Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 Polski dzień codzienny 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Polski dzień codzienny
Cytuj:
Strzelanina pod Warszawą. Porachunki gangów?

Dwóch mężczyzn z ranami postrzałowymi trafiło do szpitala w Wołominie. Z niewyjaśnionych dotąd przyczyn zostali ranieni w podwarszawskiej Kobyłce przez nieznanych sprawców. Policja zatrzymała mężczyznę, który przywiózł ich samochodem do szpitala.

Jak poinformował rzecznik komendanta stołecznego policji podinsp. Maciej Karczyński, rannych do wołomińskiego szpitala przywiózł samochodem młody mężczyzna, który następnie odjechał.

- Niedługo potem mężczyzna ten został zatrzymany przez policjantów nieopodal szpitala - powiedział Karczyński.

Nad sprawą pracują funkcjonariusze w wydziału terroru kryminalnego i zabójstw. Nie wiadomo, kto strzelał do mężczyzn. Policja na razie nie podaje innych szczegółów zajścia.

Jak informuje TVP Info, które jako pierwsze podało tę informację, policja podejrzewa, że to wynik gangsterskich porachunków, ponieważ ofiary miały mieć związek z wołomińskim środowiskiem złodziei samochodów. Według nieoficjalnych informacji rannymi są bracia Dariusz i Marek B.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html

Jak to w Polsce, Kowal zawinił, Cygana powiesili.
Wściekłość zleceniodawców pewnie nie zna granic. Nie dość, że egzekucja nieskuteczna, to jeszcze ich koleś przywiózł do szpitala. W areszcie wszystko mu się poukłada a może sam się powiesi niechcący na klamce?

Masakra...

Wt cze 14, 2011 17:26
zbanowany na stałe

Post Re: Polski dzień codzienny
I kolejny przykład świetlanej współczesnej Polski, o jaką walczyliśmy, a przed nami walczyli nasi rodzice, dziadkowie... Przelewali krew. Czy taką Polskę naprawdę chcemy?

Cytuj:
19-letni uczeń technikum został skazany na 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata za wymalowanie antyrządowego napisu na murze szkoły w Dobrzyniu nad Wisłą – podał portal Niezależna.pl.

Jacek Balcerowski, jak mówi, chciał „wyrzucić z siebie złość” na obecną sytuację społeczną i polityczną w Polsce. Na początku marca br. późną nocą wymalował na murze swojej szkoły antyrządowe hasło. Zdanie zawierało słowo potocznie uważane ze wulgarne. Nastolatek został wkrótce zatrzymany przez policję. – czytamy w portalu. - Ta potraktowała sprawę wyłącznie jak uszkodzenie mienia publicznego. Zgodnie z tym Balcerowskiemu przedstawiono zarzut z art. 288 kodeksu karnego. Jednak Prokuratura Rejonowa w Lipnie rozszerzyła zarzuty o art. 226, który mówi o publicznym znieważaniu lub poniżaniu konstytucyjnego organu RP.

Sąd Rejonowy w Lipnie skazał ucznia na karę 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. Jak się okazuje, kilka dni po wykonaniu napisu, nastolatek wraz z ojcem zamalował go własnoręcznie. Poza tym, szkoła nie zgłosiła pretensji. Sąd nie uznał tego za okoliczność łagodzącą. O czym to świadczy? Sprawę skomentował Piotr Skwieciński w portalu rp.pl.

Wyrok ten uważam za skandaliczny. Skandaliczny nie tylko ze względu na rażącą niewspółmierność do popełnionego czynu, za który zrozumiałą karą mogłaby być grzywna. Skandaliczny również dlatego, że sąd nie orzeka w społecznej próżni. Wydając taki wyrok – niezależnie od własnych intencji i od tego, czy w ogóle tę współzależność rozumie – sąd w Dobrzyniu włączył się, czynnie i gorliwie, do kreowania w Polsce atmosfery wojny domowej. Do nakręcania spirali obustronnej nienawiści. Dlatego uważam, że wobec dobrzyńskiego wyroku nie powinien przejść obojętnie nikt, komu leży na sercu praworządność. I nikt, kto jest przeciwny pustoszącej polską świadomość zimnej wojnie domowej. Niezależnie od tego, którą stronę tej wojny uważa za mniejsze zło.

W mainstreamowych mediach zapewne o tym wyroku nie usłyszymy. Prędzej dowiemy się, jak przebiegła Parada Równości. Równość, jak się okazuje, ma różne znaczenie w różnych regionach Polski.

Źródło: http://www.bibula.com/?p=39313

To jest naprawdę rok 2011 a nie 1982 !!!
Masakra jest współczesna i grozi każdemu z nas !!!

Wt cze 14, 2011 19:32
zbanowany na stałe

Cytuj:
"Polska Dziennik Łódzki": Zawsze wolał rower od samochodu, to był jego środek transportu. Wskutek wypadku nie wiadomo, kiedy z powrotem na niego wsiądzie, a zamiast pomocy, ze strony policji doświadczył braku wrażliwości.

Grzegorz Wojciechowski z Brzezin chce teraz walczyć o swoje prawa i złożył doniesienie do biura spraw wewnętrznych, czyli tzw. policji w policji. - Prosiłem funkcjonariuszy o wezwanie karetki, bo po wypadku nie mogłem ustać na nodze. Zamiast tego wzięli mnie na długie przesłuchanie, a do lekarza musiałem dokuśtykać sam - denerwuje się Grzegorz Wojciechowski.

Wszystko przez pechowy poranek, kiedy brzezinianin jechał na rowerze do pracy. Na drodze przy ul. Sienkiewicza został potrącony przez samochód. - Jechałem prosto ulicą, kiedy kobieta w samochodzie obok nagle skręciła w prawo do sklepu. Odbiłem się od jej tylnych drzwi i pechowo stąpnąłem nogą na krawężniku.

Byłem w takim szoku, że w ogóle nie wiedziałem, co się stało. Kobieta wjechała na parking, ja powiedziałem, że nic się nie stało i ujechałem jeszcze 100 metrów. Wtedy złapał mnie tak potworny ból w kolanie, że zostawiłem rower i wróciłem na miejsce wypadku. Niestety, pani nie czuła się w żaden sposób winna i nie mogłem liczyć na jej pomoc - skarży się Grzegorz Wojciechowski z Brzezin.

Na miejsce szybko przyjechała policja, ale to tylko zaogniło sprawę. - Nie mogłem chodzić i prosiłem o wezwanie karetki. Zamiast tego policjanci zabrali mnie na przesłuchanie i jeszcze chcieli dać mandat, którego oczywiście nie przyjąłem, a moje prośby o pomoc lekarską puścili mimo uszu - mówi Wojciechowski.

Pan Grzegorz do lekarza pojechał sam. Od razu zajęli się nim na izbie przyjęć w Szpitalu Powiatowym w Brzezinach. Diagnoza była pewna - skręcenie prawego kolana i nadciągnięcie mięśnia udowego. - Wsadzono mi nogę w gips od stopy aż po kolano. Miałem w nim chodzić dwa tygodnie, ale przez bóle nogi i podejrzenie zakrzepów gips mi zdjęto. Teraz jestem na zwolnieniu lekarskim i szybko do pracy nie wrócę. To dla mnie tragedia. Jestem skazany na pomoc rodziny, bo nie mogę chodzić - mówi Wojciechowski.

Brzezinianin porusza się dziś o kulach i ma za złe policji, że nikt z mundurowych nie chciał mu pomóc. - Czułem się jak przestępca, a nie osoba, która miała wypadek - przyznaje pan Grzegorz.

Wojciechowski złożył doniesienie do biura spraw wewnętrznych, czyli jednostki, która bada naruszenia przepisów wewnątrz policji. Brzezinianin ma nadzieję, że jego sprawa nie skończy się umorzeniem...

- Skarga wpłynęła do nas wczoraj. Teraz wyjaśnia ją biuro spraw wewnętrznych. Wiemy tylko, że obsługą tego zdarzenia zajmowali się doświadczeni zawodowo funkcjonariusze i z całą pewnością, gdyby zachodziła potrzeba pomocy medycznej, taka pomoc zostałaby wezwana - zapewnia Joanna Kącka, rzecznik prasowy Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. - Każdą wątpliwość należy wyjaśnić. Nam jako instytucji też zależy na rozwiązaniu tej sprawy.

Podobne przypadki trafiają często do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Ludzie szukają pomocy, bo myślą, że sami nie mają szans. - Z roku na rok tych spraw jest więcej, bo ludzie są bardziej świadomi swoich praw. Uważam, że powinno się ganić nawet drobne zaniedbania, bo przymykanie oczu doprowadzi do poważnych nadużyć - uważa dr Piotr Kładoczny z Fundacji.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/lo ... omosc.html

Tragiczna jest ta sytuacja w polskim aparacie państwowej przemocy, że skargi na ten aparat rozpatruje sam aparat. I bez patrzenia wie, że nic nie było, a wszyscy powinni być zdrowi. Skoro skarżący się ma problemy to na własne życzenie.

Czy takiej Polski chcemy?
Dlaczego taka Polskę nam zbudowano, gdy byliśmy zajęci budowaniem naszej codziennej egzystencji? Kto to zrobił? Czy nie powinniśmy tego zmienić???

Śr cze 15, 2011 11:04
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jak to w Polsce, Kowal zawinił, Cygana powiesili.
Wściekłość zleceniodawców pewnie nie zna granic. Nie dość, że egzekucja nieskuteczna, to jeszcze ich koleś przywiózł do szpitala. W areszcie wszystko mu się poukłada a może sam się powiesi niechcący na klamce?

Masakra...

Gdzie ty tu widzisz masakre? To chyba nie jest normalne by przywieźć dwóch postrzelonych facetów do szpitala, a nastepnie odjechać. Działanie Policji jest jaknajbardziej logiczne.
Masakre to ty masz w swoim myśleniu.

Cytuj:
W mainstreamowych mediach zapewne o tym wyroku nie usłyszymy. Prędzej dowiemy się, jak przebiegła Parada Równości. Równość, jak się okazuje, ma różne znaczenie w różnych regionach Polski.

Ten co to napisał zbytnio sie pospieszył, albo specjalnie skłamał. W TVN było o tym wczoraj.
Ty oczywiscie szukajac sensacji powielasz bzdury, nie psrawdzajac stanu faktycznego.

Cytuj:
[Tragiczna jest ta sytuacja w polskim aparacie państwowej przemocy, że skargi na ten aparat rozpatruje sam aparat.

Podobno jestes gosciem wiekowym...no ale wiedze tpo masz na poziomie ledwo co gimnazjalisty.
Na całym swiecie jest tak samo. Skarge na policjanta najpierw rozpatruje sama Policja. Skarżący gdy sie z werdyktem nie zgodzi może wystapic na drogę sadową.
To proste jak budowa cepa...trzeba tylko zacząć posługiwać sie rozumem.

P.S.
Zajmij sie lepeij tym co potrafisz najlepiej - donoszeniem. To coprawda tez robisz głupio, ale mozna sie za to posmiać

Śr cze 15, 2011 19:04

maly_kwiatek napisał(a):
Tragiczna jest ta sytuacja w polskim aparacie państwowej przemocy, że skargi na ten aparat rozpatruje sam aparat.

Na początek proponuję przeczytać w podręczniku do prawa administracyjnego prof. Zimmermanna o postępowaniu administracyjnym. Podręcznik jest przystępnym językiem napisany i jest na prawdę dobry. Jako lekturę uzupełniającą doradzałbym Kodeks Postępowania Administracyjnego.

Śr cze 15, 2011 19:59

A ja o dwóch dniach kilka zdań napiszę.
Około czterech tygodni temu byłam w Sopocie i na własnej skórze przekonałam się jakie tam zdzierstwo.
To chyba nie przypadek, że w Sopocie nadal rządzi Jacek Karnowski, nie wiem czy oczyścił się z zarzutów korupcyjnych, ale wiem, że był czy nadal jest w Platformie.
Wejście na molo płatne, około 10zł, dla emerytów zniżek nie ma, bo jakżeby Platformiany władca mógł dbać o biednych emerytów.
Molo od polowy remontowne, a więc za 100m spaceru zapłaciłam tak jakbym spacerowała po całym molo.
Dzisiaj wybrałam się do Gdyni, autobusem R około pół godziny jazdy. Jako emerytka mam 50%ulgi, a więc za bilet w jedną stronę 1,90zł.
Na trasie jeden wielki bilbord: Jarosław Kaczyński premier Polski. Myślę sobie oby został tym premierem to jest szansa, że za rok pojadę do Gdyni za darmo, gdyż po ukończeniu 70lat jeździ się do Gdyni za darmo, w Gdyni rządzi prezydent Szczurek, który nie ma nic wspólnego z Platformą. Jeśli w jesiennych wyborach wygra Platforma i zacznie szukać oszczędności u najbiedniejszych, szansa darmowych biletów może mi przejść koło nosa.
Od plaży w Gdyni ciągnie się długi 2km bulwar nadmorski, mnóstwo ławek, za darmo idziesz i za darmo możesz usiąść, no ale dzięki Bogu w Gdyni prezydentem nie jest człowiek Platformy.
Nawet flądra tańsza niż ta kórą jadłam w Sopocie.
Trzeba się modlić o to, aby odsunąć Platformę od władzy, gdyż Platforma to partia dla bogaczy.

Śr lip 27, 2011 13:15
Zapomniałaś jedynie, że miasta, powiaty, gminy posiadają rady - prezydent, burmistrz, wójt nie jest samowładcą....to rada podejmuje gremialnie decyzje.
Oczywiscie rady nie przegłosowują cen żywnosci flądry także nie :D
Od PRLu - gdzie I sekretarz PZPR decydował wszystkim minęło już 22 lata....a Ty nadal postrzegasz rzeczywistość wedle ówczesnych nienormalnych zasad.

Śr lip 27, 2011 13:23

Cytuj:

Przegłosowują natomiast podatki, od których ceny flądry zależą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lip 27, 2011 13:25

Trójmiast:Gdańsk, Gdynia Sopot to trzy oddzielne mista rządzone przez samorządy i Jonny wyłożył ci kawę na ławę, że to samorządy ustanawiają lokalne podatki.
Dzięki Bogu, że w Gdyni w mieście w którym się urodziłam i z Rumi mam bardzo blisko Platforma ma niewiele do powiedzenia. W Gdyni czuje się Polskę, mam nadzieję, że po wyborach /jeśli wygra PiS/będzie jeszcze lepiej,gdy rząd będzie myślał po Polsku.

Śr lip 27, 2011 13:38

Gita2 to przynajmniej rasowy wyborca PiS, a nie jakiś mieszaniec :D

Śr lip 27, 2011 13:56
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Przegłosowują natomiast podatki, od których ceny flądry zależą.

A te róznice w poszczególnych miastach wynoszą 0,02-0,05 zł.....co rzeczywiście niebywale wpływa na ceny...flądry.
W Gdyni PO ma niewiele do powiedzenia (4 radnych) a PiS wcale (2 radnych)....więc nie ciesz się za wczasu :D ....nawet gdyby JK uzyskał niezły wynik, to wpływu na RM nie będzie nadał miał żadnego.

Śr lip 27, 2011 14:23

Zdecydowaną większość radnych PO jest w samorządzie Sopotu i w Gdańsku i tam nie chodzi już o cene flądry, a o kolosalne podwyżki czynszu mieszkań komunalnych.
Wiadomo, że w mieszkaniach komunalnych w wiekszości mieszkają ludzie biedni, których nie stać było na zakup mieszkania spółdzielczego, ani tymbardziej wybudowania domu, czy zakup mieszkania własnościwego.
Podwyżki czynszu nie zafundował rząd Platformerski, a samorząd Platformerski, w Gdyni tego nie było, gdyż Platforma nie rządzi.

Śr lip 27, 2011 14:44

A teraz z ostatniej chwili: w moim osiedlowym sklepie najtańsze mleko kilka dni temu kosztowało 2,50zł, a wczoraj cena tego mleka wynosiła 2,55, nie wiem ile kosztuje dzisiaj czy nadal "tylko" 2,55zł
Oczywiście wszystko wiedząca Alus nie będzie widziała żadnej w tym winy rządu, że właściciel sklepu z dnia na dzień podnosi ceny, a zależność tych cen od działań rządu jest ewidentna.
To, że wszystko drożeje, na skutek podniesienia przez rząd podatku vat, sprawia, że coraz mniej ludzi kupuje w osiedlowych sklepach, a więc sprzedawca podnosi ceny, aby wyjść na swoje i znowu ci niezmotoryzowani/np ja/, którzy nie mogą jechać do odległego tańszego sklepu, aby zrobić większe zakupy
muszą najbardziej ponieść ciężar nieudolnych rządów.
To święta prawda, że rząd Tuska sięga przede wszystkim do najpłytszych kieszeni.

Cz lip 28, 2011 8:15
Gita2 napisał(a):
A teraz z ostatniej chwili: w moim osiedlowym sklepie najtańsze mleko kilka dni temu kosztowało 2,50zł, a wczoraj cena tego mleka wynosiła 2,55, nie wiem ile kosztuje dzisiaj czy nadal "tylko" 2,55zł
Oczywiście wszystko wiedząca Alus nie będzie widziała żadnej w tym winy rządu, że właściciel sklepu z dnia na dzień podnosi ceny, a zależność tych cen od działań rządu jest ewidentna.
To, że wszystko drożeje, na skutek podniesienia przez rząd podatku vat, sprawia, że coraz mniej ludzi kupuje w osiedlowych sklepach, a więc sprzedawca podnosi ceny, aby wyjść na swoje i znowu ci niezmotoryzowani/np ja/, którzy nie mogą jechać do odległego tańszego sklepu, aby zrobić większe zakupy
muszą najbardziej ponieść ciężar nieudolnych rządów.
To święta prawda, że rząd Tuska sięga przede wszystkim do najpłytszych kieszeni.

Podatek VAT - jakbyś zapomniała - został podniesiony od stycznia br.
Długotrwałe ulewne deszcze, które mogą zdecydowanie wpłynąc na ceny żywności - jak wpłynęły przymrozki na ceny owoców - też zapewne wina Tuska :D
Traktujesz Tuska podobnie jak prymitywne ludy traktowały szamanów.

Cz lip 28, 2011 8:36

Alus! Pochlebiasz sobie, oceniam Tuska znacznie gorzej, bo sprawiedliwie.

Cz lip 28, 2011 8:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona