowane prze lobby antypapieskie???A to, że Ziemia nie jest płaska też?

Cytuj:
Nie zapominaj, że Kosciół posiada na świecie mnóstwo uczelni, z najwyższej klasy
wykładowcami.
Nie zapominaj że,"nie -Kościół" posiada ich znacznie więcej. :D

Cytuj:
Uczelnie wyposażone w laboratoria i dysponuje wynikami badań - chocby zobacz noblistów z PAN
http://pl.wikipedia.org/wiki/Papieska_Akademia_Nauk
No i co mam tu zobaczyć? :roll:

So cze 18, 2011 9:47
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Każde może - choć nie musi - zabijać.

Każdy może kochać wszystkich ludzi - może i powinien - jak nas uczył Jezus Chrystus
:)

So cze 18, 2011 11:08
Cytuj:
Hehe a to ciekawe :) Gdzie można przeczytać wolę Jezusa z Nazaretu? I gdzie z tej woli wynika że życzy sobie instytucji papiestwa które będzie się wypowiadało w takich sprawach jak powyższe :)

Pozwolę sobie uprzedzić Alus :D :
Zaprawdę powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała] (Πέτρος), i na tej Skale (πέτρα) zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. (Mt 16, 18-19).

So cze 18, 2011 11:12
zbanowany na stałe

apriori napisał(a):
Zaprawdę powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała] (Πέτρος), i na tej Skale (πέτρα) zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. (Mt 16, 18-19).

HALLELUJAH :brawo:
AMEN :-D

So cze 18, 2011 11:25
No tak...To co trzeba zrobić, to jest napisać książkę w której się stwierdzi,że: " wszystko co zostało napisane przeze mnie w tej świętej księdze to prawda, która przekazał mi sam Bóg ",zakopać ją w ziemi, a gdy kiedyś ktoś ją znajdzie , zacznie wierzyć ,że rzeczywiście tak jest jak mówi ta księga... :)

So cze 18, 2011 11:50
Cytuj:
No to pytam konkretnie po raz n-ty :Czy nieomylność w tych kwestiach które katolicy przypisują papieżowi to walor ludzki czy boski? Co? niewygodne to pytanie :D ?

Wygodne :) ...dogmat o nieomylnosci 1870r...i tylko dwa przypadku stanowią status nieomyslności po jego ogłoszeniu
- dogmat i Niepokalanym poczeciu NMP,
- dogmat o Wniebowzięciu NMP.

Cytuj:
Aha, rozumiem.. np. masturbacja może prowadzić do wśmierci umyłowej..., 'gumki" również,brak dyskryminacji kobiet może również doprowadzić same kobiety do poważnych chorób....takie jet zdanie "ekspertyzy papieskiej"?tak? Bo wiesz odkrycia "ekspertów właściwych" temu przeczą...

A co to jest "smierć umysłowa"?
Masturbacja może, choć nie musi prowadzić do zaburzeń w sferze sexu, problemów we współżyciu - co może stanowić podłoże do innych problemów emocjonalnych, umysłowych.
Dyskryminacja, niezaleznie kogo dotyczy, zawsze niszcze osobę dyskryminowaną, włacznie do targnięcia się na własne życie.
Żyjesz w jakims wirtualnym świecie? nie spotkałes się z przypadkami samobójstw nastolatków dyskryminowanych przez rówiesników?...choćby słynny przypadek Ani spod Gdańska? :o

Cytuj:
W jakim sensie zbutowanym.Ja jestem dumnym z siebie katolikiem- dumnym z tego ,że jestem katolikem. :)

Dumnym czy pysznym?

Cytuj:
To że "gumka" nie szkodzi- a chroni ,to też został przegłosowane prze lobby antypapieskie???A to, że Ziemia nie jest płaska też?

Przed czym chroni....przed AIDS nie chroni, jest to naukowo dowiedzione; przed zapłodnieniem też nie chroni w 100%/

Cytuj:
Nie zapominaj że,"nie -Kościół" posiada ich znacznie więcej. :D

Ile?....katolickich uniwesrytetów jest aktualnie 950.

Cytuj:
No i co mam tu zobaczyć? :roll:

Nie wiem co potrafisz zoabaczyć :D ....ja jedynie ukazuję ci, że Kosciól nie buja w obłokach
http://nauka.wiara.pl/doc/468510.DIALOG-WIARY-I-NAUKI

So cze 18, 2011 15:18
Cytuj:
Wygodne :) ...dogmat o nieomylnosci 1870r...i tylko dwa przypadku stanowią status nieomyslności po jego ogłoszeniu

czyli jednak niewygodne....bo na nie, nie odpowiedziałaś :D > Przypominam, pytanie brzmiało:Czy nieomylność w tych kwestiach które katolicy przypisują papieżowi to walor ludzki czy boski?, a nie- kiedy papież skorzytał ze swojej nieomylności.

Cytuj:
A co to jest "smierć umysłowa"?
Tak sobie spekuluję na temat rzekomo negatywnych konsekwencji masturbacji.

Cytuj:
Masturbacja może, choć nie musi prowadzić do zaburzeń w sferze sexu, problemów we współżyciu - co może stanowić podłoże do innych problemów emocjonalnych, umysłowych.

Wiesz picie alkoholu tez może, ale nie musi doprowadzić do problemów zdrowotnych. Z jedzeniem jest podobnie- może -ale nie musi...Czy to oznacza, że picie alkoholu jest czymś
złym?Czy jedzenie również?Czy w takim razie mamy przestać jeść i pić aby nie popełnic grzechu?

Cytuj:
Dyskryminacja, niezaleznie kogo dotyczy, zawsze niszcze osobę dyskryminowaną, włacznie do targnięcia się na własne życie.
Żyjesz w jakims wirtualnym świecie? nie spotkałes się z przypadkami samobójstw nastolatków dyskryminowanych przez rówiesników?...choćby słynny przypadek Ani spod Gdańska? :o

Jeszcze raz, dokładnie przeczytaj moją wypowiedź:Aha, rozumiem.. np. masturbacja może prowadzić do w śmierci umyłowej..., 'gumki" również brak dyskryminacji kobiet może również doprowadzić same kobiety do poważnych chorób...takie jet zdanie "ekspertyzy papieskiej"?tak? Bo wiesz odkrycia "ekspertów właściwych" temu przeczą...

Cytuj:
Dumnym czy pysznym?
Jedno drugiego nie wyklucza.

Cytuj:
Przed czym chroni....przed AIDS nie chroni, jest to naukowo dowiedzione;
badania.....

Cytuj:
przed zapłodnieniem też nie chroni w 100%/
Bo tylko abstynencja w 100% chroni. A jakie choroby powoduje używanie "gumek"?

Cytuj:
źródło tych danych, poproszę.

W samej Polsce jest 450 uczelni wyższych...
http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3542&Itemid=106

Ile sposród tych rzekomo katolickich uniwersytetów znajduje sie wśród pierwszych 500 najlepszych uniwersytetów na świecie? http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp

Cytuj:
Nie wiem co potrafisz zoabaczyć :D ....ja jedynie ukazuję ci, że Kosciól nie buja w obłokach
No pewnie ,że nie-nawet to niewskazane,bowiem czasem musi się napracować, aby wierzenia religijne dostosować do nowych odkryć naukowych.

So cze 18, 2011 16:36
apriori napisał(a):
Cytuj:

czyli jednak niewygodne....bo na nie, nie odpowiedziałaś :D > Przypominam, pytanie brzmiało:Czy nieomylność w tych kwestiach które katolicy przypisują papieżowi to walor ludzki czy boski?, a nie- kiedy papież skorzytał ze swojej nieomylności.

O jakiej nieomylności mówisz skoro tylko dwa problemy wchodza w zakres dogmatu o nieomylności.....DWA....i oba li tylko tyczace wiary, oparte na przekazie Pisma św.
Chrystus przekazał ów walor Piotrowi i jego następcom....odpowiedz sam zatem.

Cytuj:
Cytuj:

Wiesz picie alkoholu tez może, ale nie musi doprowadzić do problemów zdrowotnych. Z jedzeniem jest podobnie- może -ale nie musi...Czy to oznacza, że picie alkoholu jest czymś
złym?Czy jedzenie również?Czy w takim razie mamy przestać jeść i pić aby nie popełnic grzechu?

Obżarstwo i pijaństwo jest grzechem cięzkim.
Czy Ty potrafisz poruszać się jedynie po bandzie?...albo zachlac, obeżreć się na śmierć - albo zagłodzić.....nic po środku? :D

Cytuj:
Jeszcze raz, dokładnie przeczytaj moją wypowiedź:Aha, rozumiem.. np. masturbacja może prowadzić do w śmierci umyłowej..., 'gumki" również brak dyskryminacji kobiet może również doprowadzić same kobiety do poważnych chorób...takie jet zdanie "ekspertyzy papieskiej"?tak? Bo wiesz odkrycia "ekspertów właściwych" temu przeczą...

Musisz jeszcze poinformowac feministki o odkryciach ekspertów w kwestii dyskryminacji....bo może one nieświadome odkryć marnotrawią siły na walke z dyskryminacją :D ....muszą organizować tęczowe pochody...

Cytuj:
Jedno drugiego nie wyklucza.

Duma z pychą nigdy nie idą w parze.

Cytuj:
A jakie choroby powoduje używanie "gumek"?

http://www.chirurgia.poznet.pl/page.php?page=r12

Cytuj:
źródło tych danych. proszę...
W samej Polsce jest 450 uczelni wyższych...[/quote]

http://www.pogon.lt/311/czas1.html

So cze 18, 2011 17:23
Cytuj:
O jakiej nieomylności mówisz skoro tylko dwa problemy wchodza w zakres dogmatu o nieomylności.....DWA....i oba li tylko tyczace wiary, oparte na przekazie Pisma św.

Po raz n-ty Ci powtarzam, że ja Ciebie nie pytam ile razy papież skorzystał z tego waloru , tylko czy to jest walor ludzki czy boski( ta nieomylnośc w kwestiach wiary i moralności)

Cytuj:
Chrystus przekazał ów walor Piotrowi i jego następcom....odpowiedz sam zatem.

Gdzie i kiedy?

Cytuj:
Obżarstwo i pijaństwo jest grzechem cięzkim.

Cytuj:
Czy Ty potrafisz poruszać się jedynie po bandzie?...albo zachlac, obeżreć się na śmierć - albo zagłodzić.....nic po środku? :D
W zasadzie to jestem prawie abstynentem. Najwięcej alkoholu jednego dnia zdarzyło mi sie wypić w czasie studniówki ( było to wtedy ok 0,25 litra przez czas 10 godzin :D , oczywiście było tu juz po skończeniu 18lat-do tego czasu nie było ani łyka alkoholu w moich ustach). Moja tusza z pewnością nie świadczy tez o moim obżarstwie... Masturbuję się tez rzadko, czy zatem moja masturbacja to grzech, Jeśli tak to dlaczego?

Teraz wyjaśnij mi ponadto droga Alus na jakiej podstawie uznałaś mnie za pijaka , obżartucha, a najlepiej od razu udaj sie do spowiedzi-bo zgrzeszyłaś oszczerstwem.

Cytuj:
Musisz jeszcze poinformowac feministki o odkryciach ekspertów w kwestii dyskryminacji....bo może one nieświadome odkryć marnotrawią siły na walke z dyskryminacją :D ....muszą organizować tęczowe pochody...

A co z osobami nieuczulonymi na lateks?Jakie choroby powoduje u nich gumka?
Czy jesli ktoś jest uczulony na laktozę, to znaczy, że picie mleka przez wszystkich ludzi, bez wyjątku jest grzeszne?

Jeszcze Alus, wskaż mi te katolickie uniwersytety wśród pierwszych 500 najlepszych na świecie:
http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp :lol:

No i jeszcze podaj te badania na temat tego ,że prezerwatywa nie chroni przed Aids.

Ostatnio edytowano So cze 18, 2011 17:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So cze 18, 2011 17:47
zbanowany na stałe

Apriori,
uwzględnij, że Alus jest kobietą.

So cze 18, 2011 17:51
No i co z tego( nawet jeśli)? Wyjaśnij mi- bo nie rozumiem?
Z resztą skąd ja mam wiedzieć, że ona na pewno jest kobietą, za anonimowym nickiem internetowym, każdy może się ukryć... :roll:

So cze 18, 2011 17:56
zbanowany na stałe

Alus pisała, że ma męża... :razz:

A jak nie rozumiesz, o co chodzi z kobietami to patrz punkt 1===>>> viewtopic.php?p=605562#p605562 :boje:

Zaczynam być fanem św. Tomasza z Akwinu :brawo:

So cze 18, 2011 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona