Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 63  Następna strona
 Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia. 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
Sądzę, że chodziło raczej o rzeczy, których w ogóle nie da się dobrze opisać językiem mówionym, z racji jego nieuniknionych ograniczeń. I o to takich rzeczach nie ma sensu rozmawiać.

Na przykład o Bogu.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sie 16, 2011 20:52

pilaster napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Na czym polega według Pana owe "załamywanie się przyczynowości" ?

1) Na tym, że w danych warunkach (braku czasu) nie da się odróżnić skutku od przyczyny

Cytuj:
A więc nikomu nie udało się nawet wyobrazić rzeczy tak skomplikowanych jak przestrzeń czterowymiarowa nie posiadająca strzałki czasu, jednak Panu Rutosowi udało się ustalić, że taka przestrzeń istnieje lub istniała.

2) Tak wynika z modelu, który, testowany w szerokim zakreesi parametrów nigdy nie zawiódł. Stąd wyciągniecie takich wniosków jest uzasadnione.

Cytuj:
A więc w naszym jezyku nie ma nawet slów opisujących tamtą przestrzeń jednak Pan Rutus opisuje , że przestrzeń ta jest trudna do opisania . Skąd Pan wie jaka jest ta przestrzeń?

3) Z modelu matematycznego, który jest dużo obszerniejszy od jakiegokolwiek jezyka mówionego

:)

Cytuj:
Sądzę że brak słów wynika z tego, że nie ma czego opisywać

4) Istnieje taki pogląd filozoficzny głoszący, że istnieje tylko to, co zostało nazwane. Szczególnie często spotyka się go u przeróżnych ezoteryków, wyznawców ery zwodnika, i innych szamanistów. Nie wiedziałem, że Seweryn się pomiędzy nich zalicza :)

1 W warunkach (braku czasu) nie da się odróżnić skutku od przyczyny? Skąd wiesz że w warunkach braku czasu istnieją skutki i przyczyny?

2 Skoro model nigdy nie zawiódł rozumiem że sprawa jest już udowodniona . Kto otrzymał Nobla za to odkrycie?

3 Rozumiem że modelu nie można opisać słowami . Czy w takim razie model jest opisywany językiem migowym?

4 Nie zaliczam się , więc twój uśmieszek jest przedwczesny.

Wt sie 16, 2011 21:31

Seweryn napisał(a):
Skąd wiesz że w warunkach braku czasu istnieją skutki i przyczyny?
Właśnie dlatego mówimy o załamywaniu się przyczynowości w naszym rozumieniu tego słowa w takich warunkach.
Powiem więcej - za horyzontem zdarzeń czarnej dziury również dochodzi do załamania się przyczynowości, ale na nieco innych warunkach (tam dochodzi do funkcjonalnej zamiany zjawiska czasu i jednego z wymiarów - to opis z konieczności bardzo uproszczony, rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana, zachęcam do lektury). Więc mamy już opisane przez teorię dwa obszary z załamaną przyczynowością, i w każdym efekt jest oparty na nieco odmiennych zjawiskach. Nic nie wskazuje na to, że ta lista jest zamknięta.

Seweryn napisał(a):
Rozumiem że modelu nie można opisać słowami . Czy w takim razie model jest opisywany językiem migowym?
Modele fizyczne opisuje się za pomocą uniwersalnego języka matematyki. Nazywanie (interpretacja) wyników bądź samego zapisu jest tylko niekoniecznym dodatkiem wspomagającym zrozumienie przez obserwatorów (odbiorców) pobocznych. Sygnaturę (++++) reprezentuje zapis g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2 (wszystkie cztery składowe równania są dodatnie, stąd taka postać sygnatury). Z oczywistych powodów wskazanego równania matematycznego (nawet tak prostego) nie da się precyzyjnie opisać słownie, stąd wymóg stosowania zapisu matematycznego.
Dla Pana taki warunek jest dziwny? Jeśli tak, to dalsza dyskusja traci sens, gdyż sam Pan stworzył dla siebie barierę nie do pokonania. Dodam - barierę sztuczną i całkowicie subiektywną - jakby specjalnie stworzoną na potrzeby tej dyskusji (zapewne w celu "udowodnienia" głupkowatej tezy).

Śr sie 17, 2011 5:48

Rutus napisał(a):
Modele fizyczne opisuje się za pomocą uniwersalnego języka matematyki. Nazywanie (interpretacja) wyników bądź samego zapisu jest tylko niekoniecznym dodatkiem wspomagającym zrozumienie przez obserwatorów (odbiorców) pobocznych. Sygnaturę (++++) reprezentuje zapis g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2 (wszystkie cztery składowe równania są dodatnie, stąd taka postać sygnatury). Z oczywistych powodów wskazanego równania matematycznego (nawet tak prostego) nie da się precyzyjnie opisać słownie, stąd wymóg stosowania zapisu matematycznego.
Dla Pana taki warunek jest dziwny? Jeśli tak, to dalsza dyskusja traci sens, gdyż sam Pan stworzył dla siebie barierę nie do pokonania. Dodam - barierę sztuczną i całkowicie subiektywną - jakby specjalnie stworzoną na potrzeby tej dyskusji (zapewne w celu "udowodnienia" głupkowatej tezy).

Co oznaczają poszczególne dane w równaniu g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2

Śr sie 17, 2011 8:33

Seweryn napisał(a):
Co oznaczają poszczególne dane w równaniu g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2
Z tego co widzę, nie są to dane tylko zmienne.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr sie 17, 2011 8:43

Rutus napisał(a):

Ok
Co oznaczają poszczególne wyrażenia w równaniu g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2

Śr sie 17, 2011 8:58

Rutus napisał(a):
Istnieje - nazywa się językoznawstwo.

Pan Rutus, jak zwykle - niczego nie zrozumiał, ale do obelg jest pierwszy. Co ma do tego językoznawstwo? Napisał Pan, że "nawet nie ma słów na opisanie" czegoś tam. No to dlaczego ich Pan nie stworzy, skoro to takie proste, zamiast zasłaniać się tym, że "nie ma"? A skąd się mają wziąć, skoro Pan ich nie wymyślił? Choćby nawet na potrzeby dyskusji? Z nieba mają spaść? (oczywiście, Pan nawet sobie nie wyobraża takiego rozwiązania, nawet gdyby było możliwe - (wy)myślenie czegokolwiek samodzielnie przekracza Pańskie horyzonty wprost od samych fundamentów, czuje się Pan dobrze jedynie powtarzając za książkami). Tyle, że, oczywiście, nie o tym mówimy - mówimy o sytuacjach, w których język mówiony jest po prostu nieadekwantny do opisu, nie jest w stanie oddać ściśle tego, co powinien, jedynym odpowiednim językiem, ściśle oddającym zagadnienie, jest np. matematyka (albo w ogóle nie ma żadnego języka - bo język musi opierać się na regułach, zatem nie nadaje się do rzeczy pozbawionych reguł). I o tej sytuacji powiedziałem - skoro się nie da, to się nie da. A jeśli się nie da, to nie należy tego robić! Nie można mówić o czymś, o czym się mówić nie da. Jeżeli więc ktoś mimo to o tym mówi, to wprowadza w błąd. I tyle.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 17, 2011 9:15

Rutus napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Skąd wiesz że w warunkach braku czasu istnieją skutki i przyczyny?
Właśnie dlatego mówimy o załamywaniu się przyczynowości w naszym rozumieniu tego słowa w takich warunkach.
Powiem więcej - za horyzontem zdarzeń czarnej dziury również dochodzi do załamania się przyczynowości, ale na nieco innych warunkach (tam dochodzi do funkcjonalnej zamiany zjawiska czasu i jednego z wymiarów - to opis z konieczności bardzo uproszczony, rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana, zachęcam do lektury). Więc mamy już opisane przez teorię dwa obszary z załamaną przyczynowością, i w każdym efekt jest oparty na nieco odmiennych zjawiskach. Nic nie wskazuje na to, że ta lista jest zamknięta.

Wikipedia napisał(a):
Horyzont zdarzeń − w teorii względności sfera otaczająca czarną dziurę lub tunel czasoprzestrzenny, oddzielająca obserwatora zdarzenia od zdarzeń, o których nie może on nigdy otrzymać żadnych informacji. Innymi słowy, jest to granica w czasoprzestrzeni, po przekroczeniu której prędkość ucieczki dla dowolnego obiektu i fali przekracza prędkość światła. I żaden obiekt, nawet światło emitowane z wnętrza horyzontu, nie jest w stanie opuścić tego obszaru. Wszystko, co przenika przez horyzont zdarzeń od strony obserwatora, znika.

Horyzont zdarzeń przypomina błonę półprzepuszczalną, gdyż z jednej strony nie przepuszcza fal elektromagnetycznych i innych sygnałów biegnących w kierunku obserwatora, natomiast przepuszcza je w kierunku przeciwnym. Obserwator, zmieniając swój ruch, sam może przeniknąć do części Wszechświata zakrytej przez horyzont zdarzeń.

No popatrz się jednak to, co nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić zostało nazwane i jakoś logicznie określone.
To że nie możemy określić skutku danej przyczyny nie oznacza że czasu nie ma tam. Ale mówimy tutaj o obserwatorze z zewnątrz.

Rozmowy na temat czarnych dziur to gadanie o domysłach i niczym innym.

Zjawisko załamania czasoprzestrzeni polega na tym, że w miejscu gdzie do tego dojdzie przestają obowjązywać znane nam współcześnie prawa fizyki (mówimy, że się załamują ale nie że nie istnieją). Miejscami takimi są czarne dziury, obiekty o nieskończenie wielkiej masie zgromadzonej w nieskończenie małym punkcie. Obiekty takie wytwarzają taką siłę grawitacji, że nawet światło nie może się z ich wnętrza wydostać. Nikt tak na prawdę nie wie co dzieje się w środku. Zgodnie z aktualną wiedzą w tym miejscu przestaje istnieć czas i przestrzeń
W NASZYM ROZUMIENIU TYCH POJĘĆ.

Śr sie 17, 2011 9:48

Proszę mi powiedzieć, jakimi pojęciami języka mówionego można określić miejsce, w którym nie ma czasu i przestrzeni - skoro wszystkie pojęcia zostały utworzone w warunkach zakładanego istnienia czasu i przestrzeni. Jeśli takich pojęć nie ma i nie da się ich utworzyć - to nie ma żadnego sensu mówienie o takim miejscu w jakikolwiek sposób. A jeśli ktoś jednak o nim mówi, to jest oczywiste, że nie mówi o nim, tylko o czymś innym, zatem nie mówi prawdy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 17, 2011 10:11

Johnny99 napisał(a):
No to dlaczego ich Pan nie stworzy, skoro to takie proste, zamiast zasłaniać się tym, że "nie ma"? A skąd się mają wziąć, skoro Pan ich nie wymyślił?
Nie muszę ich wymyślać, gdyż już istnieją. Proszę się nieco wysilić i poczytać coś więcej, niż modlitewnik, to pomaga na rozwój intelektualny i poszerzenie horyzontów myślowych.

Seweryn napisał(a):
Zapis już jest uproszczony, więc zamiast motać opisem słownym odsyłam do kilku źródełek (specjalnie w zdrobnieniu, gdyż kompletne źródła to komiska o rozmiarach i wadze bloczków betonowych).

Obu panów zapraszam do lektury tego samego zestawu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interwa%C5 ... zestrzenny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Niezmienni ... ywistyczny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tensor_metryczny
i na koniec najprostsze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek_r ... BCniczkowy

Śr sie 17, 2011 19:03

Rutus napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Zapis już jest uproszczony, więc zamiast motać opisem słownym odsyłam do kilku źródełek (specjalnie w zdrobnieniu, gdyż kompletne źródła to komiska o rozmiarach i wadze bloczków betonowych).

Panie Rutus jeśli stawia Pan tezę niech Pan ma odwagę ja wyjaśnić a nie odsyłać do źródeł . Pan podał wzór więc powinien Pan wiedzieć czego dotyczy.
Przecież musi Pan wiedzieć co oznaczają poszczególne wyrażenia w prostym jak Pan pisze równaniu Uproszczę pytanie co oznacza: g oraz 2+dy ?

Śr sie 17, 2011 22:00

Rutus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
No to dlaczego ich Pan nie stworzy, skoro to takie proste, zamiast zasłaniać się tym, że "nie ma"? A skąd się mają wziąć, skoro Pan ich nie wymyślił?
Nie muszę ich wymyślać, gdyż już istnieją. Proszę się nieco wysilić i poczytać coś więcej, niż modlitewnik, to pomaga na rozwój intelektualny i poszerzenie horyzontów myślowych.

Seweryn napisał(a):

Obu panów zapraszam do lektury tego samego zestawu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interwa%C5 ... zestrzenny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Niezmienni ... ywistyczny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tensor_metryczny
i na koniec najprostsze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek_r ... BCniczkowy

Mam prosbe a teraz skoro są źródła podane to teraz ładnie wszystkim tym którzy nie mieli fizyki i matmy z całkami i różniczkami wytłumacz to wszystko :D Jeśli potrafisz:)

Rutus napisał(a):
g=dt^2+dx^2+dy^2+dz^2

wzór na niezależność interwału czasoprzestrzennego, od wyboru obserwatora inercjalnego

Śr sie 17, 2011 22:05

Cytuj:
Nie muszę ich wymyślać, gdyż już istnieją.

Przecież Pan sam powiedział, że nie istnieją :shock:

Cytuj:
Proszę się nieco wysilić i poczytać coś więcej, niż modlitewnik, to pomaga na rozwój intelektualny i poszerzenie horyzontów myślowych.

Jeśli przez efekty rozwoju intelektualnego i poszerzania horyzontów ma Pan na myśli to, co Pan tutaj prezentuje, to już wolę pozostać przy modlitewniku.

Cz sie 18, 2011 8:23

Johnny99 napisał(a):
Przecież Pan sam powiedział, że nie istnieją
Nie istnieje precyzyjny opis zjawisk w takiej przestrzeni.
Istnieje przyjęte nazewnictwo takiego stanu, które pozwala w dyskusji określić, o czym tak w ogóle się dyskutuje.
Jak widać istnieje różnica, dla niektórych jak widać nieistotna.

Johnny99 napisał(a):
Jeśli przez efekty rozwoju intelektualnego i poszerzania horyzontów ma Pan na myśli to, co Pan tutaj prezentuje, to już wolę pozostać przy modlitewniku.
I właśnie dlatego zadaje Pan pytanie takie, jak powyżej...
Oraz uważa, że należy "wierzyć" w dane naukowe.

baran napisał(a):
Mam prosbe a teraz skoro są źródła podane to teraz ładnie wszystkim tym którzy nie mieli fizyki i matmy z całkami i różniczkami wytłumacz to wszystko
Nie, dziękuję. Nikt mi przecież nie zapłaci za cykl wykładów z fizyki relatywistycznej i to prowadzony przed audytorium, które najpierw trzeba nauczyć absolutnych podstaw.
Jeśli ma Pan czas i chęci, niech Pan sam spróbuje, ciekawe, na jakim etapie Pan zwątpi przy takich odbiorcach...

Cz sie 18, 2011 9:13

Cytuj:
Nie istnieje precyzyjny opis zjawisk w takiej przestrzeni.
Istnieje przyjęte nazewnictwo takiego stanu, które pozwala w dyskusji określić, o czym tak w ogóle się dyskutuje.

O tym właśnie mowa: używając języka mówionego, można mniej więcej określić "o czym się w ogóle dyskutuje" - ale precyzyjnie nie da się w tym języku o takiej przestrzeni mówić. Nie należy więc twierdzić, że się to właśnie robi. Tyle.

Cytuj:
Oraz uważa, że należy "wierzyć" w dane naukowe.

A nie należy? To należy w nie nie wierzyć?

Cz sie 18, 2011 9:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 63  Następna strona