Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jezus a prawda 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Jezus a prawda
No trudno żeby świnka była czysta, ale i takie się zdarzają, przeważnie w rzeźni, bo tam musi być czysto. :mrgreen:

Śr lip 20, 2011 16:22

Commander napisał(a):
No trudno żeby świnka była czysta, ale i takie się zdarzają, przeważnie w rzeźni, bo tam musi być czysto. :mrgreen:

Chodziło mi dokładnie o słowa Biblijne a ty urządzasz sobie kpinę:

Księga Kapłańska 11:4-8 Ale[następujących zwierząt], mających rozdzielone kopyto i przeżuwających nie będziecie jedli: wielbłąd, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta - będzie dla was nieczysty; zając, ponieważ przeżuwa, ale nie ma rozdzielonego kopyta – będzie dla was nieczysty; wieprz, ponieważ ma rozdzielone kopyto, ale nie przeżuwa- będzie dla was nieczysty. Nie będziecie jedli ich mięsa ani dotykali ich padliny – są one dla was nieczyste.

Śr lip 20, 2011 16:29
Poszukaj zakończenia frazy w NT. Tam się wszystko wyjaśni.

Śr lip 20, 2011 16:30

Liza napisał(a):
Poszukaj zakończenia frazy w NT. Tam się wszystko wyjaśni.

Piszesz posty a w nich nic konkretnego więc jak masz pisać to pisz precyzyjnie bo tylko zaśmiecasz temat.

Śr lip 20, 2011 16:33
Mk 7,15 - Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym.

Śr lip 20, 2011 16:36

kacperek29 napisał(a):
Mk 7,15 - Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym.

Sam cytat i zero wyjaśnień ?? Czyli jedne słowa Biblijne zaprzeczają innym słowom Biblijnym?

Śr lip 20, 2011 16:38
Adra napisał(a):
kacperek29 napisał(a):

Sam cytat i zero wyjaśnień ?? Czyli jedne słowa Biblijne zaprzeczają innym słowom Biblijnym?

Biblijnym przesłaniem nie są rytuałyzywieniowe - jest nim miłość i prawda.
Sprowadzanie Biblii do ksiązki kucharskiej świadczy jedynie o totalnej niewiedzy, albo prymitywnej manipulacji.

Śr lip 20, 2011 16:42
Cytuj:
Sprowadzanie Biblii do ksiązki kucharskiej świadczy jedynie o totalnej niewiedzy, albo prymitywnej manipulacji.
Natomiast wybiórcze traktowanie Biblii i pomijanie np.rytuałów biblijnych jest niczym innym jak wygodną interpretacją.

Śr lip 20, 2011 16:46
apriori powiedz to Jezusowi.
Polecam do lektury Mk 7, 1-23

Śr lip 20, 2011 16:48
...Nawet mi odpowiedział :D : Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim” (Mt 5,17-19)

Śr lip 20, 2011 17:18
Odpowiedział im: "Słusznie prorok Izajasz powiedział o was, obłudnikach, jak jest napisane:
Ten lud czci Mnie wargami,
lecz sercem swym daleko jest ode Mnie.
7 Ale czci Mnie na próżno,
ucząc zasad podanych przez ludzi.

Śr lip 20, 2011 17:22
zbanowany na stałe

He he, zauważcie, że ewangelia to nie autobiografia. Kombinujcie teraz, który apostoł miał rację. :mrgreen:

Śr lip 20, 2011 17:29

Cytuj:

Wybacz, ale ktoś w pierwszej kolejności te całe kulinarne prawa w tejże Biblii umieścił. A znaczy to, że dla czcicieli Jahwe była to najwyraźniej niesłychanie ważna sprawa (o czym świadczy to, że wielu Żydów do dziś przestrzega odpowiednich zwyczajów jeśli idzie o pokarm). A to dla ludzi wierzących powinno być powodem, aby uważać, że dla ich boga (rzeczownik zwykły - tak aby było jasne) również było (bo już najwyraźniej z jakiegoś powodu nie jest ;) ) ważne. To, że Bóg wymagał (a według Żydów - dalej wymaga) przestrzegania odpowiednich, jasnookreślonych zasad opisanych w Torze - to chyba oczywiste. Więc tak - Biblia jest w pewnym sensie i książką kucharską (a także podręcznikiem mody o ile się nie mylę - który mówi nawet jak mają się ubierać kapłani). To zaś, że chrześcijanie z pewnych powodów postanowili dokonać sobie małej selekcji i odrzucić ze Starego Testamentu co im się akurat nie podobało (obrzezanie, tabu żywieniowe itp) to już zupełnie inna sprawa.

Swoją drogą - jak wierzący wytłumaczą to, że najpierw Bóg żądał obrzezania, a teraz nagle mu się odwidziało? Oczywiście żadnego związku z tym nie ma fakt, że Grekom i Rzymianom raczej obrzezanie się nie podobało, a chrześcijaństwo (które słabiutko się krzewiło wśród Żydów) musiało zostać im "sprzedane"? ;) Czy Bóg nie powinien być nieco bardziej stały w swych żądaniach? I proszę mi nie mówić, że Jezus "zniósł" cokolwiek - bo przecież sam powiedział, że nie przyszedł niczego zmieniać. Choć pamiętam, jak pewien młody ksiądz próbował mnie kiedyś przekonać, że w zdaniu "nie przyszedłem zmienić, lecz aby wypełnić" słowo "wypełnić" znaczy ni mniej ni więcej niż właśnie "zmienić", przez co całość według niego miała brzmieć "nie przyszedłem zmienić, ale aby zmienić" ;)

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Śr lip 20, 2011 17:33
apriori napisał(a):
...Nawet mi odpowiedział :D : Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim” (Mt 5,17-19)

Cytuj dalej.....powiedziano przodkom waszym, a Ja wam powiadam:.......i teraz przeczytaj wersy wskazane przez Kacperka - może choć ociupinę zrozumiesz o czym mówimy.
Św. Piotr, który miał opory z przyjęciem tych słów Jezusa, został pouczony (Dz 11,1-10).
Commander napisał(a):
He he, zauważcie, że ewangelia to nie autobiografia. Kombinujcie teraz, który apostoł miał rację. :mrgreen:

Nie musimy kombinować - Biblia daje proste odpowiedzi, a że ludzie mają problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu, to albo wina MEN, albo lenistwa ucznia, którego zrozumienia czytanego tekstu uczono na poziomie szkoły podstawowej.

Obrzezanie stosują ludzie z racji profilaktyki zdrowotnej - w terenach pustynnych, przy braku wody jest to zabieg jak najbardziej wskazany.
Ludziom nie wegetującym na pustyni, nie jest potrzebny ten zabieg.
Zakaz spozywania mięsa świń tez ma uzasadnienie w środowisku w jakim żyli Izraelici - mięso i tłuszcz świni podlega bardzo szybkiemu procesowi jełczenia i procesowi gnilnemu.....a lodówek jeszcze nie wynaleziono.
Proste jak patyk od kiszki....

Śr lip 20, 2011 17:43
Moderator

O jedzeniu mięsa już było na forum.
Dlatego ten wątek zamykam, zwłaszcza, że poziom dyskusji mizerny.

(J 8, 32b)

Śr lip 20, 2011 17:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2