Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dałem Wiare i prosze o pomoc 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dałem Wiare i prosze o pomoc
Cytuj:
Mam pytanie: czy słuszne jest, by na forum katolickim propagować inne wyznania.

Jesli uwazamy, ze slusznym jest wysylanie ksiezy w celu nawracania innych, niekatolickich narodow i jestesmy ludzmi sprawiedliwymi.
Jesli chcemy prawdziwego FORUM czyli wymiany roznych pogladow.
Jesli jestesmy przekonani o sile naszej wiary.
Jesli przypuszczamy, ze osoba innego zdania, po dyskusji, moze wyciagnac wnioski ktore uwazamy za sluszne (ma slaby charakter :P ).
Jesli chcemy byc przez CALE spoleczenstwo rozumiani, wykladajac ewentualne kontrargumenty.
To tak.
Natomiast jesli lubimy szczegolny lad i porzadek, powinnismy brac udzial w jakims forum bialoruskim lub Arabii Saudow.
Bratni "katolik.pl" rozwiazal sprawe jeszcze inaczej. Maja dwa dzialy. Jeden - dla mowiacych po polsku i drugi, cos w stylu - "Tu lechtamy nasze ego" w ktorym zaden wszetecznik nie ma prawa wpisac chocby "Bog jest dobry" - zbanuja. Moze tam sprobuj?

N maja 29, 2011 8:35
Dural napisał(a):
... w ktorym zaden wszetecznik nie ma prawa wpisac chocby "Bog jest dobry" - zbanuja....

No wiesz, nazwanie niekatolika wszetecznikiem (zbereźnikiem, rozpustnikiem) to chyba troszkę za mocno nawet jak na forum katolik.pl 8)

N maja 29, 2011 9:34
zbanowany na stałe

Tu na razie jest forum wiara.pl a nie katolik.pl i chwała Bogu.

A temat jest istotny. Józef K. wcisnął Darkowi ultramontanes i bractwo św. Piusa X, które nie są raczej katolickie. Ludzie przychodzący na forum z prośbą o jakąś formację katolicką ( bo to katolickie forum) nie powinni być narażeni na zwiedzenie przez wyznawców innych wiar i ateistów. Kierownictwo forum powinno na to zwracać baczna uwagę.

N maja 29, 2011 12:37
zbanowany na stałe

Kwiatku, czyli Ty uwazasz, ze wiara nie musi "wyplynac samoistnie" w sercu czlowieka, po rozwaznym dojsciu do wniosku jej slusznosci? Ma byc wbijana w lby pasem?

N maja 29, 2011 13:38
zbanowany na stałe

Nie odwracaj kota ogonem.
Nie chodzi o wiarę, tylko o rzetelność i uczciwość.
Skoro Darek zwraca się na portalu katolickim o wsparcie przez katolików, by pokazali mu w co wierzą, to wchodzenie w tym momencie w temat nie - katolików i wciskanie mu bez ostrzeżenia gadżetów ze swojej wiary, jest nieuczciwe.

N maja 29, 2011 13:44
maly_kwiatek napisał(a):
Nie odwracaj kota ogonem.
Nie chodzi o wiarę, tylko o rzetelność i uczciwość.
Skoro Darek zwraca się na portalu katolickim o wsparcie przez katolików, by pokazali mu w co wierzą, to wchodzenie w tym momencie w temat nie - katolików i wciskanie mu bez ostrzeżenia gadżetów ze swojej wiary, jest nieuczciwe.

Zgoda: rzetelność i uczciwość:
1) Darek nie zwrócił się tylko do katolików aczkolwiek wziąłem taka możliwość pod uwagę.
2) Wsparcie jakie mu udzieliłem nie jest sprzeczne z nauka KRK ani nie charakterystyczne dla żadnego wyznania - pod tym względem jest całkowicie neutralne.
3) Czasopismo jakie mu poleciłem nie jest gadżetem mojego wyznania, bo ma charakter ponad wyznaniowy - jest to polska wersja The Upper Room. Podobny charakter mają na przykład książki apologetyczne MacDowella i chyba nikt nie będzie miał pretensji jeżeli je Darkowi polecę.

Uczciwość i rzetelność z twojej strony wymaga więc chyba co najmniej sprostowania.

Jako dowód losowa próbka owego "gadżetu" (Czwartek, 20 maja 2010):
"Dwa lub trzy razy w tygodniu wybieram się na spacer modlitewny, podczas którego zastanawiam się nad Bożą wolą dla mnie. Myślę o tym, co się wydarzyło, i o przyszłości. Pewnego dnia, mijając klasztor, zobaczyłem rośliny wyrastające z muru. Ten widok bardzo mnie zaskoczył. Bóg dał im siłę życia, która pomogła im rozwinąć się pomimo przeszkód tak wielkich jak ten mur.
W naszym życiu napotykamy różne przeszkody i próby. Kiedy przydarzają się problemy finansowe, utrata pracy, konflikty i nieporozumienia, wielu popada w rozpacz. Jednak Psalm 61 mówi, że Bóg jest naszym schronieniem i naszą ucieczką. Wiara w Niego pomaga przezwyciężyć przeszkody.
Możemy czerpać duchową siłę z modlitwy, medytacji. czytania Słowa, społeczności z innymi chrześcijanami, postu i przystępowania do Komunii Świętej. Kiedy Bóg wypełnia nas swą mocą, dojrzewamy i stajemy się wystarczająco solni, by przezwyciężyć wszelkie przeszkody na naszej drodze.
Modlitwa: Boże, dziękujemy, ze słuchasz, gdy do Ciebie wołamy. Pomóż nam wzrastać pomimo wszelkich przeszkód oraz wierzyć w to, że dodasz nam sił. Amen.
Myśl dnia: Jakie przeszkody pomógł ci przezwyciężyć Bóg ?
Eduard Khegay (Moskwa, Rosja)"

N maja 29, 2011 14:40

:)

Pn maja 30, 2011 12:16
Zobacz profil WWW

Ahawa, Znowu jakieś wykłady teologiczne, miejcie litość! ludziom którzy sie świezo nawrócili potrzeba świadectw a nie teologii! teologia i katechezy to można serwować luzdiom juz dojrzałym w wierze, bo jeszcze nikogo nie zblizyły do Boga wręcz przeciwnie, odstraszają!! można byc profesorem teologii, uczyc religii i nawet odprawiac mszę, a wsercu nie miec wiary. Najpierw się glosi ewangelię a nie teologię

Pn maja 30, 2011 12:45

Dzięki Wam poznaje Pana Boga, mam do was pytanie bo znalazłem coś na youtube co mi daje do myślenia
Link http://www.youtube.com/watch?v=y3Wn_fUY ... re=related
Co myślicie o tym? czy to prawda czy tylko rozważania człowieka ?

N cze 12, 2011 8:16

Darozek napisał(a):
czy to prawda czy tylko rozważania człowieka ?

wg mnie prawdziwe rozważania człowieka :)
jestem w trakcie słuchania. Ale przygotuj się Darożek, bo jak głosi dr Kent Howind szydercy będą zaprzeczać i stworzeniu świata i potopuz inicjatywy Boga bo w przeciwnym wypadku co ich czeka? BLOGOSŁAWIEŃSTWO A NIE PRZEKLEŃSTWO
:3majsie:

N cze 12, 2011 10:41

Wróciło do mnie życie bez Pana Boga ,dziwnie to zabrzmi ale wygląda to jak bym sobie zrobił przerwę od Pana Boga, to mnie nie tłumaczy że praca i praca i dom i zmęczenie,wielki mam wstyd przed Panem Bogiem
bo go kolejny raz zawiodłem .

Panie Boże przebacz mi , tak mi wstyd.

Jeżeli to nie kłopot to proszę was o modlitwę za mnie do Pan Boga.

Dziękuje.

N cze 19, 2011 14:59

Darozek napisał(a):
dzień jak co dzień ale coś innego się stało czyli kiedyś kogoś nie lubiłem w pracy, ale dziś miałem uczucia
przebaczenia tej osobie za jego zachowanie do mojej osoby i byłem bardzo miły dla niego,jak przebaczyłem to poczułem się jakoś dziwnie czyli ulga na sercu i przyjemność z tego co zrobiłem, może to powolna moja przemiana na dobre? uhhmm możne powoli uczę być innym człowiekiem dla bliźniego.

dziwne, ja tak mam a chyba nie znam osoby, ktora uznawalaby mnie za katolika. moze to nie jest jakas domena wiary, tylko twojego zmeczenia do zwyklej codziennej zawisci?

"dr Kent Howind"
skad tytul przed tym nazwiskiem? sugerujesz, ze ten czlowiek ukonczyl jakas uczelnie i obronil doktorat? jak dotad, nie potrafilem znalezc tej uczelni ani jego pracy. pomozesz mi w tym? on sam tez nigdy nic na ten temat nie wspomina.

Śr cze 22, 2011 20:09

vahoo napisał(a):
"dr Kent Howind"
skad tytul przed tym nazwiskiem?
sugerujesz, ze ten czlowiek ukonczyl jakas uczelnie i obronil doktorat?
jak dotad, nie potrafilem znalezc tej uczelni ani jego pracy.
viewtopic.php?p=582551#p582551
vahoo napisał(a):
on sam tez nigdy nic na ten temat nie wspomina
Ma powody:
viewtopic.php?p=536463#p536463
viewtopic.php?p=581944#p581944

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr cze 22, 2011 21:22

Darożek, ale Pan Bóg nie zrobil sobie wolnego od Ciebie, spokojna glowa! to co starasz sie praktykować to wspaniała sprawa, przebaczać i doznawać uczuć ulgi i prawdziwej radości, tego świat nie da, tylko Bóg. i nieważne czy ktoś docenia Twoje wysilki, najwazniejsze jest niewidoczne dla oczu, mianowicie POKÓJ który przewyższa wszelki rozum
Vahoo, czy naprawde to takie wazne za kogo ktoś Cie ma? czy raczej co przezywasz i kim jestes w głębi serca jak Cie nikt nie widzi jak jesteś sam.

Śr cze 22, 2011 21:35

Jeszcze Darożku kilka zdań na temat przebaczenia które mnie to barzdo budują i motywują do przebaczania.
Kiedy przebaczamy zranienia i grzechy nam wyrządzone to przynosimy chwałę Jezusowi, i takie postępowanie buduje w nas charakter, charakter męża Bożego. Kiedy przebaczamy tak, jak Bóg przebacza, to On nam objawia łaskę i błogosławieństwo, jakiego dotąd nie znaliśmy.

Jezus daje nam polecenie abyśmy miłowali tych, którzy stali się naszymi
wrogami, takimi trzema sposobami: 
1. Mamy ich błogosławić 
2. Mamy im czynić dobrze 
3. Mamy się o nich modlić

W Ewangelii św. Mateusza Jezus zaleca "Miłujcie nieprzyjaciół waszych i módlcie się za tych, którzy was prześladują." 
Dla mnie to mega trudne zadanie, ale z Jezusem wszystko sie da.

Śr cze 22, 2011 22:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona