Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy robienie makijażu jest grzechem? Prosze o odp kapłana. 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy robienie makijażu jest grzechem? Prosze o odp kapłan
Alus, no to zgadzam się z Twoim mężem;)

Pt cze 17, 2011 21:28

Dlaczego mąż tak sądzi? To jego własna opinia, czy odczuwa presję większości? "Wszystkie noszą makijaż, malują paznokcie, farbują włosy, więc moja też musi"? Zobaczcie, jak społeczeństwo jest manipulowane reklamami, wypocinami w kolorowych czasopismach, praktycznie wszystkim, co nas otacza. Kto tworzy modę? Szkoda czasu i pieniędzy na bezsensowne zabiegi.

Pt cze 17, 2011 21:51
Post Re:
WebCM napisał(a):
Dlaczego mąż tak sądzi? To jego własna opinia, czy odczuwa presję większości? "Wszystkie noszą makijaż, malują paznokcie, farbują włosy, więc moja też musi"? Zobaczcie, jak społeczeństwo jest manipulowane reklamami, wypocinami w kolorowych czasopismach, praktycznie wszystkim, co nas otacza. Kto tworzy modę? Szkoda czasu i pieniędzy na bezsensowne zabiegi.

Zanim pojawiły sie w Polsce wszechobecne reklamy mąż prezentował ten pogląd.
Opowieści o manipulacji też sa forma manipulacji.....ludzie potrafią samodzielnie myśleć, wybierać, decydować.

Pt cze 17, 2011 21:55

Nie wiem, czy to jest kwestia tylko tego, że jesteśmy-dajmy na to- zmanipulowani przez media, społeczeństwo, całą tak zwaną większość. Jesli chodzi o moje zdanie, to owszem- robię sobie makijaż. Nie przesadzam z nim i nie czuje sie przez to próżna. Bez makijażu wyglądam blado, mam mało wyraźne oczy...i po to robię makijaż.
Myślę że można tu odróżnić dwie rzeczy. Próżnością byłaby przasada. Nakładanie na siebie tony tapety, skupianie swojej uwagi wyłącznie na tym. A w podkreślaniu swojej urody i ewentualnym maskowaniu niedoskonałości nie ma chyba nic złego

So cze 18, 2011 23:03

Ludzie, sprawa jest prosta - każdy się lepiej czuje jak lepiej wygląda, więc kobiety się malują (a mężczyźni np. chodzą na siłownię ;) ).

N cze 19, 2011 8:32
Silva napisał(a):
Ludzie, sprawa jest prosta - każdy się lepiej czuje jak lepiej wygląda, więc kobiety się malują (a mężczyźni np. chodzą na siłownię ;) ).

Dziękuję tobie za ten głos rozsądku!
P.s. Idę teraz szowinistycznie do garażu wyżyć się na worku aby tą odrobiną mięśni potem swojej żonie imponować ;)

N cze 19, 2011 10:48
zbanowany na stałe

W przypadku moim i mojej żony, a także mojej córki, z pięknem człowieka najlepiej poradziła sobie natura :)

Moje panie nigdy nie musiały się malować i nie robiły tego. Są piękne :)
Jedyny wyjątek - gdy szły na wiele godzin na ważną uroczystość, np. wesele.
W takim przypadku chodzi o utrzymanie wyglądu, także wtedy, gdy się jest zmęczonym.

Ja nigdy nie chodziłem na siłownię.
Bardzo się sobie podobam taki, jaki jestem :)

N cze 19, 2011 11:45
maly_kwiatek napisał(a):
Ja nigdy nie chodziłem na siłownię.
Bardzo się sobie podobam taki, jaki jestem :)

Hmm, a na rowerze jeździsz, może biegasz, grasz w piłkę/kosza/tenis, może jakies inne formy ruchowe? Przecież się nie zaniedbujesz - trzeba o swoje ciało dbać bo ono do twojej małżonki należy (św.Paweł), w końcu jej tez się coś od życia należy ;)

N cze 19, 2011 12:45
zbanowany na stałe

Na rowerze jeździłem przez 30 lat, zanim się nie przesiadłem na samochód :D
Potem starałem się nie zaniedbywać spacerów, dla zdrowia.

Urody mi nie brakło, a temat jest o poprawianiu wad urody.
Nie przypadkiem, zajmują się tym głównie panie, bo panowie przeważnie nie mają z tym problemów :|

N cze 19, 2011 12:55
maly_kwiatek napisał(a):
Nie przypadkiem, zajmują się tym głównie panie, bo panowie przeważnie nie mają z tym problemów :|
Faktycznie, my jesteśmy urodziwi z założenia 8)

N cze 19, 2011 13:05

... jak na płeć brzydką przystało.
;-)

N cze 19, 2011 21:27

Ola w zasadzie masz odpowiedź. To że lubisz być zadbana i dobrze wyglądasz jest twoją normalną cechą jako kobiety. Tak samo ja i wiele innych kobiet. Ale znam dziewczyny które myślą już tylko albo prawie tylko o urodzie, i na tym ciagle się skupiają (ostatnio spotkałam młode dziewczyny obsesyjnie chcące zostać modelkami, poprostu obłęd...), więc trzeba uważac żeby nie przekroczyć granicy właśnie prózności...

Pn cze 20, 2011 14:17

A co jeśli ja mam wrazenie ze jestem prozna? Nie wiem skad sie to bierze.. czytam czesto biografie swietych, moze stad? Moze przesadzam z tym katowaniem siebie?

Wt cze 21, 2011 22:09

Zdecydowanie.

Śr cze 22, 2011 8:58

ola-jeśli czujesz ze jesteś próżna,jeśli masz z tym problem--to przestań się malować..w czym rzecz?..dla kogo to robisz?..dla siebie?..dla koleżanek?..dla facetów?--odpowiedz sobie na to pytanie...bo dla Pana Boga rzeczywiście nie musisz,On patrzy w serce--jeśli wyczuwasz problem,to on rzeczywiście istnieje-ale odpowiedź na pytanie o grzech..nie rozwieje tego..bo wile rzeczy nie jest grzechem,ale ludzie z tego rezygnują żeby być w zgodzie ze sobą...nie wzoruj się na świętych..tzn wzoruj,ale bez przesady..to nie twoja droga ..jesteś kobietą żyjąca w świecie,pewne normy świata cie obowiązują.i nie uciekniesz od nich--a może masz problem z relacją z Bogiem?..brak zaufania?..wątpisz w Jego miłość do ciebie?..uważasz,że tym co robisz sprawiasz że ON cie mniej kocha?..lub z ciebie rezygnuje?---może myślisz,że musisz czymś zapracować na Jego miłość?---widzisz pytasz tylko o makijaż..ale jak sama zauważyłaś,to że nie jest to grzechem nie uspokaja cie--musisz spojrzeć w siebie głębiej ;) --przyjrzeć się pragnieniom i oczekiwaniom..wsłuchać w poruszenia---zakonnice się nie malują (choć bezhabitowe owszem,takie spotkałam),ale używają kremów,gustownie dobierają bieliznę,nie mają obgryzionych paznokci,używają perfum..są kobietami,w naturze kobiecej jest być piękną ;) takimi nas Pan Bóg stworzył,i należy umieć to przyjmować ;)

Śr cze 22, 2011 10:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona