Antykoncepcja i planowanie rodziny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Efka napisał(a): 2. Moje wzburzenie budzi jednak uprawiana przez niektorych kalolickich propaganda (to znaczy tworzenie fałszu na bazie prawdy)
We mnie budzi potworne oburzenie - tworzona w "ateizujacych" źródłach proaborcyjna propaganda - mówiąca m.in o tym, że ~~ "Katolicy uprawiają tworzenie fałszu na bazie prawdy" I szereg różnych innych przekłamań - m. in dotyczących antykoncepcji i nauczania Kościoła.
Skoro doktor medycyny, tak się zagalopował w bronieniu stanowiska kościóła ze zanegował leczenie zaburzeń hormonalnych, to przepraszam, ale mam uzasadnione powody aby nie wierzyć mu również w resztę jego twierdzeń.... Znam zresztą lekarza o podobnym podejsciu z realu 
|
Pt kwi 08, 2005 19:04 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): Skoro doktor medycyny, tak się zagalopował w bronieniu stanowiska kościóła ze zanegował leczenie zaburzeń hormonalnych, to przepraszam, ale mam uzasadnione powody aby nie wierzyć mu również w resztę jego twierdzeń.... Znam zresztą lekarza o podobnym podejsciu z realu 
Pokaż mi dokładny cytat gdzie zanegował leczenie.
Bo ja widziałam tylko stwierdzenie że na dłuższą metę nie załatwia wszystkich problemów i zostawia skutki uboczne
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pt kwi 08, 2005 19:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agniulka napisał(a): Efka napisał(a): Skoro doktor medycyny, tak się zagalopował w bronieniu stanowiska kościóła ze zanegował leczenie zaburzeń hormonalnych, to przepraszam, ale mam uzasadnione powody aby nie wierzyć mu również w resztę jego twierdzeń.... Znam zresztą lekarza o podobnym podejsciu z realu  Pokaż mi dokładny cytat gdzie zanegował leczenie. Bo ja widziałam tylko stwierdzenie że na dłuższą metę nie załatwia wszystkich problemów i zostawia skutki uboczne Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg.
Ha Ha Ha Bardzo dowcipne.
1Lekarz udaje ze nie rozróżnia problemów skórnych, od zaburzeń hormonalnych.
2. Sugeruje ze zaburzen hormonalnych u młodych dziewcząt nie należy leczyć. (pozatym co znaczy "młoda dziewczyna"?- to co jest normalne u 13lat u 18latki zaczyna stanowić powód do duzego niepokoju...
|
Pt kwi 08, 2005 19:19 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): 2. Sugeruje ze zaburzen hormonalnych u młodych dziewcząt nie należy leczyć. (pozatym co znaczy "młoda dziewczyna"?- to co jest normalne u 13lat u 18latki zaczyna stanowić powód do duzego niepokoju...
Jak sama napisałaś "ZACZYNA"...
U jednych gospodarka hormonalna stabilizuje się w wieku 17 lat u innych 21
Zresztą gość podał wiek, w którym człowiek jest dojrzały hormonalnie i można zacząć ewentualnie leczyć to co nie wyregulowało się samo.
Faszerownie kogoś hormonami w wieku dojrzewania (poza sytuacją ewidentnego braku hormonów w organizmie) jest absurdem i żaden zdrowy lekarz czegoś takiego nie zasugeruje
|
Pt kwi 08, 2005 19:22 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): 1 Lekarz udaje ze nie rozróżnia problemów skórnych, od zaburzeń hormonalnych.
Kompletnie nie wiem, skąd doszłaś do takiego wniosku. Cytat jest ewidentnie o zaburzeniach skórnych spowodowanych zmianami hormonalnymi okresu dojrzewania. Nie wiem czy coś przegapiłaś na biologii, ale trądzik w tym wieku zasadniczo jest powodowany przez wahania hormonów które powodują zaburzenia skórne, nadmierne wydzielanie łoju itd
|
Pt kwi 08, 2005 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agniulka napisał(a): Efka napisał(a): 1 Lekarz udaje ze nie rozróżnia problemów skórnych, od zaburzeń hormonalnych. Kompletnie nie wiem, skąd doszłaś do takiego wniosku. Cytat jest ewidentnie o zaburzeniach skórnych spowodowanych zmianami hormonalnymi okresu dojrzewania. Nie wiem czy coś przegapiłaś na biologii, ale trądzik w tym wieku zasadniczo jest powodowany przez wahania hormonów które powodują zaburzenia skórne, nadmierne wydzielanie łoju itd Jeśli jednak w leczeniu trądziku nie ponaga kosmetyczka ani dermatolog, zmiany te są tak nasilone ze zdesperowana dziewczyna idzie do ginekologa, to trzeba zrobic wszystkie badania i w razie potrzeby zapiasać terapię- bez oglądania się na ideologię Cytuj: Zresztą gość podał wiek, w którym człowiek jest dojrzały hormonalnie i można zacząć ewentualnie leczyć to co nie wyregulowało się samo
Gdzie on podał ten wiek??
|
Pt kwi 08, 2005 19:49 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): Jeśli jednak w leczeniu trądziku nie ponaga kosmetyczka ani dermatolog, zmiany te są tak nasilone ze zdesperowana dziewczyna idzie do ginekologa, to trzeba zrobic wszystkie badania i w razie potrzeby zapiasać terapię- bez oglądania się na ideologię No więc właśnie w wieku dojrzewania nie prowadzi się leczenia hormonalnego. Sorki, ale z trądzikiem można żyć bez trucia się hormonami. Cytuj: Gdzie on podał ten wiek??
Sorki, nie umiem całego artykułu na pamięć. Może nie podał liczby ale wyraźnie była mowa o zakończeniu dojrzewania hormonalnego
|
Pt kwi 08, 2005 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agniulko, zależy jak duze są te zaburzenia....Trądzik jest akurat najmiejszym problemem...
|
Pt kwi 08, 2005 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Efka napisał(a): Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg. Ha Ha Ha Bardzo dowcipne. 1Lekarz udaje ze nie rozróżnia problemów skórnych, od zaburzeń hormonalnych.  Coś chyba pisałem powyżej o przekłamaniach - teraz powinienem chyba napisać o nadmiernej wyobraźni Efki  Efka napisał(a): 2. Sugeruje ze zaburzen hormonalnych u młodych dziewcząt nie należy leczyć. (pozatym co znaczy "młoda dziewczyna"?- to co jest normalne u 13lat u 18latki zaczyna stanowić powód do duzego niepokoju...
Napisz mi - jak do tego doszłaś 
|
Pt kwi 08, 2005 20:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Efka napisał(a): Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg. Ha Ha Ha Bardzo dowcipne. Widzę, ze nie ma odpowiedzi - rozbijmy zatem ten fragment wypowiedzi. Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg.
Gdzie tutaj widzisz "niewiedzę" lekarza lub wręcz "chęć manipulacji"
Ja nie wiem ...
Kolejna sprawa - podstawowym zadaniem współczesnej medycyny jest "nie szkodzić" !
A tymczasem aplikowanie zupełnie zbędnej terapi hormonalnej u młodej dziewczyny, dla której której może być ta kuracja bardzo szkodliwa ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny.
(Przecież trądzik nie jest żadnym poważnym problemem zdrowotnym, mija samoistnie - jest jedynie kłopotem natury czysto estetycznej)
Zatem, Efko - Gratuluję ci bujnej wyobraźni - lub też strasznie wybiórczego podejścia do materiałów podawanych przez osoby związane z Kościołem - gdzie chcesz widzieć nieistniejące "próby manipulacji" .
Oj, jak daleko może sięgać ludzkie zaślepienie ? 
|
So kwi 09, 2005 9:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do reszy - przyznaję rację Agniulce - która znów wykazała się o wiele większą od Efki wiedzą i logiką.
|
So kwi 09, 2005 9:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agniulka napisał(a): Efka napisał(a): Hmmm jeśli forma wypowiedzi w piśmie św jest skazona ludzkim rozumieniem, to czy forma odczytywania natchnien Ducha św , do odczytywania tegoż nie jest skazona tym bardziej? Gdyby spoczywała na jednej osobie być może mogłaby. A tymczasem jest to kwestia 2 tys lat Tradycji, pracy teologów i nie tylko Cytuj: Zastanawia mnie też ze nawiązania do tego bardzo waznego problemu nie ma nigdzie w Nowym Testamencie 1. Bo Jezusowe zaostrzenie VI przykazania do "każdy kto pożądliwie patrzy" jest wystarczająco jasne. 2. Poza tym św. Paweł nie pisał swoich listów by nawracać pogan w Rzymie, ale pisał o tym, co dostrzegał jako problemy w powierzonych jego opiece gminach chrześcijańskich. 3. Pojęcia "Trójca Święta" również w Piśmie Swiętym nie znajdziesz  4. Nie traktuj Biblii jako systematycznego wykładu teologii
1. Eh A ty znowu to samo... Jeszcze raz mówię ze środki antykoncepcyjne to nie afrodyzjaki... Pozatym hmmm wspomnienie o tycg słowach Jezusa w tym kontekscie to twój erystyczny samobój  Bo Jezus wyraznie stwierdza że chęc do grzechu jest grzechem i wbrew temu co sugerowałaś ma to się nijak do realnych mozliwosci (takze do możliwości uniknięcia poczęcia) Gdzieś indziej mówił też ze wszelka nieczystość pochodzi z serca...
Nie widzisz, naprawdę że to pożądliwe patrzenie jest mozliwe takze przy NPR, stosowanym wyłącznie z lęku przedd grzechem i karą. A biorąc pod uwagę męską fizjologię to osobiście podejrzewam, ze moze być nawet bardziej prawdopodobne...Wiesz na zasadzie "Cholera, mamy tylko tydzień niepłodnosci poowulacyjnej, a ją głowa boli ..."
2.  Tu przyznam, ze mnie rozbawiłaś...Taaak jasne były wsród tych "wzorowych chrzescijan" problemy z kazirodztwem, ale stosowanie antykoncepcji nawet przez myśl im nie przeszło. A w Koryncie szczególnie, który jak wiadomo był "ostoją niewinności"
Zauważ, że wszystkie najważniejsze kwestie Prawa Mojzeszowego, ktore chrzescijanie mieli zachowywać , d obitnie podkreślał Jezus w Ewangeliach, a potem jeszcze Paweł w Listach. A o Onanie ani słowa- roztargniony ten Duch SW, czy co?
Nawet gdybyśmy przyjeli założenie z antykoncepcja nie miesciła się w głowie prawowiernemu żydowi- NA PEWNO BYŁA ROZPOWSZECHNIONA W SWIECIE KULTURY HELENISTYCZNEJ.
A i ciekawe czemu o tym problemie nie wspomina też "Księga Mądrości"  ?
Nasuwają sie dwa wnioski Albo.
1. Moja interpretacja historii Onana jest słuszna ( jego grzechem była nieuczciwość)
Albo:
2. Bóg jest strasznie roztargniony albo, nieodpowiedzialny. Każdy ojciec, swoim dzieciom o najważniejszych rzeczach przypomina kilkakrotnie, przecież- i czyni to tak, żeby jego słowa były jasne i czytelne...
|
So kwi 09, 2005 10:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Efka napisał(a): Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg. Ha Ha Ha Bardzo dowcipne. Widzę, ze nie ma odpowiedzi - rozbijmy zatem ten fragment wypowiedzi. Cytuj: Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg. Gdzie tutaj widzisz "niewiedzę" lekarza lub wręcz "chęć manipulacji"  Ja nie wiem ... Kolejna sprawa - podstawowym zadaniem współczesnej medycyny jest "nie szkodzić" ! A tymczasem aplikowanie zupełnie zbędnej terapi hormonalnej u młodej dziewczyny, dla której której może być ta kuracja bardzo szkodliwa ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. (Przecież trądzik nie jest żadnym poważnym problemem zdrowotnym, mija samoistnie - jest jedynie kłopotem natury czysto estetycznej) Zatem, Efko - Gratuluję ci bujnej wyobraźni - lub też strasznie wybiórczego podejścia do materiałów podawanych przez osoby związane z Kościołem - gdzie chcesz widzieć nieistniejące "próby manipulacji" .  Oj, jak daleko może sięgać ludzkie zaślepienie ? 
Stwierdzająć ze pigułką leczy się trądzik- lekarz ten zarzuca swoim kolegom po fachu nieodpowiedzialność i niekompetencję...
Tymczasem- (w przypadkach uzasadniających sięgnięcia po terapie hormonalną- trądzik może być OBJAWEM najbardziej rzucającym się w oczy laikowi- jest wtedy jednak OBJAWEM powaznych zaburzeń.
Zauwaz, ze jest to artykuł skierowany do laików właśnie... I ze sposobu uzytuch sformułowań (ta metafora zegarka) wysnuć mogą oni wniosek ze ingerencja hormonalna w organizm młodej dziewczyny jest ZAWSZE ZŁA, I BAĆ SIĘ JAK OGNIA TERAPI HORMONALNEJ nawet gdy jest wskazana
To trochę tak, jakby jakiś zajadły wróg antybiotyków wysmiewał lekarzy ze leczą ból gardła penicyliną- nie dodając jednak, ze chodzi o ból gardła towarzyszący anginie ropnej....
Zródła moich przekonan podawać ci nie muszę. Ty sie jakos nie zwierzasz ze skutecznosci NpR i jego uciązliwosci lub nie...
|
So kwi 09, 2005 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jednak faktem jest, że próbuje się hormonalnie leczyć np. trądzik - podobnie, jak można w aptece dostać np. środki przeciwbólowe - ktore - w zasadzie - powinny być przepisywane przez lekarzy ...
|
So kwi 09, 2005 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jednak fasktem jest, że zaceca się antykoncepcję hormonalną jako "bezpieczną" i "nie przynoszącą skutków ubocznych" [b]pomimo iż badania naukowe mówią wyraźnie - antykoncepcja (szczególnie zaś ta hormonalna) może przynieść wiele szkodliwych zmian dla organizmu.
I jak tu nie mówić o "braku kompetencji" bądź może nawet i o "celowych przekłamaniach  - ale ze strony "ateizujacego" środowiska zwolenników antykoncepcji 
|
So kwi 09, 2005 11:04 |
|
|
|