Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Teleportacja 
Autor Wiadomość

Post Re: Teleportacja
Nie chodzi o rozdzielczość zdjęć wykonywanych z orbity a rozdzielczość (dokładność, precyzję) pozycjonowania z wykorzystaniem systemu GPS.

N sie 14, 2011 12:05

Rutus napisał(a):
Uważa Pan, że system pozycjonowania globalnego, gdzie elementy składowe systemu umieszczone są daleko od centrum grawitacyjnego planety (orbita okołoziemska) prowadzą obliczenia bez uwzględnienia poprawek na grawitacyjną dylatację czasu? Czy po prostu nie wie Pan nic na temat efektu grawitacyjnej dylatacji czasu?
Bo wypowiedź wygląda (tylko powierzchownie) na wypowiedź znawcy, który ogłasza oczywistość.

Zjawisko grawitacyjnej dylatacji czasu dotyczy obiektów o ogromnej grawitacji typu czarne dziury. Tylko takie obiekty zdolne są zakrzywić czasoprzestrzeń. Wobec grawitacji ziemskiej jest to zjawisko niezauważalne gdyż grawitacja ziemska jest zbyt słaba aby zakrzywić czasoprzestrzeń w stopniu mierzalnym . Proszę nie przepisywać bezmyślnie wszystkiego z wikipedii bo wikipedię może redagować każdy. Można tam znaleźć mnóstwo rzetelnych informacji jednak jest tam również mnóstwo bzdur.

N sie 14, 2011 23:09

Niestety Sewerynie muszę cię zmartwić. Grawitacyjna dylatacja czasu ma ponad sześciokrotnie większy wpływ na system GPS niż ta wynikająca z prędkości i musi być uwzględniania w tym systemie, więc to nie Rutus pisze bzdury. Link do obliczeń zamieściłem w poprzednim poście.

N sie 14, 2011 23:45

kum napisał(a):
Niestety Sewerynie muszę cię zmartwić. Grawitacyjna dylatacja czasu ma ponad sześciokrotnie większy wpływ na system GPS niż ta wynikająca z prędkości i musi być uwzględniania w tym systemie, więc to nie Rutus pisze bzdury. Link do obliczeń zamieściłem w poprzednim poście.

Zegary umieszczone na orbicie i Ziemi dawałyby błąd rzędu 1s na 100lat więc jest to wartość nieistotna. Proszę podać link do źródła obliczeń które Pan przedstawił.

Pn sie 15, 2011 7:34

Po pierwsze błąd rzędu 1s pojawiłby się po około 72 latach. Po drugie nawet gdyby skumulowałby się on po 100 latach, to nadal miałby istotny wpływ, ale niestety właśnie udowodniłeś, że nie wiesz jakim odległościom odpowiada ten błąd. Po trzecie ja doskonale wiem, że ten błąd trzeba uwzględnić w systemach GPS. Chyba że twoim zdaniem wszystkie uczelnie, dokumenty techniczne i firmy uknuły jakiś spisek. Po czwarte wcale mnie nie dziwi twoje podejście do tematu, skoro prostego linku nie mogłeś znaleźć w miejscu, w którym Ci powiedziałem, że będzie. Ale niech stracę, proszę - LINK.

Pn sie 15, 2011 11:26

kum napisał(a):
Po pierwsze błąd rzędu 1s pojawiłby się po około 72 latach. Po drugie nawet gdyby skumulowałby się on po 100 latach, to nadal miałby istotny wpływ, ale niestety właśnie udowodniłeś, że nie wiesz jakim odległościom odpowiada ten błąd. Po trzecie ja doskonale wiem, że ten błąd trzeba uwzględnić w systemach GPS. Chyba że twoim zdaniem wszystkie uczelnie, dokumenty techniczne i firmy uknuły jakiś spisek. Po czwarte wcale mnie nie dziwi twoje podejście do tematu, skoro prostego linku nie mogłeś znaleźć w miejscu, w którym Ci powiedziałem, że będzie. Ale niech stracę, proszę - LINK.

Prosiłem aby podał Pan link do źródła obliczeń, które Pan przedstawił. Źródło czyli miejsce z którego pobrał Pan materiał znajdujący się w podanym powtórnie linku .

Pn sie 15, 2011 11:36

Nie do końca rozumem, o co prosisz. Bibliografia w linku jest podana. Link do strony źródłowej jest zawarty w adresie. Linków do księgarń i działów rekrutacyjnych uczelni nie widzę sensu podawać. Wikipedii, pisałeś niedawno, że nie można ufać. Jeżeli tym obliczeniom nie wierzysz wykonaj własne i przedstaw je tutaj. Podpowiem nawet jak to zrobić (chyba że masz swoją wizję na to, więc i ją przedstaw).

1. Skorzystaj z wzoru na grawitacyjną dylatację czasu.
2. Uprość wzór korzystając z dwumianu Newtona.
3. Wyznacz grawitacyjną dylatację czasu.
4. Skorzystaj z wzoru na dylatację czasu wynikającą z STW.
5. Uprość ponownie korzystając z dwumianu Newtona.
6. Oblicz dylatację czasu wynikającą z STW.
7. Odejmij drugi wynik od pierwszego i otrzymasz dylatację wypadkową.

Uprzedzam od razu - z rozwinięcia w dwumian Newtona można skorzystać, ponieważ zmienna ma małą wartość. Nie chce mi się liczyć reszty Lagrange'a, ale będzie miała bardzo małą wartość. Możesz sam policzyć, jeżeli nie wierzysz.

Teraz kolejna sprawa. Skoro jak mówisz błąd 1 s kumulowałby się po 100 latach, oznaczałoby to, że na dzień ten błąd wynosi około 27 us. W konsekwencji dawałoby to błąd około 8,2 km na dzień. Wyjaśnij proszę w takim razie, dlaczego nie jest to uwzględnione w systemach GPS. Ponownie uprzedzam - gdyby twoim zdaniem wartość tego błędu w odniesieniu do odległości miałaby inną wartość, przedstaw jaka by ona była i z jakich wzorów wynika. Dodam, że ja (i każdy kto ma jakieś pojęcie o tym) liczy to w ten sposób, że mnoży prędkość światła przez dylatację czasu.

Ostatnia rzecz - rozumiem, że nie odniesiesz się do niczego z wcześniejszego postu, poza brakiem podania przeze mnie źródeł, które mimo wszystko są podane w linku?

Pn sie 15, 2011 12:16

Seweryn napisał(a):
Zjawisko grawitacyjnej dylatacji czasu dotyczy obiektów o ogromnej grawitacji typu czarne dziury. Tylko takie obiekty zdolne są zakrzywić czasoprzestrzeń.
Najciekawsze jest to, że podczas dyskusji o korekcie GPS czarne dziury z ich efektami relatywistycznymi są dla pana Seweryna absolutnym pewnikiem, który można prezentować jako punkt odniesienia w argumentacji. Podczas, gdy w dyskusji o załamaniu przyczynowości czarne dziury z ich oddziaływaniem na czasoprzestrzeń są już absolutnie niewiarygodne. Cóż za konsekwencja!

Pn sie 15, 2011 12:43

kum napisał(a):
Nie do końca rozumem, o co prosisz. Bibliografia w linku jest podana. Link do strony źródłowej jest zawarty w adresie. Linków do księgarń i działów rekrutacyjnych uczelni nie widzę sensu podawać. Wikipedii, pisałeś niedawno, że nie można ufać. Jeżeli tym obliczeniom nie wierzysz wykonaj własne i przedstaw je tutaj. Podpowiem nawet jak to zrobić (chyba że masz swoją wizję na to, więc i ją przedstaw).

1. Skorzystaj z wzoru na grawitacyjną dylatację czasu.
2. Uprość wzór korzystając z dwumianu Newtona.
3. Wyznacz grawitacyjną dylatację czasu.
4. Skorzystaj z wzoru na dylatację czasu wynikającą z STW.
5. Uprość ponownie korzystając z dwumianu Newtona.
6. Oblicz dylatację czasu wynikającą z STW.
7. Odejmij drugi wynik od pierwszego i otrzymasz dylatację wypadkową.

Uprzedzam od razu - z rozwinięcia w dwumian Newtona można skorzystać, ponieważ zmienna ma małą wartość. Nie chce mi się liczyć reszty Lagrange'a, ale będzie miała bardzo małą wartość. Możesz sam policzyć, jeżeli nie wierzysz.

Teraz kolejna sprawa. Skoro jak mówisz błąd 1 s kumulowałby się po 100 latach, oznaczałoby to, że na dzień ten błąd wynosi około 27 us. W konsekwencji dawałoby to błąd około 8,2 km na dzień. Wyjaśnij proszę w takim razie, dlaczego nie jest to uwzględnione w systemach GPS. Ponownie uprzedzam - gdyby twoim zdaniem wartość tego błędu w odniesieniu do odległości miałaby inną wartość, przedstaw jaka by ona była i z jakich wzorów wynika. Dodam, że ja (i każdy kto ma jakieś pojęcie o tym) liczy to w ten sposób, że mnoży prędkość światła przez dylatację czasu.

Ostatnia rzecz - rozumiem, że nie odniesiesz się do niczego z wcześniejszego postu, poza brakiem podania przeze mnie źródeł, które mimo wszystko są podane w lkinu?

Piszesz że błąd wynosi 8,2km na dzień . Sygnał między satelitą a nawigacją GPS jest odświeżany co najmniej kilka razy w ciągu sekundy aby skorygować położenie urządzenia względem satelity więc gdzie jest miejsce na błąd pomiarowy skoro urządzenie komunikuje się z satelitą na bieżąco korygując na bieżąco wszystkie błędy .

Pn sie 15, 2011 17:37

Czy ty sobie kpisz? Najpierw sam piszesz, że taki błąd powstaje
Seweryn napisał(a):
Zegary umieszczone na orbicie i Ziemi dawałyby błąd rzędu 1s na 100lat więc jest to wartość nieistotna.
a potem prosisz, żebym ja ci go wyjaśniał? Błąd się bierze stąd, że czas zgodnie z OTW płynie szybciej na satelicie niż na powierzchni Ziemi. Dokładniej to 1,00000000052 razy szybciej (biorąc pod uwagę jeszcze STW). Błędu nie da się skorygować na drodze komunikacji, ponieważ komunikacja jest nośnikiem tego błędu. Jeżeli masz inną interpretację błędu 1 s na 100 lat (który swoją drogą wynosi więcej, ale to mało istotna kwestia w tej chwili), to ją przedstaw. Niespecjalnie interesuje mnie dalsza dyskusja z tobą o tym, jeżeli nie przedstawisz stosownych obliczeń pokazujących, że OTW nie ma wpływu na system GPS i nie wniesiesz nic do rozmowy poza swoimi niczym niepopartymi poglądami.

Pn sie 15, 2011 19:18

kum napisał(a):
Czy ty sobie kpisz? Najpierw sam piszesz, że taki błąd powstaje

Widzę, że masz problem z wyciąganiem prostych wniosków. Oczywiście że błąd istnieje jednak jest on tak mały, że nie jest istotny i nie ma wpływu na prawidłowe pozycjonowanie. Sam piszesz że błąd na dzień wynosi około 27 mikrosekund . Jedno mrugnięcie oka to milion mikrosekund a więc przez 27 mikrosekund nie zdążysz nawet pomyśleć o mrugnięciu .

kum napisał(a):
Błąd się bierze stąd, że czas zgodnie z OTW płynie szybciej na satelicie niż na powierzchni Ziemi. Dokładniej to 1,00000000052 razy szybciej (biorąc pod uwagę jeszcze STW). Błędu nie da się skorygować na drodze komunikacji, ponieważ komunikacja j estnośnikiem tego błędu. Jeżeli masz inną interpretację błędu 1 s na 100 lat (który swoją drogą wynosi więcej, ale to mało istotna kwestia w tej chwili), to ją przedstaw. Niespecjalnie interesuje mnie dalsza dyskusja z tobą o tym, jeżeli nie przedstawisz stosownych obliczeń pokazujących, że OTW nie ma wpływu na system GPS i nie wniesiesz nic do rozmowy poza swoimi niczym niepopartymi poglądami.

Tak jak napisałem błąd jest korygowany kilka razy w ciągu sekundy ponieważ korygowana jest również pozycja urządzenia GPS. Urządzenie odczytuje pozycję, a nie czas tak więc czas jest tu nie istotny. Spowolnienie następuje głównie na drodze przesyłu i przetwarzania informacji przez urządzenie GPS i również jest niezauważalne .

Co do obliczeń to przedstawię jedynie błąd w twoich obliczeniach . Piszesz że błąd 1s pojawiłby się po około 72 latach i przyniósłby 8,2 km odchylenia na dzień. Tak więc 8,2km x 360 dni daje nam 24000km błędu rocznie x 72 lata daje 17428608km Wyszło ci prawie dwa miliony kilometrów błędu z powodu 1 sekundy . Jak widzisz zupełna bzdura . Tak więc nie będę z tobą dyskutował o obliczeniach bo nie ma sensu.

Pn sie 15, 2011 20:49

Seweryn napisał(a):
Widzę, że masz problem z wyciąganiem prostych wniosków. Oczywiście że błąd istnieje jednak jest on tak mały, że nie jest istotny i nie ma wpływu na prawidłowe pozycjonowanie. Sam piszesz że błąd na dzień wynosi około 27 mikrosekund . Jedno mrugnięcie oka to milion mikrosekund a więc przez 27 mikrosekund nie zdążysz nawet pomyśleć o mrugnięciu.
Po pierwsze, to ty piszesz o 27 us. Ja pisze o 38 us. Po drugie co ma mrugnięcie to komunikacji z prędkością światła nie wiem i od ciebie nie dowiem się na pewno. Po trzecie skoro jest tak mały, to proszę oblicz i przedstaw te obliczenia. Nie powinno to być problemem.

Seweryn napisał(a):
Tak jak napisałem błąd jest korygowany kilka razy w ciągu sekundy ponieważ korygowana jest również pozycja urządzenia GPS. Urządzenie odczytuje pozycję, a nie czas tak więc czas jest tu nie istotny. Spowolnienie następuje głównie na drodze przesyłu i przetwarzania informacji przez urządzenie GPS i również jest niezauważalne .
Korygowany względem czego? Względem satelity? Niestety na satelicie czas płynie szybciej. Ponieważ czas płynie szybciej, pozycja jest odczytywana inaczej. Wynika to z tego, że fala EM porusza się z prędkością światła, co w konsekwencji pomnożone przez dylatację czasu daje różnicę w kilometrach.

Seweryn napisał(a):
Co do obliczeń to przedstawię jedynie błąd w twoich obliczeniach . Piszesz że błąd 1s pojawiłby się po około 72 latach i przyniósłby 8,2 km odchylenia na dzień. Tak więc 8,2km x 360 dni daje nam 24000km błędu rocznie x 72 lata daje 17428608km Wyszło ci prawie dwa miliony kilometrów błędu z powodu 1 sekundy . Jak widzisz zupełna bzdura . Tak więc nie będę z tobą dyskutował o obliczeniach bo nie ma sensu.
Nie, to tobie wyszło prawie dwa miliony kilometrów.
Kod:
8,2 * 360 = 2952
2952 * 72 = 212544
Jak widać daje, to mniej niż ćwierć miliona kilometrów, więc nawet poprawnie mnożenia nie umiesz wykonać. Poza tym ja cały czas utrzymuję, że błąd dzienny wynosi 11,4 km. No i jeszcze to, że rok ma 365 dni. 1 s nałożonej dylatacji czasu da błąd około 300000 km. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że ziemia jest kulista i nie oznacza to, że samochód wskazany przez GPS będzie w odległości 300000 km od rzeczywistej. Oznacza to, że będzie w odległości około 20000 km (czyli po drugiej stronie globu), ponieważ średni obwód Ziemi to około 40000 km.

W skrócie - twoja bezczelność mnie przeraża i nie odpuszczę tego. Poniżej zamieszczam źródła, w których jest o OTW, STW i GPS.

LINK 1 - pdf z ćwiczeniami ze strony NASA.
Cytuj:
This shows that Einstein's Theory of General Relativity is required to allow the GPS satellite system to make precise measurements of the locations of objects on Erarth's surface.

LINK 2 - wydział astronomii, na uniwersytecie w Ohio.
Cytuj:
The combination of these two relativitic effects means that the clocks on-board each satellite should tick faster than identical clocks on the ground by about 38 microseconds per day (45-7=38)! This sounds small, but the high-precision required of the GPS system requires nanosecond accuracy, and 38 microseconds is 38,000 nanoseconds. If these effects were not properly taken into account, a navigational fix based on the GPS constellation would be false after only 2 minutes, and errors in global positions would continue to accumulate at a rate of about 10 kilometers each day!

LINK 3 - instytut badawczo-naukowy we Francji.
Cytuj:
If these relativistic effects were not corrected for, satellite clock errors building up in just one day would cause navigational errors of more than 11 km, quickly rendering the system useless.

LINK 4 - książka traktująca o relatywistce.
Cytuj:
Can you deduce how many microseconds a satellite clock gains every day, given that the GPS satellites orbit the Earth once every twelve hours? Since only three microseconds would give a position error of one kilometre after a single day, the clocks in the satellites must be adjusted to run slow by the calculated amount. The necessary adjustments are monitored, and so far have confirmed general relativity every single day, within experimental errors, since the system began operation.

LINK 5 - porządny artykuł z Wikipedii.
Cytuj:
That is, the satellites' clocks gain 45,850 nanoseconds a day due to general relativity effects. These effects are added together to give (rounded to 10 ns):
45850 - 7210 = 38640 ns

Hence the satellites' clocks gain approximately 38,640 nanoseconds a day or 38.6 μs per day due to relativity effects in total.

In order to compensate for this gain, a GPS clock's frequency needs to be slowed by the fraction:
5.307×10^(-10) - 8.349×10^(-10) = 4.472×10^(-10)

Jest tego więcej, ale nie chce mi się wybierać tego, co istotne. Jeszcze jakieś wątpliwości?

Pn sie 15, 2011 22:21

kum napisał(a):

W skrócie - twoja bezczelność mnie przeraża i nie odpuszczę tego. Poniżej zamieszczam źródła, w których jest o OTW, STW i GPS.

Nikt nie mówi, że dylatacja nie istnieje tylko, że jest to wartość znikoma mierzona w nanosekundach co potwierdzają twoje linki. Jednak wobec takiego tonu nie będę z tobą dyskutował na ten temat.

Ja również życzę ci wszystkiego dobrego i odpuszczam gdyż nie mam już sił i czasu i to nie z powodu dylatacji .

Pozdrawiam

Pn sie 15, 2011 23:26

Nie wymyśliłeś nic przez godzinę przeglądania mojego postu (widziałem od kiedy siedziałeś w tym temacie), więc uciekasz z krótkim acz błędnym komentarzem. Mój ton jest agresywny, bo udajesz, że masz jakiekolwiek pojęcie na temat, o którym dyskutujemy i próbujesz pouczać ludzi nie mając ani zaplecza matematycznego ani teoretycznego z fizyki. Linki ode mnie potwierdzają, że dylatacja jest mierzona w dziesiątkach tysięcy nanosekund czyli kilkudziesięciu mikrosekundach. Swoją drogą i pojedyncze nanosekundy wystarczyłby do wprowadzania znaczących błędów w systemie GPS. Każdy z tych linków potwierdza, że dylatacja musi być uwzględniana w systemie GPS, ale o tym już nie raczysz wspomnieć. Jakbyś miał odrobinę skruchy przyznałbyś się do błędu i przeprosił, a nie uciekał, bo na ciebie krzyczą.

Pn sie 15, 2011 23:35

Przeanalizowałem dane z linków.
Z przedstawionych linków jasno wynika, że dylatacja jest uwzględniana w systemach GPS. Początkowo sądziłem, że wartość ta jest tak mała , że nie istotna dla pozycjonowania, jednak faktycznie myliłem się. Dlatego należy się zwrot honoru nie tylko tobie lecz również Rutusowi, więc zwracam honor wam obojgu.

Pozdrawiam

Wt sie 16, 2011 0:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona