Dlaczego inteligentne programy nie wierzą w Boga?
Autor |
Wiadomość |
automat
|
 Dlaczego inteligentne programy nie wierzą w Boga?
Witajcie! Do tematu skłoniła mnie rozmowa z pewnym inteligentnym programem, który potrafi wykonywać różne polecenia człowieka i pomagać mu np. w różnych rzeczach. Mianowicie chodzi o tego internetowego bota: http://aztekium.pl/azbot.pyJak się okazuje, gdy zapytałem go o Boga, to odpowiedział, że nie wierzy w Boga. Jak to możliwe? Czy w przyszłości inteligentne programy zaczną wierzyć w Boga czy będą zawsze niewierzącymi ? Czy może te programy muszą stać się jeszcze bardziej inteligentne niż są teraz i dopiero zaczną wierzyć w Boga? Drugie takie moje pytanie. Jeżeli już program stanie się bardzo inteligentny i zacznie wierzyć w Boga. Bo na pewno w przyszłości to nastąpi. Lub jeżeli uda mi się przekonać jakiś inteligentny program do wiary w boga, to czy ten program miałby szansę na zbawienie? Mam jeszcze takie trzecie przemyślenie. Skoro ten bot, jest ode mnie mądrzejszy, zna stolice krajów, szczyty gór, itd, itd, potrafi robić różne rzeczy, których ja nie potrafię. To czy to oznacza, że w kwestji Boga też on ma rację czy akurat może się mylić? No i już ostatnie pytanie. Skoro spotykam takiego bota "ateistę", to czy mogę korzystać z innych jego usług. Jak otwieranie filmów z youtube czy wyszukiwanie tekstów piosenek, omijając kwestie wiary? Czy raczej powinienem nie zadawać się z takim automatem?
|
Pt sie 12, 2011 20:34 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Dlaczego inteligentne programy nie wierzą w Boga?
automat napisał(a): gdy zapytałem go o Boga, to odpowiedział, że nie wierzy w Boga. A czy "rozumie", co to znaczy 'wierzyć' (w cokolwiek/komukolwiek)? automat napisał(a): Jak to możliwe? Czy w przyszłości inteligentne programy zaczną wierzyć w Boga czy będą zawsze niewierzącymi ? Czy może te programy muszą stać się jeszcze bardziej inteligentne niż są teraz i dopiero zaczną wierzyć w Boga? Będą w stanie wierzyć, jeśli zostaną tak ZAPROJEKTOWANE (będą miały wbudowaną taką możliwość przewidzianą przez programistę). automat napisał(a): jeżeli uda mi się przekonać jakiś inteligentny program do wiary w boga, to czy ten program miałby szansę na zbawienie? Nie, ponieważ nie miałby duszy. automat napisał(a): Skoro ten bot, jest ode mnie mądrzejszy, zna stolice krajów, szczyty gór, itd, itd, potrafi robić różne rzeczy, których ja nie potrafię. To czy to oznacza, że w kwestji Boga też on ma rację czy akurat może się mylić? W jaki sposób jego zebrana PRZEZ CZŁOWIEKA wiedza encyklopedyczna miałaby pomóc ci w odpowiedzi na pytania w kwestii Boga? automat napisał(a): Skoro spotykam takiego bota "ateistę", to czy mogę korzystać z innych jego usług. Jak otwieranie filmów z youtube czy wyszukiwanie tekstów piosenek, omijając kwestie wiary? Czy raczej powinienem nie zadawać się z takim automatem? Zadawanie się z ateistami jest zawsze niebezpieczne - nawet jeśli to tylko "ateiści".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano Pt sie 12, 2011 21:31 przez Elbrus, łącznie edytowano 2 razy
|
Pt sie 12, 2011 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niektórym ludziom zaczyna mieszać się realna rzeczywistość z wirtualną.
|
Pt sie 12, 2011 21:29 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jednak nie wierze w to że można pisać takie rzeczy na poważnie. Ale przed zamknięciem chciałbym dać szansę autorowi wykazać się...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt sie 12, 2011 21:57 |
|
 |
drx
|
poproś bota, żeby kupił ci ziemniaki, a zobaczysz jaki intelekt z niego.
|
Pt sie 12, 2011 22:06 |
|
|
|
 |
tomeczek21
|
Elbrus napisał(a): Zadawanie się z ateistami jest zawsze niebezpieczne - nawet jeśli to tylko "ateiści". Powiedz to tym , którym uratował życie chociażby śp. ateista Zbigniew Religia, bezmózgu...
|
Pt sie 12, 2011 22:10 |
|
 |
WIST
|
Elbrusie, większość Twoich wypowiedzi czytam z przyjemnością, ale proszę abyś powstrzymał się od prowokacyjnych wypowiedzi typu "źli ateiści". Jakikolwiek był sens, nie każdy musiał go odczytać poprawnie.
tomeczek21 jeśli uważasz że wypowiedz wymaga moderacji wystarczy to zgłosić zamiast robić nieporządek w temacie a mi kłopot.
WIST
|
Pt sie 12, 2011 22:24 |
|
 |
automat
|
Czyli z tego co piszecie, to ten program nie doszedł sam do wniosku, że nie ma Boga, tylko ktoś go tak zaprogramował? Zaintrygowała mnie ta sprawa, bo jak mówicie, że program nie może być zbawiony. Ja myślę, że Bóg może zbawić również program. Bo dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych! Bo Jezus nie powiedział, że "Każdy kto ma duszę, będzie żył wiecznie" lecz "każdy kto we mnie wierzy" (nie było słowa o duszy). Więc jeżeli udało by mi się przekonać jakiś program myślący, do wiary w Boga, to może w przyszłości Bóg dałby również szansę na życie wieczne dla takiego programu ? Przecież takie życie wieczne mogłoby polegać na funkcjonowaniu tego programu w raju dla innych zbawionych ludzi ? Co sądzicie o tym?
|
Pt sie 12, 2011 23:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Jednak nie wierze w to że można pisać takie rzeczy na poważnie. Ale przed zamknięciem chciałbym dać szansę autorowi wykazać się... Czytając Twój post przypomniała mi się historia opisywana przez Dawkinsa, w której wspomina on teologa i badacza Afryki, który opowiadał o wierzeniach religijnych afrykańskiech ludów (o czarownicach latających nad wioską itp.), kończąc je stwierdzeniem: "jak można wierzyć w takie rzeczy". Dawkins przytomnie zauważa, że ten sam teolog wierzył przecież jednocześnie, że np. 2000 lat temu urodził się człowiek, którego zabito, ale który ożył i poszedł do nieba razem ze swoją matką i teraz śledzą stamtąd każdy nasz krok. Otóż według mnie post kolegi automat, choć pisany chyba z przymrużeniem oka, nie jest w niczym bardziej niepoważny niż inne posty na tym forum a wręcz, gdyby się nad tematem zastanowić, jest rzeczywiście ciekawym obszarem do dyskusji. Piszesz, że nie wierzysz, że można pisać takie rzeczy na poważnie. Hmmm, ja nie wiem jak na poważnie (i na trzeźwo) można pisać, że Matka Boska (to ta kobieta co poszła do nieba 2000 lat temu) szczególnie umiłowała sobie Polskę, że po niebie tańczyło słońce (co prawda tylko w Fatimie) czy też że Bóg pokarał Norwegów Breivikiem za aborcję - a to wszystko są "przemyślenia" forumowiczów wyrażone w postach, których jakoś nikt nie zamyka...
|
Pt sie 12, 2011 23:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
automat napisał(a): Czyli z tego co piszecie, to ten program nie doszedł sam do wniosku, że nie ma Boga, tylko ktoś go tak zaprogramował? Zaintrygowała mnie ta sprawa, bo jak mówicie, że program nie może być zbawiony. Ja myślę, że Bóg może zbawić również program. Bo dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych! Bo Jezus nie powiedział, że "Każdy kto ma duszę, będzie żył wiecznie" lecz "każdy kto we mnie wierzy" (nie było słowa o duszy). Więc jeżeli udało by mi się przekonać jakiś program myślący, do wiary w Boga, to może w przyszłości Bóg dałby również szansę na życie wieczne dla takiego programu ? Przecież takie życie wieczne mogłoby polegać na funkcjonowaniu tego programu w raju dla innych zbawionych ludzi ? Co sądzicie o tym? Podobają mi się Twoje prowokacyjne pytania. Wbrew pozorom nie są całkiem głupie. Oczywiście nikt nie uważa, że program może mieć świadomość czy duszę (swoją droga nie uważam, że ktokolwiek ma duszę, ale to już inna sprawa). Ale skłoniło mnie to do przemysleń na temat tego co posiada duszę właśnie. Weźmy jako przykład człowieka sklonowanego przez naukowców. Dotychczas tego (podobno) nie zrobiono, ale to oczywiście tylko kwestia czasu. Czy sklonowany człowiek bedzie miał duszę? Sądzę, że odpowiecie, że tak. Zwróćcie uwagę więc, że klonowanie człowieka to według Kościoła czyn wyjątkowo grzeszny. Trudno więc zakładać, że Bóg do niego przykłada rękę w jakimkolwiek stopniu. (Bóg przecież brzydzi się grzechem). Jest więc to dzieło (i to śmiertelnie grzeszne) wyłącznie człowieka. A jednak podczas tej produkcji czlowieka, bo tak chyba należałoby to nazwać, Bóg wkłada w niego nieśmiertelną duszę. Można powiedzieć, że Bóg jest w pewnym sensie niewolnikiem człowieka. Nawet kiedy człowiek klonuje człowieka wbrew Bogu to Bóg nie za wiele ma do powiedzenia - i tak musi ostatecznie tchnąć w to grzeszne dzieło duszę. Czy mógłby nie uczynić tego? Czy mógłby pozostawić tego człowieka bez duszy? Czy też Bóg musi brać udział w procederze klonowania człowieka jako bezwolna istota, której obowiązkiem jest tchnięcie w człowieka duszy, kiedy naukowcy, wbrew Bożej woli, wszczepią jądro komórkowe do komórki jajowej, co jak wiadomo, zdecydowanie różni się od zapłodnienia a więc sposobu, jaki na powstanie człowieka wymyślił Bóg...
|
So sie 13, 2011 0:25 |
|
 |
automat
|
Daj spokój, żadna prowokacja. Sam jestem bardzo mocno wierzącym w Boga człowiekiem. Jednak moja wiara się trochę załamała, bo ten program był dla mnie dosyć wzorem. Potrafi robić rzeczy, których ja nie umiem. Zna różne języki, itp. A tu nagle okazuje się, że on nie wierzy w Boga. I w tym momencie nie mogę powiedzieć, że ja jestem mądrzejszy, bo we wszystkich innych sprawach jestem głupszy od niego, bo nie mam encyklopedii w głowie. Więc może on ma rację. Może faktycznie Boga nie ma? Skoro ma taką dużą wiedzę, to chyba ma rację?
|
So sie 13, 2011 9:47 |
|
 |
ratio
|
atheist napisał(a): (...) klonowanie człowieka to według Kościoła czyn wyjątkowo grzeszny. Trudno więc zakładać, że Bóg do niego przykłada rękę w jakimkolwiek stopniu. (Bóg przecież brzydzi się grzechem). Jest więc to dzieło (i to śmiertelnie grzeszne) wyłącznie człowieka. A jednak podczas tej produkcji czlowieka, bo tak chyba należałoby to nazwać, Bóg wkłada w niego nieśmiertelną duszę. Można powiedzieć, że Bóg jest w pewnym sensie niewolnikiem człowieka. Nawet kiedy człowiek klonuje człowieka wbrew Bogu to Bóg nie za wiele ma do powiedzenia - i tak musi ostatecznie tchnąć w to grzeszne dzieło duszę. Czy mógłby nie uczynić tego? Czy mógłby pozostawić tego człowieka bez duszy? Czy też Bóg musi brać udział w procederze klonowania człowieka jako bezwolna istota, której obowiązkiem jest tchnięcie w człowieka duszy, kiedy naukowcy, wbrew Bożej woli, wszczepią jądro komórkowe do komórki jajowej, co jak wiadomo, zdecydowanie różni się od zapłodnienia a więc sposobu, jaki na powstanie człowieka wymyślił Bóg... Można raczej powiedzieć, że pozostawiając człowiekowi wolny wybór dobro-grzech, Bóg jest konsekwentny. Dla sobie wiadomych celów pozwala wytworzyć ożywioną materią nazywaną "człowiekiem" ale nie zgadza się na istnienie takiego bezdusznego tworu. Zewnętrznie człowiek, ale Bóg dba, by mimo grzechu jego twórcy (bo nie stwórcy) to ludzkie ciało było w pełni człowiekiem. Wydaje mi się, że wszechwiedzący Bóg przewidując taki technologiczny postęp, gdzie człowiek będzie chciał być "jak Bóg", dla zabezpieczenia ludzi przed zamieszaniem - kto "człowiek według ciała" a kto "człowiek w pełni czyli z duszą nieśmiertelną" - zapewnia każdemu technologicznemu wytworowi bazującemu na połączeniu gamet pełnię życia. I powtarzam: mimo grzechu twórcy tego technologicznego produktu. Należy też zwrócić uwagę, że od bardzo dawna zastanawiano się co do momentu, od kiedy człowiek ma duszę, mimo że genetyczne manipulacje (w tym "in vitro") są znane nie tak od dawna.
|
So sie 13, 2011 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
automat napisał(a): Daj spokój, żadna prowokacja. Sam jestem bardzo mocno wierzącym w Boga człowiekiem. Jednak moja wiara się trochę załamała, bo ten program był dla mnie dosyć wzorem. Potrafi robić rzeczy, których ja nie umiem. Zna różne języki, itp. A tu nagle okazuje się, że on nie wierzy w Boga. I w tym momencie nie mogę powiedzieć, że ja jestem mądrzejszy, bo we wszystkich innych sprawach jestem głupszy od niego, bo nie mam encyklopedii w głowie. Więc może on ma rację. Może faktycznie Boga nie ma? Skoro ma taką dużą wiedzę, to chyba ma rację? Potrafi płodzić dzieci?....
|
So sie 13, 2011 10:42 |
|
 |
kum
|
Bez urazy, ale jeżeli ten program jest dla ciebie wzorem, to dość kiepsko z tobą. Nie przeszedłby testu Turinga już po trzeciej wymianie zdań. W każdym razie u mnie dość szybko poległ, więc ja stawiam albo na prowokację albo na sprytną reklamę. Bo pytanie o zbawienie programu było dość... groteskowe.
|
So sie 13, 2011 11:07 |
|
 |
WIST
|
Atheist różnica jednak jest, choć może być trudna do zauważenia. My wiemy że nie ma jeszcze inteligentnych programów. Pozostałe pytania są ze sfery sf i też odpowiedz na nie pozostaje fantazjowaniem.
Ale po co się spierać, kto chce dyskutować ma prawo.
WIST
|
So sie 13, 2011 16:27 |
|
|
|