Mam wrażenie, że Bóg ze mnie szydzi ...
| Autor |
Wiadomość |
|
R6
|
 Re: Mam wrażenie, że Bóg ze mnie szydzi ...
Gdyby prosił Allaha taką samą "pomoc" by dostał.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Wt maja 17, 2011 15:39 |
|
|
|
 |
|
kredka111
|
psalm 33.....oto oczy Jahwe nad tymi,którzy sie Go boją nad tymi co ufają Jego łasce, aby ocalił ich życie od śmierci i żywił ich w czasie głodu... psalm 34....Szukałem Jahwe a on mnie wysluchał i uwolnił od wszelkiej trwogi........ Oto biedak zawołał i Jahwe go usłyszał i wybawił ze wszystkich ucisków....... Jahwe jest blisko skruszonych w sercu i wybawia złamanych na duchu. Wiele nieszczęść spada na sprawiedliwego; lecz ze wszystkich Jahwe go wybawia
|
| Wt maja 17, 2011 16:22 |
|
 |
|
TB88
Dołączył(a): Cz mar 18, 2010 13:41 Posty: 9 Lokalizacja: Warszawa
|
Wdizę, że sprawdza się porzekadło "syty głodnego nie zrozumie". Coś we mnie pękło kiedy musiałem sprzedać w antykwariacie Pismo Święte za 20 zł i jescze się targować ...
|
| Pn maja 23, 2011 15:43 |
|
|
|
 |
|
Zosiam
|
A właściwie czego oczekujesz? Jakiej pomocy? Nie znam Twojej sytuacji rodzinnej i środowiskowej, także zdrowotnej - bo może jesteś człowiekiem niezaradnym życiowo, niezdolnym do pracy, nie możesz podjąć się rozmaitych zajęć. Obawiam się, że oczekiwanie na cud w postaci niespodziewanego zastrzyku finansowego do niczego nie doprowadzi. Może jednak Pan Bóg sprawi cud możliwości przeżycia kolejnego dnia. Może postawi na Twojej drodze szansę zarobku. A może trzeba będzie poszukać pomocy w jakiejś organizacji. Przypomina mi się sytuacja z Kany Galilejskiej: Pan Jezus przemienił wodę w wino. Cud? Oczywiście. Ale najpierw trzeba było sześć stągwi napełnić wodą (ani kranów, ani pomp nie było). Ile stągwi w swoim życiu już napełniłeś? Życzę Ci wytrwałości i zmiany sytuacji. Widzę też, że ludzie podsuwają Ci różne modlitwy. Żadna nie zadziała automatycznie, ale moją ulubioną w trudnych sytuacjach jest litania do Przemienienia Pańskiego. Pozdrawiam!
_________________ Zajmij się sprawami Pana Boga, a Pan Bóg zajmie się twoimi sprawami.
|
| N lip 24, 2011 12:55 |
|
 |
|
ja111
|
Gdybyś był niewierzącym, już dawno byś albo zwariował, albo się powiesił w piwnicy, a wiara tylko Cię trzyma przy tym, że jeszcze nic sobie nie zrobiłeś.
|
| N lip 24, 2011 21:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Metanoia/Freedom napisał(a): JA proponuje odprawic droge Krzyżową . (...) Tu nie chodzi o to , żeby jutro było lepiej, ale żeby wypełniać wole Ojca i zdobyć życie wieczne w Jezusie Chrystusie . Tak, Droga Krzyżowa to najlepsze co możesz zrobić na depresję i zadłużenie. Jeśli nie pomoże i po jej odprawieniu stan Twojego zadłużenia się nie zmieni (co się zdarza, chociaż niezmiernie rzadko) a Ty nie poczujesz się lepiej psychicznie to pozostanie już tylko przeznaczyć ostatnie pieniądze na inicjatywę Intronizacji Chrystusa Króla lub inny równie pożyteczny cel - tu już skuteczność murowana. A poważnie to najlepszą chyba radę dał Ci Zoll a ja dołożyłbym do tego wizytę u psychoterapeuty.
|
| N lip 24, 2011 23:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ja111 napisał(a): Gdybyś był niewierzącym, już dawno byś albo zwariował, albo się powiesił w piwnicy, a wiara tylko Cię trzyma przy tym, że jeszcze nic sobie nie zrobiłeś. A skąd Ty to wiesz? Po co człowiekowi, który ma konkretny problem pleciesz takie dyrdymały?
|
| N lip 24, 2011 23:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Jak widzę pomówienia Boga o szyderstwo to mnie skręca...kto brał kredyt, kogo winić za depresję? Czasem zastanawiam się czy można mieć depresję jak bardzi ufa się Bogu...mogę się mylić... Kolejna mądra: "czy można mieć depresję jak bardzo ufa się Bogu". Depresja to choroba a o ile wiem ufanie Waszemu Bogu nie strzeże od chorób. A jak widać również nie od głupoty.
|
| N lip 24, 2011 23:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kilka słów wyjaśnienia. Depresja nie jest chorobą ludzi pogodnych i rozwiązujących swe życiowe problemy, a następnie szybko wracających po traumie do równowagi psychicznej. Ludzie Boży (z nomenklatury św. Augustyna) nierozwiązywalne sprawy widzą jako swój krzyż, godzą się i nie rozpaczają. Depresję leczy psychiatra, nie neurolog, chociaż obaj skupiają się na leczeniu dysfunkcji układu nerwowego. Wywiad z pacjentem dotyczy nie tylko samopoczucia, ale lekarz pyta o problemy życiowe. Leczenie farmakologiczne jest objawowe i niezbędne, nie neguję tego i podkreślałam to w wielu wypowiedziach. Nie należy mylić przyczyny choroby z jej skutkiem. Człowiek Boży ( nie mylić z jedynie wierzącym w Boga) nie choruje na depresję, nawet jeśli ma do niej predyspozycje. Jego duchowość zapewnia równowagę układowi nerwowemu. Ludzie wierzący szybciej wychodzą z depresji i pozostaje ona w ich życiu jako epizod. Zawierzenie Bogu, empatia i chęć pomocy innym na ogół wzrastają. Chrześcijaństwo jest bowiem pewną drogą do stawania się Człowiekiem.
|
| Pn lip 25, 2011 8:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Kilka słów wyjaśnienia. Depresja nie jest chorobą ludzi pogodnych i rozwiązujących swe życiowe problemy, a następnie szybko wracających po traumie do równowagi psychicznej. Ludzie Boży (z nomenklatury św. Augustyna) nierozwiązywalne sprawy widzą jako swój krzyż, godzą się i nie rozpaczają. Depresję leczy psychiatra, nie neurolog, chociaż obaj skupiają się na leczeniu dysfunkcji układu nerwowego. Wywiad z pacjentem dotyczy nie tylko samopoczucia, ale lekarz pyta o problemy życiowe. Leczenie farmakologiczne jest objawowe i niezbędne, nie neguję tego i podkreślałam to w wielu wypowiedziach. Nie należy mylić przyczyny choroby z jej skutkiem. Człowiek Boży ( nie mylić z jedynie wierzącym w Boga) nie choruje na depresję, nawet jeśli ma do niej predyspozycje. Jego duchowość zapewnia równowagę układowi nerwowemu. Ludzie wierzący szybciej wychodzą z depresji i pozostaje ona w ich życiu jako epizod. Zawierzenie Bogu, empatia i chęć pomocy innym na ogół wzrastają. Chrześcijaństwo jest bowiem pewną drogą do stawania się Człowiekiem. Ludzie wierzący, w tym duchowni, popełniają samobójstwa w trakcie choroby, z której często leczą się latami. Znam osobę bardzo wierząca, od lat cierpiąca na depresję dwubiegunową.
|
| Pn lip 25, 2011 8:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus: znam, znam...Ja też znam księży leczących się psychiatrycznie, lekarze podają nawet ich % oraz przyczyny i nie podają uwarunkowań genetycznych jako jedynych sprawców. Pisałam o możliwości pojawienia się depresji u ludzi Bożych, których charakterystykę podaje św. Augustyn. Jak zmierzysz wiarę człowieka, potrafisz ocenić ich sumienie i sklasyfikować je? Nie przeczę, że podłożem depresji jest również czynnik genetyczny, ale nie jest on jedyny. Poza tym mamy wiele depresji. Myśli samobójcze w depresji to objaw choroby. Osiągnięcia medycyny zmieniły nastawienie KK do samobójców. Nie mylmy choroby i jej objawów z czynnikami, które prowadzą do zachorowania.
|
| Pn lip 25, 2011 8:41 |
|
 |
|
Elbrus
|
Liza napisał(a): Człowiek Boży ( nie mylić z jedynie wierzącym w Boga) nie choruje na depresję, nawet jeśli ma do niej predyspozycje. A skąd ci wiadomo, że "człowiek Boży" nie choruje na depresję? Liza napisał(a): Jak zmierzysz wiarę człowieka, potrafisz ocenić ich sumienie i sklasyfikować je? A jak ty zmierzysz i potwierdzisz, że ten a nie inny człowiek to "człowiek Boży"?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn lip 25, 2011 10:18 |
|
 |
|
ja111
|
atheist napisał(a): ja111 napisał(a): Gdybyś był niewierzącym, już dawno byś albo zwariował, albo się powiesił w piwnicy, a wiara tylko Cię trzyma przy tym, że jeszcze nic sobie nie zrobiłeś. A skąd Ty to wiesz? Po co człowiekowi, który ma konkretny problem pleciesz takie dyrdymały? Wiem to z tąd, że, sama myślę o samobójstwiee i zaraz zwariuję. Zresztą zobacz na mój temat "Mam tego dosyć!" i dowiesz się dlaczego bo nie bedę sie rozpiswać.
|
| Pn lip 25, 2011 11:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): ]A skąd ci wiadomo, że "człowiek Boży" nie choruje na depresję? Człowiek Boży to taki u którego miłość własna jest posunięta do pogardy sobą ( nie jest to jednak niska samoocena), zaufał całkowicie Bogu. Jest jednością duchowo-psychiczno- cielesną. Od takich ludzi uczymy się wiary i walki z przeciwnościami losu. Pan dał, Pan wziął... Są wewnętrznie spokojni, ponieważ mają dar widzenia krzyża tam, gdzie inni widzą nieszczęście. Nieszczęście powierza się ludziom i mówi się o tym. Krzyż powierza się Bogu, przyjmuje go w milczeniu i nie szuka odwetu na ludziach czy Bogu. Godząc się nań nie doznają zawirowań psychicznych , które powodują pojawienie się depresji. Cytuj: A jak ty zmierzysz i potwierdzisz, że ten a nie inny człowiek to "człowiek Boży"? Wyczuwamy instynktownie takich ludzi. Emanują spokojem i wewnętrznym ciepłem. Inaczej nie potrafię tego opisać.
|
| Pn lip 25, 2011 13:47 |
|
 |
|
Kris65
|
Żadne modły tu nie pomogą,żaden jasnowidz nie poda nam szczęśliwych liczb.W życiu należy zachować umiar,cieszyć sie każdym dniem.Życie tak szybko przemija.W przyszłym życiu każdy będzie szczęśliwy 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pn lip 25, 2011 14:09 |
|
|
|