Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
 ateizm czyli fanatyczna forma wiary 
Autor Wiadomość

Post Re: ateizm czyli fanatyczna forma wiary
Poznałem Boga dzięki rodzicom. Pewnie część jak przeczyta to to napisze, że typowa katolicka rodzina i wychowanie: chrzest, komunia, bierzmowanie etc.

Ale Oni mi tylko wskazali, że Bóg jest miłością, ma dla każdego człowieka plan, pragnie abyśmy byli szczęśliwi.
Ponieważ Oni (rodzice) tak zrobili, a dla mnie są największym autorytetem poszedłem za nimi za Bogiem.
Spotkałem go niejednokrotnie. Na licznych rekolekcjach, ale przede wszystkim w drugim człowieku. W moim koledze ateiście, moim koledze który wierzy ale nie praktykuje, w koleżankach z klasy. Za każdym razem na inny sposób. W cierpieniu (chorzy), w niezrozumieniu, w radości, w pięknie, a przede wszystkim w miłości.. On (Bóg) tam był i jest. Tylko trzeba umieć Go poznać.
Przede wszystkim powiem tak, z całą pewnością, że KAŻDY CZŁOWIEK TĘSKNI ZA BOGIEM. Gdyż Bóg jest Miłością, a człowiekowi jedynej rzeczy której brakuje to jest właśnie ona - Miłość.
Spotkałem Boga, gdy nie umiałem kochać, gdy nie potrafiłem miłości przyjąć. Człowiekowi brak miłości, ale nie potrafi tego wyrazić, gdyż teraz panuje miłość,ale wlasna, każdy dba o siebie, nikt nie dba o drugiego.
A ci którzy chca ją innym okazać są pogardzani.
A problem Boga - jego istnienie związane jest z czymś innym. Że my - ludzi nie potrafimy go zobaczyć, dostrzec. On przychodzi przez świętych takich jak Ojciec Pio, Jan Paweł II, Matka Teresa, ks. Jerzy Popiełuszko.
Co ich łączy? Ze całkowicie poświęcili się innym. Widzieli Chrystusa w drugim człowieku. Chcieli być tak jak On - sługą.

Cytuj:
Jezus uczy drogi pokory, która prowadzi do wywyższenia. Kto chce być wielki, musi stać się najpierw sługą.
Trzeba więc w drodze do wywyższenia naśladować Chrystusa: przecież On również przyszedł nie po to, żeby Mu służono, ale żeby służyć. W tej służbie oddał życie na okup za wielu. Czyż może być większy dar od daru życia? Dlatego władza, którą Bóg ma w sposób naturalny i która jest zwykłym Jego przywilejem, staje się udziałem każdego z nas, kiedy umiemy służyć.
Skoro więc Chrystus służył, to chce, żebyśmy także i my służyli.

Cytuj:
„Kto by między wami chciał się stać wielkim,
niech będzie sługą waszym”.

Kwestia istnienia Boga - problem w tym, że człowiek chce mieć czarno na białym, ze Bóg istnieje. Ale Bóg już raz na ziemię przyszedł. Żył 33 lata. BYŁ i JEST. Skoro chcecie go ujrzeć idźcie na Msze ! W białym kawałku chleba jest Bóg.
Kiedyś jeden ze świętych powiedział :
Cytuj:
W momencie konsekracji (przeistoczenia) dzieje się większy cud niż całe dzieło stworzenia.

Inna wizjonerka mówi, że :
Cytuj:
W momencie podniesienia, w miejscu tego Kościoła, znajduje się całe niebo. Wszyscy: BÓG, aniołowie, święci, wszystkie dusze czyścowe są obecne w tym miejscu - w Kościele.

Chcemy dotknąć Boga? Proszę, jedźcie na rekolekcje, gdzie podczas adoracji każdy może podejść do Monstrancji i dotkąć jej. Chcecie go jeszcze bardziej doświadczyć? Przyjmijcie Go w Komunii Świętej. To piękne i niesamowite, że BÓG, zniża się do przedmiotu, by być bliżej nas.
Jak jeszcze go doświadczyć?
Spowiedź. Gdy przed samym Zbawicielem uniżasz siebie, i zgadzasz się ze swoją niedoskonałością. A on w Miłosierdziu swoim, przebacza Ci z MIŁOŚCI.
Przypomnij sobie ile razy nie wybaczyłeś bliźniemu ? ile razy go przeklnąłeś?
ile razu mu złorzeczyłeś? A Bóg, chociaż go obrażamy, znieważamy, bluzgami przeciw niemu, UMARŁ za Nas, byśmy żyli, byśmy nie umarli na wieki.
I umarl za tych co wierzą w Niego i za tych którzy Go pogardzają.
Czyż można odmówić miłość temu który nas pierwszy ukochał? Cóż można mu dać, jak nie miłość, skoro wszytko jest jego? Tylko to możemu dać, że wpadniemy w ocean jego miłości, a On nas uczyni szczęśliwymi.

TYLKO JEST JEDEN WARUNEK !!!!
Musisz odrzucić siebie, swoje "ja", "miłość" egoistyczną.

Śr sie 03, 2011 13:27
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
Ale Bóg już raz na ziemię przyszedł. Żył 33 lata.

Poczytaj Biblię, Jezus mówił o sobie Syn Boży, co znaczyło nie mniej nie więcej tylko człowiek, tak jak wszyscy ludzie od Adama i Ewy byli synami i córkami tego Boga który ich stworzył.
Cytuj:
To piękne i niesamowite, że BÓG, zniża się do przedmiotu, by być bliżej nas.

Gdzie Jezus mówił o monstrancji i zniżaniu się istoty Boga do przedmiotu?

Bombardujesz miłością, utożsamiasz z nią samego Boga, a wkoło tyle cierpienia, nienawiści, obojętności, jak je wytłumaczysz?

Cytuj:
A problem Boga - jego istnienie związane jest z czymś innym. Że my - ludzi nie potrafimy go zobaczyć, dostrzec. On przychodzi przez świętych takich jak Ojciec Pio, Jan Paweł II, Matka Teresa, ks. Jerzy Popiełuszko.

Bóg=miłość?
Cytuj:
Ale Oni mi tylko wskazali, że Bóg jest miłością

Boga ograniczyłeś do uczucia?
Cytuj:
KAŻDY CZŁOWIEK TĘSKNI ZA BOGIEM

..czy za miłością?

Śr sie 03, 2011 13:59

Ja w swoim imieniu mogę powiedzieć (jako ateista), że ciekawią mnie różne teorie powstania Świata, natomiast nie ma dziś i nie wiem czy będzie kiedykolwiek taka teoria, którą będzie można uznać na 100% za prawdę.
Nie chodzi tu tylko o teorię powstania świata, ciekawią mnie różne teorie naukowe, ale to nie znaczy że w nie wierzę. Natomiast wybrałem tą drogę życia dlatego, że te teorie są dużo bardziej prawdopodobne niż teoria boga/bogów. Lepiej tak wytłumaczyć to co dookoła nas istnieje niż wytwarzać jakiegoś boga, który wszystko nam tłumaczy, lecz nie wiadomo jak wytłumaczyć jego istnienie.

"O wiele lepiej jest pojąć wszechświat takim jakim jest, niż trwać w iluzji, oferującej satysfakcje i pocieszenie." Carl Sagan

Pozdrawiam Krzysztof Skrzypiec zapraszam również na mój blog na stronie skrzypiec.pl gdzie można poczytać ciekawe artykuły. Biorę udział w projektach Boinc, które pomagają nam lepiej zrozumieć Świat. Biorę m.in. udział w polskim projekcie Boinc o nazwie Universe@home

Cz sie 04, 2011 0:37
Zobacz profil WWW
Cytuj:
KAZDY CZŁOWIEK TĘSKNI ZA BOGIEM

Cytuj:
..czy za miłością

A jest to tożsame.

Cz sie 04, 2011 7:28

Alus napisał(a):
Cytuj:

Ale niektórzy o uczciwym sumieniu, tworzą własną wizję Boga.I zostają ateistami ;)

Cz sie 04, 2011 11:35

Post Re: Ateizm...
Jowan_Michael napisał(a):
...ateista nie wierzący w Boga czy bogów, wierzy w istnienie istoty doskonałej.

Ano wierzę w siebie :)

Człowiek z natury jest istotą niedoskonałą.

Chyba Ty.
Człowiek jest z natury doskonały.
Niedoskonałości nie stanowią jego natury.

Człowiekowi brakuje pewnych wartości, które znaleźć może jedynie w Bogu.

Których wartości?
A jakich wartości brakuje Bogu?

Problem jest w tym, że człowiek nie zawsze dostrzega swoje 3 wymiary. Fizyczny, Psychiczny i duchowy. Szczególnie ten trzeci.
Często mówi się, że świat duchowy nie istnieje. Ale to nie prawda.

Oczywiście, że nieprawda.
Świat duchowy jak najbardziej istnieje.
To tylko bogowie i "byty duchowe" nie istnieją.

Dostrzegam, dostrzegam świat duchowy, ale nie dostrzega tam bytów mitologicznych...

Ateista tak myśli i twierdzi, bo nie chce czuć potrzeb duchowym, zajęty jest zbytnio światem materialnym i nie myśli nad sensem życia

Sam tak myślisz i wymyślasz sobie wymyślonych opiekunów, a swoje myślenie przelewasz na innych - to się nazywa "projekcja".
A jak nie myślisz to przestań zmyślać (lub (oby nie) bezczelnie kłamać).

i stąd nielogiczne często w ich ustach stwierdzenia:
żyjesz bo żyjesz,
nie istnieje przyczyna i skutek,
Poprostu tak jest - ewolucja,
zło i dobro jest od zawsze,
świat się zmienia,
Wszechświat jest nieskończony,
Wszystko zawsze było jest i będzie,

Pozwolę sobie sparafrazować i napisać co wygadują teistoiści:
żyjesz bo Bóg cię stworzył,
nie istnieje przyczyna i skutek,
Poprostu tak jest - Bóg tak chciał i tyle,
zło i dobro osobowe,
świat się zmienia,
Wszechświat jest nieskończony,
Wszystko zawsze było jest i będzie,

Zauważyłeś?
Sporo to dokładnie to samo, a cała reszta to tylko lekkie mutacje...

Zauważają cierpienie, ból, brak sprawiedliwości, ale mają idei lepszego świata, nie istnieje dla nich raj. Nie ma Sądu Ostatecznego.

Przepraszam, czy mógłbyś skończyć wycierać sobie swoją infantylną buźkę moją osobą, skoro wszystko co mówisz o mnie jest kłamstwem?

Tak naprawdę są to ludzie, którzy nie mają pojęcia o podstawowych wartościach, gdyż ich źródłem jest Bóg.
Wartości takie jak jak:
miłość,
dobro,
zaufanie,
wiara,
solidarność,
pokój,
bezpieczeństwo, jest rozumiane bardzo płytko, gdyż nie mają ograniczone pole myślenia.
można by bylo pisać, ale na tym urwe moją myśl.

Wszystko jest w każdym z nas.
Możesz przerzucać winy i zasługi na swoich bajkowych przyjaciół, ale to nie zmieni faktu, że to od nas zależy wszystko i my jesteśmy za wszystko odpowiedzialni, a także nam należą się WSZELKIE ZASŁUGI, bo wszystko co złe i dobre zrobiliśmy, to zrobiliśmy MY, a nie ktoś inny.

Spotkałem go niejednokrotnie. Na licznych rekolekcjach, ale przede wszystkim w drugim człowieku. W moim koledze ateiście, moim koledze który wierzy ale nie praktykuje, w koleżankach z klasy. Za każdym razem na inny sposób. W cierpieniu (chorzy), w niezrozumieniu, w radości, w pięknie, a przede wszystkim w miłości.. On (Bóg) tam był i jest. Tylko trzeba umieć Go poznać.

No, ja też poznałem to o czym mówisz.
Ale ja to coś nazywam człowiekiem.

Ale Bóg już raz na ziemię przyszedł. Żył 33 lata. BYŁ i JEST. Skoro chcecie go ujrzeć idźcie na Msze ! W białym kawałku chleba jest Bóg.
Chcemy dotknąć Boga? Proszę, jedźcie na rekolekcje, gdzie podczas adoracji każdy może podejść do Monstrancji i dotkąć jej. Chcecie go jeszcze bardziej doświadczyć? Przyjmijcie Go w Komunii Świętej. To piękne i niesamowite, że BÓG, zniża się do przedmiotu, by być bliżej nas.

Jadłem opłatki - nie ma tam nic poza opłatkiem i moimi wymysłami.
Reszta wygląda na rytualny, spirytystyczny kanibalizm.

Spowiedź. Gdy przed samym Zbawicielem uniżasz siebie, i zgadzasz się ze swoją niedoskonałością. A on w Miłosierdziu swoim, przebacza Ci z MIŁOŚCI.
Przypomnij sobie ile razy nie wybaczyłeś bliźniemu ? ile razy go przeklnąłeś?
ile razu mu złorzeczyłeś?

Polecam pójść do wszystkich, którym coś przewiniłeś i im to wyznać a potem przeprosić i się wytłumaczyć.
Znacznie lepsze, mocniejsze i skuteczniejsze.

A Bóg, chociaż go obrażamy, znieważamy, bluzgami przeciw niemu, UMARŁ za Nas, byśmy żyli, byśmy nie umarli na wieki.
I umarl za tych co wierzą w Niego i za tych którzy Go pogardzają.

To jest arabska mentalność.
Tymczasem nikt nie może zdjąć z nikogo odpowiedzialności za jego czyny.
Ludy pustyni wierzyły jednak, że ofiary i zabijanie mogą zmazywać winy.
Też w coś takiego wierzysz?
Bo jak nie, to wiara w Jezusa traci sens;
kojarzysz w Biblii Azazela (jak nie to wygugluj)?
Jezus to właśnie taki super-Azazel - kozioł ofiary.

TYLKO JEST JEDEN WARUNEK !!!!

Buddyzm jest tu zdecydowanie lepszy.

Cz sie 04, 2011 11:49

TYLKO JEST JEDEN WARUNEK !!

To odrzucenie "miłości" egoistycznej zdałoby się zacząć raczej od góry.Dać dobry przykład niedoskonałej,błądzącej gawiedzi :D

Cz sie 04, 2011 12:33

Post Re: ateizm.... Odpowiedź do:filippiarz'a
Wiesz co, może zostałeś urażony. Jeśli tak to przepraszam. Ale to pisałem z myślą o Ateiźmie o moim koledze ateiście. Ale takich jest sporo. Ale każdy ma jednak inaczej w głowie. ;D

Owszem i teraz przytocze słowa mojego kolegi ateisty:

Chociażby na temat dobra i zła:
Cytuj:
2. Geneza dobra i zła - wg ateisty, materialisty i ewolucjonisty
Dobro i zło jest pojęciem abstrakcyjnym. A to znaczy, że gdyby na świecie nie było ludzi (ani nawet kosmitów, tworzących cywilizacje - o ile są), nie byłoby po prostu czegoś takiego jak dobro i zło. Inaczej - zwierzęta wykazują pewne formy współżycia z innymi przedstawicielami gatunku i wiedzą, jak nie powinny się zachowywać, a jak powinny. Jest to pewien zalążek zasad współżycia kolektywnego, które dopiero ludzie, jako wyższe stadium ewolucji, wykorzystali do utworzenia cywilizacji.

Generalnie dobro to przestrzeganie tych zasad, zło - ich łamanie. Nie należy jednak mylić tego z terminem "ludzki" i "nieludzki". W praktyce te dwa słowa są niedokładne i nieprawdziwe. Wszystko, do czego człowiek jest zdolny jest "ludzkie", podobnie jak wszystko, do czego zwierzęta są zdolne, jest "zwierzęce". Wszystko, co człowiek robi - jest w jego naturze, bo gdyby nie było - to wtedy nie robiłby tego. Stąd też teoria o tym, że dobro i zło dotyczy wyłącznie ludzi.

2 cytat:

3. Do czego dąży człowiek?

Cytuj:
Generalnie każdy człowiek ma te same elementarne potrzeby i będzie dążył do ich spełnienia. Celem życia bowiem jest egzystencja sama w sobie. Marks religię nazwał trafnie "opium ludu" - czyli czymś, co pozwoli na ucieczkę ludzi (zwłaszcza tych wyzyskiwanych) do wyimaginowanego świata, w którym jest lepiej (na przykład Niebo, Raj).

Tak też potrafią myśleć Ateiści - wzorowałem się na moim koledze ateiście.

Cz sie 04, 2011 12:35
Zobacz profil WWW
Kris65 napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Ale niektórzy o uczciwym sumieniu, tworzą własną wizję Boga.I zostają ateistami ;)

Pycha i czyste sumienie wzajem się wykluczają.

Cz sie 04, 2011 12:50

Ale niektórzy o uczciwym sumieniu, tworzą własną wizję Boga.I zostają ateistami ;)[/quote]
Pycha i czyste sumienie wzajem się wykluczają.[/quote]

W takich kwestiach chyba nie.

Ale...Nie będziesz miał cudzych.......nie będę rozwijał tego wątku.

Cz sie 04, 2011 13:27

Jowan_Michael
Twierdzenia twojego kolegi nie mają się zbytnio do ateizmu - to raczej zlepek filozofii i metafizyki niezgodny z nauką (najbardziej rozwinięte zwierzęta rozumieją "dobro i zło", a człowiek jak najbardziej jest też zwierzęciem).

Pt sie 05, 2011 16:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22