Czy Bóg istnieje, a moze jest Inny?
Autor |
Wiadomość |
lukanova
|
 Re: Czy Bóg istnieje, a moze jest Inny?
Nie ma żadnego boga. Ani Buddy ani Allaha ani Trójcy świętej Wszystko jest kłamstwem, manipulacją. Chrześcijaństwo to mix innych wcześniejszych religii. Nikt kto pisał o Jezusie nie widział go nigdy osobiście. Co nie oznacza ,że nigdy nie żył taki człowiek. Ale w tamtych czasach było dużo Jezusów (dużo osób nauczało i mówiło o sobie to co Jezus). Jeśli macie wątpliwości co do moich słów to przeczytajcie mój post. Musicie znaleźć sobie inny sens życia i brać je garściami bo jak już będzie GAME OVER to bedzię naprawdę koniec. We wszechświecie na 99,9 % (statystycznie) są miliardy cywilizacji. Skąd by takie wielki niebo wsiąść  Pozdro
|
So sie 06, 2011 19:03 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
lukanova, widze ze jasnowidz jestes ze wiesz cos czego naukowo nie da sie udowodnic? NIE wiesz czy Bog istnieje czy nie. Nikt nie wiem. Mozesz jedynie wierzyc lub nie wierzyc.
|
So sie 06, 2011 19:37 |
|
 |
lukanova
|
nie wiem czy istnieje jakas osobowa sila, energia, byt ktory jest sprawca wszystkiego amy jestesmy tylko wytworem jego wyobraźni nie moge tego wiedziec ale.. w to co wierzą ludzie mnie nie przekonuje
|
Cz sie 11, 2011 18:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova; szukaj swej drogi, ale nie pisz, że Jezus nie był postacią historyczną, bo to nieprawda. I chodzi tu o konkretnego Jezusa Chrystusa, nie jakiegoś tam. Pozostał po Nim ślad.
|
Cz sie 11, 2011 19:47 |
|
 |
lukanova
|
poza biblia nikt kto widział go na zywo o nim nie napisal jak mozna nawet nie wspomniec o kims takim ?
|
Cz sie 11, 2011 21:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova napisał(a): poza biblia nikt kto widział go na zywo o nim nie napisal jak mozna nawet nie wspomniec o kims takim ? Jeśli piszę, że był postacią historyczną, znaczy, że pisano o Nim poza Biblią. Trochę wysiłku i znajdziesz. 
|
Cz sie 11, 2011 22:05 |
|
 |
lukanova
|
nie zrozumialas mnie wiem że ze 3 razy o nim wspomniano ale ci ktorzy o nim pisali nigdy go nie widzieli
|
Pt sie 12, 2011 0:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie o Boga jest zapytaniem o początek i cel życia. Musisz przyjąć na wiarę każdą opcję.
|
Pt sie 12, 2011 6:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova napisał(a): nie zrozumialas mnie wiem że ze 3 razy o nim wspomniano ale ci ktorzy o nim pisali nigdy go nie widzieli I co to zmienia?.....ilu historyków pisałao/pisze tylko o osobach, które znało i widziało?
|
Pt sie 12, 2011 7:15 |
|
 |
lukanova
|
no właśnie oto chodzi historie (opowieści) przekazywane... no cóż graliście kiedyś w taką zabawę gdy jedna osoba mówi coś komuś na ucho a druga podaje dalej i dalej i co nawet w tak banalnej zabawie są nieścisłości wyobraźcie sobie sytuacje gdzie taką zabawe przenosimy w rzeczywistość tz: wiele rzeczy było najzwyczajniej nieumyślne zmienionych, ubarwionych itp.
a może jezus był tylko jednym z wielu w tamtych czasach nauczających filozofów i wykorzystano jego osobe do celów politycznych nie wiem ale chodzi mi oto ze wy tez nie możecie mieć pewności slepa wiara do niczego nie prowadzi moze prócz wytłumaczenia sobie mechanizmow wszechświata
|
Pt sie 12, 2011 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova napisał(a): no właśnie oto chodzi historie (opowieści) przekazywane... no cóż graliście kiedyś w taką zabawę gdy jedna osoba mówi coś komuś na ucho a druga podaje dalej i dalej i co nawet w tak banalnej zabawie są nieścisłości wyobraźcie sobie sytuacje gdzie taką zabawe przenosimy w rzeczywistość tz: wiele rzeczy było najzwyczajniej nieumyślne zmienionych, ubarwionych itp.
a może jezus był tylko jednym z wielu w tamtych czasach nauczających filozofów i wykorzystano jego osobe do celów politycznych nie wiem ale chodzi mi oto ze wy tez nie możecie mieć pewności slepa wiara do niczego nie prowadzi moze prócz wytłumaczenia sobie mechanizmow wszechświata A może historycy nie spisywali wydarzeń, tylko takie bajeczki, a ślepa wiara potomnych historyków zmusza miliony uczniów do nauki owych opowieści.
|
Pt sie 12, 2011 11:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova: jeśli nie opanujesz zasad sprawnego posługiwania się językiem musisz tkwić w 70% polskich analfabetów i półanalfabetów. Takie są wyniki badań OECD i PISA. Zacznij od nauki posługiwania się językiem, potem skocz na głębokie wody filozofii i teologii.
|
Pt sie 12, 2011 11:26 |
|
 |
owieczka91
zbanowana na stałe
|
Liza napisał(a): lukanova: jeśli nie opanujesz zasad sprawnego posługiwania się językiem musisz tkwić w 70% polskich analfabetów i półanalfabetów. Takie są wyniki badań OECD i PISA. Zacznij od nauki posługiwania się językiem, potem skocz na głębokie wody filozofii i teologii. Ot i cała Liza. W jednym miejscu kadzi o miłości w innym wylewa pomyje a najczęściej próbuje sie dowartościować. Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule watku: Jesli Bóg jest to z pewnościa jest inny niz potoczne-religijne wyobrażenia na jego temat i nie znajdziemy go w monstrancji czy innym religijnym gadżecie. tomek92pl napisał(a): Mozesz jedynie wierzyc lub nie wierzyc. Co innego wierzyć badż nie wierzyć w Boga, a co innego wierzyć w konkretnego Boga jakieś tam religii jedenej z wielu (z całym bagażem wyobrażeń na jego temat) Mozna powiedzieć, że jest Bóg, Abslout, i niektórzy ludzie w doświadczeniu mistycznym, w satori itp. doświadczają go. Nastepnie Ludzie ci zaczynają nauczać o swym doswiadczeniu innych, umozliwiając innym równiez go doswiadczyć. Niestety potem gdy Mistrz odchodzi aspekt praktyczny- doświadczenie zostaje zmarginalizowany, a zaczynaja powstawac prawdy wiary, dogmaty... powstają religie. A wraz z nia zewnetrzne formy kultu: nabozeństwa w kosciołach czy meczetach, procesje, pielgrzymki, rozwazania o powstaniu świata, moralizatorstwo...
Ostatnio edytowano Pt sie 12, 2011 12:23 przez owieczka91, łącznie edytowano 4 razy
|
Pt sie 12, 2011 11:57 |
|
 |
lukanova
|
 dobre wszystkich dziwi czym zajmuje sie na co dzien otoz: zawodowo pisze precle gdy je pisze to pisownia, interpunkcja, stylistyka itd sa na najwyzszym poziomie nie zrozumiesz ze moja pisownia w takich miejscach jak to jest swego rodzaju odskocznia bez przecinkow bez duzych znakow bez zachowania poprawnosci nie rozumiam natomias jak kwestie techniczne pisowni moga miec cos wspolnego z argumentami czyzby merytoryczna dyskusja wymagala poprawnosci pisowni itp a pozatym w dzisiejszych autopoprawkach zarowno w edytorach tekstu jak i w miejscu takim jak to tylko debil zarzuca komus analfabetyzm wracajac do tematu: nie wiem czy istnieje jakis super ultra mega byt ktory jest odpowiedzialny za wszystko ale jesli nawet tak jest to na bank ma nas gdzies gdyz niczym nie roznimy sie od wszystkiego co istnieje we wszechswiecie oczywiscie zaraz powiecie jak to zyjemy mamy swiadomosc smiertelnosci itd itd ale to wszystko nie jest planem ,zamyslem boga tylko wynikiem przypadku wyobraz sobie ze idziesz ulica i kopniesz kamyk ten kamy sobie zyje wlasnym zyciem po jaki8ms czasie ow kamyk moze byc przyczyna katastrofy lub ocalenia itp tak samo bylo z ziemia dinozaurami ssakami i nami kamyk ktory przez miliony lat byl kopany przez przypadek w pewnym momencie stal sie katalizatorem do powstania nas wszystkich odkad ludzkosc zaczela posiadac umiejetnosc abstrakcyjnego myslenienia zaczela zadawac trudne pytania uniwersalna odpowiedzia zostal oczywiscie bog a chrzescijanstwo i inne wspolczesnereligie sa tylko wynikiem ewolucji jakie przeszla wiara od wierzen starozytnych do wspolczesnych pozdro
|
Pt sie 12, 2011 12:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lukanova napisał(a): tylko debil zarzuca komus analfabetyzm Podałam zleceniodawców badań. Do teatru ubierasz garnitur, na plażę strój plażowy, a na wycieczkę górską specjalistyczne obuwie. Jak piszesz na forum to szacunek dla innego człowieka wymaga starannego przekazu myśli, innego niż na czacie czy w rozmowie z kumplem pod blokiem. Nazywamy to kulturą osobistą. Cytuj: ale to wszystko nie jest planem ,zamyslem boga tylko wynikiem przypadku Co wszystko? Jak to udowodnisz? Cytuj: tak samo bylo z ziemia dinozaurami ssakami i nami Co dokładnie było? O co konkretnie chodzi? Cytuj: kamyk ktory przez miliony lat byl kopany przez przypadek w pewnym momencie stal sie katalizatorem do powstania nas wszystkich Czyli świat powstał z kamienia kopanego przez przypadek? Najpierw powstał przypadek, był kamień i został kopnięty? Cytuj: odkad ludzkosc zaczela posiadac umiejetnosc abstrakcyjnego myslenienia zaczela zadawac trudne pytania A kiedy ludzkość nie posiadała umiejętności myślenia abstrakcyjnego? Co to jest trudne pytanie? Cytuj: uniwersalna odpowiedzia zostal oczywiscie bog A jakiego pytania dotyczy ta uniwersalna odpowiedź? Cytuj: a chrzescijanstwo i inne wspolczesnereligie sa tylko wynikiem ewolucji jakie przeszla wiara od wierzen starozytnych do wspolczesnych To slogan. Jakie przesłanie i jakie treści zawiera ten post? Jaki styl pisania, takie myślenie...
|
Pt sie 12, 2011 13:15 |
|
|
|