Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: na kogo zagłosujesz ?
Ciekawe czy nasi księża wezmą sobie ten okólnik do serca? Bo wielu księży wydaje się robić wszysko w sprzeczności z tym okólnikiem
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn sie 15, 2011 14:51 |
|
|
|
 |
Witold
|
patryq021 napisał(a): No tak i chwała im za to, ale to było 7 lat temu. I trochę się w tej partie najwyraźniej pozmieniało. To znaczy co, myślisz, że współcześnie zagłosowaliby inaczej?
|
Pn sie 15, 2011 15:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): A może ludzie po prostu dostrzegają, że program UPR jest oderwany od życia.... Dystrybucja środków społecznych przez organizacje rządowe zawsze będzie stratą dla państwa, nie tylko z powodu wielkiej liczby osób potrzebujących, ale także z powodu armii urzędników, których zadaniem jest sprawiedliwy podział. Ci urzędnicy zaś zdają sobie świetnie sprawę z tego, że rezygnacja z szeroko zakrojonych programów pomocy, spowoduje utratę ich zarobków. Zarówno zatem osoby wspierane, jak i obsługujący ich urzędnicy stanowią silny elektorat, optujący za dalszym utrzymywaniem państwowych programów ochronnych.
Sytuację tę można w dużym stopniu zmienić finansując szkolenia i instytucje udzielające wsparcia bezgotówkowego (np. banki żywności), a także wprowadzając ulgi podatkowe dla osób zmierzających do samofinansowania się. Urzędnicy nie stracą stanowisk, a wśród wspieranych powoli zaniknie postawa żebraka, pasożytującego na fałszywych przeświadczeniach socjalnych. [InformacjeUSA, komentarz do artykułu] W dalszym ciągu można by było stopniowo likwidować obciążenia podatkowe, zastępując zasilenie z podatków innymi mechanizmami. Na przykład przeprowadzona prywatyzacja majątku państwowego była jawnym rabunkiem własności emerytalnej. Ludzie, którzy płacili składki emerytalne (co z tego, że niejawne) wspierali gospodarkę PRL. Tak więc domaganie się zysków z akcji sprywatyzowanych zakładów jest całkowicie usprawiedliwione. Powinna powstać fundacja emerytalna, która otrzymałaby część akcji wszystkich spółek powstałych w trakcie prywatyzacji. Program UPR nie jest oderwany od życia... przeciwnie jest bardzo życiowy. Problem w tym, że jest sprawiedliwy. To jest solą w oku wszystkich kombinatorów, którzy nachapali się nie swojego majątku lub tkwią przy państwowych korytach. Cytuj: socjalizmu w wydaniu PRL nikt nie chce, ale także niewielu przyklaśnie projektowi likwidacji wszelkich form pomocy socjalnej. Likwidacja pomocy socjalnej przy jednoczesnym zlikwidowaniu podatku dochodowego, znacznym zmniejszeniu innych obciążeń podatkowych i utworzeniu mechanizmów ochronnych, w których dystrybucja dóbr nie będzie wymagała obecności armii urzędników. Bo na razie jest tak, jak w zacytowanym komentarzu - zabierają pieniądze i oddają po potrąceniu sporej części na zarobki urzędników.
|
Pn sie 15, 2011 16:55 |
|
|
|
 |
Mixiu
|
Jeżeli mam mieć spokojne sumienie w kwestii głosowania to jak dla mnie - Marek Jurek i Prawica RP. >>inna opcja<<
|
Pn sie 15, 2011 17:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Alus napisał(a): A może ludzie po prostu dostrzegają, że program UPR jest oderwany od życia.... Dystrybucja środków społecznych przez organizacje rządowe zawsze będzie stratą dla państwa, nie tylko z powodu wielkiej liczby osób potrzebujących, ale także z powodu armii urzędników, których zadaniem jest sprawiedliwy podział. Ci urzędnicy zaś zdają sobie świetnie sprawę z tego, że rezygnacja z szeroko zakrojonych programów pomocy, spowoduje utratę ich zarobków. Zarówno zatem osoby wspierane, jak i obsługujący ich urzędnicy stanowią silny elektorat, optujący za dalszym utrzymywaniem państwowych programów ochronnych.
Sytuację tę można w dużym stopniu zmienić finansując szkolenia i instytucje udzielające wsparcia bezgotówkowego (np. banki żywności), a także wprowadzając ulgi podatkowe dla osób zmierzających do samofinansowania się. Urzędnicy nie stracą stanowisk, a wśród wspieranych powoli zaniknie postawa żebraka, pasożytującego na fałszywych przeświadczeniach socjalnych. [InformacjeUSA, komentarz do artykułu] W dalszym ciągu można by było stopniowo likwidować obciążenia podatkowe, zastępując zasilenie z podatków innymi mechanizmami. Na przykład przeprowadzona prywatyzacja majątku państwowego była jawnym rabunkiem własności emerytalnej. Ludzie, którzy płacili składki emerytalne (co z tego, że niejawne) wspierali gospodarkę PRL. Tak więc domaganie się zysków z akcji sprywatyzowanych zakładów jest całkowicie usprawiedliwione. Powinna powstać fundacja emerytalna, która otrzymałaby część akcji wszystkich spółek powstałych w trakcie prywatyzacji. Program UPR nie jest oderwany od życia... przeciwnie jest bardzo życiowy. Problem w tym, że jest sprawiedliwy. To jest solą w oku wszystkich kombinatorów, którzy nachapali się nie swojego majątku lub tkwią przy państwowych korytach. Cytuj: socjalizmu w wydaniu PRL nikt nie chce, ale także niewielu przyklaśnie projektowi likwidacji wszelkich form pomocy socjalnej. Likwidacja pomocy socjalnej przy jednoczesnym zlikwidowaniu podatku dochodowego, znacznym zmniejszeniu innych obciążeń podatkowych i utworzeniu mechanizmów ochronnych, w których dystrybucja dóbr nie będzie wymagała obecności armii urzędników. Bo na razie jest tak, jak w zacytowanym komentarzu - zabierają pieniądze i oddają po potrąceniu sporej części na zarobki urzędników. A jak UPR rozwiąże samofinansowanie się niepełnosprawnych, upośledzonych??...jakoś polskie rodziny nie garną się do tworzenia rodzin zastępczych dla kalekich dzieci.
|
Pn sie 15, 2011 19:46 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A jak ktoś nie wie o co chodzi z mieszaniem się Kościoła do władzy to niech sobie przeczyta poniższy artykuł. Opisna w nim reakcja Dziwisza jest najlepszym dowodem na taki mariaż. http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn sie 15, 2011 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli nikt z rodzin duchownych nie ma prawa działać w polityce?
|
Pn sie 15, 2011 21:10 |
|
 |
Piotr1
|
patryq021 napisał(a): Nie ma żadnego księdza posła, Jeden duchowny jest posłem w klubie PO, na czas zajmowania się polityką zawiesił pracę duszpasterską.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn sie 15, 2011 22:35 |
|
 |
patryq021
|
Jajko napisał(a): No ale przecież to właśnie JA głosuję na SLD, a więc najwyraźniej nie tylko "ostatki mentalności sowieckiej" są przyczyną takiego wyboru politycznego.
No tak ale dlatego że rzekomo są za świeckością państwa, wskazałem Ci że nie jest to do końca prawdą. Mentalność sowiecką rozumiem raczej po przez wspierania byłych komunistów przez ludzi epoki PRLu. Jajko napisał(a): No i co z tego, że nie ma? Kościół ma wpływ na decyzję na różnych szczeblach. Urzędnicy często w sprawach urzędowych pielgrzymują do biskupów, zamiast zaprosić ich do urzędu, jak zwykłego obywatela. Prezydenci miast oddają Kościołowi ziemię za symboliczną złotówkę itd itp. Zbyt duża jest ta nieformalna władza Kościoła. Oddają kościołowi ziemie? Znaczy mówisz o zagrabionych terenach.. Zresztą ja nie słyszałem jeszcze by jakiś urzędnik skarbowy szedł na pielgrzymkę ze stertą dokumentów. Nie dostrzegam przesadnej władzy kościoła w Polsce, biorąc pod uwagę jego znaczenie historyczne. Chociaż nie wątpliwie możliwym jest by pewni duchowni sprzeniewierzając się zasadom wykorzystywali swoje stanowisko do niecnych celów. Ale to jest kwestia nie uczciwości ludzkiej a nie kościelnej. Jajko napisał(a): Każda partia opozycyjna robi wszystko by zdobyć władzę - to normalne. SLD poszedł na rękę klerowi z jednego jedynego powodu - bał się, że ten podłoży mu nogę w sprawie wejścia do UE. Rząd musiał się ugiąć, inaczej kler by nas wszystkich załatwił. To była trudna decyzja, ale słuszna. Za to SLD zapłacił głową, bo wielu ludzi odwróciło się od tej partii za podlizywanie się Kościołowi. ALe to była wyższa konieczność. Tak to normalne, chyba że jest to władza czysto władna która zrobi wszystko by trzymać sie władzy, nie zważając na swój program ideowy. W tym leży haczyk. No tak ja mam pretensji że kler stanowczo nie sprzeciwiał się UE i to SLD nas załatwiło wpychając nas do UE. Ale to już oczywiście kwestia tego czy ktoś jest eurokratą czy eurosceptykiem. Jajko napisał(a): A powiedz mi co jest sprzecznego i gdzie hipokryzja w posyłaniu dzieci do komunii i sprzeciwie wobec wpływu Kościoła na rząd i finansowanie Kościoła przez Państwo?
No jeśli ktoś otwarcie walczy z kościołem a wysyła swoje dzieci do komunii bo tak wypada, no to jak to inaczej nazwać? Jajko napisał(a): Palikot faktycznie jest bardziej antyklerykalny, ale jego poparcie jest minimalne. Głos oddany na Palikota to głos zmarnowany, obawiam się. No ale On nie jest socjalistą i jego partia nie jest post-komunistyczna. Jajko napisał(a): Rozumiem, że skoro cenisz Kukiza w 100% to także cenisz jego satyryczną i prześmiewczą pieśń o księdzu po kolędzie? Jasne że tak. Tak samo jak cenie sobie Kult również za takie utwory jak "Pan Pancerny". Czasem jest tak że na te same poglądy reagujemy inaczej gdy mówią to różne osoby. Witold napisał(a): To znaczy co, myślisz, że współcześnie zagłosowaliby inaczej? Oczywiście że nie, ale jeśli teraz mają możliwość obniżenia tego podatku, dlaczego tego nie robią? Nie można wszystkiego tłumaczyć kryzysem którego nie było w Polsce i rosnącym długiem którego nie potrafimy zmniejszyć. Piotr1 napisał(a): Jeden duchowny jest posłem w klubie PO, na czas zajmowania się polityką zawiesił pracę duszpasterską. John Godson jest kapłanem zielonoświątkowców, chodziło o duchownych Kościoła Katolickiego.
_________________ "Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."
|
Pn sie 15, 2011 23:06 |
|
 |
Witold
|
patryq021 napisał(a): Oczywiście że nie, ale jeśli teraz mają możliwość obniżenia tego podatku, dlaczego tego nie robią? Bo są zbyt nieudolni/nie potrafią/nie chcą/cośtam... a ja wiem?
|
Pn sie 15, 2011 23:31 |
|
 |
Thurs
|
Zobaczcie co się dzieje na zachodzie europy, na czym przejechała się Grecja, nie wolno dawać ludziom socjalu, trzeba pracować, rozwijać się, żeby mieć co jeść. Co się stało z etosem pracy w Europie? Dobroczynność nie musi być domeną państwa. Przykład Owsiaka dobrze tu pasuje. Państwo to My, nie jacyś urzędnicy którzy tylko zaciągają długi za które potem musimy płacić i tak ale z odsetkami...
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Wt sie 16, 2011 7:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Zobaczcie co się dzieje na zachodzie europy, na czym przejechała się Grecja, nie wolno dawać ludziom socjalu, trzeba pracować, rozwijać się, żeby mieć co jeść. Co się stało z etosem pracy w Europie? Dobroczynność nie musi być domeną państwa. Przykład Owsiaka dobrze tu pasuje. Państwo to My, nie jacyś urzędnicy którzy tylko zaciągają długi za które potem musimy płacić i tak ale z odsetkami... Owsiak tez generuje koszty. Grecja nie przejechała się na socjalu, ale na bałaganie, oszustwie i pseudogospodarce.
|
Wt sie 16, 2011 8:01 |
|
 |
Thurs
|
Właśnie gospodarka socjalna była przyczyną upadku finansowania państwa Greckiego. Jeśli więcej urzędnicy rozdają niż społeczeństwo jest w stanie wypracować, to jaki może być skutek? Trzeba szukać finansowania poza granicami kraju, lub emitować obligacje. Można tylko zadłużać się po uszy i mamy teraz właśnie tego skutki. Owsiak nie generuje kosztów, jeśli dasz parę złotych na orkiestrę świątecznej pomocy, to tylko dla ciebie są to koszty. Jak uważasz, że przepija te pieniądze to możesz nie dawać mu nic. 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
Ostatnio edytowano Wt sie 16, 2011 8:23 przez Thurs, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sie 16, 2011 8:21 |
|
 |
Szymon1893
|
ja zagłosuję na Prawicę Rzeczypospolitej i uważam, że katolik powinien właśnie głosować na tą partię. Na pewno katolik nie powinien głosować za SLD i PO bo SLD jest całkowicie przeciwko chrześcijańskim wartościom, a PO jest za in vitro i związkami parnterskimi, a to również wyklucza głos katolika. PiS jest niby tą partią na którą głosują katolicy, ale dla mnie to taka sekta skupiona wokół swojego guru, grająca katastrofą smoleńską. Wg mnie jest taka karykatura katolicyzmu. PSL i PJN mogą być ostatecznie jeśli nie ma się innego pomysłu. UPR wystartuje prawdopodobnie razem z PR i te dwie partie są dla mnie jedyne sensowne. Ogólnie to ciężko wybrać, ale ja jako chrześcijanin wybieram PR
|
Wt sie 16, 2011 8:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Właśnie gospodarka socjalna była przyczyną upadku finansowania państwa Greckiego. Jeśli więcej urzędnicy rozdają niż społeczeństwo jest w stanie wypracować, to jaki może być skutek? Trzeba szukać finansowania poza granicami kraju, lub emitować obligacje. Można tylko zadłużać się po uszy i mamy teraz właśnie tego skutki. Owsiak nie generuje kosztów, jeśli dasz parę złotych na orkiestrę świątecznej pomocy, to tylko dla ciebie są to koszty. Jak uważasz, że przepija te pieniądze to możesz nie dawać mu nic.  Pseudogospodarka - 70% państwowych firm,gdzie wypłacano 14, 15 pensje. 9% społeczeństwa płaciło regularnie podatki, bo tyle było wszelakich luk, zwolnień, że 91% latami nie odprowadzało żadnego grosza. Brak ewidencjionowania urodzin, zgonów, przez co rzesze 120-130 letnich emerytów - oczywiście od lat w grobie, ale rodzina emeryturki pobierała. Nie uważam, że Owsiak przepija, corocznie daję datki, ale też nie jestem ślepa - działanie fundacji, organizacja zbiórek - to ewidentne koszty. Uzyski znacznie je przekraczają, do tego dochodzi dobro w postaci ratowania zdrowia, edukacja społeczeństwa, niemniej wszystko kosztuje i należy to stale uwzględniać.
|
Wt sie 16, 2011 8:36 |
|
|
|