Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Jeden łyk alkoholu to grzech? 
Autor Wiadomość

Post Jeden łyk alkoholu to grzech?
Byłam na 8nastce kolegi i koleżanka zapytała czy chce spróbować Redsa ( to piwo jest nisko procentowe, kobiece) ja nie mam jeszcze 18 lat , należe do RCSu ale chciałam spróbować ogólnie jak to samkuje i po prostu skosztowałam, jednego łyczka nic więcej, nie piłam potem, uznalałam ze nie był to grzech bo jakby nie patrezec nie piłam tego piwa i poszłam na nastepony dzien do komuni...czy moja komunia była swietokracka i czy ten jeden łyk piwa był grzechem ( cięzkim? lekkim?)

Cz lip 14, 2011 10:42

Post Re: Jeden łyk alkoholu to grzech?
łyk piwa chyba nikomu jeszcze nie zaszkodził;p
gorzej by było gdybys umiaru nie miała.
myśle ,że wszystko jest ok i nic złego sie nie stalo

Cz lip 14, 2011 15:13

Takie pytanie najlepiej zadawać księdzu przy spowiedzi, a nie zdawać się na opinię ludzi. Ja nie mam kwalifikacji więc nie będę Cie upewniać w tym czy to było złe czy nie. A co ja myślę (lub ktokolwiek inny) to w takich sprawach nikogo nie powinno obchodzić, bo nie ma to mocy wiążącej. Jasne że łyk piwa to mało, ale według mnie bardziej chodziło o wstyd przed znajomymi niż o ciekawość. Chyba że była to ciekawość która nie pozwalała Ci spać i żyć normalnie - dość absurdalne tłumaczenie. Jeśli się składało przysięgę że do 18 nie będzie się piło alkoholu to w czym właściwie jest problem? Przysięgam i nie pije, ani kropli. A jeśli nie dotrzymam to myślę że powód jest bardziej złożony niż ciekawość i wtedy trzeba po prostu przyjąc błąd i uczyc się na nim. Kto z nas nie popełnia błędów?

Cz lip 14, 2011 16:38

Dziewczyno, to grzech ciężki, może nawet najcięższy z pośród tych, jakie może popełnić dziewczyna w twoim wieku. Żałuj za to, co zrobiłaś, a do tego odmów czterdzieści " zdrowasiek".
A tak mówiąc poważnie: nie masz innych zmartwień i problemów? Odrobina alkoholu nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Cz lip 14, 2011 16:43

WIST napisał(a):
Takie pytanie najlepiej zadawać księdzu przy spowiedzi, a nie zdawać się na opinię ludzi. Ja nie mam kwalifikacji więc nie będę Cie upewniać w tym czy to było złe czy nie. A co ja myślę (lub ktokolwiek inny) to w takich sprawach nikogo nie powinno obchodzić, bo nie ma to mocy wiążącej. Jasne że łyk piwa to mało, ale według mnie bardziej chodziło o wstyd przed znajomymi niż o ciekawość. Chyba że była to ciekawość która nie pozwalała Ci spać i żyć normalnie - dość absurdalne tłumaczenie. Jeśli się składało przysięgę że do 18 nie będzie się piło alkoholu to w czym właściwie jest problem? Przysięgam i nie pije, ani kropli. A jeśli nie dotrzymam to myślę że powód jest bardziej złożony niż ciekawość i wtedy trzeba po prostu przyjąc błąd i uczyc się na nim. Kto z nas nie popełnia błędów?

Podpisuję się pod tym, co napisał WIST.

Temat zamykam. Może pomoże Ci w rozeznaniu sprawy wątek ""Czy to grzech (ciężki)?" - zanim zapytasz".
Powodzenia w rozeznawaniu,
jumik

Cz lip 14, 2011 17:28
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]