Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Jak odpowiedzieć na te pytania? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak odpowiedzieć na te pytania?
Cytuj:
Bajarzy "zdobywających świadomość" i wszelką mocą usiłujących wyrugować Boga, przewineło się przez te wieki mnóstwo, a efekty ich działań niemal zerowe

Bo zdobycie pełnej świadomości odnośnie rzeczywistości, to wbrew pozorom nie jest rzecz łatwa,a co za tym idzie- jest to coś dostępnego tylko dla elity umysłowej. :lol:

Śr lip 27, 2011 12:52

Bajarzy "zdobywających świadomość" i wszelką mocą usiłujących wyrugować Boga...

Nikt normalny, no może z wyjątkiem psychopatów,nie ruguje świadomie Boga jako takiego.Po prostu każdy rozsądny czlowiek dochodzi do wniosku,że nie reaguje On pozytywnie na nas.Najczęściej wpływ jego określa się jako "palec boży" przy różnego rodzaju kataklizmach i nieszczęściach.Tylko karze w wększości ,niewinnych ludzi,gdyż bogaci zawsze sobie dadzą radę.

Ostatnio edytowano Śr lip 27, 2011 13:08 przez Kris65, łącznie edytowano 1 raz

Śr lip 27, 2011 12:58

Cytuj:
Bo zdobycie pełnej świadomości odnośnie rzeczywistości, to wbrew pozorom nie jest rzecz łatwa,a co za tym idzie- jest to coś dostępnego tylko dla elity umysłowej.

Prawdziwa elita umysłowa to ta, która rozumie, że nie da się zdobyć pełnej świadomości odnośnie rzeczywistości. Jeżeli ktoś tego nie pojmuje, to jest co najwyżej łże-elitą ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lip 27, 2011 13:06

Prawdziwa elita umysłowa to ta, która rozumie, że nie da się zdobyć pełnej świadomości odnośnie rzeczywistości. Jeżeli ktoś tego nie pojmuje, to jest co najwyżej łże-elitą ;)[/quote]

Zgadza się, dlatego też nigdy nię będę zmuszal nikogo do niewiary w Boga.Jeżeli komuś z tym jest lepiej przejść przez życie to tylko pogratulować :-)

Śr lip 27, 2011 13:14
Kris65 napisał(a):
Bajarzy "zdobywających świadomość" i wszelką mocą usiłujących wyrugować Boga...

Nikt normalny, no może z wyjątkiem psychopatów,nie ruguje świadomie Boga jako takiego.Po prostu każdy rozsądny czlowiek dochodzi do wniosku,że nie reaguje On pozytywnie na nas.Najczęściej wpływ jego określa się jako "palec boży" przy różnego rodzaju kataklizmach i nieszczęściach.Tylko karze w wększości ,niewinnych ludzi,gdyż bogaci zawsze sobie dadzą radę.

A Kto karze ateistów???....skoro nie ma Boga......
"Nie reaguje pozytywanie".....czyli nie stworzył wiecznej doczesnej szczęsliwości....a co konkretnego powinien uczynić gdy Twoja wizja szczęsliwosci i wizja Twojej mamy nie jest tożsama??

Śr lip 27, 2011 13:15

Ateista to też czlowiek, niektórzy też mają ludzkie uczucia.Bóg nie musi tworzyć sztucznie raju na ziemi,niech ludzie tylko doświadczą ,że jest.
Co w ogóle ma tu moja matka.

Śr lip 27, 2011 13:27
Cytuj:
Prawdziwa elita umysłowa to ta, która rozumie, że nie da się zdobyć pełnej świadomości odnośnie rzeczywistości.

A elicie kościelnej jak najbardziej zależy na tym, aby ta "łże-elita" ateistyczna , oraz nie-elita kościelna tak myślały...

Cytuj:
Zgadza się, dlatego też nigdy nię będę zmuszal nikogo do niewiary w Boga.

Bo się tego nie da zrobić.( oczywiście zakładam ,że mówimy tu o wewnętrznym, osobistym przekonaniu człowieka, a nie o zewnętrznych praktykach religijnych).

Śr lip 27, 2011 13:40
"Masz rację, cierpienie nie jest potrzebne do zbawienia, bo zbawiony może być każdy. Ale jest wynikiem "systemu operacyjnego", jakiego zdecydował się używać Bóg"

NIE,Zephyr,to nie tak.Cierpienie to skutek grzechu,tego że człowiek odwrócił sie od Boga.Zło zostało sprowadzone na ziemię przez człowieka i ono UDERZA w niesprawiedliwych i sprawiedliwych.Gdyby cierpienie było lekiem,dozowanym przez Boga,czy operacją na chorej,grzesznej duszy to cierpieli by tylko niesprawiedliwi,a co zawiniło dziecko które rodzi sie z zespołem poalkoholowym-nie zdążyło niczym zgrzeszyć.

Śr lip 27, 2011 14:49
"Dobrowolna i świadoma przynależność.. czy w przypadku Kościoła jest ona dobrowolna i świadoma :badgrin: ?"

Apriori,uważasz że jestem tak zmanipulowana że należę do Kościoła nieświadomie i wbrew swojej woli?

Śr lip 27, 2011 15:00
MARIEL napisał(a):
"Dobrowolna i świadoma przynależność.. czy w przypadku Kościoła jest ona dobrowolna i świadoma :badgrin: ?"

Apriori,uważasz że jestem tak zmanipulowana że należę do Kościoła nieświadomie i wbrew swojej woli?
Jaki jest stopień Twojej świadomości-to nie wiem.Natomiast wiem ,że jakieś 99% obywateli RP jest wcielonych do Kościoła nieświadomie i niedobrowolnie.

Cytuj:
Gdyby cierpienie było lekiem,dozowanym przez Boga,czy operacją na chorej,grzesznej duszy to cierpieli by tylko niesprawiedliwi,a co zawiniło dziecko które rodzi sie z zespołem poalkoholowym-nie zdążyło niczym zgrzeszyć.
Cierpienie nie jest lekiem- jest formą znęcania się wszechmogącego i niemiłosiernego "władcy" nad "podwładnymi".

Śr lip 27, 2011 15:52
apriori napisał(a):
MARIEL napisał(a):

Jaki jest stopień Twojej świadomości-to nie wiem.Natomiast wiem ,że jakieś 99% obywateli RP jest wcielonych do Kościoła nieświadomie i niedobrowolnie.

Pisząc" nieświadome i niedobrowolne wcielenie" to masz na myśli chrzest ?
Jeśli tak to nie wiem skąd masz te dane(99%?)...bo chyba nawet sam Kościół nie ma tak optymistycznych statystyk.
Ale nawet jeśli sie zostało nieświadomie wcielonym to przecież nikt nas nie zmusza do praktykowania,a wyżej piszesz o przynależności(tak myślę)osób pełnoletnich..Zakładając że jednak jestem w tych 99%niedobrowolnie przynależących możesz mi wyjasnić jakie środki przymusu sie na mnie stosuje że ich nie odczuwam?

Śr lip 27, 2011 17:47
Cytuj:

Tak.

Cytuj:
Jeśli tak to nie wiem skąd masz te dane(99%?)...bo chyba nawet sam Kościół nie ma tak optymistycznych statystyk.
:shock: że 99 procent obywateli jest ochrzczona - a ile?

Śr lip 27, 2011 18:00
apriori napisał(a):
Cytuj:

Tak.

Cytuj:
:shock: że 99 procent obywateli jest ochrzczona - a ile?

demografowie podają 88% populacji. :idea:

Śr lip 27, 2011 18:38

Dla mnie to brzmi optymistycznie.Wzrost stopnia tolerancji w społeczeństwie :-)

Śr lip 27, 2011 18:58
No dobrze , ale te 10% tak nie stawia Kościoła w dużo jaśniejszym świetle.( te moje procenty wzięły się z deklaracji, w których przepytuje się tylko ludzi pełnoletnich-sorry).

Śr lip 27, 2011 18:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona