Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Następna strona
 na kogo zagłosujesz ? 

na kogo zagłosujesz ?
PiS 22%  22%  [ 31 ]
PJN 4%  4%  [ 6 ]
PO 37%  37%  [ 53 ]
PSL 1%  1%  [ 2 ]
SLD 17%  17%  [ 24 ]
SDPL 1%  1%  [ 1 ]
UPR 6%  6%  [ 9 ]
inna opcja? 13%  13%  [ 18 ]
Liczba głosów : 144

na kogo zagłosujesz ? 
Autor Wiadomość
Post Re: na kogo zagłosujesz ?
Witold napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
U nas o 6 rano wszystkich budzą kuranty klasztorne i jakoś "niewierni" nie protestują. Bo niewierni to co innego, niż ateiści. Niewierni są normalni, tolerancyjni i rozumieją, że jak decydują się mieszkać na wsi, to będzie ich budził kogut, a jak w mieście z klasztorem, to kurant itp. Taki jest świat i już. Ateiści natomiast to wieczni frustraci, którym nic się nie podoba, wszystko im przeszkadza, żyć z ludźmi normalnie nie potrafią i na każdym kroku podkreślają, jak strasznie jest atakowana ich wolność.

Jak zwykle Johnny swoje kompleksy usiłuje zwalić na "ateistów". Teraz nawet jak ktoś po prostu chce się normalnie wyspać i przeszkadza mu fakt, że jest niepotrzebnie budzony nad ranem, to znaczy że jest "sfrustrowanym ateistą".
Hmm, a oto zdjęcie przedstawiające reprezentantów Europy Laickiej (zrzeszenie homoseksualistów, ateistów i lewaków), którzy protestują przeciwko wizycie papieża w Hiszpanii:

Obrazek

Jak zwykle, pod czerwonym sztandarem...

Cz sie 18, 2011 4:52

Cytuj:
Jak zwykle Johnny swoje kompleksy usiłuje zwalić na "ateistów". Teraz nawet jak ktoś po prostu chce się normalnie wyspać i przeszkadza mu fakt, że jest niepotrzebnie budzony nad ranem, to znaczy że jest "sfrustrowanym ateistą".

Ja po prostu nie znam nikogo, komu by do tego stopnia takie rzeczy przeszkadzały, poza sfrustrowanymi ateistami (i sfrustrowanymi wierzącymi też).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 8:54

Johnny99 napisał(a):
(i sfrustrowanymi wierzącymi też).
Nie - sfrustowani wierzący to zupełnie co innego.
Sam napisałeś:
Johnny99 napisał(a):
Zresztą, mnie budzi także kogut - ale jakoś nie chodzę z tego powodu sfrustrowany.
Może także dlatego nie jestem ateistą?
Dlaczego ludzi sfrustrowanych skojarzyłeś od razu z ateistami?
Bo frustracja ateistów jest nieporównywalnie bardziej absurdalna i naturalna niż frustracja wierzących.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz sie 18, 2011 9:04

Przecież napisałem: MOŻE. Przyjmuję to jako jedną z możliwości ;) Równie dobrze mógłbym być fundamentalistą religijnym ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 9:13

Cawilian napisał(a):
Hmm, a oto zdjęcie przedstawiające reprezentantów Europy Laickiej (zrzeszenie homoseksualistów, ateistów i lewaków), którzy protestują przeciwko wizycie papieża w Hiszpanii:

Obrazek

Jak zwykle, pod czerwonym sztandarem...

Niektórym katolikom ten protest tak bardzo przeszkadzał, że planowali zamach terrorystyczny na protestujących!
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/hiszpan ... omosc.html
Niezłe świadectwo wiary!

Czy w cywilizowanym świecie ateiści planują albo dokonują zamachów na demonstrantów katolickich? Jakoś nie słyszałem o tym.

Cz sie 18, 2011 10:58

Cytuj:
Czy w cywilizowanym świecie ateiści planują albo dokonują zamachów na demonstrantów katolickich? Jakoś nie słyszałem o tym.

Myślę, że to tylko kwestia czasu. Już teraz coraz śmielej pozwalają sobie na zakłócanie katolickich uroczystości publicznych (np. ostatnia sprawa z facetem przebranym za motyla na procesji Bożego Ciała w Łodzi). Ostatnio nowa inicjatywa ateistyczna "Powstanie 2011" wezwała swoich sympatyków do ostentacyjnego zakłócania i odcinania się od publicznych przejawów katolicyzmu. Podejrzewam, że minie jeszcze parę lat i zaczną się głosy o konieczności powzięcia jakichś "radykalniejszych" kroków, skoro nic innego nie skutkuje.

Cz sie 18, 2011 11:49

Jak sam widzisz, na razie ateistów w przebraniu motylka od breivikopodobnych terrorystów dzieli przepaść większa niż Rów Mariański i Kanion Colorado razem wzięte. Oczywiście mam nadzieję, że ateiści nie pójdą w ślady teistów i nie będą nikogo krzywdzić

Obejrzałem filmik przewodni "Powstanie 2011" i nie zauważyłem nic na temat ostentacyjnego zakłócania publicznych przejawów katolicyzmu. Skąd to wziąłeś?

Cz sie 18, 2011 11:58

Cytuj:
Jak sam widzisz, na razie ateistów w przebraniu motylka od breivikopodobnych terrorystów dzieli przepaść większa niż Rów Mariański i Kanion Colorado razem wzięte. Oczywiście mam nadzieję, że ateiści nie pójdą w ślady teistów i nie będą nikogo krzywdzić

Ateiści podczas Rewolucji Francuskiej byli znacznie gorsi od Breivika, który zresztą jest raczej agnostykiem (deklaruje jedynie "kulturowe chrześcijaństwo", a jednocześnie pisał, że nie jest religijny, kieruje się pragmatyzmem, inspiruje go "zsekularyzowane otoczenie i środowisko" i nie ma żadnej osobistej relacji z Bogiem czy Jezusem). Wszelkie przepaście mentalne zwykle okazują się mniejsze, niż nam się wydaje.

Cytuj:
Obejrzałem filmik przewodni "Powstanie 2011" i nie zauważyłem nic na temat ostentacyjnego zakłócania publicznych przejawów katolicyzmu. Skąd to wziąłeś

A mógłbyś się wysilić nieco bardziej? Kreator tej inicjatywy prowadzi bloga. Tam zamieścił niedawno manifest o takim wydźwięku. Oczywiście, nie może w nim chodzić o "przeszkadzanie w sprawowaniu kultu", bo to przestępstwo - ale też nie chodzi o żarty w rodzaju przebierania się za motylki, to jest najzupełniej poważna inicjatywa.

Cz sie 18, 2011 12:13

Może źle szukam, ale on tam namawia do nieklękania, niechrzczenia i niechodzenia do kościoła.... Ja to mam od lat za sobą. Dziecka też do komunii nie posłałem, ku ogromnej zgrozie rodziny. A jak w szkole są jakieś uroczystości kościelne, to nie przyprowadzam na nie dziecka - ku ogromnej zgrozie wychowawczyni tym razem. To są moje akty nonkonformizmu i chyba do niczego więcej autor inicjatywy o której piszemy nie namaiwa? Ponawiam pytanie: skąd wziąłeś informację, że autor wzywa do "ostentacyjnego zakłócania publicznych przejawów katolicyzmu"?

Cz sie 18, 2011 12:21

Cytat:

"Przejrzyjmy wreszcie na oczy: żadna nowa strona internetowa, klub dyskusyjny ani czasopismo nie zmienią układu sił w społeczeństwie. Porzućmy próby zakładania kolejnych skazanych na niepowodzenie organizacji laickich i skupmy się nie na budowaniu własnej siły, ale na osłabieniu przeciwnika.

A myśląc jak to zrobić – również powstrzymajmy się od ambitnych planów i zamierzeń. Nie dokonamy tego kulturalnymi debatami, zgrabnymi felietonami ani programami popularyzującymi naukę.

Może i brzmi to jak wezwanie do wojny partyzanckiej, ale to właśnie musimy zrobić: przenieśmy walkę na ulicę. A naszą metodą działania niech będą Indywidualne Akty Nonkonformizmu.

W każdej grupie uczestniczącej w jakimś religijnym wydarzeniu prawdopodobnie około 80% nie wierzy w sens tego, co robi. Uważają to za zabobon albo pustą tradycję, albo w ogóle się nad tym nie zastanawiają. Czego potrzebują? Podszeptu. Węża, który szepnie im do ucha “nie musisz klękać tylko dlatego, że wszyscy klękają
”.

http://eldrycz.tumblr.com/post/84762354 ... onformizmu

Jak widać, retoryka wojenna jest już stosowana bez żadnych oporów: układ sił, walka, wojna, przeciwnik, partyzantka. Dochodzi do tego inny, stary jak świat syndrom: niechęć do "kulturalnych" i "zgrabnych" rozwiązań, które "i tak są nieskuteczne". Od tego się zwykle zaczyna. Oczywiście, dalej autor przytacza przykłady skrajnie banalne: że Nowak nie pójdzie do kościoła itp. To tylko zabieg retoryczny, bo niby kto z sympatyków inicjatywy chodzi jeszcze do kościoła? Wiadomo przecież, że nie w tym rzecz. Ta inicjatywa jest na razie dość niewinna i sympatycznie naiwna. Na razie.

Cz sie 18, 2011 12:42

Jak rozumiem zatem, słowa jakoby autor inicjatywy "wzywał do ostentacyjnego zakłócania publicznych przejawów katolicyzmu" są tylko i wyłącznie Twojego autorstwa i nie mają nic wspólnego ze słowami autora inicjatywy.

Cz sie 18, 2011 12:50
Raptem 21 lat upłynęło i niektórzy zdążyli "zapomnieć" jak życzliwi ateiści spod znaku sierpa i młota traktowali ludzi wierzących.....a ponoć logika, nauka, jest domeną ateistów...

Cz sie 18, 2011 13:16

Jajko:
To może powiesz jaki był stosunek komunizmu(symbol z którym czerwona hołota maszerowała/maszeruje co widać na zdjęciu) do Kościoła Katolickiego? Oświeć mnie i powiedz że jest to tylko "pokojowy protest" nawołujący do jakże wielkodusznej idei całkowitego odrzucenia resztek Katolicyzmu. To że ktoś grozi atakiem terrorystycznym, to oczywiście musisz w to wmieszać przepychankę ideologiczną, tak jakby wariat był zdeterminowany to bycia wyznawcą religii. Ja osobiście jakbym na ulicy spotkał człowieka z takim symbolem, zobowiązany całą rzeszą negatywnych skojarzeń zwyczajnie dałbym mu w mordę i tyle. Chcesz bronić takich ludzi, broń have fun.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz sie 18, 2011 13:21

Cytuj:
Jak rozumiem zatem, słowa jakoby autor inicjatywy "wzywał do ostentacyjnego zakłócania publicznych przejawów katolicyzmu" są tylko i wyłącznie Twojego autorstwa i nie mają nic wspólnego ze słowami autora inicjatywy.

Oczywiście, że są mojego autorstwa, natomiast mają wiele wspólnego ze słowami autora inicjatywy.

Cz sie 18, 2011 13:22

To tylko Twoja interpretacja. Twoje słowa sugerują, że facet nawołuje do jawnego i bezczelnego zakłócania przebiegu publicznych rytuałów katolickich. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem i dlatego drążyłem sprawę, bo nie chciało mi się wierzyć. I, jak się okazało, słusznie. On tylko nawołuje do niechodzenia do kościoła i niechrzczenia dzieci "bo tak, bo ciocia nalega". Nic w tym zdrożnego nie widze.

Cz sie 18, 2011 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Następna strona