Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 22:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Ciało ludzkie 
Autor Wiadomość

Post Re: Ciało ludzkie
noOne napisał(a):
zatem różni się tylko tym, że procesy życiowe ustały i jest ciało martwe..
zimne, bez procesów życia

Żadna istota nie może się poruszać bez duszy czyli kontrolera ciała. Przede wszystkim musimy poznać dowody na obecność duszy w ciele. Wówczas będziemy mogli się przekonać, czy ludzka istota ma duszę a krowa nie. Jakie są istotne różnice między krową a człowiekiem? Jeśli znajdziemy różnice w ich cechach, wówczas będziemy mogli powiedzieć, że zwierzęta nie mają duszy. Ale jeśli przekonamy się, że zarówno zwierzęta, jak i istoty ludzkie mają te same cechy charakterystyczne, to jak można wówczas mówić, że zwierzę nie ma duszy Te ogólne porównywalne symptomy są takie, że zwierzę je i ty jesz, zwierzę śpi i ty śpisz, zwierzę łączy się w pary i ty również to robisz, zwierzę się broni i również ty się bronisz. Zatem gdzie jest różnica?

Jeżeli zwierzę nie miało by duszy to nie mogło by żyć. Samochód musi mieć kierowcę który jest w nim i nim kieruje tak samo ciało musi mieć duszę...

Śr lip 20, 2011 15:55
Dusza jest elementem strukturalnym ciała? No, cóż..czego to człowiek się nie dowie na forum katolickim...

Śr lip 20, 2011 16:26

Liza napisał(a):
Dusza jest elementem strukturalnym ciała? No, cóż..czego to człowiek się nie dowie na forum katolickim...

Dusza zamieszkuje ciało. Ja nie jestem ciałem tylko duszą. Jak patrze na palec to mówię mój palec a nie ja palec. Jak patrze na nogę to mówię moja noga a nie ja noga. Ciało umiera ale dusza nie umiera. My nie jesteśmy tymi ciałami tylko duszami ...

Śr lip 20, 2011 16:31

Adra napisał(a):
Przede wszystkim musimy poznać dowody na obecność duszy w ciele.
viewtopic.php?f=46&t=11750 - Dusza istnieje? Argumenty za i przeciw. Własne refleksje...
viewtopic.php?f=47&t=19436 - Kiedy dusza wstępuje do ciała?
viewtopic.php?f=9&t=8990 - Poczęcie a nieśmiertelność duszy
viewtopic.php?f=46&t=9281 - Niematerialna dusza. Czyli percepcja, świadomość i tożsamość
viewtopic.php?f=46&t=27113 - Ciało, które nas więzi...
viewtopic.php?f=27&t=18837 - Z jakim organem związana jest dusza?
viewtopic.php?f=46&t=14301 - Umysł: z ciała czy duszy?
viewtopic.php?f=31&t=7173 - Dusza a życie
viewtopic.php?f=31&t=7134 - Co sie dzieje z dusza po smierci ciala?
viewtopic.php?f=27&t=18224 - Czy dusza umiera?
viewtopic.php?f=27&t=13518 - DUSZA NIEŚMIERTELNA
viewtopic.php?f=47&t=25197 - Duszy niesmiertelnej nie ma?
Adra napisał(a):
Skoro zwierzę nie ma duszy to ciało zwierzęcia żywego nie różni się niczym od ciała zwierzęcia martwego?
viewtopic.php?f=4&t=1612 - Zwierzęta też mają duszę!
viewtopic.php?f=27&t=22542 - Dusza, ciało, śmierć i zwierzęta

Adra napisał(a):
2. Kim jest szatan, czym są demony, czym są duchy ?
viewtopic.php?f=50&t=28358&p=599378#p599378
//czym są demony - teologia katolicka
viewtopic.php?f=1&t=25551 - czy złe duchy i demony istnieją
viewtopic.php?f=27&t=23877 - Demony. Istnieją?
viewtopic.php?f=43&t=22714 - Czy wierzycie że jest demon,szatan itp... ?
viewtopic.php?f=27&t=24541 - Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
viewtopic.php?f=27&t=20112 - SZATAN
viewtopic.php?f=27&t=26529 - Bunt Lucyfera
viewtopic.php?f=46&t=21228 - Skąd się wziął szatan..?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lip 20, 2011 18:10

Adra napisał(a):

Dusza zamieszkuje ciało. Ja nie jestem ciałem tylko duszą. Jak patrze na palec to mówię mój palec a nie ja palec. Jak patrze na nogę to mówię moja noga a nie ja noga. Ciało umiera ale dusza nie umiera. My nie jesteśmy tymi ciałami tylko duszami ...

Można też mówić z perspektywy umysłu lub świadomości . Ja umysł który posiadam ciało. Jeśli umysł generuje świadomość to sam w sobie nie jest ciałem, a efektem generowanym przez ciało.

Śr lip 20, 2011 20:00
Adra napisał(a):
Witam Wszystkich Serdecznie !!!
Chciałbym zadać pytanie i uzyskać od was odpowiedzi jak to wygląda z waszej strony:

1. Czym różni się ciało żywe człowieka od ciała martwego człowieka ?

Ad1) Śmierć zgodnie z obowiązującą definicją ma miejsce wtedy gdy dochodzi do śmierci pnia mózgu, która objawia się zanikiem reakcji wszelkie bodźce, zanikiem czynności oddechowych i in. Nie jestem koronerem, ale ciało martwe różni się od żywego właśnie zmianami naczyń mózgowych a sam fakt śmierci można stwierdzić zapewne badaniem EEG. Po szczegóły odsyłam do książek medycznych

Ad2) Wytworem ludzkiej wyobraźni.

Cz lip 21, 2011 0:05

Myślę, że jedną z wyświetlanych przy nicku informacji powinno być wyznanie. To ułatwiłoby czasem zakwalifikowanie danej osoby do odpowiedniej grupy - czasem bowiem (jestem tu nowy) nie wiem czy czytam na przykład osobę wierzącą, czy ateistę próbującego znaleźć jakiegoś "haka".

Co do pytań:

1. Czym różni się ciało żywe człowieka od ciała martwego człowieka ?

W ciele martwego człowieka (i zwierzęcia) brak oznak życia - oddechu, pulsu itp, choć za główne kryterium "podziału" uznałbym to wszystko plus śmierć mózgu. Bo na podstawie mojej skromnej wiedzy medycznej wydaje mi się, że może zaistnieć taka sytuacja w której człowiek nie oddycha i nie ma tętna, ale jeszcze żyje (kwestia kilkudziesięciu sekund - kilku minut do momentu śmierci mózgu) jak i sytuacja w której mózg już nie funkcjonuje, ale ciało jeszcze przez kilka sekund "odruchowo" działa - ostatnie oddechy/uderzenia serca. Innymi słowy - żywe ciało to ciało funkcjonujące, przynajmniej w postaci minimalnych funkcji (oddech, tętno). Pojawia się problem w przypadku sztucznego podtrzymywania życia (gdzie maszyna pracuje za płuca lub serce), ale jak mówiłem - ustanie pracy mózgu jako podstawa, połączona z ustaniem pracy narządów takich jak płuca i serce (dodatkowe kryterium).

Tym samym co czarodziejki z Księżyca, zmutowane żółwie ninja i Darth Vader. Wymyślonymi dla jakiegoś celu postaciami. W przypadku wyżej wymienionych celem tym była rozrywka, w przypadku tych istot z Twojego pytania - próba starożytnych i słabo wykształconych ludzi odpowiedzenia sobie na rozmaite pytania i uporządkowania nieznanego dla nich świata w nieco bardziej przystępny dla ich rozumów sposób. Kiedy nie ma się wiedzy na temat zarazków, wtedy demon nawiedzający ciało i przynoszący chorobę jest równie sensownym, możliwym i akceptowalnym rozwiązaniem zagadki.

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Cz lip 21, 2011 20:18

AquilaSPQR napisał(a):
Pojawia się problem w przypadku sztucznego podtrzymywania życia (gdzie maszyna pracuje za płuca lub serce), ale jak mówiłem - ustanie pracy mózgu jako podstawa, połączona z ustaniem pracy narządów takich jak płuca i serce (dodatkowe kryterium).

Śmierć ciała (ta ostateczna i nieodwołalna) następuję w chwili oddzielenia się duszy od ciała a dokładniej gdy zostanie przerwana energetyczna „pępowina” która je łączyła. Po jej przerwaniu dusza nie ma możliwości powrotu do swojego ciała i tyle. Były przypadki ludzi którzy „ożyli” po kilku godzinach a nawet dniach od stwierdzenia zgonu przez lekarza, (płaskie EEG). I odwrotnie, można przez lata podtrzymywać sztucznie za pomocą aparatury martwe już ciało (gdy nie ma w nim duszy), a w zasadzie już kawałek mięsa, które nie rozkłada się tylko dzięki płuco-sercu i kroplówce. To dusza jako niezależny byt ożywia i integruje ciało i gdy jej zabraknie to i Boże nie pomoże :)
Za pomocą aparatury można jedynie podtrzymać na jakiś czas funkcje wegetatywne, ale nie ma żadnej możliwości przywrócenia funkcji psychicznych bo te są domeną duszy.

Cytuj:
Tym samym co czarodziejki z Księżyca, zmutowane żółwie ninja i Darth Vader. Wymyślonymi dla jakiegoś celu postaciami.

A jesteś pewien, że oprócz materii nic więcej nie istnieje? Tak to wygląda jedynie z twojego materialistycznego punktu widzenia. Jakie założenie takie i twierdzenie. :)

Cz lip 21, 2011 22:55

Adra napisał(a):
Liza napisał(a):

Owszem, dusza jest czymś nadrzędnym w stosunku do ciała, jest naszym faktycznym "Ja" . Dopóki dusza jest zintegrowana z ciałem jej świadomość ogranicza się do pracy mózgu, po prostu dusza działa niejako w tle (jak program komputerowy) a my uświadamiamy sobie dopiero jej istnienie gdy rzutuje swoje mentalne obrazy na ten "interfejs" czyli mózg.

Cz lip 21, 2011 23:34

Adra napisał(a):
Żadna istota nie może się poruszać bez duszy czyli kontrolera ciała.(...)
Jeżeli zwierzę nie miało by duszy to nie mogło by żyć. Samochód musi mieć kierowcę który jest w nim i nim kieruje tak samo ciało musi mieć duszę...

Ciekawe poglądy. Czy wobec tego Twoim zdaniem ten samolot miał duszę?

Cz lip 21, 2011 23:50

Samolot to dla Pana istota?

Cz lip 21, 2011 23:54

Albowiem napisał(a):
Ciekawe poglądy. Czy wobec tego Twoim zdaniem ten samolot miał duszę?

Nie, ten samolot miał tylko uszkodzoną elektronikę :)

Cz lip 21, 2011 23:58

Cytuj:
Śmierć ciała (ta ostateczna i nieodwołalna) następuję w chwili oddzielenia się duszy od ciała a dokładniej gdy zostanie przerwana energetyczna „pępowina” która je łączyła.

Cytuj:
To dusza jako niezależny byt ożywia i integruje ciało i gdy jej zabraknie to i Boże nie pomoże

Istnienie duszy opiera się jedynie na usilnej wierze w nią. I to wszystko. Dopóki nie przedstawi nikt dowodu na jej istnienie, to myślę że powinniśmy traktować jej prawdziwość na równi z prawdziwością Krainy Wiecznych Łowów.

Cytuj:
A jesteś pewien, że oprócz materii nic więcej nie istnieje?

Istnieje, ale nie są to mityczne istoty stworzone dla zaspokojenia potrzeby poznania i opisania/zrozumienia świata.

Cytuj:
Owszem, dusza jest czymś nadrzędnym w stosunku do ciała, jest naszym faktycznym "Ja" . Dopóki dusza jest zintegrowana z ciałem jej świadomość ogranicza się do pracy mózgu, po prostu dusza działa niejako w tle (jak program komputerowy) a my uświadamiamy sobie dopiero jej istnienie gdy rzutuje swoje mentalne obrazy na ten "interfejs" czyli mózg.

To ciekawe - w takim razie czy na przykład lobotomia, albo choroby czy też wpływ związków chemicznych (jak substancje psychoaktywne) działają na "duszę"? ;)
Nie robisz w tej chwili nic innego niż przypisywanie świadomości cech "religijnych". I to, przypominam, bez absolutnie żadnego dowodu. Niestety najprawdopodobniej nie dożyjemy momentu w którym pierwsza ludzka świadomość zostanie przetransferowana na coś w rodzaju twardego dysku - a raczej sieci sztucznych neuronów znajdujących się w jakiejś maszynie. Ciekawe bowiem co na takie coś ludzie wierzący w duszę by powiedzieli - że do komputera została przetransferowana "dusza"?

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Pt lip 22, 2011 0:06

Seweryn napisał(a):
Samolot to dla Pana istota?

To zależy od tego, jak zdefiniujemy słowo "istota".

buscador napisał(a):
Nie, ten samolot miał tylko uszkodzoną elektronikę

Albo wadliwe oprogramowanie. Ten samolot poruszał się jednak bez kontroli z zewnątrz. Jestem ciekaw, czy Adra uważa, że również w takim przypadku "kontrolerem" jest dusza.

Ostatnio edytowano Pt lip 22, 2011 0:30 przez Albowiem, łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 22, 2011 0:16

AquilaSPQR napisał(a):

Istnienie duszy opiera się jedynie na usilnej wierze w nią. I to wszystko. Dopóki nie przedstawi nikt dowodu na jej istnienie, to myślę że powinniśmy traktować jej prawdziwość na równi z prawdziwością Krainy Wiecznych Łowów.

Istnienie duszy nie opiera się jedynie na wierze w nią . Są jeszcze argumenty typu doznania z pogranicza śmierci klinicznej i inne.

AquilaSPQR napisał(a):
Istnieje, ale nie są to mityczne istoty stworzone dla zaspokojenia potrzeby poznania i opisania/zrozumienia świata.

Skąd pewność co istnieje a co nie istnieje.

AquilaSPQR napisał(a):
To ciekawe - w takim razie czy na przykład lobotomia, albo choroby czy też wpływ związków chemicznych (jak substancje psychoaktywne) działają na "duszę"? ;)

Być może działają na umysł. Umysł potrzebuje duszy by funkcjonować, dusza nie potrzebuje umysłu.

AquilaSPQR napisał(a):
Nie robisz w tej chwili nic innego niż przypisywanie świadomości cech "religijnych". I to, przypominam, bez absolutnie żadnego dowodu.

Świadomość jest cechą niezwykłą . Świadomość jest religijna . To jest cecha świadomości, więc nikt jej nie przypisuje takich cech, ona taka jest.

Pt lip 22, 2011 0:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona