Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 1:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Tak politycznie ;). Kościół a kapitalizm. 
Autor Wiadomość

Post Re: Tak politycznie ;). Kościół a kapitalizm.
Cytuj:
To tak, jakby za wolnorynkową wolność uznać rozbój: dawaj kasę i telefon, albo będzie po tobie. Jasne jest, że niemal wszyscy ludzie w tej sytuacji "wybierają" oddanie portfela i najnowszej komórki. Może nie należy więc z tym walczyć, przecież to ich wybór i mają do niego prawo.

Nic z tych rzeczy, to jest przymus pod bezpośrednią groźbą. Dlatego to jest zakazane i powinno być, ponieważ pojawia się element krzywdy, ktoś zostaje fizycznie zmuszony do zrobienia czegoś wbrew swojej woli. Z umową o pracę tak nie jest.

Stosując właściwą analogię (w przeciwieństwie do całkowicie nieanalogicznych, pseudo-analogii Johnnego), socjalizm jest to ustrój który w ogóle zabrania komuś dać komórkę (chocby w prezencie), żeby uchronić obywatela przed sytuacjami takimi jak opisał Johnny.

Poza tym, umowa o pracę, to nie jest rozkaz.

Wt sie 16, 2011 14:31

Socjalizm był potwornym systemem, ale nie nazywajmy socjalizmem "państwa opiekuńczego"

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt sie 16, 2011 14:32

Cytuj:
Poza tym, umowa o pracę, to nie jest rozkaz.

Właśnie o to chodzi, że niekiedy jest, choć formalnie wygląda to inaczej. Rozbój to tylko bardziej dosłowna i konkretna forma wyzysku. Zasada swobody umów zakłada, że obie strony są sobie równe i mają takie same możliwości decydowania. Ale właśnie: ZAKŁADA. Tymczasem rzeczywistość bardzo często wygląda inaczej. Rozbójnik też może powiedzieć: ja potrzebowałem telefonu, a ten pan potrzebował dalej żyć, więc umówiliśmy się, że odda mi telefon w zamian za pozostawienie przy życiu i obie strony na taką umowę wyraziły zgodę.

Socjalizm zakłada co innego: ludzie nie chcą być wyzyskiwani, pracować ponad siły, kosztem życia, zdrowia, za śmieszną, niewspółmierną do wysiłku płacę. Jeżeli podpisują takie umowy, to nie dlatego, że chcieli, tylko dlatego, że zostali do tego zmuszeni.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 16, 2011 14:40

Cytuj:
Zasada swobody umów zakłada, że obie strony są sobie równe i mają takie same możliwości decydowania. Ale właśnie: ZAKŁADA. Tymczasem rzeczywistość bardzo często wygląda inaczej. Rozbójnik też może powiedzieć: ja potrzebowałem telefonu, a ten pan potrzebował dalej żyć, więc umówiliśmy się, że odda mi telefon w zamian za pozostawienie przy życiu i obie strony na taką umowę wyraziły zgodę.

I żeby uniknąć takich sytuacji, zabronimy w ogóle ludziom oddawać telefonów. A w tym celu najlepiej zlikwidujmy własność prywatną, a cokolwiek człowiek będzie miał w posiadaniu, będzie miał tylko z przydziału państwa i jako że będzie to własność państwa, to nie będzie tego mógł nikomu oddać.

Tak samo, żeby uniknąć zbyt rygorystycznych umów o pracę, zabronimy ludziom w ogóle popisywania umów, które zdaniem władzy są dla nich niekorzystne. A w tym celu najlepiej powiedzmy sobie otwarcie, że wszyscy ludzie sa własnością państwa, nie posiadają żadnych praw jednostkowych i mogą robić tylko to, na co im państwo łaskawie pozwoli, ale to tylko dla ich dobra i dla ich ochrony przed nadużyciami i wyzyskiem.

To jest dokładnie to, do czego prowadzi socjalizm, a czego teraz broni Johnny, tylko oczywiście, wyrażając to w nieco mniej "dosłownej i konkretnej" formie.

Dla własnej wygody konsekwentnie unikasz kwestii wolności wyboru. Unikasz odniesienia się do sytuacji, kiedy ktoś jednak chce pracować ponad wymiar na który państwo mu łaskawie zezwala. Lub, analogicznie, kiedy ktoś chce komuś dać telefon, ale państwo mu tego zabrania, bo przecież jest ryzyko, że to pod przymusem...

Wt sie 16, 2011 14:45

Cytuj:
I żeby uniknąć takich sytuacji, zabronimy w ogóle ludziom oddawać telefonów.

To jest właśnie niewłaściwa analogia. Poprawna: zabraniamy ludziom żądać od innych ludzi ich telefonów na takich warunkach.

Cytuj:
Dla własnej wygody konsekwentnie unikasz kwestii wolności wyboru. Unikasz odniesienia się do sytuacji, kiedy ktoś jednak chce pracować ponad wymiar na który państwo mu łaskawie zezwala. Lub, analogicznie, kiedy ktoś chce komuś dać telefon, ale państwo mu tego zabrania, bo przecież jest ryzyko, że to pod przymusem...

Ja cały czas piszę o wolności wyboru. Tylko, że czysty wolny rynek za wolny wybór uważa także ten, który wcale nie był wolny. Może rzeczywiście bywa, że ktoś specjalnie idzie w ciemną uliczkę, żeby zostać zaatakowanym z nożem i móc oddać telefon jakiemuś menelowi. Ale jakoś nikomu nie przychodzi do głowy zmieniać z tego powodu kodeksy karne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 16, 2011 15:02

Cytuj:
W społeczeństwie ateistycznym kapitalizm jest niemożliwy.

Raczej na odwrót :)

Wt sie 16, 2011 15:39

Johnny99 napisał(a):
Może rzeczywiście bywa, że ktoś specjalnie idzie w ciemną uliczkę, żeby zostać zaatakowanym z nożem i móc oddać telefon jakiemuś menelowi. Ale jakoś nikomu nie przychodzi do głowy zmieniać z tego powodu kodeksy karne.

Może rzeczywiście bywa, że ktoś chce pracować więcej godzin niż mu pozwala na to ustawa. Może rzeczywiście bywa, że ktoś chce pracować w dzień, w który ustawa mu zabrania pracować. Szczególnie jeśli ktoś mu za to zapłaci... no ale, nie, nie da się, państwo socjalne wie lepiej.

Cytuj:
To jest właśnie niewłaściwa analogia. Poprawna: zabraniamy ludziom żądać od innych ludzi ich telefonów na takich warunkach.

Właściwa jest analogia "skoro ktoś może wymusić na kimś oddanie mu telefonu pod groźbą przemocy, to dla bezpieczeństwa w ogóle zabrońmy oddawania telefonów". To jest zupełnie normalne wśród socjalistów zjawisko - dostosowywanie prawa do przypadków patologicznych. Skoro w jakieś sferze mogą się pojawić nadużycia, to albo wprowadźmy totalną kontrolę nad ta sferą, albo w ogóle ją zlikwidujmy.

Johnny jak zwykle bełkocze i pisze o czymś co się nijak nie odnosi do sytuacji. W końcu na wolnym rynku, dokładnie tak jak postuluje Johnny, nikt nie ma prawa od nikogo żądać pracy na takich czy takich warunkach. Nie ma przecież żadnego przumusu. Istotą jest to, że nikt nie ma prawa mu zabronić pracy na takich warunkach. Zresztą, jeżeli ktoś porównuje umowę o pracę do rozboju z groźbą przemocy... no cóż, faktycznie, tylko socjalista może wpaść na coś takiego.

Wt sie 16, 2011 15:44

Witold napisał(a):
Właściwa jest analogia "skoro ktoś może wymusić na kimś oddanie mu telefonu pod groźbą przemocy, to dla bezpieczeństwa w ogóle zabrońmy oddawania telefonów". To jest zupełnie normalne wśród socjalistów zjawisko - dostosowywanie prawa do przypadków patologicznych. Skoro w jakieś sferze mogą się pojawić nadużycia, to albo wprowadźmy totalną kontrolę nad ta sferą, albo w ogóle ją zlikwidujmy.

Nie - zabrońmy zabierania telefonów

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt sie 16, 2011 17:10

Zabieranie jest zabronione, grozi za nie od do 5 lat jeśli chodzi o ścisłość. A z użyciem przemocy lub gróźb nawet do 12.

Wt sie 16, 2011 17:28

Można być bogatym ,ale chodzi o to aby się w pieniądzach nie zatracić... Mogę być milionerem i dzielić się... a jeśli chodzi o kapitalizm to czytałem dużo i Jan Paweł II był zwolennikiem ale powiedział, aby nie traktować człowieka jak narzędzie. Ja np zzaranbiane pieniędzy traktuje jako wyznacznik jakiegoś tam sukcesu (oczywiście uczciwie zarobione). A poza tym wyzysk jest dobry- pracownik musi wyzyskiwac szefa ,a szef pracownika - w ten sposob maleja ceny itp itd ale o tym nie teraz

Wt sie 16, 2011 18:39

Andy72 napisał(a):
Może najlepszym ustrojem jest taki kapitalizm z socjałem jak Polska za rządów Tuska zamiast kolejnej utopii kapitalistycznej rodem z UPR.

Jestem ciekaw czy jak już to wszystko pieprznie to tez bedziecie tam w sejmie kazdy na kazdego zwalac... Tusk nas zadluzyl, kaczynski podpisal traktat lizbonski...

Panstwo ma bronic dolnosci do tego stopnia aby moja wolnosc nie wkraczala na twoja...

Wt sie 16, 2011 18:45

Albo płaca minimalna - wprowadza sie taka a potem pracodawcy nie stac na pracownika i ten go musi zwolnosc- wyslac na glodowanie.
Albo podatki- socjalisci tak za nim istoja, a gdybym to ja podszedl do ciebie na ulicy wijal z portfela polowe kasy i przekazal komus tam to bylbys zadowolony?
UPR to nie utopia- moze najpierw bys pojecia przestudiowal...
Nie mozna zbaronic pracowac komus 24h jezel tego chce- jego cialo to jest jego wlasnosc prywatna. Pracodawca nigdy nie bedzie wymagal tyle od pracownika aby pracowal 24h bo jego firma by padla po tygodniu... alebo pracownicy przeszliby do konkruencji - PRAWO DŻUNGLI YEAH!
Tusk nie jest polaczeniem kapitalisty z socjalem - on jest Keynesistą!
Racja jest w tym ,ze religia pelni pozytywna funkcje na rynku wyznaczajac zasady na pracownikach i pracodawcach np. Ameryka XIX wiek.
Nie rozumiem jak mozna stworzyc kapitalizm bez wyzysku. Firmy musza na wzajem sie wyzysiwac- MUSZĄ nie ma innego wyjścia...

Wt sie 16, 2011 18:52

A w raju to będzie kapitalizm czy komuna ? :-D

Wt sie 16, 2011 21:42

W raju raczej juz nam oszczedza na pracy ;D Czyli komunaaaaa! bo all za darmo!!! :D
A tak na prawdę to skąd kto ma to wiedzieć? :P

Wt sie 16, 2011 21:59

Kris65 napisał(a):
A w raju to będzie kapitalizm czy komuna ? :-D
Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię.
(Mateusza 5:5)

W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział.
Idę przecież przygotować wam miejsce.

(Jana 14:2)
//Pismo nie precyzuje, czy te mieszkania również będą przekazywane na własność

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt sie 16, 2011 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona