Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Dramatyczny wzrost liczby apostatów 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny wzrost liczby apostatów
Nikomu nie bronię interesować się czymkolwiek, natomiast dziwne wydaje mi się wydawanie ocen w kwestiach wewnątrzwyznaniowych przez osoby, dla których to i tak wszystko jedno. Inaczej mówiąc: gdybym był ateistą, to, oczywiście, interesowałoby mnie to (jako osobę generalnie zainteresowaną religiami), dlaczego katolicy świętują niedziele, adwentyści soboty, a Świadkowie Jehowy tylko jeden raz w roku, natomiast nie przyszłoby mi do głowy osądzać, którzy postępują "słusznie", a którzy nie, bo dla mnie, jako ateisty, w ogóle nie ma potrzeby świętować niczego, więc z mojego punktu widzenia wszyscy postępują równie "niesłusznie".

Nawiasem mówiąc: wielu ateistów uważa Biblię za księgę słabą, brutalną i generalnie niezbyt wartościową; a mimo to nigdy nie spotkałem się z tym, by chwalili Kościół katolicki za to, że od niej odstępuje (nie twierdzę, że tak jest, podaję przykład tezy). Przeciwnie: chętnie dołączają się w tym względzie do chóru protestantów.. jak widać, Biblia to jedno, a walenie w Kościół pod każdym możliwym pretekstem to zupełnie inna sprawa ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 03, 2011 14:14

Dla Ciebie, jako niepiłkarza, też jest wszystko jedno ile Twój ulubiony zespół wygrywa meczy, jakie jest ustawienie piłkarzy na boisku, czy zmiana była sensowna czy nie i czy był spalony czy nie?

Śr sie 03, 2011 14:27

Oczywiście, że nie - bo to mój ulubiony zespół, z którym się utożsamiam. Ale już np. wyniki ligi włoskiej są mi najzupełniej obojętne, nie mówiąc już o słuszności zmian w tamtych drużynach itp. Sprawdzam je, oczywiście, bo się tym interesuję - natomiast to, że Juventus wygrał z Romą, a Inter przegrał z Lazio, to dla mnie fakt, który sprawdzam i odnotowuję z racji zainteresowania, ale którego nie oceniam: nie twierdzę, że to "dobrze", że Juventus wygrał, albo "źle", że Inter przegrał.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 03, 2011 14:31

No widzisz, czyli jest jakiś zespół i jakaś liga, która Cię bardziej interesuje, niż inne. Mimo, że nie uprawiasz tego sportu, nie jesteś członkiem organizacji, pewnie nawet nie bywasz na spotkaniach. Jednak to Cię interesuje. Wyobraź sobie, że wielu ateistów w Polsce (nie chcę wypowiadać się za ateistów w innych krajach) interesuje to co się dzieje w Kościele katolickim, tym bardziej, że o ile Liga Angielska NIE MA żadnego wpływu na nieinteresujących się nią i niebędących jej członkami, to Kościół kat. MA ZNACZNY WPŁYW na wszystkich w Polsce, czy sobie tego życzą czy nie. Pewnie stąd takie zainteresowanie.

Śr sie 03, 2011 14:45

Jajko napisał(a):
No widzisz, czyli jest jakiś zespół i jakaś liga, która Cię bardziej interesuje, niż inne.

Interesuje, bo jestem fanem i się utożsamiam. Ateiści są fanami KK i się z nim utożsamiają? :D

Cytuj:
Wyobraź sobie, że wielu ateistów w Polsce (nie chcę wypowiadać się za ateistów w innych krajach) interesuje to co się dzieje w Kościele katolickim

Nie mam nic przeciwko interesowaniu się, dziwię się ocenianiu, czy chrześcijanin postępuje słusznie święcąc niedzielę, czy może sobotę, przez tych, którzy i tak nie wierzą w istnienie Głównego Zainteresowanego tym, by świętował niedzielę czy sobotę.

Cytuj:
to Kościół kat. MA ZNACZNY WPŁYW na wszystkich w Polsce, czy sobie tego życzą czy nie.

Jaki istotny wpływ na twoje życie ma to, czy katolicy będą świętować soboty czy niedziele? Nawet zresztą gdyby miało to na twoje życie jakiś wpływ, to przecież zawsze możesz powiedzieć: "może i Biblia każe świętować sobotę/niedzielę, ale przecież ja w Biblię i w Boga i tak nie wierzę, więc nic mnie to nie obchodzi, obchodzi mnie respektowanie mojego interesu!". Więc w czym problem?

Śr sie 03, 2011 15:04
Commander napisał(a):
Tak więc nauka następców Jezusa jest nadrzędna w stosunku do nauki jego samego? Alus opanuj się. Masz napisane w ewangelii o szabacie i o prawach wprowadzanych przez ludzi i nigdzie nie ma nic o tym żeby świętować dzień słońca. Jezus miałby według ciebie na darmo to wszystko mówić o szabacie?
Cytuj:
Nakaz świętowania szabatu został przekazany przez Boga, zmartwychwstanie zostało dokonane przez Boga

No i co z tego, że zmartwychwstanie zostało dokonane przez Boga, gdzie Bóg przekazał w piśmie, tak jak Mojżeszowi, że mają odtąd czcić inny dzień zamiast szabatu?

Cytuj:
a co konkretnie wypaczył?...znasz przynajmniej naukę Jezusa?

Przytoczyłem ci słowa z Nowego Testamentu, Czego chcesz więcej? Wypaczyli to może nieodpowiednie słowo, oni po prostu odrzucili naukę Jezusa i wprowadzili nowy dzień do świętowania dla chrześcijan, wyznawców Jezusa. Bo tak, mamy klucze i możemy robić wszystko, nawet ignorować naukę samego Jezusa? Alus, dziwię się, że ty wierzysz tym kłamcom, którzy dzień Słońca uznali za świętszy od szabatu w dekalogu zapisanym, który sam Jezus uznawał za podstawowe przykazania które dał człowiekowi Bóg. :o

Ciekawa ta Twoja karkołomna wykładnia, ale niezbyt logiczna.
Odpowiedz mi na jedno zasadnicze pytanie - co dla Ciebie jest wazniejsze:
- listownie przekazane Ci życzenia?
- wizytę tej osoby pragnącej osobiście złożyć Ci życzenia?
odrzucili naukę Jezusa i wprowadzili nowy dzień do świetowania - ni w ząb nie znasz nauki Jezus.....właśnie w pierwszy dzień tygodnia Jezus zmartychwstał i w ten dzień sprawował osobiscie Euchrystię z uczniami na drodze do Emaus.
Usiłujesz przemycić jakieś pogańskie święto słońca....nonsensowna manipulacja.

Śr sie 03, 2011 16:21
zbanowany na stałe

Cytuj:
.właśnie w pierwszy dzień tygodnia Jezus zmartychwstał i w ten dzień sprawował osobiscie Euchrystię z uczniami

Ustanowienie eucharystii:
Cytuj:
A gdy oni jedli, wziął Jezus chleb i pobłogosławił, łamał i dawał uczniom, i rzekł: Bierzcie i jedzcie, to jest ciało moje. Potem wziął kielich i podziękował, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy; albowiem to jest krew moja nowego i wiecznego przymierza, która się za was i za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. Ale powiadam wam: Nie będę pił odtąd z tego owocu winorośli aż do owego dnia, gdy go będę pił z wami na nowo w Królestwie Ojca mego. A gdy odśpiewali hymn, wyszli ku Górze Oliwnej

No i co? Na drodze do Emaus też nie było żadnego przymierza z niedzielą, tylko się apostołom objawił Jezus i podzielił chlebem z nimi (tak sami napisali). Szabat czyli sobota nigdzie nie jest zamieniony w Nowym Testamencie na jakikolwiek inny dzień. Jezus sam by sobie przeczył? Apostołowie by przeczyli jego słowom? W całym piśmie świętym jest tylko Szabat wymieniany jako ten dzień który jest uświęcony przymierzem. Wyobraź to sobie. Nauka ludzi, tradycja, oto w co wierzysz Alus.

Cytuj:
Usiłujesz przemycić jakieś pogańskie święto słońca....nonsensowna manipulacja.

Widzę, że masz poważne braki w historii Kościoła Katolickiego. To nie ja przemyciłem, to KK przemycił niedzielę. Mnie na tym soborze nie było. :mrgreen:

Śr sie 03, 2011 17:09

Cytuj:
Nauka ludzi, tradycja, oto w co wierzysz Alus.

Z punktu widzenia ateisty to chyba lepiej, niż wierzyć w nieistniejącego Boga, prawda? :D

Śr sie 03, 2011 17:26
zbanowany na stałe

Fajnie jest skłonić wierzącego do pomyślunku nad tym w co wierzy.

Śr sie 03, 2011 17:56
Tylko w niedzielę zmartwychwstał i tylko w niedzielę sprawował osobiście Eucharystię.
W co wierzę.....A jeśliby Chrystus nie zmartwychwstał próżna jest nasza wiara...wierzę w Chrystusa i jako chrześcijanka czczę dzień Jego zmartwychwstania.
Sobota pozostała świętem dla tych, którzy odrzucili Chrystusa.

Commander napisał(a):

Zmartwię Cię - pochlebiasz sobie, wypisujesz takie nonsensy, że tylko budzisz zdziwienie.

Śr sie 03, 2011 17:57
zbanowany na stałe

A tu cie zaskoczę, pierwsi chrześcijanie czcili sobotę. No i co? Dopiero od tego nieszczęsnego soboru im zakazano.
A tak w ogóle to Jezus nie zmartwychwstał, więc próżna jest wasza wiara. Ludzie którzy zostali ukrzyżowani przez rzymian nie podnosili się z martwych.

Śr sie 03, 2011 18:01
Commander napisał(a):
A tu cie zaskoczę, pierwsi chrześcijanie czcili sobotę. No i co? Dopiero od tego nieszczęsnego soboru im zakazano.
A tak w ogóle to Jezus nie zmartwychwstał, więc próżna jest wasza wiara. Ludzie którzy zostali ukrzyżowani przez rzymian nie podnosili się z martwych.

Jesli Jezus nie zmartwychwstał to po kiego licha dyskutujesz o Jego Kościele??....nie potrafisz ciekawiej zagospodarowac sobie wolnego czasu???

Śr sie 03, 2011 18:06
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jesli Jezus nie zmartwychwstał to po kiego licha dyskutujesz o Jego Kościele??....nie potrafisz ciekawiej zagospodarowac sobie wolnego czasu???

Lepiej zastanów się nad tym, jaki w końcu dzień święcić. Bo ja nad moim sposobem spędzania wolnego czasu panuję sam. ;)

Śr sie 03, 2011 18:16

Cytuj:

Szkoda tylko, że znacznie trudniej jest skłonić do tego ateistę.

Śr sie 03, 2011 18:33
zbanowany na stałe

Może dlatego, że ateista nie wierzy. :D

Śr sie 03, 2011 18:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona