Autor |
Wiadomość |
Commander
zbanowany na stałe
|
 Re: Hipokryzje w biblii
Wiara jest zła? Gdzie ja tak napisałem? Lepiej zapytać w co wiara i czy warto w to wierzyć. http://www.tsering.wroclaw.pl/jacek/psychosocjologia.pdf tu są merytoryczne argumenty.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
Pn sie 01, 2011 13:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie moge tego otworzyć,jak na to klikam to mnie rozłącza 
|
Pn sie 01, 2011 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=27&t=24588 - Czy Jezus postępował wg. własnych nauk ? jest sporo o wypedzeniu ze świątyni,ale wniosek wyciagniety taki,że(mniej wiecej)-mógł użyć wcześniej perswazji.nie wiem,o to chodzilo?
|
Pn sie 01, 2011 14:15 |
|
|
|
 |
WIST
|
Nie wiem czy są to argumenty. To czyjaś narracja, jak widzę w co najmniej jednym punkcie (s. 152) dostosowana do głównej tezy. Jak inaczej wyjaśnić fakt że przekręcone zostało znaczenie wypowiedzi z Flp 3, 8. Autor tekstu mówi że św. Paweł tradycje żydowska uznaje za śmieci. A św. Paweł jedynie w porównaniu z Chrystusem uznaje wszystko inne za mało ważne. Odbiór jest zupełnie inny. Ale po co mam się zastanawiać na d tym tekstem. Postawiono konkretne zarzuty i chciałbym poznać odpowiedz autora na dotychczasowe wypowiedzi.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn sie 01, 2011 14:29 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ale po co mam się zastanawiać na d tym tekstem Wiem, trudno ci pojąć to, że tak opisuje się Pawła z Tarsu. Trudno, stało się. Apostoł narodów był takim waszym Natankiem, jemu też zarzuca się niezgodność, tylko tym razem jest to nauka Kościoła. Nie dziwcie się skąd takie dziwne idee się biorą w ewangelii...
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
Pn sie 01, 2011 17:57 |
|
|
|
 |
WIST
|
Po pierwsze tekst nie dotyczy wątpliwości autora. Możesz mi tu zatem przepisać cała encyklopedie mądrości, a i tak uznam że to nie na temat. A to że kto w swej narracji tak ukazuje postać św. Pawła to już inna sprawa. Ciekawe, ale nie muszę tego uznawać, bo wersji może być wiele a każda różnią się poważnie. Zresztą podałem jeden przykład wątpliwości. Ty w tej chwili operujesz typowym pustosłowiem - czujesz się fajny bo wydaje Ci się że przygadałeś mi. A każdy widzi co napisałeś i niech sam oceni wartość merytoryczną...
WIST
|
Pn sie 01, 2011 20:09 |
|
 |
aspherus
|
oto jeden z tych argumentów "wszystko jest łaską guru" .
|
Pn sie 01, 2011 21:14 |
|
 |
WIST
|
A ja nie mam pełnego zaufania do owych treści wskazują przykładową nieścisłość oraz że jest to czyjaś wizja, w oparciu o dostępne źródła. Takich można tworzy wiele, ale muszą być spójne jeśli mamy się do nich przychylić.
WIST
|
Pn sie 01, 2011 21:26 |
|
 |
aspherus
|
Zaufania ? tu trzeba powiedziec wiecej : z....j sie nie daj sie a nawet z....ł sie i ...ten guru... postawił na swoim ... bo ma argument pod sobą .
|
Pn sie 01, 2011 21:36 |
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=1&t=2438 (Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ?)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sie 01, 2011 21:42 |
|
 |
zephyr7
|
W bardzo ciekawym dokumencie "Kto wrobił Jezusa?" autorzy stawiają tezę, że Jezus sam do pewnego stopnia "zaplanował" swoją śmierć - a co za tym idzie, odkupienie ludzi. Celowo pojawił się w gwarnym, obstawionym przez straże miejscu i zrobił spore zamieszanie. To tak, jakby dziś iść pójść przed Belweder ze skrzynką zimnego... piwa.
Co do Jerycha i w ogóle Bożej "popędliwości", odsyłam do książki "Filozofia Tory", Israela Chaitiego.
|
Pn sie 01, 2011 21:50 |
|
 |
aspherus
|
aspherus napisał(a): Zaufania ? tu trzeba powiedziec wiecej : z....j sie nie daj sie a nawet z....ł sie i ...ten guru... postawił na swoim ... bo ma argument pod sobą . Tak można skomentowac to "wszystko" .
|
Pn sie 01, 2011 22:28 |
|
 |
WIST
|
Niewiele rozumiem z tego podsumowania...
WIST
|
Pn sie 01, 2011 23:56 |
|
 |
dominik12
|
Nie wiem gdzie tutaj jest hipokryzja właśnie jej całkowity brak. Pokazuje bezkompromisowość Jezusa bo przeciwstawiał się nawet najwyższym autorytetom - Żydom co w Świątyni nauczali. W Świątyni Żydzi handlowali, kozłami, barankami i róznymi dobrami czesto sprzedawali te dobra za podwójną cenę ludziom biednym. Baranki i kozły były kupowane na ofiarę żeby złożyć Bogu. Jezus nie zgodził się na handel w świętym miejscu bo to nie było miejsce do takich rzeczy. Jest to nauka wtedy dla Żydów ale i dla wszystkich dzisiaj że Bóg wszystko widzi i nie nalezy tak postepować tutaj "handelek" i pieniądze a później ofiara dla Boga. Trzeba miec czyste serce, intencje i sumienie i nie postępowac przewrotnie. Człowiek jednak jest czasem przewrotny i postepuje jakby chciał obrać dwie drogi a może tylko jedną. Pokazał także że Świątynia to dom Boga czyli Nawyższego i tylko Jemu nalezy się odpowiedni szacunek w tym miejscu  Jezus nie zaplanował swojej śmierci tylko wiedział od samego poczatku że zostanie ukrzyżowany. Sądzę że gdyby przyszedł teraz ludzkość także by Go zabiła. Jezus swoją naukę opierał na przestrzeganiu 2 pierwszych Przykazań i 10 przykazań bo to na przestrzeganiu ich wszystkich polega miłość do Boga. Dzisiaj ludzie też nie chcą przestrzegać ich i myślę że opór przed Jego nauką byłby jeszcze większy niż przed XX wiekami. Człowiek jest przewrotny i woli iść po najmniejszej linii oporu. Dzisiaj ludzi wierzących też określa się zacofanymi się staroświeckimi szczególnie tych którzy chcą przestrzegać przykazań bo nie są nowocześni.
|
Pt sty 20, 2012 15:45 |
|
 |
mareta
|
Szukać u Jezusa grzechu , a nie widzieć go u siebie , to już szczyt hipokryzji
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt sty 20, 2012 19:39 |
|
|